Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Selamlar,

    Konu üst başlığı içerisinde mimarlıkla ilgili bir girdi göremediğim için hem bir çatı başlık olması açısından hem de sorularımı sorabilmek için bu konuyu açmış bulunmaktayım. 🙂 2020 talihlisi olarak nisan, mayıs ayları civarında California Santa Clara'da yaşamakta olan arkadaşımın yanına yerleşmeyi düşünüyorum. Tabi gönül ister ki bu güzide mesleğimizi orada da icra edelim fakat akreditasyon sorunları ve NAAB'ın katı koşulları nedeniyle imza yetkisi alabilmek için zorlu bir süreç bizi bekliyor gibi görünüyor. Anladığım kadarıyla amerikalı mimarların pek çoğu da zaten ilk etapta bu yola başvurmayıp "designer" sıfatıyla ya da drafter olarak çalışıyormuş. Aynı zamanda ürün tasarımı yapmak da çok avantajlı imiş, çünkü hem amerikan halkı el işi tasarımlara çok rağbet gösteriyormuş hem de vergi vermiyormuşsunuz. Bir diğer güzel sektör de house flipping tabi ki. 10 bin dolara bile konut alabiliyor ve restorasyon ve iç tasarım aşamalarından sonra 40 50 bin dolar karla satabiliyormuşsunuz. Tabi grafik tasarımcı olarak çalışan mimarlar da mevcut. Sanırım mimar olarak bir avantajımız da farklı sektörlerde çalışabilme olanağımız 🙂
    Forumdaki meslektaş arkadaşların düşünceleri nelerdir, hangi eyaletleri düşünüyorlar, mesleği mi icra edecekler yoksa farklı sulara mı yelken açacaklar merak etmekteyim, umarım bu başlıkta bunları konuşup tartışıp birbirimize yardımcı olabiliriz 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Emre-Dilekçi elinize saglik 🙂 ben de bu konunun forumda ne zaman acilacagini merak ediyordum 🙂 sonunda acildi...

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Emre-Dilekçi foruma üye olandan birisi aynı zamanda youtuber kendisi youtube linki aşağıdadır. Forumda ki ismi ise @Raskolnikov bu kişi ile irtibata geçebilirsin.


  • dv-2020 talihlisi mimar mühendisler olarak telegram grubu kurduk. Oraya da bekleriz : https://t.me/joinchat/KmuJqxZBqIgm6SqqGhhs_g


  • @ayvalik10 teşekkürler, mutlaka inceleyeceğim 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @rodin, içinde söyledi: Amerika'da Mimarlık

    dv-2020 talihlisi mimar mühendisler olarak telegram grubu kurduk. Oraya da bekleriz : https://t.me/joinchat/KmuJqxZBqIgm6SqqGhhs_g

    Bilgileri foruma da aktarmayi dusunuyor musunuz sayin @rodin ? Yoksa sadece kucuk bir grubun mu bilgi ve deneyimlerinizden faydalanmasini istiyorsunuz?


  • @crazycells Merhaba, telegram grubunu dv-2020 grubunun bir alt kolu olarak kurduk, forum üyelerinden oluşuyor. Henüz mülakatımız bile olmadı dolayısı ile paylaşabileceğimiz bir deneyimimiz yok. Ama senkronize olmuş durumdayız, forumu ve grubu eşzamanlı takip ediyoruz ve elbette burada da aktif olacağız. Ama Amerika'da daha hızlı bir iletişim kurabilmek adına telegramın iyi bir kanal olduğunu düşünüyorum.


  • @Emre-Dilekçi imza yetkisi olmadan yapılabilecekler konusuna "aydınlatma tasarımı"nı da eklemek gerek. Aydınlatma tasarımı deyince armatür tasarımı anlaşılmasın tabi, birçok mimar dahil genellikle anlaşılan bu ne yazık ki 🙂 Fakat Aydınlık düzeyi hesaplamalarından, renk bilgisine, dış cephe ve peyzaj aydınlatmalarına kadar geniş ve uzmanlık gerektiren bir iş. Mimarlık eğitimi alanların aydınlatma tasarımına odaklanarak bu işi rahatlıkla yapabileceklerini düşünüyorum.


  • @rodin evet aydınlatma tasarımı da harika bir alan, amerikada mimarlık diploması ile yapılabilecek meslekler arasında çokça rağbet görüyormuş, yani neden olmasın 🙂 Archinect'in "working out of the box" dizisi çok güzel bir kaynak, mimarlık dışında sektörlerde çalışan mimarlarla röportajlar barındırıyor, keyifli bir seri, incelemenizi şiddetle tavsiye ederim 🙂


  • @Emre-Dilekçi aydınlatma tasarımı için mimarlık diploması şart değil. iç mimarlar da bu alanda çalışabiliyor diye biliyorum.


  • Aslında cephe sektörü de iyi bir seçim olabilir. Tabi sirkülasyon veya oradaki yönetmelikler vs nasıldır bilemiyorum.


  • Fuar standı tasarımı da iyi bir seçenek gibi gelmeye başladı bana.. çok keyifli de olabilir.. code'larla cebelleşmek de gerekmez. ilk aşamada düşünülebilir sanki..


  • 3d görselleştirme ve sunum işleri ile ilgili bilgisi var mı ,özellikle amerika firmaları freelance olayına sıcak bakarlar mı bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirlerse sevinirim...


  • @rodin Sanıyorum ki TRdeki mesleğiniz mimarlık?değil mi??? USA'da alanınızla ilgili diploma denkliği almak pek kolay olmuyor sanırım. Diplomanızı denklik olmadan kullanamayacaksanız eğer, orada ilgili bir sertifika programına gidip alacağınız belge ile mi mesleğinizi yapacaksınız? Bunu merak ediyorum.
    Bu arada ben aslında öğretmenim Tr de. Ama olur da USA' ya gidebilirsek mimarlik-dekoratörlük-mimari ürün tasarlama gibi alanlarda çalışmayı çok istiyorum. Bu alandaki sertifika programları hakkında bilginiz var mı? Hangi sertifika programına yazılmak gerekir? Sizin ya da şu kurmuş olduğunuz grupta bu konuda bilgisi olan arkadaşınız var mı? Burada sorumla ilgili bilgi paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.


  • @Selda

    Merhaba, evet mimarım. Amerika'da mimarlık yapmak istiyorsanız mimarlık eğitimi almanız gerekiyor. Bu da 5 yıllık bir süreç demek. Ardından min. 3 yıl sürecek olan sınav ve 2 yıllık bir staj dönemi var. Mimarlık yapabilmemizi sağlayacak bir sertifika programı yok.

    Mimari ürün tasarımı diye bir alan yok, endüstriyel ürün tasarımı var bunun için de üniversite okumak gerekiyor, bu alanda sertifika programı var mı bilemiyorum maalesef...

    Dekorasyon ya da iç mimarlık için 1 yıllık sertifika programları var, hiç mimarlık eğitimi almamış biri için en doğru seçenek bu gibi gözüküyor. Bu tip programlara katılım için ön koşullar var mıdır, varsa nelerdir bilemiyorum, bu tip programları veren üniv/enstitü şartlarını araştırmak gerek...

    Diploma denkliğine gelince, buna başvuracağınız enstitü değerlendirme raporu karar verecek... Akredite bir üniv.'den mezunsanız sorun yok değilseniz ders saydırma yapılabiliyor. Ben yüksek mimarım, mesleki deneyimlerimi kullanarak iş aramayı düşünüyorum. Şimdilik 'registered architect' ünvanını alıp almama konusu askıda benim için açıkçası.


  • @rodin Detaylı cevabınız için coooook teşekkür ederim. Evet aslında endüstriyel tasarım demek istemiştim. O halde 1 yıllık sertifika programıyla bit an önce iş hayatına katılmak en makul seçenek olacak benim için. Tekrar çok teşekkür ederim vaktinizi ayırıp yazdığınız için


  • Merhaba konuyu hortlamak gibi olacak ama bnde Mimarım Houston bölgesini tercih edicek tim inşaat sektörü yoğun diye gerçi daha ilk başvurum bekliyoruz çıkmadı bile fakat denlik konusu kafama takıldı şantiye veya ofis işi bulmak zormudur bununla ilgili tecrübesi olan var mı


  • @Aas20 merhaba. kimse cevap vermemiş. Siz sorularınızın cevaplarını bulabildiniz mi?


  • "10 bin dolara bile konut alabiliyor ve restorasyon ve iç tasarım aşamalarından sonra 40 50 bin dolar karla satabiliyormuşsunuz. "

    Miş, muş ile biten cümlelere fazla rağbet etmeyiniz.
    Benim bulunduğum yerde (California, San Fransisco) pek mümkün değil. Ancak çöküntü bölgelerinde bedava da ev bulabilirsiniz. O konu tartışmalı.

    House flipping görndüğü gibi kolay değil.

    Mimarlık diplomanız var ama burada bir işe yaramaz. NAAB kreditasyonu sonavlar filan. Fakat single family house içib stamp yani imzaya gerek yok. Evin hanımı da kendi proesini çizer. Çizer de city onu kabul etmez o ayrı mesele.

    her bir başvuru sonrası geri dönüş 1 aydan hesap edin. Öyle zırt pırt yamuk yumuk dosya veremezsiniz. Revit kullanmanız sizi 10 adım öne çıkartır.
    Sonra "code" bilinecke. Tuğla kalınlığında kitaplar bunlar. Bir de yanyana ik County bile farklı ode kitaplarına sahip olabilir.

    House flip yapacaksasını dökülen bir ev aldınız. Eh lisanslı bir GENERAL CONTRUCTOR olması lazım. Onu buldunuz o sizi fena yarı yolda bırakabilir. Evi aldınız tadilatı çizdiniz. city'den permit almak 2-3 ay sürse. Eğer tesisat problemi yoksa büyük bir tadilat yoksa permitsiz filan mutfak banyo değiştirdiniz. Bunun için contrator lazım. Lisansı siz almak için sınavlara girseniz burada usta çalıştırmak adam bulmak organize etmek Türkiye'den 20 kat daha zor. Devamlı cebinizden para gider. Sonra her şey bitti. emlakçılarla satmanız lazım. bunların toplam süresi 6 ay. O da her şey iyi giderse

    evi almanız mesele. kredi skorunuz çok çok yüksek olmalı ki evin %20'sini downpayment ile alasınız.

    Diyelim ki 650.000 dolarlık bir ev baktınız. şans yüzünüze güldü. komisyon filan 675 evi aldınız. 6 aydan 3000 dolar kiradan oldunuz. ki zaten bu mortgage ödeyeceksiniz. o da var. çok temiz ve dikkatlice muta banyo yeniledniz. yeni beyaz eşya şart. banyo değişti. Zemin değişti. Dış boya da yaptınız ve çatı da tamir edildi permit almadınız yani. Bunun gideri 80.000 tutacaktır. conttractor ayrda 3000 imza bdeli alır.

    675 ev
    18 kira
    18 mortgage (bunun çoğu fazidir başta faizi alırlar ana parayı değil: o yüzde nilk ödemelerden geriye bir şey kalmaz)
    18 contractor
    10 yeni emlakçı
    80 marsraf

    yaklaşık 820

    900k'dan satacaksınız ki 6 ayda 80 kazanasınız. ha bir de down payment için 200 masraflar için 150 daha.
    Ne oldu ayrca 11.500 kazanmak için 350.000 sermayey riske atacak ve 6 ay bekleyeceksiniz.

    Çok becerikli olmanız lazım. Onu geçyiruz.

    Mobilya tasarlamak dert değil. herkes tasarlıyor. Asıl sorun yapmak ve daha büyük sorun SATMAK.

    Amacım moral bozmak değil ama işin içinden biri olarak ı-ıh diyorum.

    Revit'i yalayıp yutun ve üretim ce detay çözmeyi bilin de öyle soyunun bu işe.


  • @Ahmet-Turan-KOKSAL hocam maasallah her masada varsınız.. çok güzel ve gerçekçi bilgiler vermişsiniz teşekkürler


Benzer Başlıklar

  • 1
  • 124
  • 4
  • 2
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

94
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum