Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • İyi akşamlar biraz önce başıma gelen bir sahte site ve dolandırıcılık girişimini anlatmak istiyorum. Bir kaçgündür beklediğim posta için yine Ptt Kargo sistemini kullanayım dedim. Her nasıl olduysa google aramalarında çıkan ilk siteye tıklamışım. Çıkan sitede gönderi takip numarasını girip sorgulama yaptığımda gönderinin il içi aktarmada olduğunu ama alıcı adresinin net olmadığı için gönderinin tekrar merkeze gönderileceği minvalinde bir şeyler yazıyordu.

    Kendi kendime düşündüm nasıl böyle bir şey olabilir çünkü nüfus müdürlüğünde adresi ve teslim alacak kişi ismini bilgisayar üzerinden teyit ederek gönderi oluşturuluyor. Neyse gelecek postaya çok ihtiyacım olduğundan adresi düzenleyeyim bari gelsin posta dedim. Beni başka bir siteye yönlendirdi sitede tc kimlik numarası, isim soyisim ve doğru adres isteniyordu. Yazdım güncelle butonuna bastım. Karşıma bir sayfa daha çıktı "işte efendim ptt yanlış adres girildiğinde 10 tl işlem ücreti alıyor" filan falan altta kredi kartı bilgileri isteniyor ödeme yap butonu var(1.görsel). İçimden ne alaka ya burdada affedersiniz öpüyorlar diye geçirip neyse 10 tl ne olacak ki diyip girdim bilgileri(burda biraz kaşındım evet haklısınız 😊).
    Beni 3d ekranına attı ama bir türlü telefona sms kodu gelmiyor, sonra bekledim bekledim yine gelmedi. Neyse deyip işime bakarken telefonuma Sıpay sapka yazılım diye bir şirketteki 2 bin TL harcamam için 3d secure şifresi geldi(görsel 2). Benim jeton o an düştü 444 25 25 (akbank) arayarak durumu anlattım kartı kapatıp yenisini gönderiyorlar. Aman sizde dikkat edin lütfen. Forum üyelerinin vize işlemlerinden dolayı devamlı ptt ile işi oluyor uyarmak istedim. En son görsele geçmişte linklerin nasıl göründüğünü bırakıyorum. Bu linklere tekrar basınca hep 404 hatası veriyor (görsel 3).

    Screenshot_20231030-184708_Chrome.jpg

    Screenshot_20231030-191856_Messages.jpg

    Screenshot_20231030-205613_Chrome.jpg

  • ⭐⭐

    @Muhtaradana geçmiş olsun, ucuz atlatmışsınız. Bazen insan dikkat edemiyebiliyor aceleden. Gelen e-mail veya arama sonuçlarından tıkladığımız linkleri mutlaka kontrol etmemiz lazım. Adres çubuğunda ne yazıyor, son noktadan sonra yer alan adres ve uzantı ne, eğer daha da derine inmek gerekirse güvenlik sertifikası hangi firmaya ait bu detaylar önemli. Phishing yöntemi ile e-posta veya başka site hesaplarına erişilebiliyor kötü niyetli kişiler. Kredi kartı işlemlerinde 3d secure kullanmamız ve tüm diğer hesaplarda 2 adımlı doğrulamayı aktif etmemiz önemli. Bu tip önlemler çok önemli. İnsan dalgınlıka bir hata yaptığında, bilgileri çalınsa bile erişim sağlayamacakları için bir işlerine yaramıyor. Tekrar geçmiş olsun.


  • image.png

    Bana da böyle bir mesaj geldi. Tıkladığımda ptt amblemli site çıktı 🙂 site url’si saçma sapan bir şey. Direkt kapattım.

    Dikkatli olmakta yarar var.


  • @tufank teşekkür ederim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Muhtaradana gecmis olsun sayin @Muhtaradana , kisisel bilgiler veya finansal bilgileri yazarken siteyi kontrol etmeniz lazim.

    Bir de bu sekilde "tek seferlik" kullanilacak sitelerde islem yaparken ben privacy'den sanal kart olusturuyorum ve ne kadar harcanacaksa ona gore limit olusturuyorum (misal $2), bu sekilde kart bilgileri sizsa bile karti bloke etmeniz mumkun.

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/3536/sanal-kredi-kartı-uygulamaları


  • @Muhtaradana Gecmis olsun! Olaya erken uyanmaniz, faydali olmus. Yoksa cok kotu kayiplariniz olabilirdi.

    Burada da scam telefon aramalari ve emailler cok oluyor. Dikkatli olmak gerekiyor..


  • Herkese merhaba bir kaç gün önce başıma gelen bir sahte site ve dolandırıcılık olayını anlatmak istiyorum.Günlerdir gelmeyen ehliyet kartımın nerde oldugunu merak ettıgımden dolayı ptt kargo sistemini kullanmak istedim google chrome'a ptt kargo takip diye yazdım karşıma çıkan ilk siteye tıkladım.Kargomun takip numarasını girmemi istediler girdim ve beni başka bir sayfaya yonlendirip gönderinin il içi aktarmada oldugunu alıcı adresinin net olmadıgı için gönderinin tekrar merkeze gönderileceği yazıyordu.Adresimi tam vermiştim şaşırdım neyse tekrar girerim ne olacak diye söylendim kendi kendime... alıcı adresi gireceğim siteye yönlendirdiler adresi girdikten sonra 10 tl gibi bir ücret talep edildi ben de 10 tl zaten ne olacak diyip kredi kartı bilgilerimi giriverdim.Girdikten bi 15 saniye sonra onay kodu geldi biraz şüphelenmeye başlamıştım cunku gelen onay kodunda 25 tl gibi bir rakam yazıyordu ben de yine kendi kendime aman ne olcak 25 tl zaten kapıma gelsin gidip şubeden alamam diyip onay kodunda ki rakamları sahte siteye yazdım.Yazdıktan 30 saniye sonra sayfa bir türlü yüklenmedi onay verilmedi dedim bu işte bir iş var hemen mobil bankama girdim ve bir de ne göreyim dostlar hesabımdan 25.488 tl çekilmiş olayın şokunu atlatamadan hemen bankamı aradım kartlarımı kapattırdım ödemenin nereye yapıldıgını sordum turkcell pasaj odemesi dediler onlarla hemen ileahtişime gecip iptal ttirmeye calıştım nihayetinde para hesabıma geri geldi aman sizler de dikkat edin


  • @miraimer Gecmis olsun! Malesef boyle seyler heryerde var. Dikkatli olmak gerekiyor..


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

81
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum