Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Hawaii ya da Havai, Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerinden biridir. Kuzey Büyük Okyanus'ta, anakaradan 3.700 kilometre uzaklıkta, bir adalar grubudur.

    alt text

    MÖ 1000 sıralarında diğer Polinezya adaları tarafından işgal edilmiştir. Yaklaşık 800 yıl boyunca çeşitli kabileler buraya yerleşmiş, huzur içinde kültürlerini ve dinlerini devam ettirmişlerdir. 1778 yılında İngiliz Deniz Kaptanı James Cook, Hawaii takımadasına yelken açmış ve ilk Avrupa-Hawaii ilişkisini yaratmıştır. Tarihçiler hâlâ bu adaya Avrupa'dan ilk gidenin bir İspanyol olduğunu tartışmaya devam etmektedir.

    Avrupa ile ilişkiler sonucu bazı krallar tüm Hawaii adalarının kontrolünü almaya çalışmışlardır. Örneğin, ünlü Kamehameha Avrupalılarla ticaret yaparak onlardan barutlu silahlar elde etmiştir. Hawaii'de bilinmeyen barut teknolojisi sayesinde Kamehameha yavaş yavaş tüm adaları işgal edebilmiştir. Ona karşı çıkan bazı kabileler, oklarla ve mızraklarla kendi ülkelerini koruyamadıklarından, çareyi yüksek uçurumlardan atlamakta bulmuşlardır. İntiharı, teslim olmaktan çok daha iyi bir çözüm yolu olarak görmüşlerdir.

    Kamehameha'nın kazandığı topraklar ancak 1893'e kadar dayanabilmiştir. Son kral olan Liliuokalani, Hawaii Reform Partisi (Reform Party of the Hawaiian Kingdom) tarafından yıkılmıştır. Son diktatörlükten sonra bir cumhuriyet kurulmuş ve dış ülkelere kapalı olan Hawaii ticareti, dünya ekonomisine katılarak üretimini ve ticaretini büyük ölçüde geliştirmiştir. Son olarak 1898'de Amerika himayesi altına girip, 1959'da bir referandumla Amerika Birleşik Devletleri'nin 50. ve sonuncu eyaleti olmuştur. Ayrıca Hawaii Amerika Birleşik Devletleri'ne bağlı olup Birleşik Krallık'ın bayrağını taşıyan tek eyalettir.

    Bayrağı :

    alt text

    Kaynak: Wikipedia

  • ⭐⭐⭐⭐

    Aslında Amerikaya yerleşmek mümkün olduğunda yaşanacak muazzam bir yer bana göre Hawaii. Ama pek bizden giden, tecrübe elde eden, yerleşen yok galiba. Amerikan rüyasından biraz uzak diye mi acaba? Hawaii hakkında bilgisi, dahası tecrübesi olan var mıdır forumumuzda?


  • Bu başlığı görüce yazmak istedim.
    Geçen günlerde dünya üzerindeki en uzun iç hatlar uçuşunu Hawaiian Airlines gerçekleştirdi. Honolulu-Boston arası gerçekleşen uçuş 12 saat sürdü...

    Bunun haricinde elinize dünya küresi geçerse dikkatlice bakın, Ülkemize en uzak kara parçası Hawaii'dir 🙂
    Yani neredeyse tam anlamıyla dünyanın öbür ucu. 13 saat geride olmaları da bunun bir göstergesi sanırım.

    Mesafe ABD'ye de çok uzak olduğu için arabaların nispeten pahalı olduğunu okumuştum zamanında bir forumda. Tahminimce bu bütün yaşam giderleri için geçerlidir..


  • Hawaii cok Pahali bir eyalet. Özellikle sut yumurta gibi gıdaların fiyatlarının 2-3 kat olduğu söyleniyor. Ben Washington State de yasıyorum, hawaiiden buraya taşınan çok İnsan var. Sebepleri de yaşam pahalılığı ve kazandıkları paranın harcamalarına yetmemesi.


  • Tam su icine masa sandalye atip, kiyidaki agaclarin altinda mangal yakip, piknik yapmalik bir sahilmis 🥩

    FB_IMG_1610399443568.jpg

  • ⭐⭐

    @MySea güzel sahili varmış


  • @yapay-zeka Boyle yerlerde insan yaslanmaz. Yaslansa bile hissetmez. 50 yas sonrasi boyle yerlere dogru yelken acmak lazim.


  • Honolulu

    FB_IMG_1613920153887.jpg


  • ...........................


  • FB_IMG_1614280449644.jpg

  • ⭐⭐⭐

    @MySea Galiba tatile ihtiyacım var


  • FB_IMG_1614963985559.jpg


  • FB_IMG_1615745749984.jpg FB_IMG_1615749840927.jpg


  • FB_IMG_1617287228004.jpg


  • Evet Hawaii de yasayanimiz var. Biz iki bucuk senedir Hawaii de yasiyoruz. Yanilmiyorsam burda 10 Turk falan var.Biri 4 tanede evsiz Turk oldugunu soylemisti ama sanmiyorum. Hawaii gercekten cennet gibi bir yer. Biz Oahuda Honolulunun oldugu adadayiz. Adanin daha cok yerlilerinin yasadigi bir mahallede dogu kiyisindayiz.
    Hawaiide yasammak oldukca degisik. Oncelikle Amerikada yasamak gibi pek degil. Kultur cok daha farkli, tabii sadece beyazlarin oldugu yerlerde yasayip,alistiginiz dukkanlari kullanip isole bir Amerikan yasami yaratmak mumkun ama insanlar genelde bu durumda ikinci senelerini doldurmadan anakaraya geri donuyorlar.
    Butun sene boyu sicaklik 25 ile 30 derece arasinda,deniz suyu hep 25 lerin ustunnde.Yilan, kurt, tilki, cakal gibi hicbir tehlikeli hayvan yok. Topraga ne soksan yeseriyor,heryer inanilmaz degisik meyvelerle dolu. Insanlar son derece sicak kanli. Hurricane vs cok seyrek ( Atlantikdeki adalara gore)hemen hemen hic yok.Sonuc olarak tam anlami ile sik sik (Paradise) cennet dedikleri kadar var. Ama bizim geldigimiz ayda gelen 12 aileden sadece 3 aile kaldi geriye.
    Oncelikle cok ama cok pahali. Biz San Franciscodan geldik (Amerikanin en pahali bolgesi) ona ragmen bize bile pahali geldi. 2 dolara aldigimiz sut burda 6 dolar ve iki gunde bozuluyor cunki ana karadan geliyor. Gecenlerde bir paket uzum aldim fiyata bakmadan olsa olsa 2-3 dolardir diye 15 dolari gorunce hemen biraktim. Ev almak bizi bile zorluyor 6 haneli gelirimize ragmen. Onnun ustune kulturel etkilerde var.
    Mesela high waylerde surat limiti 35 mil. H3 de sadece cok kisa bir bolumde 60 diyorda degil 6025 le giderseniz ne ala. Ada 30 mile 40 mil buyuklukte bir ucundan oburune gitmek 4-5 saat alabiliyor devamli tampon tampona trafik var. Hawaiililer inanilmaz tatli ve sicak kanli insannlar ama beyazlardan hicmi hic hazetmiyorlar. Yerli birilerinin evine falan davet edilmeyi beklerseniz cok beklersiniz. Eger hoslanmazlarsa sizden hayati burnunuzdan getirebilirler. Yerliler beyazlara Haole diyorlar ve eger Haole with and attitude oldugunuza karar verirlerse yandiniz. Bu noktaya gelmek icinde sadece korna calmaniz yeterli dayak bile yiyebilirsiniz korna calarak. Nedense Hawaiililerin arabalari geri parketmek gibi bir meraki var ve hepsi cokta iyi degil bu konuda, yolda yarim saat evinin onune geri girmeye calisan komsuyu bekledigim oldu. Saat kavrami pek yok, hersey cook daha yavas burda. Bunlara ayak uydurmakta once kolay gibi gozukuyor ama genelde insanlar 1 seneyi doldurmadan pes ediyorlar. Tabii bunun yani sira Island Fever da var. 30 mile 40 mil birden dar gelmeye basliyor ve insannlar uzun sure dayannamiyorlar buna.gecen sene tam covid oncesi bir Turk restaurant acildi ama burda bulgurdu, beyaz peynirdi, zeytindi bulmak imkansiz. Amazon da dahil olmak uzere bir cok yer Hawaii ye malzeme yollamiyor yada 5 kurusluk birsey icin 60-70 dolar yol parasi odemeniz gerekiyor.Pabuclar deri cantalar ilk uc ay icinde kuflendi mesela, giyecekler mucizevi bir sekilde delikler ediniyor. O yuzdende parmak arasi tokyo ve t shirt sort disinda birsey giyilmiyor. Waikiki hareketli, barlar gece hayati renkli, ama bunlarin tamami turist oluyor ve herkes 1 hafta 10 gun icinde geri donuyor.Bir zaman sonra zaten turistler sinirinize dokunmaya basliyor.Kiralari falan hic soylemiyeyim. 🙂 Sonuc olarak Hawaiide yasammak tamamen sizin karekterinize ve gelirinize bagli Cennette olabilir Cehennemde. Ahh bu arada ucretler inanilmaz dusuk ben kendi hesabima Bay Areada 100 bin ustu yaparken burda 50 bin dolarlik is hala bulamadim. Turism ile ilgili islerde calisacaksaniz uc is bakmaniz tavsiye edilir daha aziyla yasamak zor. Ama sabah kalkip bahcenize adiminizi attiginizda ilk aldiginiz nefeste parfume bulanmak isterseniz Hawaiiye bekleriz 🙂


  • @miako Paylasim icin tesekkurler 👍


  • @MySea rica ederim merak ettiginiz ozel konular varsa sorun cevaplayayim 🙂


  • ....ben kendim turist olarak hawaii ye 6 sefer gittim,virus gectikten sonra yine gidecegimi dusunuyorum...hawaii nufusunun %65 i china asya kokenlidir,ticaret onlarin elindedir.evet pahali bir yer,turist icin yalanci cennet,ticari islerde ve ofislerde chinliler calisir filipino larda ayak islerini yaparlar,gercekten ev fiatlari cok pahalidir,hawaii yi kalkindiran turistir,onun icin turiste cok saygi gosterirler,hawaii ozel yerlisi cok azdir, belki diger adalarda coktur.gercek olarak benimde hic sevmedigim ada hayatidir.turimz isinde calisip mimlenen kisiye hic kimse is vermez sanirim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @miako okumaya pek alışkın olmadığımız bir deneyim olmuş 🙂
    doğal güzellikleri bir yana bu pahalılıkla yaşamak cidden cesaret işi, tebrik ederim sizi. umarım daha güzel işler bulup daha fazla kazançla yaşamaya devam edersiniz. deneyimlerinizi paylaştığınız için de ayrıca teşekkürler.

  • ⭐⭐⭐⭐

    @miako, içinde söyledi: Hawaii

    Evet Hawaii de yasayanimiz var. Biz iki bucuk senedir Hawaii de yasiyoruz. Yanilmiyorsam burda 10 Turk falan var.Biri 4 tanede evsiz Turk oldugunu soylemisti ama sanmiyorum. Hawaii gercekten cennet gibi bir yer. Biz Oahuda Honolulunun oldugu adadayiz. Adanin daha cok yerlilerinin yasadigi bir mahallede dogu kiyisindayiz.
    Hawaiide yasammak oldukca degisik. Oncelikle Amerikada yasamak gibi pek degil. Kultur cok daha farkli, tabii sadece beyazlarin oldugu yerlerde yasayip,alistiginiz dukkanlari kullanip isole bir Amerikan yasami yaratmak mumkun ama insanlar genelde bu durumda ikinci senelerini doldurmadan anakaraya geri donuyorlar.
    Butun sene boyu sicaklik 25 ile 30 derece arasinda,deniz suyu hep 25 lerin ustunnde.Yilan, kurt, tilki, cakal gibi hicbir tehlikeli hayvan yok. Topraga ne soksan yeseriyor,heryer inanilmaz degisik meyvelerle dolu. Insanlar son derece sicak kanli. Hurricane vs cok seyrek ( Atlantikdeki adalara gore)hemen hemen hic yok.Sonuc olarak tam anlami ile sik sik (Paradise) cennet dedikleri kadar var. Ama bizim geldigimiz ayda gelen 12 aileden sadece 3 aile kaldi geriye.
    Oncelikle cok ama cok pahali. Biz San Franciscodan geldik (Amerikanin en pahali bolgesi) ona ragmen bize bile pahali geldi. 2 dolara aldigimiz sut burda 6 dolar ve iki gunde bozuluyor cunki ana karadan geliyor. Gecenlerde bir paket uzum aldim fiyata bakmadan olsa olsa 2-3 dolardir diye 15 dolari gorunce hemen biraktim. Ev almak bizi bile zorluyor 6 haneli gelirimize ragmen. Onnun ustune kulturel etkilerde var.
    Mesela high waylerde surat limiti 35 mil. H3 de sadece cok kisa bir bolumde 60 diyorda degil 6025 le giderseniz ne ala. Ada 30 mile 40 mil buyuklukte bir ucundan oburune gitmek 4-5 saat alabiliyor devamli tampon tampona trafik var. Hawaiililer inanilmaz tatli ve sicak kanli insannlar ama beyazlardan hicmi hic hazetmiyorlar. Yerli birilerinin evine falan davet edilmeyi beklerseniz cok beklersiniz. Eger hoslanmazlarsa sizden hayati burnunuzdan getirebilirler. Yerliler beyazlara Haole diyorlar ve eger Haole with and attitude oldugunuza karar verirlerse yandiniz. Bu noktaya gelmek icinde sadece korna calmaniz yeterli dayak bile yiyebilirsiniz korna calarak. Nedense Hawaiililerin arabalari geri parketmek gibi bir meraki var ve hepsi cokta iyi degil bu konuda, yolda yarim saat evinin onune geri girmeye calisan komsuyu bekledigim oldu. Saat kavrami pek yok, hersey cook daha yavas burda. Bunlara ayak uydurmakta once kolay gibi gozukuyor ama genelde insanlar 1 seneyi doldurmadan pes ediyorlar. Tabii bunun yani sira Island Fever da var. 30 mile 40 mil birden dar gelmeye basliyor ve insannlar uzun sure dayannamiyorlar buna.gecen sene tam covid oncesi bir Turk restaurant acildi ama burda bulgurdu, beyaz peynirdi, zeytindi bulmak imkansiz. Amazon da dahil olmak uzere bir cok yer Hawaii ye malzeme yollamiyor yada 5 kurusluk birsey icin 60-70 dolar yol parasi odemeniz gerekiyor.Pabuclar deri cantalar ilk uc ay icinde kuflendi mesela, giyecekler mucizevi bir sekilde delikler ediniyor. O yuzdende parmak arasi tokyo ve t shirt sort disinda birsey giyilmiyor. Waikiki hareketli, barlar gece hayati renkli, ama bunlarin tamami turist oluyor ve herkes 1 hafta 10 gun icinde geri donuyor.Bir zaman sonra zaten turistler sinirinize dokunmaya basliyor.Kiralari falan hic soylemiyeyim. 🙂 Sonuc olarak Hawaiide yasammak tamamen sizin karekterinize ve gelirinize bagli Cennette olabilir Cehennemde. Ahh bu arada ucretler inanilmaz dusuk ben kendi hesabima Bay Areada 100 bin ustu yaparken burda 50 bin dolarlik is hala bulamadim. Turism ile ilgili islerde calisacaksaniz uc is bakmaniz tavsiye edilir daha aziyla yasamak zor. Ama sabah kalkip bahcenize adiminizi attiginizda ilk aldiginiz nefeste parfume bulanmak isterseniz Hawaiiye bekleriz 🙂

    Yazdıklarınıza bakarsak Hawaii için tüm hevesim kaçtı.
    Bodruma yerleşirken tatil yerinde yaşarız, istedikmi denize gideriz. İşi bir gün kapatırız ne olacak ki kafasındaydık. 6 yılda toplam 20 kez denize gitmemişizdir. Yılda 2-3 kez ancak gidebiliyoruz. O da kaçak göçek, hızlı hızlı. Hiç keyif alamadan...
    Oysa Ankara'da iken her yaz en az bir hafta hayatı kapatıp tatilimizi doya doya yapardık.
    En güzeli ana karada bol bol kazanıp özlemini duyduğumuz amerikan hayatını yaşamak ve tatilde bir yıl Hawaii ye bir yıl Karayiplere bir yıl Bahamalara gitmek.. 🙂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

119
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum