Herkese Selamlar,
Vizemi aldım, gelelim benim için gergin geçen vize görüşmesine...
7:15 gibi konsolosluğa gittim ama görüşmem 08:30'da olduğu için polis barikatlarının oradaki sıraya girmedim, boşuna siz de erkenden orada beklemeyin. Benim çok erken gitme amacım trafikte beklemeyim, herhangi bir sorun olmasın diyeydi. Az ilerideki Starbucks'ta kahvaltımı yaptım. Saat 8:10 civarı kapıdaki sıraya girdim. Güvenlik kontrolünü geçtikten sonra biraz yürüyüp ana binaya giriş yaptıktan sonra soldaki masada bulunan görevliden sıra numarası alıp beklemeye başladım. Numaram yanınca ilgili bankodan bir hanımefendi benden 1 adet fotoğraf, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, nüfus kayıt örneği ve sicil kağıdımı istedi. Son bir ayda yurt dışına çıkıp çıkmadığımı, daha önce evlenip evlenmediğimi ve mülakatı hangi dilde istediğimi sordu, ben Türkçe dedim.
Sonra tekrar oturdum beklemeye başladım, çok geçmeden numaram tekrar yandı ve bu sefer mülakat için bankoya ilerledim.
Aslında sakin geçmesi gereken ama benim için gergin olacak süreç burada başladı. Önce sağ elimi kaldırıp yemin ettim, daha sonra parmak izim alındı. Görevli beyefendi bunları benden Türkçe konuşarak istemişti. Sonrasında İngilizce konuşarak bana İngilizce biliyor musun diye sordu. Ben ise biraz biliyorum ama Türkçe daha iyi olur benim için dedim. Orada bir şey söyledi tam hatırlamıyorum şu an ama tam karşılığı ben seni yemem merak etme anlamında bir şey olabilir
Ben Türkçe görüşme yapacağımı beklerken başladı bir anda takır takır İngilizce konuşmaya 
+Eşin Türkçe biliyor mu?
-Hayır bilmiyor
+Peki Eşin Türkçe bilmiyorsa eşinle nasıl konuşuyorsun, nasıl anlaşıyorsunuz?
-Yani ben İngilizce biliyorum ama burada şu an kendime güvenmiyorum o yüzden Türkçe daha iyi olur dedim size. İlk zamanlarda İngilizce seviyem çok azdı sonra zamanla daha fazla öğrenmeye çalışıyorum.
+Eşinle ne konuşuyorsun?
-Her gün konuşuyoruz face timeda
+Peki ne konuşuyorsunuz?
-Günlük rutin şeyler hakkında konuşuyoruz.
+Mesela ne tür şeyler konuşuyorsunuz?
-Eşimin işi hakkında gibi
+Eşin ne iş yapıyor
-Optician olarak çalışıyor.
+Daha önce Amerika'ya gittin mi?
-Hayır gitmedim.
+Eşin buraya kaç defa geldi?
-4 defa geldi, her 6 ayda bir geliyor.
+Buraya geldiğinde kaç gün kalıyor?
-Genelde 2 hafta kalıyor. Buraya geldiğinde sürekli başka ülkeye gidiyoruz.
+Hangi ülkelere gittiniz?
-Kıbrıs, Azerbaycan, 2 defa Mısır en son da Vietnama gittik.
+Eşinle nerden tanıştın?
-internetten sosyal medya.
+Hangi tür sosyal medya? İnstagram facebook vs
-Tinder
+Çocuğun var mı?
-Hayır.
+Daha önce evlendin mi?
-Hayır.
+Eşin daha önce evlendi mi?
-Evet, bu da boşanma kağıdı.
+Eşin nerede doğdu?
-Florida
+Eşinin çocuğu var mı?
-Evet
+Şu an onunla mı yaşıyor?
-Evet ama bu sene üniversiteye gidecek.
+Onunla yüz yüze tanıştın mı?
-Hayır ama face timeda bir kaç defa konuştuk.
+Vizen onaylandı sana mesaj gelecek.
Dedi ve anında arkasını döndü dosyamı arkada bir yere koydu ve gitti.
Son sorulara doğru sürekli ekrana bir şeyler yazdı. Ve son sorular sırasında QR barkodlu belgelerimi sırasıyla telefonu ile kontrol etti ve tek tek geri bana verdi.
Yani arkadaşlar bu forumdaki son 3 yılda yazılan belki de her şeyi tek tek okumuşumdur. Ama ben bu kadar çok soru sorulan bir görüşme örneği daha hatırlamıyorum. Normalde çok rahat birisiyimdir ama görüşme İngilizce olduğu için inanılmaz gerildim. Aslında en baştan bu kişiyi istiyordum mülakat için, çünkü sesini duyuyordum Türkçe görüşmelerde klasik bir kaç soru soruyordu sadece. Sanırım canı benimle İngilizce konuşmak istedi 
İçerdeki görevli herkes çok yardımsever, güler yüzlü. Benim en dış kapıdan içeri girip çıkmam toplam yaklaşık 1 saat 10 dk sürdü.
Şu an sistemden kontrol ettiğimde Administrative Processing olarak güncellenmiş. Bayram olduğu için sonraki hafta teslim alırım diye düşünüyorum. Ben Ankara'da yaşadığım için Vfs globalden teslim almayı seçtim, herhangi bir ücret ödemesi yapmadım.
Detaylı anlattım çünkü geçmiş mülakatları okusak da her dönem ve kişinin mülakat tecrübesi farklı oluyor. Ve inanın buraya yazdığınız her bilginin inanılmaz faydası oluyor. Bu süreçte bir çok kişinin yazdıklarını okudum, özelden konuştuklarımız oldu, imzasını tamamlamadığı için kavga ettiklerim de oldu tabi o ayrı
Ama gerçekten ''buraya yazacağım ama soracağım soru çok salakça acaba yazmasam mı'' ya da süreç içinde başınıza gelen bir olayı ya da öğrendiğiniz bir bilgiyi ''aman şimdi buraya yazacağım da ne olacak'' gibi düşünmeyin. Soracağınız ne varsa sorun ya da yazın. Bir çok kişi bu süreci benim gibi avukatsız hallediyor. Sadece bu forum sayesinde, bu harika bir şey. Eğer bir özel durumunuz yoksa kimseye avukatla veya danışmanla çalışmasını yani kısaca binlerce dolar kaptırmasını önermiyorum.
Son olarak imzası eksik kişiler; Bu forumun en büyük özelliğinden biri, kimseye bir şey sormadan bile sadece kişilerin imzasına bakarak süreçlerin hangi tarihlerde ve ne kadar sürede tamamlandığını öğrenmemizdir ya da imzaya göre soracağımız sorulardır. İmzası eksik olanlar profili düzenle kısmında en altta imza düzenle alanı var. Herhangi birinin imzasını kopyalayıp kendi tarihlerinize göre düzenleyebilirsiniz.
Herkese bu uzun yolda bol sabır diliyorum, umarım hepinizin süreci kurduğunuz hayale kavuşmak ile biter.