Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • TR den aldığım ing öğr. Formasyonu Amerika da geçerli olur mu? (Greencard kazanınca?)

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @mamma-mia Amerika da Öğretmenlik? içinde söyledi:

    TR den aldığım ing öğr. Formasyonu Amerika da geçerli olur mu? (Greencard kazanınca?)

    Daha cok bilgisi olan arkadaslar cevap verir ama ben ingilizce ogretmeni olarak yerel birini daha cok tercih edeceklerini dusunuyorum. Deneyiminiz ogretmen olmak icin yine de etkili olur ama alan konusunda emin olamadim.


  • Formasyondan ziyade alanı ile ilgileniyorlar


  • Merhabalar kararsızlığımız sürmekle beraber araştırma asamasındayım eşim matematik mezunu ve formasyonu var bir iki yıl dersanede çalıştı sonrasında ptt ye girdi 5 yıldır ptt de çalışıyor. Aca öğretmenlik için ne gibi şeyler istiyorlar. Kamuda Çalışaniliyor mu yada süreç nasıl işliyor bilen deneyimleyen arkadaş var mı. Yada ptt deki iş tecrübesi ile us post office girme gibi bir durum olur mu


  • Amerikan kültürü ve edebiyatı bölümü @takip


  • Tesol sertifikası amerikada geçerli değilmi? uluslararası geçerliliği var ama emin değilim...!


  • Eksik noktaların olması ihtimali ile birlikte
    Bir öğretmenin amerikada öğretmenlik yapabilmesi için önce amerikadaki öğretmenlik lisansını alması gerekiyor.Bu lisansla amerikadaki tüm okullarda çalışabilir. Bunun için her eyalette bulunan ve devlet birimi olan Education Service başvurulması gerekiyor. Başvurduğunuzda " iyigünler ben öğretmenim" dediğinizde bu lisansı size hemen malesef vermiyorlar. Sizin öğretmen olduğunuzu ıspatlamanız ve ingilizcenizi biliyor olmanız gerekli. Bu birim size git diplomanı bizim burayla denkleştir ve dil sınavında başarılı ol tofl gibi ondan sonra gel lisansını verelim diyor. Buraya kadar herşey normal asıl süreç bundan sonra başlıyor.
    Denkleştirmek için bir çok özel kurum var bunlardan en bilindiği www.wes.org bunun gibi firmalarla iletişime geçiyorsunuz. Firma sizden diploma transkript belgenizi istiyor, transkript sizin eğitim hayatı boyunca aldığınız tüm notları dersleri gösteren eğitim hayatınızın özetini sunan şeffaf bir karne.
    Bu firma amerikadaki dersler ile sizin türkiyedeki aldığınız dersleri karşılaştırıyor.Örneğin amerikada alanınızla ilgili 15 derslik var ama siz türkiyede 10 ders almışssınız. Ki genelde türkiyedeki dersler eksik oluyor. Ve bu firmalar " kardeşim senin eksik 5 dersin var git bunları tamamla getir senin denkliğini verelim diyor.
    Sende amerikadaki herhangi bir okulla iletişime geçip ( artık bütcen hangsine yeterse hangisi ucuzsa ) gidip bu dersleri görüp dönem boyunca kredilerini sınav sonucunda alıyorsun. Artık kaç ay veya yıl sürer ise. Bir yandan da deli gibi dilini geliştirip dil sınavını geçmeye çalışıyorsun. Bu ikisini tamamladın diyelim
    Sonra bu firmaya tekrar gidip " kardeşim istediğiniz bu dersleri tamamladım aha kağıtları" deyip denkliğinizi alıyorsunuz. Sonra bir sevinç bir sevinç türkülerle elinizde bulunan denklik belgesi ve dil sınavı sonuc belgesi ile birlikte eyaletin Education Service birimine doğru yol alıyorsunuz ve mutlu son artık sizin bir öğretmenlik sertifikanız var. Hemen başlıyorsunuz okullara cv bırakmaya.

    Eksik olması yada fazladan olması olası.Ama genel gidişat böyle gösteriyor. Önemli olan sizin alanınızla ilgili yada branşınızla ilgili amerikadaki ve türkiyedeki aldığınız derslerin birbirlerini karşılaması. Araştırmalarım halen devam ediyor yeni şeyler keşfedersem buraya eklerim


  • @takip , iyi takip yapmıssın ellerine sağlık.sinyor crazycells hariç,gc ile oraya giden hiçkimse kendi mesleğini yapmıyor-yapamıyor. sahsen ben duymadım hiç.


  • Yok yapanlar var yine ama yapmayanlar yapamayanlarda çok belki önlerine başka bir fırsat geliyordur bilemiyorum


  • @takip valla burda bi mühendis vardı 9 eylül ü birincilikle bitirmişti. gc cıktı gitti oraya 3 yıl geceleri benzinlikte calıştı. neyseki sonra dil öğrenip bir avm ye girdi ve suan aynı yerde manager.yavas yavas bu işler birden olmuyor.slowly slowly


  • Kesinlikle @badman

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @badman Genelleme yapmayalım, kendi mesleğini yapanlar var. Ben Türkiye'deki eğitimimle burada çalışıyorum. Tanıdığım pek çok kişi de kendi mesleğini yapıyor, doktor, mühendis, yazılımcı vb kişiler var. Kişinin eğitimi, deneyimi, mesleği, İngilizce bilgisi vb pek çok kritere bağlı. Türkiye'deki diplomalar çöp demek de doğru değil, zor da olsa denklik almak mümkün.


  • @knnrn ben de tam onu diyom zaten.ya denklik alacan ya da master yapacan ama paran olması lazım biraz. Yoksa çöp.gerçek acı.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @badman Amerika da Öğretmenlik? içinde söyledi:

    @knnrn ben de tam onu diyom zaten.ya denklik alacan ya da master yapacan ama paran olması lazım biraz. Yoksa çöp.gerçek acı.

    sayin @badman , su konuya bir goz atin:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/364/türkiyeden-alınan-diploma-denkliği-ve-yapılabilecek-iş/2

    sayin knnrn'in dedigi gibi genelleme yapmamak daha iyi, her bolum icin o kadar net bir cumle kurmak dogru olmaz.

  • ⭐⭐

    Merhaba arkadaslar ben türkiyede school of physical education and Sports okudum. Sportif eğitim uzmanı olarak çalısıyorum ve florida da private okullarda beden eğitimi öğretmenliği yapmak istiyorum. Diplomamın orginali yarısı Türkçe yarısı ingilizce. Ne yapmam lazım, nasıl yol izlemeliyim?

  • ⭐⭐

    Denklik almak illa ki şart değil mi? Bu arada background ı ma güveniyorum. Tenis, Fitness ve feild hockey antrenörlük belgem, spor masörlüğü belgem var. Ayrıca international feild hockey hakemiyim. Yaklaşık 20 Avrupa ve dünya şampıyonası tecrübem var. Denkliği halledersem öğretmenlik yapmayı cok istiyorum.


  • Amerika'da ogretmenlik hakkindaki daginik dusuncelerimi liste halinde siralayayim, belki yazdikca kendi kafamda da oturur.

    Bu yazdiklarim "genellemeler", mutlak dogrular degil, yazdigim kosullara mutlaka exceptions vardir. Ilgilendiginiz eyalet icin kendi arastirmanizi yapmaniz lazim.

    Ilk once Amerikalilar icin surec nasil isliyor ondan bahsedeyim.

    • Amerika'da her eyalet ayri bir devlet. Ozellikle de ogretmenler icin bu daha buyuk problem. Her bir eyalette ogretmenlik yapmak icin, o eyalette certified olmaniz gerekiyor. Ve her eyaletin sertifika kurallari farkli. Amerikali ogretmenler de eyalet degistirdiklerinde yeni gittikleri yerde tekrar sertifikaya basvuruyorlar. Bazan bir kac ek ders ya da seminer almalari gerekiyor. Hemen hemen her zaman tekrar ogretmenlik sinavlarina girmeleri gerekiyor. Bazi eyaletler arasinda reciprocity yani birbirinin verdigi sertifikayi tanima durumu olsa da, bu otomatik degil, yine bir fee verip, sertifika basvurusu yapmalari gerekiyor.

    • Amerikalilar icin genel olarak butun eyaletlerde, ogretmenlik fakultesini bitirmis ve stajlarini yapmis olanlar klasik yontemle sertifikalarini aliyorlar: yani o eyaletin teacher certification testlerini gecip, basvuru ucretini odeyip, o eyaletin "department of education" web sayfasindan, teaching certificate icin basvuruyorlar. Basvuruya eklenmesi gereken baska seyler de oluyor, finger printing veriyorsunuz, background check yapiyorlar. Transcriptlerinizi yukluyorsunuz, acilmamis zarfta original universite not dokumlerini daha sonra postalamaniz da gerekiyor. Referans mektuplari istenebiliyor.

    • Bazi eyaletlerde bazi branslarda ogretmen acigi oldugu icin, ogretmenlik fakultesine hic gitmemis, farkli alanda diplomasi ve is tecrubesi olanlarin ogretmenlik yapabilmelerine imkan saglayan programlar oluyor. Bu programlar her eyalette farkli isimlerle anilsa da google da "california alternative teacher certification" gibi eyalet+alternative+teacher certificate kelimelerini kullanarak, daha detayli bilgiye ulasmak mumkun. Genelde yazin yogun bir egitimden gecirip, sonbaharda tecrubeli bir ogretmenin gozetiminde ogretmenlik yapmaya basliyorsunuz. Maasinizi aliyorsunuz.

    • Yine google'da "teacher shortage" diye arama yaparak hangi eyaletlerde hangi branslarda acik oldugunu ogrenmek mumkun. California, ozellikle de san francisco da cok fazla ogretmen acigi var. Sebep malum, ogretmen maaslarinin dusuk olmasi, kiraya bile zor yetmesi. Washington DC, texas, massachusetts, NYC ogretmen acigi olan diger yerlerden bazilari. Her bransta degil ama.

    • Ilkokul ogretmenleri, muzik, resim, tarih gibi branslar: amerikali ogretmenler bile is bulmakta zorlaniyor.

    Ihtiyac olan branslar:

    1. ozel egitim (engelli ogrencilerin egitimi)
    2. ELL (ingilizce bilmeyen cocuklara ingilizce ogretilmesi *farkli eyaletlerde farkli isimle anilabiliyor bu sertifika bransi)
    3. ortaokul ve liselerde matematik, fizik kimya biyoloji ogretmenligi
    4. liselerde sports coach her zaman araniyor. P.E. ogretmenligi ihtiyac olan branslardan biri degil ama, bu bransta hep ilan oluyor.

    • Amerikada ogretmenlik meslegi Turkiyedeki kadar prestijli degil. Ogretmenlik yapanlar ya idealistler, ya orta/fakir aileden gelen kadinlar, ya corporate amerikadan bikan career changer lar.

    • maaslar nasil derseniz, turkiyede ogretmen maasiyla, istanbulda gecinmeye calisan birinin maddi durumu nasilsa, amerikada da o seviyede oluyor. Tabii ki eyaletten eyalete cok fazla fark var, ama ogretmen maaslarinin yuksek oldugu eyaletlerde, yasam maliyeti kiralar daha yuksek, dolayisiyla maasdaki yukseklik tek basina bir anlam ifade etmiyor. Internette bazi veriler vardi, yasam maliyetleri ile o eyaletin ogretmen maaslarini karsilastirip, ogretmenlik yapmak icin en avantajli eyalet listeleri vardi, su an hatirlamiyorum hangi eyaletlerin daha iyi oldugunu, ama birileri arastirip bir cizelge hazirlamis.

    • ogretmenler icin turkiyedeki gibi merkezi atama yok. Yasadiginiz eyaletten teacher certificate aldiktan sonra, o eyaletteki onlarca school district'lerden istediklerinize basvuruyorsunuz. School district bir nevi ilce milli egitim mudurlugu gibi. Her district bir birinden bagimsiz. O eyaletin department of education (DOE) denetleme yetkisine sahip olsa da, district ic islerine karismiyorlar, micromanagement yapmiyorlar. Federal ve eyalet kanunlarina aykiri bir durum olmadigi, ve ogrencilerin basari seviyesi eyaletlerin yaptigi merkezi sinavlarda bir anormallik gostermedigi surece, school districtlere mudahale edilmiyor diyebiliriz.

    • merkezi atama olmadigi icin, ilgilendiginiz districtin web sayfasina gidiyorsunuz, bir profil olusturup o districtteki size uyan pozisyonlara tek tek basvuru yapiyorsunuz. Yabanci bir isminiz ve yabanci credentials oldugu icin, onyargiyla karsilasip bu asamada elenebilirsiniz. Amerikadan aldiginiz bir sertifika, degree bir arti olur bu asamada. Amerikada discrimination yani ayrimcilik kanunen yasak olsa da aslinda cok fazla yapildigina sahit olacaksiniz. Minareyi calan kilifini uydurur atasozu bu konuya tam uyuyor.

    • Her bir okul muduru kendi okullarindaki acik pozisyonlara gonderilen basvurular arasindan 3-5 kisiyi mulakata cagiriyor. Mulakatta genelde, o okulda birlikte calisacaginiz baska insanlar da oluyor, 4-5 kisi ile birlikte bir masada oturup sohbet ediyorsunuz 🙂 Klasik mulakat sorularina ilaveten, senaryolar veriliyor ve "bu durumda siz ne yapardiniz" sorusuna cevap veriyorsunuz. Bu cevaplarla ogretim stiliniz, tecrubeniz, olaylara yaklasiminiz, okulun kulturune uygun olup olmadiginiz gibi konularda fikir ediniyorlar. Ingilizcenizin iyi olmasi lazim. Aksanli konusmak sorun degil, ama karsidakini tam anlayip beklenilen cevabi dogru bir ingilizceyle verebilmeniz gerekiyor. Dil tabii ki bazi branslar icin daha onemlidir, ve kimse sizden karmasik cumlelerle suslu ifadeler beklemiyor. Yine de akici konusabiliyor olmaniz lazim. Mulakati gectikten sonra bazi okullar sample teaching icin ikinci randevu veriyorlar. Hazirladiginiz bir konuyu sinifa anlatir gibi tahtabasinda mulakat yaptiginiz insanlara anlatiyorsunuz. Amerikada egitim ogretim son derece interaktiftir, monolog gibi kendi kendinize konusup ders isleyemezsiniz. Ogrenci yaparak ogrenir, onun icin bu sample lesson konuya hakimiyetinizden cok ogretim stilinizi ve kabiliyetinizi gormek icindir


  • "Butun bunlardan bana ne? Benim turkiyeden aldigim diplomam amerikada gecerli mi?" diyen varsa, turkiyeden aldiginiz diploma kesinlikle cop/gecersiz/degersiz degil, ama cogunlukla yetersiz.

    Amerikada diploma denkligi icin evaluation yapan kurumlara sanirim $100-$150 verip course-by-course evaluation yaptiriyorsunuz. Aldiginiz sonucu o eyaletin department of education'daki teacher certification basvurunuza ekleyip tekrar fee oduyorsunuz, degerlendirip size donus yapiyorlar. Bu bir kac ay surebiliyor. Almaniz gereken extra ders ya da seminerler olabiliyor. Bunlari online olarak da almaniz mumkun. Her eyalet cok farkli, genelleme yapamayacagim ama cok uygun fiyata ogretmenlere yonelik seminer programlari olabiliyor.

    • turkiyede ogretmenlik fakultesi mezunu olup, en az 3 sene aktif ogretmen olarak calistiysaniz ve bunu belgeleyebiyorsaniz, bazi (belki de cogu) eyaletlerde, cok kolay ogretmenlik yapabiliyorsunuz. Turkiyede atanip atanmadiginiz, daha dogrusu ozel okulda mi devlet okulundami calismis oldugunuz farketmiyor.

    • turkiyede ogretmenlikle alakaniz yoktu, amerikada ogretmenlik dusunuyorsaniz, alternatif teacher certification arastirin, texas, california, san francisco (CA'dan ayri bir program), NC, massachusetts , NY , D.C. Bu konuda avantajli olabilir.

    Soru: Bu kadar ugrasip amerikada ogretmen olmaya calismanizi tavsiye ediyor muyum?

    Cevap: Tabii ki de hayir! Tavsiye etmiyorum. Derdiniz ne? Cok idealist, meslegine asik bir ogretmen olmadiktan sonra, hic akil kari degil. Herkes yapamaz. Maaslar dusuk, ogretmenlik hep fedakarlik gerektiriyor. Aileler ve okul idaresi ile iyi politik iletisim gerekiyor, sinifima girip dersimi anlatirim la bitmiyor.

  • ⭐⭐

    @hockeyumpire2 Amerika da Öğretmenlik? içinde söyledi:

    Merhaba arkadaslar ben türkiyede school of physical education and Sports okudum. Sportif eğitim uzmanı olarak çalısıyorum ve florida da private okullarda beden eğitimi öğretmenliği yapmak istiyorum. Diplomamın orginali yarısı Türkçe yarısı ingilizce. Ne yapmam lazım, nasıl yol izlemeliyim?

    Merhaba,

    Genel olarak @Senay-Sirin in yorumlarina ve ozellikle de yazdigi son paragraftaki soru-cevap kismina katiliyorum.
    Florida icin gozlemim, genelde ogretmenligin ozelde PE ogretmenliginin Tukiye ile karsilastirildiginda pek prestijli bir meslek olmadigi; maddi imkanlarin da oldukca kisitli oldugu yonunde. Lise coach profilini de agirlikli olarak football, baseball ve basketball olarak goruyorum. Soccer pek populer degil ancak yine de mevcut.

    Bahsettiginiz gibi uluslararasi musabaka tecrubeniz olan field hockey coach veya hakemligi veya fitness, tennis trainer konularina egilseniz cok daha yuksek bir refah seviyesine erisebilirsiniz. FL guneyi ve sahil kesimlerinin turizm konusundaki agirligini, spor merkezlerinin buyukluklerini, Miami ve cevresindeki ust gelir grubunun sportif kisisel coach/trainer’larla egitime harcadiklari paralari gozonunde bulundurmanizi oneririm. Tenis dersleri vererek veya fitness egitmenligi yaparak gayet mutlu ve rahat yasanabiliyor.

    Illa ki cocuklara birseyler ogretmek isterim, yetiskinlerle calisamam derseniz de bir sirket kurup, okullar veya community center’lara , cocuk spor kamplarina, yaz kamplarina egitim paketleri satabilirsiniz. Anlasma yaptiginiz okullardaki cocuklar sizin field hockey, tennis vs siniflariniza kaydolur, afterschool etkinlikleri gerceklestirirler. Hatta bulundugunuz cevrede yoksa, egitmenligini yapacaginiz spor dalinin kulubunu kurarsiniz.

    Benzer yapiyi community center benzeri catilar altinda da kurabilirsiniz.

    US tasinip hayat kuracaksaniz lutfen PE ogretmenligini/“memuriyeti” hedeflemeyin (anladigim kadariyla overqualified durumdasiniz), omrunuz okul veya district yonetimiyle veya superintendent ile butce tartismasi yapmakla gecer (istediginiz egitim programlari onaylari icin).

    Magnet schools (atletizm / spor odakli olanlar) sizin icin alternatif olabilir. Diger yandan, US icin K12 odaginin STEM’e kaydigini, ailelerin, cocuklari koleje gidebilsin, iyi egitim alabilsin diye yuksek puanli (greatschools.org) okullarin district’lerine tasindigini unutmamak gerekir.

    Refah duzeyiniz belli bir seviyeye ulastiginda , eger idealiniz ise, gonullu veya sub. ogretmenlik de yapabilirsiniz.

    Bol sans!

    Not: yukaridakiler tamamen sahsi ve limitli deneyimlere dayanan goruslerdir. Arastirmaniza katki saglayabileceklerini umuyorum.

    Not2: US ne zaman yerleseceksiniz?


Benzer Başlıklar

  • 31
  • 23
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

93
Çevrimiçi

39.8k
Kullanıcı

5.7k
Konu

418.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum