Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Sevgili yesilkart forum kullanicilari, herkese merhabalar oncelikle. Forumdaki ilk mesajima soru bombardimani ile degil de hepinize saglikli mutlu huzurlu yeni bir yil olmasi dilegim ile baslamak istiyorum.

    2009 yilinda annemle ilk kez abd’ye geldim greencardli olarak. O zaman 20 yasindaydim suan 30, yillar akip geciyor:) Cok uzatmayayim universityi NY ta bitirdim (isletme bolumu) bu arada vatandasligida aldik ve Turkiyeye 2014 yilinda geri donduk. 2014 ten 2017 yilina kadar Turkiyede calismadim ailevi saglik sorunlari nedeniyle dolayisi ile vergi beyaninda bulunmadim(income filling requirement tutmuyordu haliyle)
    2017 yilinda evlendim, is evlilik marasraflar vs derken vergi beyanini unuttum. (Buarada data analyst olarak calisiyorum turkiyede)
    Tabiki yine kur farkindan dolayi head of household olarak beyanda bulunmam gerekmiyordu(filling income requirement)

    Buarada esime turkiyede sponsor oldum ve evlilik yolu ile ona GC surecini baslattik. ABD’den bu islemi bir avukat araciligi ile yaptik. Sagolsun cok yardimci oldu kendisi bu konuda cok bilgili biri. Bu vergi durumunu kendisinede sordugumda yapmaniza gerek yok cunku suan $105.000 uzerinde kazanirsaniz abd disinda vergi vermeniz gerekir dolayisi ile beyana gerek yok dedi. Zaten yazi bile yazmis ilgili yerlere.

    Neyse, hayirlisi ile yaza dogru esimle birlikte new york bolgesine gelecegiz. Tabi o ilk defa gelecek, ben ise 5 yil yasadim orada bolgeye hakimim, ancak 5 yildir hic gitmedim ve merak ettigim bazi sorular var. Bazi mevzuatlarida unuttum durust olmak gerekirse.

    Hatirladigim kadari ile annemle ikimizin medicaid sigortasi vardi,her yil yeniliyorduk(aylik para odemiyorduk) Ancak 2014 te yenilemedim,acikcasi unuttum ve turkiyeye dondum. Simdi tekrardan abd ye gelidigimde haliyle is arama surecim olacak ve esim ile ikimize saglik sigortasi yaptirmam gerekiyor. ABD disinda oldugum sure icinde bir penalty vs cikar mi sizce tekrardan apply yapmak istedigimde? Biliyorsunuz her yasal gocmen saglik sigortasi yaptirmak zorunda. Benim sigortam tabiri caizse fakirler icin verilen bir sigorta idi ve her yil yeniletmek gerekiyordu. Ben 2014 te yenilemeyi unuttum, 7-8 ay saglik sigortasiz yasamis olabilirim😀 simdi tekrardan basvurdugumda birsey olur mu?

    Diger sorum ise su:
    haliyle abd de ise girecegim ve vergi beyan edecegim. 2021 yilinin 15 nisaninda ben vergimi beyan ettigimde bana gecmiste son iki yil niye beyan etmedin derler mi? Derlerse turkiyedeki gelirimi beyan ederim bordrolarim bile var ama zaten head of household ve dolar kurundan dolayi filling requirementa girmiyor. Ben bu vergi beyan isini abd deki vergicilere ve avukatlara sordum, dedikleri sey su egerki 105bin dolar uzeri kazaniyorsaniz geliri beyan ediniz cunku bu tutar uzerindeki her bir dolar icin abd ye vergi odemesi yapmaniz lazim ancak turkiyede 105bin dolar yillik geliri olan zaten nerdeyse yoktur(600bin tl gelir) o sebeple gerek yok demislerdi bana. Siz bu konuda ne dersiniz acaba yorumlariniz onemli benim icin.

    Simdiden ev ve is bakmaya basladim ancak hic kolay degil. 4 yillik bir data analyst tecrubem var, dil sorunum yok, yazilim bilgimde var ama 5 yil gecti, ofiste siradan bir ise bile raziyim:) yeterki bulabileyim, bulabilelim. Allah herkese bu ciktigi yolculukta yardim etsin insallah.


  • Vergi konusunda sorun yasayacaginiz dusunmuyorum, avukatiniz zaten gerekli aciklamayi yapmis. Bu yil icinde yani 2020'de gelip bir gelir elde etmeye baslarsaniz, seneye 2021'de vergi beyani yaparsiniz ve bir sorun olmaz bence.

    Medicaid konusunda geriye donuk bir durum soz konusu olmaz. Yalniz, bu konu public charge kapsamina girdigi icin, cok dikkatli olun. Anladigim kadari ile sizin vatandasliginiz var, sizin icin sorun yok ama esiniz greencardli olacak. Onun icin ileride sorun cikabilir. Onun adina medicaid gibi state assistance programlarindan uzak durmanizi tavsiye ederim.


  • Mysea cevabiniz icin tesekkur ederim ancak ilk geldigimizde ikimizinde bir geliri olmayacak cunku isimiz olmayacak. Birkac ay is arayacagiz. Bu surede Allah korusun saglikta bir sorun yasamayalim diye medicaid sigortasina kayit olmamiz gerekitigini dusunuyorum, cunku gelirim yok.


  • @berkpnt Rica ederim! New York'da, daha onceden de bolgeyi bildiginiz ve Ingilizceniz oldugu icin kisa surede is bulabilirsiniz diye dusunuyorum.


  • Insallah ama kisitli bir para ile gelecegiz ev kurma vs derken hamilelik masraflarini odeyebilecegimizi dusunmedigimizden belki gelmesek mi bile diyoruz. Sonucta bugun 40bin dolarlik bir is bulsam bile vergiden sonra elde birsey kalmiyor, ve isim olunca medicaid de iptal oluyor o zaman nasil yapicam bilemiyorum. Saglik sistemini cok hatirlamiyorum sahsen unutmusum.
    Diyelim ki is yerim bana saglik sigortasi yapti peki esim calismadigi icin o ne olacak? Kendi saglik sigortama kim bilir kac yuz dolar odeyecegim esimi dahil etmek icin. Ve kim bilir sigortali olmamiza ragmen doguma kac bin dolarpara verecegiz. Gercekten abd saglik sistemi cok problemliz

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @berkpnt Sorularınız green card ve göçmenlik ile ilgili değil. Lütfen soruları ilgili başlıklarda sorduğunuzdan emin olun. Ayrıca tüm soruları ilgili konu başlıklarında ayrı ayrı sormalısınız, tek başlıkta tüm soruları sormanız forumun düzeni açısından uygun değil. Forum kurallarını okumanızı öneririm.

    https://yesilkartforum.com/forum/category/19/forum-kuralları-duyuruları-ve-görüşleriniz

    https://yesilkartforum.com/forum/category/83/bankacılık-ve-vergi-sistemi

    https://yesilkartforum.com/forum/category/84/sağlık

    https://yesilkartforum.com/forum/category/112/göçmenlik-sohbetleri


  • Kusura bakmayin o zaman sorularimi ayiriyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    sayin @knnrn 'in dedigi gibi sorularinizi ilgili konularda ayri ayri sormalisiniz. Yeni baslik olusturmaniza gerek yok. Simdilik konuyu kilitliyorum...


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

103
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum