Dün Miami International Airport üzerinden giriş yaptım. Gümrükte yaklaşık 40–50 dakika sıra bekledikten sonra görevli sarı zarfı görünce bir başka memuru çağırdı ve beni arka taraftaki odaya aldılar.
Yaklaşık 15–20 dakika bekledikten sonra ismimi okudular ve bir interview odasına çağırdılar. Burada benden bir form doldurmam istendi. Formda genel olarak kişisel bilgiler vardı (ad-soyad, doğum tarihi, eş, çocuk, anne-baba, kardeş bilgileri vs.). Buraya kadar her şey normaldi.
Sonrasında görevli, daha önce İran, Suriye, Pakistan gibi ülkelere gidip gitmediğimi ve Türkiye’de savaş sonrası durumlarla ilgili bazı sorular sordu. Bu ülkelere hiç gitmediğimi söyledim.
Ardından inceleme için cep telefonumu istedi. Telefonu uçak moduna almamı ve şifresini vermemi söylediler. Görevli telefonu alıp odadan çıktı ve yaklaşık 10–15 dakika boyunca incelediler.
Daha sonra geri geldi ve 2024 yılında yaptığım vize başvurusunda (DS-160 formunda) belirttiğim bir kontağı sordu. Daha önce iş için ABD’ye gelip gittiğimi ve bu kişinin iş yaptığım kişilerden biri olduğunu açıkladım.
Sonrasında beni tekrar bekleme odasına aldılar. 5–10 dakika sonra başka bir görevli ismimi okudu ve işlemlerimi tamamladı. Green card’ın gönderileceği adresi değiştirmek isteyip istemediğim gibi standart sorular soruldu ve süreç tamamlandı.
Ayrıca işlemleri tamamlayan görevli, vizemdeki giriş damgasıyla birlikte 1 yıl boyunca ABD’ye giriş çıkış yapabileceğimi söyledi. “You have one year to adjust your status” şeklinde ifade etti. Bunun sonrasında ise, green card’ı korumak için ABD dışında 6 aydan uzun süre kalmamam gerektiğini belirtti.
En son çıktığımda havaalanı neredeyse tamamen boşalmıştı. Bagaj bölümünde sadece benim bavullarım kalmıştı 
Ek olarak, interview sırasında neden eşim ve oğlumun benimle birlikte gelmediğini de sordular. Oğlumun okulunun devam ettiğini ve benim önden ev ayarlamak için geldiğimi söyledim. “Mantıklı yapmışsın” diyerek görüşmeyi sonlandırdılar.