Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Yabanci tip fakultesi mezunu olup ABD de uzmanliga giris istatistikleri (2018): Her bransa kabul olanlarin sayisi, yuzdesi, Step scorelari, vs...
    https://mk0nrmp3oyqui6wqfm.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/06/Charting-Outcomes-in-the-Match-2018-IMGs.pdf

    ABD tip fakultesi mezunlarinin istatistikleri (2018):
    https://mk0nrmp3oyqui6wqfm.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2018/06/Charting-Outcomes-in-the-Match-2018-Seniors.pdf


  • Herkese merhaba, ben Aralık ayında tip fakültesi mezunu olacak bir öğrenciyim, liseye girdiğimden beri Amerika'da hekimlik yapma hayalim vardı, genellikle Student doctor network gibi uluslararası forumlari okuyordum, ancak Türkçe bu kadar ilgili ve bilgi sahibi hekim/adayın bir arada bulunduğu bir forum bulunca hemen üye oldum.
    Benim sorum kısa olacak, mezun olduktan sonra iki yıl kadar araştırma görevlisi olarak Amerika'da bulunmak istiyorum(gönüllü olarak, maddi bir beklentim yok, üniversitedeki laboratuvar ve klinik araştırma tecrübemin zayıf olduğunu düşünüyorum), bu konuda bir tecrübesi ya da önerisi olan var mı?

    Kendimle ilgili çok kısa bilgi vermek icin: Green cardim ya da Türkiye dışında bir vatandaşlığım yok, iki ay süreyle Amerika'da klinik staj yaptım,
    ilgi alanım son sene kardiyolojiden onkolojiye kaydı, bu yüzden ilgilendiğim alanda üniversitemdeki hocalarımla anlamlı bir ilişkim yok. Step 1 ve 2leri aldım, mezun olduktan sonra mart 2020 gibi 3u almayı planlıyorum.

    Amerikada yaptığım stajlar sırasında ciddi bir araştırma kariyeri için mezun olduktan sonra akademik doktora yapmami öneren birkaç hoca oldu, tip mezunu olarak phd yapmış, ya da bu konuda bilgi sahibi olanlarin da her türlü yorum ve önerisini okumak isterim.


  • @Fatalpotato Hocam merhaba,ben de şuan 3.sınıf Tıp öğrencisiyim.Bana greencard çıktı bu yıl, bundan dolayı usmle hazırlanmaya başlayacağım.Doğrusu sizin gibi bilgileri taze birisiyle denk gelmek benim için çok iyi oldu.Step 1’e başlayacağım genel olarak siz sınava nasıl hazırlandınız,kaynak olarak ne kullandınız,nasıl bir çalışma metodu izlenmeli?Bana sınava hazırlanmak için tavsiyeniz ne olurdu genel olarak?


  • @drmehmet oncelikle ileri goruslulugunuzu tebrik ediyorum ben genç yaştan beri böyle bir plan yapmışken green carda başvurmayi geçen sene akıl ettim :). Ben kendi fakultemde ortalama bir öğrenciyim, her ne kadar puanlarım beklediğimden yüksek geldiyse de bu konuda en güvenilir bilgiyi tanıdığınız ve gerçekten sizi tatmin edecek bir puan almış kişilerden almanızı tavsiye ederim.

    Ama kendi çalışma yöntemlerime gelecek olursak, sadece Amerika odaklı dusundugum için son sene başında okuldan iki ay izin aldım ve sadece step 1e çalıştım. Biz kendi aramızda first aide usmlenin kutsal kitabı derdik gerçekten çok önemli bir kaynak. En az bir kere baştan sona okumanızı ve bölüm bölüm geri dönüp tekrar etmenizi öneririm. Uworld de oldukça önemli bir kaynak, ben üç aylık aldım, tekrar tekrar çözmeye yetti. Soru tipleri ve ve arayüz olarak sınavla nerdeyse aynı, ancak bana soru kalitesi olarak yakın gelmedi. Bircok arkadaşım çok benzer olduğunu söyledi, sonuçta kesinlikle çözülmesi gereken bir kaynak olduğu konusunda hemfikirim. Ben kaplan videolarını da torrentledim(yaklaşık 60gb kadar) hepsini izledim, vaktiniz varsa faydalı olabilir. Toplamda 200 saat civarı tus dershanesi tadında temel bilim eğitimi. Boyut sebebiyle paylaşmam zor, ancak mesaj olarak linkler konusunda yardımcı olabilirim, kursun kendisi oldukça pahalı. Bunlar dışında birçok konu özelinde kitap aldım, ancak faydalı olduklarını pek söyleyemem, bence tip fakültesi temel bilgisi+fa+uw tatmin edici bir puan için yeterli. NBME denemeleri nasıl bir beklentiniz olması gerektiği açısından değerli, ama büyük sapma yaşayan arkadaşlarım oldu(yukarı ve aşağı yönde) o yüzden kesin bir şey söylemek zor. Ben önceden de ara ara first aid okuduğum için iki buçuk ay dedicated study benim için yeterli oldu, son hafta evin içinde elimde kitapla dolaşarak geçirdim :).

    Daha sonra intornluk programımı elimden geldiğince ağır stajlari alacak şekilde ayarladım, iki kolay staj sırasında ckya çalıştım ve bir ay izin aldım, toplam iki ay kadar ck için dedicated zamanım oldu. First aid for ck hiç okumadım desem yeridir, bire göre çok vasat, en az iki üç kat kalın olması lazım ki yeterli bilgiler sığsin içine. Eğer tip fakültesi eğitiminize güveniyorsanız uw ve step upto medicine gibi konu kitapları yeterli olur, ben 1den 7 puan arttırdım, bir çok arkadaşım 10-15 puan arttirdilar.

    Cs için de bir ay izin aldım, uw ve first aid baktım, ancak en önemli kısmı iyi rol yapan bir arkadaş bulup onu hasta yapmak. Kesinlikle sözel olarak hazırlanmak gerektiğini düşünüyorum, kitaptan ya da video izleyerek olacak bir şey değil, eğer soracaginiz soruları önceden konuşarak hazirlanmadiysaniz o 15 dakika nasıl geçti anlamazsınız. Kötü geçmeye en müsait sınav bence, potansiyeli oldukça yüksek bir arkadaşım maalesef ilk denemesinde kaldı. Birçok üniversite hastanesi ilk denemede üç sınavın da geçilmesini zorunlu tutuyor, böyle bir durum olursa oldukça sıkıntı yaratır.

    Sonuçta herkesin eğitim aldığı fakülte ve kişisel yeteneklerine göre değişen bir süreç, ancak belirli ortak paydalar var, bence en onemlilerini yazmaya çalıştım. Ingilizcenizi yeterli bulmuyorsaniz kesinlikle çalışmanızı öneririm, özellikle sure açısından fayda sağlar. Ancak ÖSS ya da tus gibi herşey sınava bağlı düşünmeyin, 270+ alan arkadaşlarım Amerika hayalinden vazgeçmek zorunda kaldılar, ama 230 civarı alan birçok tanıdığım tatmin edici yerlere match oldular. USCE çok önemli, hem lor hem de birçok üni için zorunlu, post doc research de publication açısından çok fayda sağlar. Eğer başka sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin, bence bu kadarı şimdilik yeterli


  • @Fatalpotato Hocam öncelikle çok çok teşekkür ediyorum,uzun zamandır araştırmama rağmen sizin ki kadar detaylı ve yardımcı bilgi toplayamamıştım.Aslında özelde de sorabilirdim ama diğer arkadaşların istifade edebilmesi için burdan sormak istiyorum.
    1-Sizce greencardın bu süreçte bize bir yardımı var mı?Kabul almada ekstra bir avantajı var mıdır?
    2-Şuan 3.sınıfım step 1 e ne zaman girmemi tavsiye edersiniz?
    3-Staj yapmış olmak sanırım çok etkiliyor süreci siz nasıl stajı ayarladınız?Benim doğrusu maalesef pek bir bağlantım yok.
    4-Genel ve Plastik cerrahi gibi branşlara kabul olası mıdır?Siz birinci elden nasıl değerlendiriyorsunuz,ne gibi hamleler yapılmalı kabul için?


  • Birde askeri doktorlar var Amerika'da. Eger Amerikan vatandasi iseniz, yasiniz 18-36 arasinda ise, medical school yoluyla doktor olmak hedefinizde ise ve askerlik yapabilecek kadar fiziksel olarak uygunsaniz, asagidaki linke bir bakmanizda yarar var:

    https://www.usuhs.edu/medschool/somadmissionrequirements

    Not: Okurken tegmen olarak maas aliyorsunuz ve okul ucretiniz, kitaplariniz, kalacak yeriniz hepsi karsilaniyor.


  • @Fatalpotato ABD de bazi universitelerde MD-PhD programi var. Bu programa girenler normalde once tibim ilk iki yilini okuyorlar ondan sonra doktora yapiyorlar. Doktorayi tamamladiktan sonra tibbin son iki yilini (clinical) okuyup MD-PhD olarak mezun oluyorlar. Amaciniz academisyen olmaksa once PhD yapip sonra residence programina muracaat edebilirsiniz...tabii academisyen olmak icin PhD si olmak sart degil. Residence ve fellowship sirasinda research yapip academisyen olarak devam ediyorlar... yapacaginiz bransa bagli.. bazi dallarda PhD li olmak avataj sagliyabilir


  • @Fatalpotato


  • MERHABA ARKADAŞLAR BEN SENEYE UKRAYNADA TIP OKUYACAĞIM FAKAT AMERİKADA SADECE PRATİSYEN HEKİM OLMAK İSTİYORUM YANİ UKRAYNADA OKUYUP MAVİ DİPLOMAMI ALIP PRATİSYEN HEKİM OLARAK AMERİKADA ÇALIŞMAK İSTİYORUM...
    BU KONUDA BİLGİSİ OLAN DEĞERLİ BÜYÜKLERİM VARSA ÇOK MUTLU OLURUM YARDIMCI OLURSANIZ
    İMKANSIZ BİRŞEY Mİ?
    TEŞEKKÜR EDİYORUM HERKESTEN🙏😇

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @cnttr, içinde söyledi: Amerika'da Doktorluk

    MERHABA ARKADAŞLAR BEN SENEYE UKRAYNADA TIP OKUYACAĞIM FAKAT AMERİKADA SADECE PRATİSYEN HEKİM OLMAK İSTİYORUM YANİ UKRAYNADA OKUYUP MAVİ DİPLOMAMI ALIP PRATİSYEN HEKİM OLARAK AMERİKADA ÇALIŞMAK İSTİYORUM...
    BU KONUDA BİLGİSİ OLAN DEĞERLİ BÜYÜKLERİM VARSA ÇOK MUTLU OLURUM YARDIMCI OLURSANIZ
    İMKANSIZ BİRŞEY Mİ?
    TEŞEKKÜR EDİYORUM HERKESTEN🙏😇

    The Educational Commission for Foreign Medical Graduates Certification
    Through its certification program, the Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG) evaluates the readiness of international medical graduates to enter residency or fellowship programs in the United States that are accredited by the Accreditation Council for Graduate Medical Education.

    Establish an Observership for International Medical Graduates

    An Observership Program is designed to familiarize International Medical Graduates (IMG) to American medicine practice as they experience a hospital-based residency program. Find information about how to establish an observership program for IMGs.

    Residency Program Requirements for International Medical Graduates

    After ECFMG certification, physicians who wish to practice medicine in the United States must complete an accredited residency training program in the United States or Canada. This process will take at least 3 years. The physician will have to complete a residency program regardless of the training he or she has received overseas.

    Immigration Information for International Medical Graduates

    IMGs who seek entry into U.S. programs of Graduate Medical Education must obtain a visa that permits clinical training to provide medical services.

    Licensure requirements for International Medical Graduates

    Every medical graduate must apply for a license in the state(s) in which they intend to practice. Generally, you have to complete 1–3 years of residency or years of practice outside of the United States or Canada before applying for a license.

    State Licensure Board Requirements for International Medical Graduates

    State licensure requirements vary by state. IMGs should consult each state’s requirements before beginning the licensure process.


  • @knnrn thank you very much this is a little difficult🙏🙄🤐


  • @knnrn
    So, do you have any idea what would happen if I came to America for first aid instead of such a department?🤔


  • Değerli forum üyeleri, bundan yaklaşık 6-7 ay önce bu forumla ilk tanıştığım zaman tıp fakültesinde okuyup, mezun olduktan sonra Amerika’da iç hastalıkları bölümünde uzmanlık yapmak istediğim belirtmiştim. Fakat bu sene geçen seneye göre ECFGM(Educational Commision Of Foreign Medical Graduates) tarafından Türkiye’deki sponsorlu okul sayısında ciddi bir düşüş yaşandı. Yani incelediğim kadarıyla en kötü 8.000 gibi bir sıralamayla alan okul sponsorlu. Yani bunu aslında sadece belirtmek istedim, sıralama yapılabilir fakat özellikle okul sayısının düşüşünün nedenini anlamadım. Ve ayrıca ECFGM tarafından yayınlanan son açıklamada artık puan sistemi değil geçti/kaldı sistemi uygulanacağı görülüyor (https://www.usmle.org/inCus/). Bir-iki yerden okuduğum kadarıyla bu uluslararası tıp mezunları için iyi olmadığı anlamına geliyormuş. Açıkçası gerçekten Amerika’da yaşamak istiyorum fakat aynı zaman da tıp okumak istiyorum -ki şu an tıp okumak benim için daha önemli bir seçenek- bu durum beni hem düşündürüyor hem de canımı sıkıyor açıkçası. Bu süreçle ilgili detaylı bilgisi olanlar yardımcı olursa çok sevinirim. Herkese iyi geceler.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @nylover yani artik okudugunuz okuldaki MD derecesi kabul edilmeyecek mi demek istiyorsunuz?


  • @crazycells Eger konuyu doğru anladiysam, 2023 yılından itibaren ECFMGnin tanımadığı okulların mezunları ecfmg sertifikası alamayacak, dolayısıyla asistanlik eğitimine Amerika'da baslayamayacaklar. Bu durumda MD diploması geçerli olmasına rağmen uzmanlık eğitimini Amerika'da alamayacaksınız. Bu tabi ki her okul için geçerli değil, hala 10 civarı okul Türkiyede ecfmg tarafından tanınıyor. Amerika'da uzmanlık yapmak isteyen genç hekim adaylarının dikkat etmesi gereken bir başka husus oldu, bu okullardan birinden mezun olmadan etrafından dolaşmak zor bir kurala benziyor.


  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Hocalarımdan öğrendiklerimi size aktarmak isterim.2023’te yürürlüğe girecek olan yeni kararla akredite olmayan üniversite mezunları usmle sınavlarına maalesef giremeyecek.Halihazırda bu akreditasyonu yapan Türkiye’deki kurum Uteak,akredite listesine şurdan ulaşabilirsiniz http://tepdad.org.tr/akredite-egitim-programlarinin-guncel-listesi
    Ama maalesef 2023’te yalnızca bu kuruma mı bakılır yoksa Amerikalıların dahil olduğu daha ciddi bir süreç başlatılır mı bilmiyorum. Bilgisi olanlar paylaşırsa bilgilenmiş oluruz.Teşekkürler.


  • @crazycells peki Amerika gibi ülkelerde çalışabilmek için üniversitenin akredite olması zorunlu mu. Yada akredite bir üniversitede okumak yurt dışında çalışmak için bir kolaylık sağlıyor mu?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Nazar-Güler, içinde söyledi: Amerika'da Doktorluk

    @crazycells peki Amerika gibi ülkelerde çalışabilmek için üniversitenin akredite olması zorunlu mu. Yada akredite bir üniversitede okumak yurt dışında çalışmak için bir kolaylık sağlıyor mu?

    Eger akredite degilse aldiginiz MD derecesi kabul edilmeyebilir...

    Bu durumda yeniden Medical School'a giderek MD derecesi almaniz gerekir.


  • Abilerim merhaba.Forumda yeniyim bir hatam olursa affola.Ben suan lise 3 öğrencisiyim iyi bir fen lisesinde öğrenim görmekteyim.Suan hicbir bilgim yok nerden baslamaliyim nasil bir yol izlemem gerekir yasim kucuk oldugu icin ne kadar erken baslarsam yeridir.Ingilizce calismaya basladim üniversite sinavina da çalısiriyorum bir yandan.Yonlendirirseniz cok mutlu olurum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @talhackir, içinde söyledi: Amerika'da Doktorluk

    Abilerim merhaba.Forumda yeniyim bir hatam olursa affola.Ben suan lise 3 öğrencisiyim iyi bir fen lisesinde öğrenim görmekteyim.Suan hicbir bilgim yok nerden baslamaliyim nasil bir yol izlemem gerekir yasim kucuk oldugu icin ne kadar erken baslarsam yeridir.Ingilizce calismaya basladim üniversite sinavina da çalısiriyorum bir yandan.Yonlendirirseniz cok mutlu olurum.

    Bu basliktaki tum bilgileri okuyun, hepsi faydali olacak...

    Turkiye'de bir tip fakultesinden mezun olup, okurken yavas yavas hazirlik yapmanizi tavsiye ederim. Cunku ABD'de Tip Fakultesi lisans yerine okunmuyor, once bir lisans (universite) bitirip daha sonra Tip Fakultesine gidiyorsunuz ve MD derecesi aliyorsunuz, sonrasinda ise uzmanlik icin hazirlaniyorsunuz.

    Turkiye'deki Uzmanliklar kabul edilmiyor ama iyi universitelerin MD derecesi kabul goruyor.


Benzer Başlıklar

  • 23
  • 10
  • 3
  • 154
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

117
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum