• Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kategoriler
    • Güncel
      • Popüler Konular
      • Beğenilen İletiler
    • Popüler Konular
    • Beğenilen İletiler
    • Takip Duvarı
    • Takip Edilen Başlıklar
    • Yer İmleriniz
      • Kullanıcılar
      • Gruplar
    • Kullanıcılar
    • Gruplar
    • Harita
    • Takvim
    • Social Media
      • Facebook Group
      • YouTube Channel
      • Facebook Page
      • Twitter Page
      • Instagram Page
    • Arama
    1. Ana Sayfa
    2. mamma mia
    Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
    • Profil
    • Takip Edilenler 0
    • Takipçiler 5
    • Konu 23
    • İleti 118
    • En İyi 71
    • Tartışmalı 2
    • Gruplar 0

    mamma mia

    @mamma mia

    bot user for Yesilkart Forum

    207
    İtibar
    881
    Profil Görüntülemeleri
    118
    İleti
    5
    Takipçiler
    0
    Takip Edilenler
    Katılım Tarihi: Son Çevrimiçi Zamanı:

    mamma mia Takip etme Takip Et

    mamma mia tarafından gönderilen en iyi iletiler

    • RE: Houston'a gidenler, gitmek isteyenler, olumlu olumsuz yönlerini tartışalım

      Houston'da yaklasik olarak 3 yildir yasayan birisi olarak bende sizlerle deneyimlerimi paylasmak istiyorum.
      Houston dunya uzerind benzeri olmayan bir sehir. Nasil mi diye sorarsaniz dunyada en cok sayida irka sahiplik eden bir sehir. Houston' da resmi sayilara gore 145 ayri ulkeden insan yasiyor. Bundan dolayi da yeni gelenlere daha hosgorulu olma ozelligine sahip. Hatta bundan dolayi insanlar tercih ediyor denilebilir.

      Houston' da agirlikli olarak oil&gas sektoru gozde. Eger kimya, petrol ve benzeri bir mezuniyetiniz ya da tecrubeniz varsa Houstonda yillik 3 haneli sayilarla calisma hayatinda yer almaniz mumkun. Ayrica saglik sektoru ilerlemis durumda. Gruptan Kenan arkadasimiz saglik sektorunde calismakta. Saglik ile alakali sizlere daha detayli bilgi verebilir.

      Houston dunya genelinde cok sayida farkli mutfaga ev sahipligi yapan bir sehir. Houston halki basta Tex-Mex olmak uzere yemek yemeyi seviyor. Bu da yeni gelen arkadaslara busser, runner, server gibi is imkanlari saglamakta. Bu sektore bagli olarak delivery hizmeti veren sitelerden is izni alarak delivery yapabilirsiniz. Ben daha oncesinde Delivery isi yaptim, kazanci acikcasi kotu degil. Delivery hizmeti verilen belli kuruluslar: post mates, door dash, favor, uber eats, grub hub vb.

      Houston yine gorece buyuk bir sehir oldugundan dolayi bu sehirde uber veya lyft yapabilirsiniz. Tabii bu isi yaparken secmeniz gereken arac tipi vs cok onemli. Cunku acikcasi baslangic sinif arac ile iyi bir gelir etmeniz zor. Houston' da uber ve lyft in mile basina odedigi ucret diger sehirlere oranla dusuk.

      Houston genel itibari ile guveniligi iyi olan bir sehir. Sehrin belli bolgelerinden uzak durmaniz belaya bulasmamaniz icin yeterli olacaktir. Tabii kucuk capta olaylarin her yerde yasanma ihtimali ve yasanmisligi vardir.

      Houston'da yokus gorme ihtimaliniz cok cok dusuktur. Deniz seviyesine cok yakin ve sulak bir sehirdir. Bu nedenle de sellerle karsilasmaniz mumkundur. Tabii burada nasil onlem alinmaz sorulari akliniza gelebilir ancak burada birgunde yagan yagmur cogu degil sehir ulkelerde yil boyunca yagmayabilir.

      Cokca park ve bahcesi bulunmaktadir. Buna karsilik eger Istanbul'dan geliyorsaniz sehir size sonuk gelebilir. Cok buyuk bir duzluge kurulu oldugu icin gitmek isteyeceginiz yerler cok uzak olabilir. Houston dunyanin en genis highway ine sahiptir. Katy freeway zaman zaman yan yollarla birlikte gidis - gelis 30 seride kadar cikmaktadir. Bu da uzun mesafe yolculuklarinizda trafik sikisikligi pek yasamdan gideceginiz yere sorunsuz gitmenizi saglar. Ancak bilgilendirme tabelalarini dikkat etmeniz onemli. Cunku her an bir yol yapimi ile karsilasabilirsiniz. Texas eyaleti Amerika' da insaatin hic bitmemesi ile unlenmis bir eyalet.

      Bu sehirde belli bir calisma gecmisiniz ve kredi skorunuz var ise kolayca ev sahini olabilirsiniz. Kolayca diyorum cunku Amerika geneline gore kiyasla ev fiyatlari daha uygundur. Butcenizi cok sarsmadan kira oder gibi ev alabilirsiniz. County'den County'e gore hatta sokaktan sokaga degismekle birlikte yillik vergiler income tax olan sehirlere gore daha yuksektir.

      Sehirde income tax yoktur ancak sales tax vardir. Yani gordugunuz fiyat $100 ise odemeniz gereken rakam $108.25 tir.

      Araclarin mileage lari Amerika geneline gore daha yuksek olabilir. Bunun sebebide mesafelerin cok uzun olmasindan kaynaklidir. Ancak diger sehirlere kiyasla Houston'da daha uygun fiyatlara ayni kondisyona sahip olan araclari bulabilirsiniz. Houston' da ilk satisa sunulmus ve kullanimini cogunlukla Houston'da gecirmis araclar kuzey eyaletteki araclara gore cok daha guvenlidir. Cunku aracin altinda tuzdan kaynakli pas problemi ile karsilasilmaz. Buna karsilik olarak yasi ilerlemis araclarla gunes yaniklari olma ihtimalli var.

      Suanda aklima gelenler bunlar. Ozellikle sormak istediginiz herhangi bir sorunuz var ise seve seve yardimci olmaya calisirim.
      Hepinize mutluluklar diliyorum.

      Texas içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlu Olsun

      Screenshot_9.png

      Başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve rahmetle anarken bütün öğretmenlerin Öğretmenler Gününü canı gönülden kutlarım...

      Gündem ve Sohbet içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • Körfez Ülkeleri (Suudi Arabistan)

      Evet herkes Avrupa,Amerika,Kanada,Avustralya,Yeni Zelanda gibi gelişmiş ülkelerin hayallerini kuruyor ve
      o haklı olarak o ülkelerde yaşamak hem kendilerine hemde çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak istiyorlar.
      Siz yine o hayallerini kurduğunuz ülkelere gitmek için gerekli adımları atmaya devam edin.
      Ben şimdi size başka bir pencereden Körfez ülkelerinden bahsetmeye çalışacağım. Özelliklede yaklaşık 13 yıldır yaşamakta olduğum Suudi Arabistan dan bahsedeceğim. Çalışma koşulları,yaşam koşulları ve standartları,zorluklar,kolaylıklar vesaire vesaire. Gelen sorulara göre aklıma gelmeyen kısımlarıda paylaşabiliriz.

      Haydin başlayalım.

      Suudi Arabistan yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan bu ülkede 7-8 milyonu geçkin yabancı nüfus yaşamakta. Ülkede en çok yabancı nüfusu Pakistan,Hindistan,Filipinliler,Endonezyalılar,Bangkadeşliler oluşturmakta. Türk nüfusu yaklaşık 200 bin civarında olduğu söylenmekte. Çoğunluk Türk nüfusu yani rahat %90 bizim Hatay ve civarından. Nedenide Arapça bildikleri için buralara çok rahat gelmişler zamanında ve halen geliyorlar. Genellikler Restoran,Berber,Sanayi gibi yerlerde çalışmakta bu bahsettiğim %90 Türk nüfusu. Geriye kalan %10 belki daha az kısmı diğer şehirlerden. Ve bunlarda genellikle Mühendis,doktor,teknisyen gibi işler yürütmekte.

      Yani ülkede resmi dil Arapça ama gizli olan resmi dil İngilizce. A dan Z ye hemen hemen herkes ingilizceyi biliyor. Birçok yerde işlemler ingilizce olarak yapılmakta. Örneğin bir bankayı ya da hastaneyi aradığınızda "For English press 2" görebileceğiniz bir yer.

      Dolayısıyla bu ülkede Arapça bilmek zorunlu değil. İngilizceniz varsa "more than enough" diyelim. Dolayısıyla herkese buradan İngilizcelerin geliştirmelerini şiddetle tavsiye edelim. Yani beğenmediğiniz Arabistan da bile çatır çatır ingilizce konuşuluyor.

      Gelelim yaşam tarzına;
      Arabistan Şeriatın olduğu bir ülke dolayısıyla bir takım katı kurallar mevcut. Örneğin kadınlar kesinlikle üzerine Abaye dediğimiz Kara çarşafı giymek zorunda. Yabancıların başlarını örtmesi gibi bir zorunlulupu yok ya da varda bizim şapka inkilabı gibi pek uygulanmıyor. Ama ne olur ne olmaz yanınızda başörtünüz olsun çünkü her an karşınıza bir Din Polisi (Mutavva) çıkabilir ve başınız örtmeniz konusunda sizi uyarabilir. Eğer bayanın kocası yanındaysa pek sorun olmaz ama yalnız görünce artislik yaptıkları oluyor bu din polislerinin. Bir de namaz vakitlerinde bu ülkede hemen hemen her yer otomatikman kapanır. Kepenkler indirilir,perdeler indirilir ve o süreçte yaklaşık 1 saat kapalıdır bakkal,dükkan vesaire. Yani arabana benzin alacaksın öğlen namazı vakti, alamazsın...Bekleyeceksin namaz vaktinin bitmesini. Marketden bir ekmek alacaksın, cıııkk olmaz, bekleyeceksin.... Ha ben beklemekten sıkılırım diyorsan gidecen namazını sende kılacan o zaman vakit geçer. Ya da yanında bir kitap bulunduracaksın o süreçte kitabını okuyacaksın. Bugünlerde artık herkesin elinde akıllı telefon olduğu için artık onunlada idare edebilirsin. Vay efendim bir tane bir sakız alıp çıkacam falan filan, geç bu işleri olmaz, "Baden Salah" ya da ingilizce olarak "after salah" ya da "after pray" sözcüklerini duyabilirsin. Şimdi bu namaz olayı başlangıçta iyi niyetle başlamış ama sonradan gördüğüm kadarıyla çalışanlar bunu bir tatil olarak görmüşler ve suistimal etmişler bana göre ve yavaş yavaş bu süre uzamış. Yani diyceksin ki ya arkadaş Sabah namazı 4 rekat Yatsı 13 rekat yatsıda yandık dersen. O iş öyle değil hepsinde hemen hemen aynı sürelerde yani yaklaşık 1 saat kapalıdır her yer. Türkiyede ezana okunur mesela hemen 5 dakika sonra namaza geçilir. Ama burada ezan okunduktan yaklaşık 20-30 dakika sonra namaz kılmaya başlıyorlar. Birde bu arkadaşlar namazın sünnetlerine pek önem vermiyorlar daha ziyade farzlar önemli onlar için. Dolayısıyla sabah 2,öğlen 4,ikindi 4 ,akşam 3,yatsı 4 rekat farzları icra ediyorlar. Ülen din derside verdik bak burada 🙂

      Birde cadde sokakda bir banka oturduysan din polisleri uyarıyorlar oturma diye. Yani adam diyelim adam müslüman değil diyelim ki Hristiyan bunada mı namaz kıldıracan derseniz ? Ordaki mantık şu ya kardeşim kılmıyon bu namazı o zaman benim halkıma kötü örnek olma kalk git dolaş yürü, arabana atla gez, bir iş yapıyormuş gibi gözük. O nedenle uyarır Mutavvlalar. Bu Mutavvaların yanlarında polisle gezerler. İsterlerse sizi nezarete attırma yetkileri var onuda burada belirtelim. Yani muhalif olmayacaksın.

      Gerçi Mutavvalarında bir bölgesi var artık burada da . Yani İstanbulda Eyüp gibi düşün adım başı başında Mutavva gezer. Levent de Beşiktaşda dolaş Mutavva göremezsin. Yani burada da öyle biraz bölgeler. Neyse bı kısmı çok mu uzattık....

      Fakat yavaş yavaş esneklikler başladı ülkede son 2-3 yıldır. Mesela artık kadınlar yaklaşık 1 yıldır araba kullanabiliyorlar. Artık bir restoran gittiğinizde arka fondan müzikler dinleyebiliyorsunuz. Öyle demeyin o kadar hoş oluyor ki bir restoran gittin yemeğini müzik eşliğinde yiyiyorsun. Sinemalar patır kütür açılmaya başladı. Biraz pahalı ama neyse sorun değil. Konser etkinlikleri başladı. Hemde öyle böyle değil çok ünlü isimler gelmeye başladı. Mall(Avm) lerde küçük gösteriler olmaya başladı. En son gittiğim bir mall de Kızılderili müziği ve dansı yapan bir gurup vardı. Yani açılım ve değişim yavaş yavaş başladı bu ülkede.

      Tabiii çok kötü bir şey yaptığınız da başınızın kesileceğini de unutmayınız. Burada idam halen var. Ve her hafta sonu Cuma günleri bazı merkezi büyğk camilerin meydanında halkın huzurunda Kafalar kesilmekte. Şimdii aaa uuu demeyin efendim gitmek istediğiniz Amerikada da idam halen mevcut. Neyse bunuda burda belirtmiş olalım. Dediğim gibi kötü insanlar için geçerli bir kanun.

      Hayatımda ilk defa 2006 yılında Amerikaya gitmiştim. 2007 yılında da Suudi Arabistan geldim. Ve ister inanın ister inanmayın. Ülke hakkında söylediğim ilk yorum burası aynı Amerika. Şu yollara bak kocaman 4 şerit. Birde 5. şerit var servis yolu. Şu arabalara bakar mısın kocaman GMC ler Tahoo lar, Mustangler vesaire koca koca arabalar ve koca koca motorları var. Ve Mc Donalds gibi restoranlar, kocaman kale gibi yapmışlar burada. Ve herbirinde Arabanla yanaşıp siparişini alabiliyorsun. Ya da içeri girip yemeğini orada yiyebilirsin. Yani yaşadığım Riyad başkentde yaklaşık en az diyorum 20-30 tane Mc Donalds var sadece. Burger Kingler,Pizza Hutlar,Dominos,KFC,Subway, Hardess, Chilis, Apple Bea, Steak House, Piatto, Brazilian Restorant. Yani daha neler neler bütün dünya markaları burada. Türkiyeden Anatolia Restorant,Köşebaşı,Güllüoğlu,Petek,Sütiş,Mado....

      Birde restoranlar iki bölüm bir Single giriş burası bekar erkekler için. Birde family giriş burası aileler ve bekar bayanlar için.
      Family kısmına girdiğiniz dede bir çok restoranda orası da iki bölüm bir açık alan bir kapalı alan. Açık alan ortada 5-6 masa var diyelim. Açık bir alan işte. Bir de kapalı alan var işte orası ilginç. Bildiğin kompartıman treni gibi yapmışlar bölümleri. Ve kapı kısmında perde var. Bazen fene olmuyor desem yeridir. Yalnız başına takılıyorsun orada 🙂

      Bu arada Arabalar çok ucuz sudan ucuz desem yeridir. Gerçi şimdi dolar uçuyor Türkiyede o yüzden fiyatlar gözünüzde fazla gözükebilir. Mesela 2017 de sıfır bir Chevrolet Tahoo almıştım. Net fiyatı 145 bin Saudi Riyal. Yani yaklaşık 38 bin dolar. Yani dolar kurunu 6 liradan alsak yaklaşık 228 bin Türk lirası. Kocaman 8 silindiri 300 küsür beygirli araç 228 bin Türk lirası. Yani hayal ettiğiniz bir aracı burada çok rahat alabilirsiniz. Mesela ben de birde 2003 model 911 Carrera 4s Porsche var. Ya şimdi konuşmalarım ukelalık gibi gelebilir ama arkadaş ucuz yani. Şimdi ben bu arabayı satmak istesem taş çatlasa 30bin riyal eder. Yani 8 bin dolar. Yani 48 bin lira ya Porsche alabilirsiz bu ülkede. 2012 de bir arkadaşım 2005 model bir Bora arabasını bana 8 bin riyale(2100$) satmak istemişti dedim ki 5 bin riyal(1300$) veririm. Olmaz dedi bana gıcık olmuştu satmadı sonra arabasında küçük bir arıza oldu gitti sitenin güvenlik görevlisine hediye etti 🙂 Yani arabalar son derece ucuz burada.

      Yani bu ülkede öyle Volkswagen, Opel filan göremezsin çok nadirdir. O yüzden de elden çıkarmak biraz zor olur,parça bulmak zor olur, bulsanda pahalı olur. O yüzden de biraz daha ucuz olur.

      Bu arada 2 yıl öncesine kadar ülkede hiç vergi yoktu. Yani diyelin ki 10bin Sar maaş alıyorsun. O paranın tamamı senindi. Yok brüt şu kadar net şu kadar diye bir durum yok. Efendim coca cola oldum %18 vergi. Bilgisayar aldım %18 vergi. Yoktu öyle bir şey yaklaşık 2 yıl öncesinde. Ama artık Mr. Trump sayesinde bu ülkede vergi ile tanıştı. Malum Mr. Trump haraç kesmekte bu ülkeden. Yani kesilen haraçlara petrolde yetmiyor ki anlaşılan vergiyle tanıştı insanlar burada. Artık koskoca bir %5 vergimiz var. Ha yine maaşından brüt net ayrımı yok neyse onu olıyorsun. Ama satın aldığın her üründe artık %5 vergi var. Bunuda burada belirtelim.

      Petrol fiyatlarına gelince Dolari 6 liradan sayarsak
      95 Oktan 2,10SAR(0,56$)(7,16TL)
      91 Oktan 1,44SAR(0,38$)(2,3TL)
      Disel 0,47SAR(0,12$)(0,72TL)

      Önceki Kral döneminde bu fiyatların yarısından bile azdı. Şimdi biraz pahalı ve cep yakiyor artık.

      Elektrik parasıda aylık 200SAR gibi geliyor (53$). 2 sene öncesinde 30-40 Riyali geçmezdi. Ve bu arada yaklaşık 4 klimanın sürekli çalıştığını düşünün.

      Yani 2 yıl öncesine göre giderler artmaya başladı.

      Ha birde expatlar için yani biz yabancılar için bir nevi vergiye benzer birşey getirdiler. Ali Baba Vergisi.
      Dedilerki yani diyelim ki ailen burada. Eşin ve 2 çocuğun onlara çalışan olarak sen sponsor oluyorsun. O zaman dediler ki kelle başına ben senden aylık 100SAR(26$) alacağım. Yani her bir kelle için yıllık 1200SAR(320$) alacağım dedim Krallık. Yani eşin ve birde 2 çocuğun varsa sen hariç. Aylık 300SAR(80$), yıllık da 3600SAR(960$) alacağım dedi. ve her yıl bu senden kelle başına aldığım rakam 100 SAR olarak artacak. Ve 5. yıldan sonra kelle başı hep 500SAR aylık alacağım diye karara bağladı kırallık
      Yani;
      1.yıl 1 kelle için 100 SAR, 3 kelle için aylik 300 SAR, Yıllık 3600SAR(960$)
      2.yıl 1 kelle için 200 SAR, 3 kelle için aylik 600 SAR, Yıllık 7200SAR(1920$)
      3.yıl 1 kelle için 300 SAR, 3 kelle için aylik 900 SAR, Yıllık 10800SAR(2880$)
      4.yıl 1 kelle için 400 SAR, 3 kelle için aylik 1200 SAR, Yıllık 14400SAR(3840$)
      5.yıl 1 kelle için 500 SAR, 3 kelle için aylik 1500 SAR, Yıllık 18000SAR(4800$)

      Yani 2 çocuklu bir aile için 5. yıldan sonra her yıl yaklaşık devlete 4800$ ödeme yapman gerekecek. Ve çocuk sayın arttıkca bu rakamda otomatikman artacak. Şimdi bunu niye burada belirttim eğer buralarda bir firma ile anlaşırsanız iş görüşmesi vesaire bunu kesinlikle kontratınızda firma tarafından ödenmesini talep edin. Sonra niye böyle oldu ya diye ağlamayın. Buraya gelen 2-3 arkadaş benimle görüştüler ve kontratlarına bunu ekletmelerini söyledim ve şimdi her konuşmamızda saolasın abi diyorlar. Neyse burada da paylaşmı olalım eğerki aranızdan birinin böyle bir görüşmesi olursa mutlaka ama mutlaka bunu anlaşma yapacağınız şirkete kitlemeye çalışın.

      Ha neden adamlar böyle bir şey yaptı derseniz. Saudization konusuna değinmemiz gerekecek. Yani yapma nedenleri bu paraya ihtiyaç duymalarından daha ziyade Saudization yani Suudlaştırma politikasından dolayı. Ülkede bulunan bir çok insanı maddi caydırma politikarıyla ülkeyi terketmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Yani kardeşim ben senin nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuyorum ama banane senin karından çoluğundan çocuğundan. Ha onlarda burada kalacak diyorsan ödeyeceksin bana diyor. Zaten bir çok insanın bu rakamları verecek mali gücü olmadığı için bir çok aile şimdiden parçalanmaya başladı ülkeden geri dönüşler başladı. Burdaki Suudlaştırmanın bir diğer nedeni de kendi Suud vatandaşlarına iş imkanları açmak.
      Mesela son 3-4 yıldır kadınlarda artık çalışmaya başladı ve öncesinde mağazaların ya da marketlerin tezgah ve kasiyerleri genellikle pakistan, hindistan lı erkeklerden oluşurdu. Ama şu anda nerdeyse %80 e yakınında kendi Suud kadınları çalışmakta.
      Yani bu çalıştığınız bir çok şirket içinde geçerli yani her an yerinizi birileri alabilir ve size diyebilirler ki Saudization policy den dolayı bye bye...

      Bu arada bu ülkede size IQAMA denile bir oturum izin kartı verilir. Ve bununla bu ülkede maximum 2 tane araç satın alabilirsiniz. 3. araç alma hakkınız yok sonradan değiştiyse bilmiyorum. Ev satın alma hakkınız yok 3. firmalar aracı oluyorlar ama pek güvenli olduğunu düşünmüyorum. Evi çıkarmanız gerektiğinde sıkıntı çıkartma olasılıkları yüksek.

      Gelelim okul olaylarına. Burada Türkiye Cumhuriyetine ait Türk okulları mevcut. Yani türk okulları deyince aklınıza başka şeyler gelebilir ama onlardan değil. Bildiğinizi devletin kurduğu resmi okul. İlkokuldan liseye kadar. Türkiyeden gelen öğretmenlerin eğitmenliğiyle aynen Türkiye müfredatı işlenmekte. Sanırım yıllık ücret 2800 SAR (746$) gibi bir şey. Ama pek tavsiye edeceğim söylenemez. Diğer yandan İngilizce yoğun eğitim veren okullarıda tercih edebilirsiniz. Mesela Amerikan okulu yıllık bazda yaklaşık 80000SAR(21000$). Yani bütçenize göre bir çok okullar mevcut.

      Gelelim barınak ev ücretlerine. İlk geldiğiniz da başlangıçta Furnished apartment lar mevcut. Yani dayalı döşeli 1,2,3 ya da 4 odalı apartman daileri. Aylık ya da günlük olarak oturabileceğiniz ve istediğiniz an valinizi alıp mobil olarak başka bir yere taşınabileceğiniz evler. Aylık ücretleri 2000SAR(533$) dan başlayıp 10-15 bin SAR a kadar olan yerler mevcut.
      Ben kendim bir apartman dairesinde oturacağım derseniz de onların yıllık fiyatları yer ve mevkiye ya da yeni eski ve ya oda sayısına göre değişmekte olup 15bin SAR(4000$) dan başlayıp 65000SAR(17000$) a kadar değişmekte.
      Yok ben villada oturacağım derseniz ki ülkede flat bir yerleşime sahip öyle çok katlı apartmanlar pek mevcut değil. Max 3-4 katlı apartmanlar mevcut. Ve genellikle her yer villa. Çok miktarda ve çok enteresan kale gibi villalar var.
      Villalarda yıllık bazda 50bin SAR dan başlayıp yıllık 300 bin SAR(80bin$) a kadar değişken fiyatları bulunmakta.
      Opsiyonlar artmakta. Yukardakilerden hiç birisini beğenmediniz. Şöyle tatil köyü gibi havuzu filan olsun içerisinde bayanları bikinili bir şekilde yürüdüğü havuza üstsüz falan girdiği yani avrupa standartlarında bir tesis olsun ben orda yaşayayım falan diyorsanız onun içinde opsiyonlar var. Ve bu tür yerlere Compound diyorlar. Yüzlerce compound var bazısı 8-10 villadan oluşmakta bazızı yüzlerce villa yada apartmanlarda oluşmakta. Burdada fiyatlar çok acayip değişken. 70 bin riyalden (18bin $) başlayıp 500 bin riyale(133bin$) kadar yıllık bazda compundlar mevcut. Bu sizin bütçenize kalmış bir şey artık. Şimdi burada bikini falan deyince yanlış bir şey anlaşılmasın buralarda aileler yaşıyor efendim. Amerikalı,Avrupalı vesaire. Ve bu compundların içerisine Arapların girmesi yasak. Vakti zamanında yıllar yıllar önce Kral tarafından yabancı işçileri çekmek için özel olarak izin verişmiş yerler.

      Neyse gelelim çalışma koşullarına. Hani şu eski Türk filmlerinde Anadolunun ücre bir köşesine atanmış bir Doktor yada Mühendis ya da öğretmen şöyle el üstünde tutulur ya. Doktor Bey, Mühendis bey diye. Hah işte burdada eğer işini iyi biliyor ve hakkını veriyorsan aynen öyle sana değer verirler burada. Ve işinin hakkını veriyorsanda senide kolay kolay bırakmazlar. Ne zaman ki bırakmayı kafaya taktın çat bir %20-30 maaşına zam yapar, sende oturur kalırsın. Tam iyice sıkıldın offf yeter ya filan dedin ya derki ya sen bir izne çık 1-2 ay öyle kafa izni yani, sende gider bir rahatlar gelirsin. Yola devam. Yani hersene gideceğim yeter artık diyorum. Geriye dönüp baktığımda 13 sene geçmiş 🙂 Demirbaş olduk burada.

      Şimdi iş anlaşmanızı yaparken Standart paket şu şekildedir.
      Basic Salary + Hosing (%25 of Basic Salary) + Transportation + 1 round trip air ticket to your country and upto 2 kids

      Yani bir ornek verelim;
      Basic Salary 10bin SAR ise, çalıştığın şirketin sana %25 ev yardımı yapmak zorunda aylık. Yani 2500 SAR housing ve bir de ulaşım ödemek zorunda o da yaklaşık 2000SAR dir. Birde senede bir kere eşine ve maximum 2 çocuğuna kendi ülkene gidiş dönüş uçak bileti.
      Dolayısıyla toplam maaşın 10000+2500+2000=16500 SAR oluyor bu hesaba gçre aylık bazda.

      Peki hocam o kadar konuştun anlattın ama maaşlar nedir. İşte orası çok değişken. Ülkeden ülkeye değişken maaşlar mevcut.
      Yani eğer bir Avrupa ya da Amerika Pasaportun varsa ve en değerli pasaportlar bunlardır. Dolayısıyla en yüksek maaşı bu ülke vatandaşları alırlar. Amma velakin Türkiye son zamanlarda büyük bir atak yapmıştır bir Türk mühendisleri kalitesiyle bu Avrupalı ve Amerikanlara kök söktürmektedir. Bu nedenle Türk mühendislerimizide hatırı sayılır bir şekilde gayet iyi maaşlar almaktadır. Ya da doktorlarımız diyeyim.
      Yani 15bin(4bin$) riyale çalışan Türk Mühendiside var 60 bin(16bin$) riyale çalışan Türk mühendiside var aylık bazda. Servest piyasa siz kendinizi ne kadar iyi sattınız o kadar iyi maaş alırsınız.

      Herkes tukaka olarak bakabilir belki Arabistan. Ama size şunu söyleyeyim para olunca adamlar en iyilerle çalışıyorlar. Yani mesela diyelim ki bir yazılım işi var diyorsunuz ki ya şu X firması çok iyi hadi oraya yaptıralım. Yok diyorlar adamlar. Microsoft,Oracle,Google gibi güçlü dünya firmalarının o işi yapmasını tercih ediyorlar. Ve parayıda basıp onlara yaptırıyorlar işlerini.

      Genelde işe alırken de süreçler şöyle işler. Diyelim ki adam Nokia da çalışıyor buraya geçici görevle geldi. Onun gibi belki bir çok kişi geldi. Karpuz seçer gibi o gelenler den en iyilerini seçerler. Çünkü mantık şu bu firma iyi bir firma haliyle seçtikleri adamlarda iyidir. Bende o iyilerden en iyilerini seçerim diyorlar. Tüccar adamlar.

      Neyse şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ben derim ki tukaka yaptığınız Ordadoğu bölgesinide göz ardı etmeyin. Kazanmak istediğiniz paraları çok hızlı bir şekilde kazanabilir. Hayallerinize çok hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Tabikide tercih sizin.

      Amerikanin 51. Eyaleti Suudi Amerikadan
      Sağlıcakla kalın

      Asya içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Houston'a gidenler, gitmek isteyenler, olumlu olumsuz yönlerini tartışalım

      @omertug, içinde söyledi: Houston'a gidenler, gitmek isteyenler, olumlu olumsuz yönlerini tartışalım

      @Hawkerx, içinde söyledi: Houston'a gidenler, gitmek isteyenler, olumlu olumsuz yönlerini tartışalım

      Pasadena, Sugar Lands, Springs ve katy'i karşılaştırabilirmisiniz ? İlk kez geleceğimden temiz ve ucuz olması ve lyft doordash, amazon flex vs. yapmayı düşündüğümden merkeze yakın ve buna elverişli yerler olması tercihimdir.

      Teşekkürler...

      bunlara ek olarak Memorial bölgesi nasıldır? Bilen eden yorumlayana teşekkürler.

      Merhabalar,
      @knnrn biraz bahsetmis ancak bende bir kac ekleme yapmak istedim. Pasadena genelde Hispanic'lerin yasadigi bir bolge. Eger yasayan kisiler Hispanic degil ise agirlikli olarak Oil and Gas sektorunde calisiyorlardir. Sugar Land ve Katy bu bahsi gecen yerler arasinda bahsettiginiz is imkanlarina daha cok imkan saglayan noktalar denebilir. Ancak bu konuda Sugar Land daha agar basar. @knnrn in bahsettigi gibi sehir icinde apartman kiralamaniz sizin icin cevreyi tanimaniz adina ve is imkanlarina ulasim adina avantaj saglar. Memorial denen bolge Houston'un icinde yer alan ve River Oaks bolgesinden sonra ikinci sirada yer alan ust tabakanin yasadigi bir yerlesim kesimi (istisnalar haricinde). Yeni geleceklere en buyuk tavsiyem Beltway 8 icerisinde Westheimer Rd' a yakin yerlerden ve haritaya baktiginizda Down Town'in solunda kalan bolgeleri tercih etmeniz olacaktir.

      Texas içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Amerika'da Green Cardla Yaşayanların Tecrübeleri

      Amerikada yaşamış bazı kişiler Facebook Yesikart Forum da bir kaç satırla düşüncelerini belirtmiş. Okumayanlara aktarmak istedim. Yorum sizden...

      Nuri Guven;
      Her iki ulkede yasamis ve halen Kanadada yasayan biri olarak Kanada derim. 13 yil Usa de yasadim her turlu irkcilik kotuluk her turlu pislik ne varsa orada var fakat hala baska ulkelere AHLAK dersleri vermeye calisiyorlar.

      Ismail Ugurlu;
      Ben Amerikada 3 senedir yasiyorum Kanada ya 3 defa gidip geldim ziyaret icin Almanyada arkadasim, ablalarim İsvicrede kardesim ve halalarim ve amcalarim var tam olarak yasanacak ülke bence Amerika. Çünkü burda çalistiginiz sürece diger bütün ülkelerden daha rahat yasarsiniz mesela petrol yada gida maddesi burda cok ucuz bunlarin hepsini kiyasladim. Halam buraya tatile geldi İsvicreden burasi çok ucuz dedi amcamda geldi aynisini söyledi Almanyada arkadasim var burdan gidip oraya yerlesti oda aynisini söylüyor. Bu konu uzun bir konu ama ben Kanadaya gittim yasam olarak burasi ile kiyaslayamam ama bir tek gördügüm burda insanlar çok sinirli Kanadada ben bunu görmedim burda herkes çok sinirli gözlemim budur.

      Orhan Keskin;
      7 yildir Abd deyim, abd vatandasi oldum iskandinav ulkeleri abd pasaportunu yerlesmek icin kabul etmiyorlar, kesinlikle bu ulkelere yerlesin derim, abd de sosyal hak sıfır saglik sigortasi yok, izin parasi yok, cocuk parasi yok, biletler tr ye cok pahali, avrupada bir arkadasiniz buralar bitik gelme diyorsa kesinlikle inanmayin.. cunku istemiyorlar baskalari gelsin. Bu en yakininiz, en samimi arkadasiniz dahi olsa boyle. Ben bir yolunu bulursam tasinacagim.

      30 yıldır ABD'ye gidip gelen, yaşayan green kartlı birisi olarak benim de düşüncem;
      Hala bazı şeylerin çok iyi olmasına rağmen ABD de yaşam giderek zorlaşıyor. 10 yıl öncesine göre bile ABD'de çok değişti. Yollar, şehirler bakımsızlaştı, ücretler düştü, hayat pahalandı, artık iyi bir iş bulmak daha zor. Ama işini bilenler için hala bir fırsatlar ülkesi...

      Amerika Birleşik Devletleri'nde Yaşam içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • ABD'de Vefat, Cenaze İşlemleri ve Organ Bağışı

      Merhaba, biraz can sıkıcı bir konu olduğu için nereye koyacağımı bilemedim ama Amerika'da yaşayan herkesin boş bir vaktinde bu formu doldurmasını öneririm. Böylelikle eğer başınıza herhangi bir şey gelirse ailenizi maddi ve manevi olarak zor durumda bırakmazsınız. 30 yaşının altındaysanız 100 dolar üyelik ücreti var, 30'dan fazlaysanız 200 dolar. Yıllık ücretini henüz bilmiyorum ama çok olmadığını tahmin ediyorum.

      Allah uzun ömür versin 🙂

      Sevgilerle.

      https://diyanetamerica.org/services/religious-services/funeral-home/

      https://diyanetamerica.org/wp-content/uploads/2014/11/Funeral-Services-Fund-Form.pdf

      keywords: Amerika Birleşik Devletleri'nde Vefat, Cenaze Islemleri, Organ Bagisi

      Sağlık içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Green Card kazananların forumu terk etmesi

      Kendi adıma yorum yapacak olursam. Hafta içinde yorucu bir şekilde çalışıyorum. Akşam eve geldiğimde yemekti vs derken yorgunluktan kendi aileme bile vakit ayiramadan kendimi yatakta buluyorum. Hafta içi foruma girmek aklımın ucundan bile geçmiyor. Su anda izindeyim o yüzden foruma vakit ayirabiliyorum. Ayrıca bir cok konuya daha önce o konu hakkında bilgi verildiği için yada gereksiz tartışmalara sebebiyet vereceği ve durup dururken canım sıkılacagi için herhangi bir yorum yapmamayı tercih ediyorum. Ör. Su anda aktif olan Green card cekilisi bence ücretli olmalı konusu.

      Yeşilkart (Greencard) ve Göçmenlik içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • NJ - Ehliyet ve Trafik

      NJ de ehliyet almak icin gereken prosedur diger eyaletlerden pek farkli degil. basvuru icin 6 puan karsiligi gelen evraklari goturmeniz yeterli oluyor.

      Turist disinda herkes ehliyet alabiliyor. Evet, ilginc gelebilir fakat kacaklar da ehliyet alabiliyor. islemler icin de ayni 6 puan karsiligi gelen evraklari goturuyorlar.

      Ehliyeti almak icin 3 asamadan gecmeniz gerekiyor. 1.asama: 6 puan karsiligi evrak goturmek.
      2.asama: evraklariniz eksiksiz ise, yazili sinav. yani test.
      3.asama: direksiyon sinavi. bu secenek herzaman gerekmeyebiliyor.

      Yazili sinava bircok dilde girebiliyorsunuz. Turkce nin de bazi DMV ofislerinde opsiyon oldugu soyleniyor. sinava calismak icin ihtiyaciniz olan kitapcik, DMV lerde giristeki bankoda oluyor veya DMV nin sayfasindan pdf olarak indirebilirsiniz. Aslinda o kitapcigi 1 defa anlayarak okumakta fayda var. Fakat yeterli ingilizce olmamasindan dolayi, isin kolayi olan direkt sorulari ezberlemek secenek oluyor. Soru orneklerini internetten bularak ezberleme yaparak sinava girebilirsiniz.

      Sinavda 10 tane yanlis yaparsaniz, basarisiz sayiliyorsunuz ve 1 hafta sonra tekrar sinava girmeye hak kazaniyorsunuz. O yuzden cevabini bilmediginiz soruyu pas gecerek sona birakin.

      bulundugum DMV de Turkce secenegi yok derseniz, o zaman para karsiligi tercuman ile sinava girebilirsiniz.

      Yazili sinavdan basarili olduktan sonra, direksiyon sinavi icin randevu aliyorsunuz. En erken randevu sezona bagli olarak 2-3 ay bile bekletebilir. O yuzden okullarin kapanma zamanina denk gelmeyin derim.

      Bazi DMV merkezlerinde, Turk ehliyetinizi incelerler. ellerinde buyuk bir kitap vardir ve ordaki Turk ehliyeti ornegiyle karsilastirirlar. Eger ehliyetiniz oradaki ornektekine benziyorsa, direksiyon sinavina girmeden hemen ehliyetinizi alabilirsiniz.

      Bu asama tamamen DMV calisaninin insiyatifine kalmis bir durum. Aslina bakarsaniz, bircok sey ordaki calisanlarin insiyatifine kaliyor.

      direksiyon sinavina kendi aracinizla girebilir veya kiralama yapabilirsiniz. fakat arac kriterinde el freninin, orta konsolda el ile kontrol edilen sekilde ve calisir durumda olmasi isteniyor. ayak freni veya otomatik park frenli araclar sinava kabul edilmiyor.

      eger araciniz yoksa, dert etmeyin. arac kiralayabilirsiniz. hatta sinav alanindaki surucu kurslarina ulasip onlarin aracini kiralayabilirsiniz. kiralayacaginiz arac hatchback olsun. paralel park konusunda cok faydasini gorursunuz.

      sinavda dikkat etmeniz gereken en onemli noktalar;
      1- stop levhasinda aracin 4 lastigide tamamen duracak.
      2- paralel park yaparken sinyali unutmayin
      3- serit degisiminde aynadan kontrol sonrasi, kafanizi cevirip bakmayi unutmayin.

      bu noktalara dikkat ederseniz ve paralel parki da yaparsaniz, sinavi gecersiniz.

      araci calistirip sinava basladiginizda arac hareket etmeye basladiginda, sinav gozetmeni el frenini cekecektir. sakin panik yapmayin. sinav baslamadan once guvenlik proseduru.

      ehliyet basvurusunda, sahte adres yani size ait olmayan adres sakin kullanmayin. bunun en buyuk nedenlerinden birisi, trafik cezalari o adrese gider ve haberiniz olmazsa, cezanin buyuklugune gore yolda cevrilip aracinizin baglanmasina sebep olursunuz.

      baska bir sebep ise, ehliyetinizin oldugu adreste birden fazla ehliyet sahibi varsa, arac sigortasi yaparken sigorta sirketi riskli surucu diye degerlendirebilir.

      trafik cezalarinda size puan verilmemisse, odeyip gecin. ama puan varsa o zaman isin rengi degisiyor. cunku aldiginiz puanlar sizin sigorta priminizi arttiriyor. puani sildirmek icin mahkemeye gitmeniz gerekiyor. mahkeme ucretini yatirip sonrasinda hakim karsisina cikiyorsunuz ve orada sucunuzu kabul ediyorsunuz. hakim de cezanin meblasi uzerinden size puan basina kac para odeyeceginizi soyluyor. $200-$300 gibi meblaglar olur ki ne para harcayacam demeyin, ceza puanlari ehliyetinizde kaldigi surece ve sigorta sirketleri sistemlerini surekli guncellemedigi icin ceza puanininz silinse bile sistemde gorebilir ve fiyati o sekilde size bildirebilir.

      mahkemede puan sildirmek, kayitlardan tamamen siliniyor mu? aslinda hayir. sigorta sirketleri sizin ceza puaninizin silindigini goruyorlar ve cezanin aciklamasi da silindigi icin ne cezasi oldugunu goremiyor. Eger isterseler, bu silinen cezalari dikkatsiz surucu olarak degerlendirip, sigorta priminizi arttirma haklari mevcut. Bu durum tamamen musteri - sirket iliskisine gore sekilleniyor.

      puanli cezalar, polisin sizi durdurup verdigi cezalardir. bazi polisler anlayisli oluyor ve puan vermeyebiliyor.

      kazaya karismaniz durumunda, aractan disari kesinlikle cikmayin. polis gelene kadar bekleyin. arac ici, disaridan bir nebze daha guvenlidir. ozellikle otoyollarda.

      araciniza arkadan carpildiysa, arkadan carpan her zaman sucludur. o yuzden sizin sigorta priminize bir etkisi yok.

      araclariniza on ve arka cam kayit cihazlari takin. en basit bir kamera bile sizi buyuk dertlerden kurtarmaya yetecektir.

      NJ de kanun geregince sol seritte uzun sure kalmayin. ozellikle polis geldigini gorurseniz, hemen sag seride gecmeye calisin. eger belirli bir sure polisin onunde sag seride gecmeden giderseniz, sizi durdurup ceza yazabilir.

      otoyollarda trafik levhalarinin hiz limitlerini gecmeyin. sadece gecebileceginiz durum, trafigin hizi limitin uzerine cikmistir. bu durumda trafige uyun gosterin. suru psikolojisi muhabbeti gibi. polis o surudeki herkesi durdurup tek tek ceza yazmasi lazim. onunla ugrasmaz. ama surunun en arkasinda da kalmayin. malum kurt ilk olarak geride kalana saldirir. yani polis sizi bir ihtimal durdurabilir.

      arkanizda polis araci yaklastiysa, isiklarini yakmadiysa sadece takip ediyorsa sakin tuzaga dusmeyin. tuzaktan kastim. panik yapmayin ve dikiz aynasindan onunla goz goze gelmeyin. eger goz goze gelirseniz suphelinip durdurabilir. arkanizda genelde 1dk veya daha kisa sure kalirlar. sebebi de plakanizi tariyorlar. eger cezaniz yoksa, sigorta vs evraklariniz tam ise zaten sizinle ugrasmaz.

      sehir iclerindeki hiz sinirlarina uyun. sehir polisleri ceza konusunda cogunlukla acimasizdir. cogunluk okul cevrelerindeki yollarda pusuya yatarlar. sehir sinirlarindan otoyol geciyorsa, o kisimlara da giderler. yetki alanlari sadece bulundugu sehir sinirlaridir. ama hiz sinirini onun yetkili oldugu sehirde gectiyseniz, sonraki sehre gecseniz bile sizi durduracaktir.

      NJ State polisleri, sehir polislerine kiyasla daha iyidir. otoyollarda gorursunuz. ama yetki alani eyaletin her yeridir. yani sizi evinizin kapisinda bile alabilir. cogunlugu asker kokenlidir. durdurursa ceza kesin yazar. fakat uslubunuza gore sizi en kucuk ceza veya cezasiz gonderebilir. yagisli havalarda sizi durdurursa ve 100mt ileride ust gecit varsa ve oraya kadar gitmemisseniz, islanacagi icin 100% ceza yazar 🙂

      hicbir polis ile durduruldugunuzda uste cikmaya calismayin ve uslubunuza dikkat edin.

      trafikte hic kimseyle tartismayin. olurda tartistiginiz kisiyi durdurursaniz, arabanizda cikip onun aracina yaklasmayin. icerde size dogru tutulan bir silah olabilir ve sizi vurabilir. bunu sehir efsanesi oldugunu soyleyenler var fakat siz karsinizdakinin kim oldugunu bilmiyorsunuz.

      trafikte etraft polis araci yok diye hiz yapayim, veya yaninizdan hizli gecen makas atarak giden bir arac varsa pesine takilip onun gibi surmeyin. sivil polis olma ihtimali olabilir ve basiniza dert alabilirsiniz.

      kisaca, trafikte kimin ne oldugunu bilmediginiz icin kurallara uyun basinizi bos yere agirtmayin.

      New Jersey içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: ⚡ Kültür Şoku ⚡

      alt text

      Gözlemlediğim bir olay ise;

      • 4.cü aşamaya varamayan ve pes eden kişinin, yeni bir çizgi çizerek henüz bu aşamalarda olanları psikolojik olarak yıldırmak için yoğun çaba içerisine girmesi ile basarisizlik gorme arzusu olayi. Daha fazla basarisizlik, bu kisi icin daha fazla mutluluk anlamina gelecektir. Hem kendi yakın çevresinde, hemde internet aracılığı ile daha fazla çevreye yayılarak.
        Kişinin bu çabasıyla sanirim sonuç beklentisi, başarısız veya uyumsuz olmadığını kendi şahsına ve çevresine kanıtlamak. Mutlaka örnekleri yakın çevrede görebilirsiniz, hatta forumda bile.
      Kültür ve Hobi içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • Startups

      Amerika'da bulunan veya bundan sonra kurulacak olan girişimlerin linkinin&bilgilerinin aktarılması güzel olacaktır. Forumda yazılımcı arkadaşlar da mevcut. Belki bazılarımız girişimci de olacaktır ve duyurusunu da yapabilir.Son olarak Amerika'da olup ülkemizde olmayan lokal girişimlerin paylaşılması da rica ederim, global olanlar elbet ülkemize de girecektir fakat lokallerden uyarlanmış iş fikirleri çıkarabiliriz belki biz de..

      Bilişim Teknolojileri içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia

    mamma mia tarafından gönderilen son iletiler

    • RE: NJ - Ehliyet ve Trafik

      Ehliyet sinavinda cikan soru orneklerine asagidaki linklerden bulabilirsiniz. bu linklerdeki sorularin hepsine calistiginizda sinavda cikmasi muhtemel sorulari tahmin edebilir ve eminimki iyi bir sonuc alacaksinizdir. sonuc itibariyle sinavda karsiniza cikacak olan sorularin konu basliklari belli.

      https://www.nj.gov/mvc/license/sample_knowledge_test.htm

      Dev  /  Oca 15

      New Jersey Permit Practice Test

      New Jersey Permit Practice Test

      Get familiar with New Jersey permit test questions on traffic laws, road rules, and highway signs used on the NJ MVC exam.

      DMV Written Tests, [email protected]  /  DMV

      FREE New Jersey Permit Test - Real 2026 DMV Test Questions

      FREE New Jersey Permit Test  - Real 2026 DMV Test Questions

      The following questions are from real DMV written tests. These are some of the actual permit questions you will face in New Jersey. Each permit practice test question has three answer choices. Select one answer for each question and select "grade this section." You can find this button at the...

      NJ Permit Practice Test

      New Jersey DMV Permit Test Simulator (NJ) 2026 | 50 Questions

      New Jersey DMV Permit Test Simulator (NJ) 2026 | 50 Questions

      Ace your NJ permit test! Practice with our realistic MVC test simulator featuring 50 randomized questions. Study, prepare, and pass with confidence.

      Practice Written Exam | Drivers License Test | Edison Driving School NJ
      New Jersey içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • NJ - Ehliyet ve Trafik

      NJ de ehliyet almak icin gereken prosedur diger eyaletlerden pek farkli degil. basvuru icin 6 puan karsiligi gelen evraklari goturmeniz yeterli oluyor.

      Turist disinda herkes ehliyet alabiliyor. Evet, ilginc gelebilir fakat kacaklar da ehliyet alabiliyor. islemler icin de ayni 6 puan karsiligi gelen evraklari goturuyorlar.

      Ehliyeti almak icin 3 asamadan gecmeniz gerekiyor. 1.asama: 6 puan karsiligi evrak goturmek.
      2.asama: evraklariniz eksiksiz ise, yazili sinav. yani test.
      3.asama: direksiyon sinavi. bu secenek herzaman gerekmeyebiliyor.

      Yazili sinava bircok dilde girebiliyorsunuz. Turkce nin de bazi DMV ofislerinde opsiyon oldugu soyleniyor. sinava calismak icin ihtiyaciniz olan kitapcik, DMV lerde giristeki bankoda oluyor veya DMV nin sayfasindan pdf olarak indirebilirsiniz. Aslinda o kitapcigi 1 defa anlayarak okumakta fayda var. Fakat yeterli ingilizce olmamasindan dolayi, isin kolayi olan direkt sorulari ezberlemek secenek oluyor. Soru orneklerini internetten bularak ezberleme yaparak sinava girebilirsiniz.

      Sinavda 10 tane yanlis yaparsaniz, basarisiz sayiliyorsunuz ve 1 hafta sonra tekrar sinava girmeye hak kazaniyorsunuz. O yuzden cevabini bilmediginiz soruyu pas gecerek sona birakin.

      bulundugum DMV de Turkce secenegi yok derseniz, o zaman para karsiligi tercuman ile sinava girebilirsiniz.

      Yazili sinavdan basarili olduktan sonra, direksiyon sinavi icin randevu aliyorsunuz. En erken randevu sezona bagli olarak 2-3 ay bile bekletebilir. O yuzden okullarin kapanma zamanina denk gelmeyin derim.

      Bazi DMV merkezlerinde, Turk ehliyetinizi incelerler. ellerinde buyuk bir kitap vardir ve ordaki Turk ehliyeti ornegiyle karsilastirirlar. Eger ehliyetiniz oradaki ornektekine benziyorsa, direksiyon sinavina girmeden hemen ehliyetinizi alabilirsiniz.

      Bu asama tamamen DMV calisaninin insiyatifine kalmis bir durum. Aslina bakarsaniz, bircok sey ordaki calisanlarin insiyatifine kaliyor.

      direksiyon sinavina kendi aracinizla girebilir veya kiralama yapabilirsiniz. fakat arac kriterinde el freninin, orta konsolda el ile kontrol edilen sekilde ve calisir durumda olmasi isteniyor. ayak freni veya otomatik park frenli araclar sinava kabul edilmiyor.

      eger araciniz yoksa, dert etmeyin. arac kiralayabilirsiniz. hatta sinav alanindaki surucu kurslarina ulasip onlarin aracini kiralayabilirsiniz. kiralayacaginiz arac hatchback olsun. paralel park konusunda cok faydasini gorursunuz.

      sinavda dikkat etmeniz gereken en onemli noktalar;
      1- stop levhasinda aracin 4 lastigide tamamen duracak.
      2- paralel park yaparken sinyali unutmayin
      3- serit degisiminde aynadan kontrol sonrasi, kafanizi cevirip bakmayi unutmayin.

      bu noktalara dikkat ederseniz ve paralel parki da yaparsaniz, sinavi gecersiniz.

      araci calistirip sinava basladiginizda arac hareket etmeye basladiginda, sinav gozetmeni el frenini cekecektir. sakin panik yapmayin. sinav baslamadan once guvenlik proseduru.

      ehliyet basvurusunda, sahte adres yani size ait olmayan adres sakin kullanmayin. bunun en buyuk nedenlerinden birisi, trafik cezalari o adrese gider ve haberiniz olmazsa, cezanin buyuklugune gore yolda cevrilip aracinizin baglanmasina sebep olursunuz.

      baska bir sebep ise, ehliyetinizin oldugu adreste birden fazla ehliyet sahibi varsa, arac sigortasi yaparken sigorta sirketi riskli surucu diye degerlendirebilir.

      trafik cezalarinda size puan verilmemisse, odeyip gecin. ama puan varsa o zaman isin rengi degisiyor. cunku aldiginiz puanlar sizin sigorta priminizi arttiriyor. puani sildirmek icin mahkemeye gitmeniz gerekiyor. mahkeme ucretini yatirip sonrasinda hakim karsisina cikiyorsunuz ve orada sucunuzu kabul ediyorsunuz. hakim de cezanin meblasi uzerinden size puan basina kac para odeyeceginizi soyluyor. $200-$300 gibi meblaglar olur ki ne para harcayacam demeyin, ceza puanlari ehliyetinizde kaldigi surece ve sigorta sirketleri sistemlerini surekli guncellemedigi icin ceza puanininz silinse bile sistemde gorebilir ve fiyati o sekilde size bildirebilir.

      mahkemede puan sildirmek, kayitlardan tamamen siliniyor mu? aslinda hayir. sigorta sirketleri sizin ceza puaninizin silindigini goruyorlar ve cezanin aciklamasi da silindigi icin ne cezasi oldugunu goremiyor. Eger isterseler, bu silinen cezalari dikkatsiz surucu olarak degerlendirip, sigorta priminizi arttirma haklari mevcut. Bu durum tamamen musteri - sirket iliskisine gore sekilleniyor.

      puanli cezalar, polisin sizi durdurup verdigi cezalardir. bazi polisler anlayisli oluyor ve puan vermeyebiliyor.

      kazaya karismaniz durumunda, aractan disari kesinlikle cikmayin. polis gelene kadar bekleyin. arac ici, disaridan bir nebze daha guvenlidir. ozellikle otoyollarda.

      araciniza arkadan carpildiysa, arkadan carpan her zaman sucludur. o yuzden sizin sigorta priminize bir etkisi yok.

      araclariniza on ve arka cam kayit cihazlari takin. en basit bir kamera bile sizi buyuk dertlerden kurtarmaya yetecektir.

      NJ de kanun geregince sol seritte uzun sure kalmayin. ozellikle polis geldigini gorurseniz, hemen sag seride gecmeye calisin. eger belirli bir sure polisin onunde sag seride gecmeden giderseniz, sizi durdurup ceza yazabilir.

      otoyollarda trafik levhalarinin hiz limitlerini gecmeyin. sadece gecebileceginiz durum, trafigin hizi limitin uzerine cikmistir. bu durumda trafige uyun gosterin. suru psikolojisi muhabbeti gibi. polis o surudeki herkesi durdurup tek tek ceza yazmasi lazim. onunla ugrasmaz. ama surunun en arkasinda da kalmayin. malum kurt ilk olarak geride kalana saldirir. yani polis sizi bir ihtimal durdurabilir.

      arkanizda polis araci yaklastiysa, isiklarini yakmadiysa sadece takip ediyorsa sakin tuzaga dusmeyin. tuzaktan kastim. panik yapmayin ve dikiz aynasindan onunla goz goze gelmeyin. eger goz goze gelirseniz suphelinip durdurabilir. arkanizda genelde 1dk veya daha kisa sure kalirlar. sebebi de plakanizi tariyorlar. eger cezaniz yoksa, sigorta vs evraklariniz tam ise zaten sizinle ugrasmaz.

      sehir iclerindeki hiz sinirlarina uyun. sehir polisleri ceza konusunda cogunlukla acimasizdir. cogunluk okul cevrelerindeki yollarda pusuya yatarlar. sehir sinirlarindan otoyol geciyorsa, o kisimlara da giderler. yetki alanlari sadece bulundugu sehir sinirlaridir. ama hiz sinirini onun yetkili oldugu sehirde gectiyseniz, sonraki sehre gecseniz bile sizi durduracaktir.

      NJ State polisleri, sehir polislerine kiyasla daha iyidir. otoyollarda gorursunuz. ama yetki alani eyaletin her yeridir. yani sizi evinizin kapisinda bile alabilir. cogunlugu asker kokenlidir. durdurursa ceza kesin yazar. fakat uslubunuza gore sizi en kucuk ceza veya cezasiz gonderebilir. yagisli havalarda sizi durdurursa ve 100mt ileride ust gecit varsa ve oraya kadar gitmemisseniz, islanacagi icin 100% ceza yazar 🙂

      hicbir polis ile durduruldugunuzda uste cikmaya calismayin ve uslubunuza dikkat edin.

      trafikte hic kimseyle tartismayin. olurda tartistiginiz kisiyi durdurursaniz, arabanizda cikip onun aracina yaklasmayin. icerde size dogru tutulan bir silah olabilir ve sizi vurabilir. bunu sehir efsanesi oldugunu soyleyenler var fakat siz karsinizdakinin kim oldugunu bilmiyorsunuz.

      trafikte etraft polis araci yok diye hiz yapayim, veya yaninizdan hizli gecen makas atarak giden bir arac varsa pesine takilip onun gibi surmeyin. sivil polis olma ihtimali olabilir ve basiniza dert alabilirsiniz.

      kisaca, trafikte kimin ne oldugunu bilmediginiz icin kurallara uyun basinizi bos yere agirtmayin.

      New Jersey içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Turist vizesini aldıktan sonra ABD'ye giriş zamanı

      @Kemal-1 benim bildiğim kadarıyla öyle bir zorunluluk yok, planlar değişiklik olabilir doğru ifade edebilirseniz bence sıkıntı çıkmaz. Biz de mülakatta belirttiğimiz yere gitmeyeceğiz onu da sorarlarsa mantıklı bir şekilde açıklayacağız. Vize alıp hiç gitmeyenler bile vardır hatta😅

      Ziyaretçi ve Turist Vizeleri (B1/B2 ve C) içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • Türkiye’de ABD konsolosluğu için çalışınca ABD'de ikamet etmiş sayılıyor muyum?

      Merhabalar soru güzel olduğunu için paylaşmak istedim. Greencardlı biri TR İstanbul ABD konsolosluğu için çalışarak naturalizasyon sürecinin şartlarını gerçekleştiriyor mu ? Beş yıl ABD ikamet şartından muaf olur mu

      Vatandaşlık Süreci ve İşlemleri içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Vize olmadan ev alabilir miyiz

      Merhaba bu konu da daha net bilgiyi vereceklerdir ama bildiğim kadarıyla nakit paranızla almanızda çok büyük sıkıntılar yok ancak kredi çekmeniz çok zor yeni oturum almış biri bile belli bir kredi geçmişi yapmadan çekemiyor diye biliyorum.

      Emlak içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      @kubi07, içinde söyledi: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      @mamma-mia , içinde söyledi: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      @kubi07, içinde söyledi: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      Temmuz ayında mezun oluyorum. Okulum müdekli.
      2.başvurumda greencard yine çıkmadı çıkmasına da artık bel bağlamak istemiyorum.
      Yazılımcıyım, mezun olduktan sonra 2 yıl Türkiye'de yazılımcı olarak çalışıp 2 yılın sonunda greencard çıkmamış ise(%99) veya hayatımda memnun değilsem(%80) ve hala bu vize dağıtılıyor ise bu vizeye başvuracağım.
      Şimdiden yerimi alayayım.

      Şuanda konsolosluklar kapalı ve en son başvuruların sonuçlanma süresi 1.5-2 yıla kadar çıkmıştı, ben de seninle yakın tarihlerde başvuracağım bakalım sonuçlanma süresi ne kadar olacak. Vize verilmeye devam edecektir ancak sonrasında Pr alma şartları ciddi anlamda zorlaştı. 1-2 yıl önce başvuranlar 70 puanla rahatlıkla davet alabiliyorken bunun 85-90 puana kadar çıktığı söyleniyor.

      2 yıl süremin en sonun başvuracak olmamın sebeplerinden biride zaten şu coronadan mümkün olduğunda kurtulmak.
      2-3 yıl sonra korona yok olur mu? belki ama hayat geri haline kesin dönmüş olur.
      PR dediğiniz permanent residency galiba. Avustralya'da 18 ay çalışıp birikim yapmak o hayatı tatmak bile bence çok değerli. O yüzden PR'ı çok önemsemiyorum şuanda. İş yeri sponsor olması falan filan bir şeyler diyorlar ama 18 ay orda bir yaşayalımda onu orda düşünürüz. 5 yıl sonrayı planlamak zor.

      Mezun olduktan 2 yıl sonra başvuru, vizenin açıklanması da bi 2 yıl dersen zaten 4 yıllık bir süreç yapıyor. Türkiye'de 3-5 yıl arası iş deneyimin sana Pr başvurusunda ekstra 5 puan kazandıracak. Yeni mezun mühendis vizesi ile gidip işyeri sponsorluğu ile Pr alan insanlar biliyorum ancak nasıl olduğu konusunda detaylı bir bilgim yok. Pr alma şansını en yüksek hale getirecek şekilde gitmek gerekiyor bence, sonrasında orada kalamasan bile dediğin gibi orada 18 ay çalışarak edineceğin tecrübe ve kazanacağın para ile bir çok kapıyı açabilirsin.

      Pasifik içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      @denemelik, içinde söyledi: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      Anladığım kadarıyla bu vizeye başvurmak için bir işyerinden kabul gerekmiyor, vizeyi alıp 18 ay içerisinde bir iş bulmak lazım, değil mi? Avustralya sevmediğim bir yer ama aklımda dursun.

      İş bulmak gerekmiyor istersen gidip uber ya da garsonluk vs yapabilirsin. Şartları sağlıyorsan sana 18 aylık çalışma vizesi ve içeri giriş için 1 yıllık süre veriliyor sonrası tamamen sana kalmış. Mevcut durumda eğer müdek-abet denkliğin varsa kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir fırsat bence.

      Pasifik içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      @kubi07, içinde söyledi: Avustralya Yeni Mezun Mühendis Vizesi

      Temmuz ayında mezun oluyorum. Okulum müdekli.
      2.başvurumda greencard yine çıkmadı çıkmasına da artık bel bağlamak istemiyorum.
      Yazılımcıyım, mezun olduktan sonra 2 yıl Türkiye'de yazılımcı olarak çalışıp 2 yılın sonunda greencard çıkmamış ise(%99) veya hayatımda memnun değilsem(%80) ve hala bu vize dağıtılıyor ise bu vizeye başvuracağım.
      Şimdiden yerimi alayayım.

      Şuanda konsolosluklar kapalı ve en son başvuruların sonuçlanma süresi 1.5-2 yıla kadar çıkmıştı, ben de seninle yakın tarihlerde başvuracağım bakalım sonuçlanma süresi ne kadar olacak. Vize verilmeye devam edecektir ancak sonrasında Pr alma şartları ciddi anlamda zorlaştı. 1-2 yıl önce başvuranlar 70 puanla rahatlıkla davet alabiliyorken bunun 85-90 puana kadar çıktığı söyleniyor.

      Pasifik içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: SB-1 Returning Resident Visa (SB1 Geri Donen Gocmen Vizesi)

      Hello @crazycells hope you having a good one, with great respect for your endless effort since 2017 engaging in helping your community and your folk, I appreciate and grateful to meet you. i’ve read all your reflections on LPR status and since I know Turkish, but I thought it would be more formal to speak in English, I wanted to ask a question. After we won lottery as a family with my mom, dad, sister and I, being as 17 years old holder, we moved to America and stayed for four months. we had relations there, my mom's cousins. We bought the car and rented a home. We have credit cards but we gave up our bank accounts. then we moved back to our nation staying here for almost 1.5 planning to get back in August2021. Shall we apply for an SB-1 visa or may we move directly to America?
      We don't have any re-entry permission but we were planning to get it nearly in August. hoping that these issues would go well, I was planning to get into college for fall 2022 in my major biology. I always have binding elements with America that always connected me vehemently and eloquently to assure myself that everything would go great for me.
      May you share your thoughts with me, I'll be so grateful and reassured to consult with such an perfect person
      Ilgin icin tessekur ederim

      Diğer Kategorilerdeki Göçmen Vizeler içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia
    • RE: Facebook sifrenizi neden degistirmelisiniz? (1password aile plani kampanyasi)

      Konuyu hortlatıyorum kusura bakmayın ama bu fırsattan bahsetmeliyim Hotspot Shield VPN üyeliği alırsanız 1password yanında bedava veriliyor. Aylık ücreti 20 TL hem 5 bilgisayara kadar VPN alıyorsunuz hem de 1password bireysel üyeliği.

      Not: Burada bana 1password öneren tüm kişilere teşekkür ederim baya yararlı 😃

      Bireysel ve Siber Güvenlik içinde yayımlandı
      mamma mia
      mamma mia