Arkadaşlar aranızda Memphis te yaşayan varmı
-
-
@tulay, içinde söyledi: Göçmen Vize ile ABD'ye ilk giriş
Benim green card i. 24 mayista geldi.19 nisan da giris yapmistim .yaklasim bir ay gibi surdu ssn 9 gun de gelmisti .Bank of americada hesabi acmistim simdide yatirim hesabi acabiliriz size dediler onu da actiracagim.Kutuphaneden ve city college dan dil eğitimi aliyorum library cok fazla wtkinlik düzenliyorlar.Ben Tellodan hattimi aldim ..Telefonu hatsiz olarak aldim.Birkac ay sonra chicago gecince faturaliya donusturecegim.
T-Mobile alt yapısını kullanan Tello kullanan ve downtown’da yaşayan birkaç arkadaşım özellikle bina içlerinde sıkıntı yaşıyor. Taşındığınızda yaşayacağınız bölgede çekim gücü iyi olan operatörleri araştırdıktan sonra karar vermeniz yararınıza olabilir. Chicago’nun yazını (San Francisco’nun bahar havasına denk geliyor) kaçırmamanız dileğiyle 🙂
-
ev esyalarini toptan spotcuya satip neden abd de sifirdan almiyorsunuz? arada ya kucuk bir fark olur yada nakliye ile ayni para cebinizden cikar en azindan sifir esyaya sahip olmus olursunuz girdiginiz zahmet ve endiselerde cabasi. kitalararasi ev esyasi tasitmak bana mi absurt geliyor mantigini cozemedim.
-
@mesut57 en kötüsü kiosklardan yaparsın. Ben ramazan bayramında almanya gittim. Kiosklardan hem check in yaptım hem de bagaj fişini otomatik olarak sen takıp direk teslim ediyorsun belki bundan dolayı olabilir.
-
@EzgiEce, içinde söyledi: Ucak Yolculugu ve Ucak Bileti
Merhabalar
Sürekli Chicago’ya Thy ile uçtuğum için Avrupa aktarmalı hiç uçmadım malum Thy ile biletleri çok pahalı . Lufthansa ile Antalya - İsviçre - Chicago bileti çok uyguna buldum Greencard ile aktarmada sıkıntı yaşar mıyız deneyen varsa yada farklı önerdi olan var mıdır
Teşekkürler
Daha önce birden çok kez aynı kombinasyonu kullandık, aktarma çok rahat. SunExpress AYT - ZRH ve Swissair ZRH - ORD biletlerinizin aynı PNR altında olduğundan emin olun (tek bilet). Zürih havalimanı tek terminalden oluşuyor, indikten sonra gidiş terminaline ulaşmak çok kolay. Biletinizi Lufthansa sitesinden alıyorsunuz muhtemelen, ZRH - ORD seferini gerçekleştirecek havayolu Swissair, ekranları takip ederken buna dikkat etmeniz iyi olacaktır.
-
@mlsscu atistirmaliklar paket icerisindeyse birsey demezler.
-
-
Geçerli ABD pasaportunuz ve Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanınız varsa Türkiye’ye sorunsuz bir şekilde giriş yapabilir, herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın Türkiye’de kalabilir ve Türkiye’den çıkış yaparken ABD pasaportunuz ile çıkış yapabilirsiniz.
-
@efemu35, içinde söyledi: ABD'ye giderken ziynet eşyası götürmek
merhaba arkadaşlar, amerika’ya giderken bir miktar nakit ve bir miktar altın götürmeyi istiyoruz. nakit para tek başına 10 bin doları geçmiyor ama ziynet eşyasını da ekleyince fazlasıyla geçiyor. bu durumda nakit para + altın şeklinde 10 bin dolara tamamlayıp da götürmek mi daha mantıklı yoksa hepsini götürüp altınları gümrükte memura bildirip form doldurmak mı daha mantıklı ? düğünde takıldıkları için herhangi bir belge de ibraz edemeyeceğim.
Aile başına toplam değeri $10.000’ı geçen tüm nakit ve getireceğiz kıymetli madenleri / ziynet eşyalarını gümrükte beyan etmeniz bekleniyor sizden. Düğünde takılan gram, çeyrek, tam vb altınları burada bozdurmak isterseniz kabul edecek yer bulmanız imkansıza yakın.
Sahip olduğunuz altınları altın bazında saklamak istiyorsanız bankaların altın hesaplarında değerlendirebilir veya Türkiye’de kiralık kasada muhafaza edebilir veya bozdurarak USD’ye dönebilir ve ABD’ye gelince fiziksel olarak Money Metals’dan round veya bar olarak satın alabilirsiniz.
-
Merhaba, Amerika'ya göç sürecimizde nihayet uçak bileti baktığımız safhaya geldik. Acaba kimler hangi kredi kartlarını kullanıyor? Gerçekten avantaj sağlayan kredi kartı / program var mı ? Yoksa Amerika'ya yerleşip orada kredi kartı çıkardıktan sonra Türkiye'deki kredi kartıyla bilet almanın bir avantajı olmadığından kimse kullanmıyor mu? Pek bilgi bulamadım.
-
Merhabalar,
MPC ile ilgili bir başlık göremediğim için yeni bir başlık başlatmak istedim.
Geçtiğimiz günlerde Tatil dönüşünde eşimin tavsiyesi ile MPC telefon uygulamasını (MPC Mobile App) kullandık.
Uygulama basit,
1- ABD vatandaşları ve LPR( Greencardlılar) kullanabiliyor.
2- Sizden LPR Card(greencard) bilgilerinizi istiyor.
3- ABD girişinde bildirim(declare) yapmanız gereken konularda bildirim gerekip gerekmediği ile ilgili sorular soruyor. Bildirim gerekiyorsa app üzerinden yapıyorsunuz.
4- ABD inişinizde pasaport ve bagajdan önce fotoğrafınızı çekip sisteme göndermenizi istiyor. ( 4 saat içinde ABD ye giriş yapmanız lazım bu adımdan sonra. O yüzden uçağınız iner inmez veya geminiz limana gelir gelmez yapmanız iyi olur, zaten 2-3dk filan alıyor tüm adımlar)Bunları yaptıktan sonra CBP kontol noktasında MPC özel girişe gidiyorsunuz( Global entry gibi ama ayrı bir sıra yeri var.)
CBP officer uygulamadaki ekranı gösterip Greencard ve pasaport veriyorsunuz ve geçiyorsunuz.
Ne kazandırıyor?
En önemlisi zaman, diğer giriş noktalarında sıra varken ve uzun sürerken siz çok hızlı geçiyorsunuz.
Bildirim kolaylığı, özellikle ingilizcesi biraz zayıf olanlar için muhteşem uygulamadan bildirim yaptığınız için CBP officcer size pek fazla birşey sormuyor.Aşağıya resmi linki ekledim gelecekte yaşanabilecek değişilkler için, bugün itibariyle aşağıdaki havalimanlarında mevcut.
MPC is currently available at the following 53 sites, including 35 U.S. International Airports, 14 Preclearance locations, and 4 seaports of entry:
Abu Dhabi Zayed International Airport (AUH)
Anchorage International Airport (ANC)
Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport (ATL)
Aruba Queen Beatrix International Airport (AUA)
Bermuda L.F. Wade International Airport (BDA)
Baltimore/Washington International Thurgood Marshall Airport (BWI)
Boston Logan International Airport (BOS)
Calgary International Airport (YYC)
Cleveland Hopkins International Airport (CLE)
Charlotte Douglas International Airport (CLT)
Chicago O'Hare International Airport (ORD)
Dallas/Fort Worth International Airport (DFW)
Denver International Airport (DEN)
Detroit Metropolitan Airport (DTW)
Dulles International Airport (IAD)
Dublin Airport (DUB)
Edmonton International Airport (YEG)
Fairbanks International Airport (FAI)
Fort Lauderdale-Hollywood International Airport (FLL)
Halifax Stanfield International Airport (YHZ)
Honolulu Daniel K. Inouye International Airport (HNL)
Houston George Bush Intercontinental Airport (IAH)
Houston William P. Hobby International Airport (HOU)
John F. Kennedy International Airport (JFK)
Kansas City International Airport (MCI)
Las Vegas Harry Ried International Airport (LAS)
Los Angeles International Airport (LAX)
Miami International Airport (MIA)
Miami Seaport (MSE)
Minneapolis-Saint Paul International Airport (MSP)
Montreal Trudeau International Airport (YUL)
Nassau Lynden Pindling International Airport (NAS)
Newark Liberty International Airport (EWR)
Oakland International Airport (OAK)
Orlando International Airport (MCO)
Ottawa International Airport (YOW)
Palm Beach Seaport (WPB)
Philadelphia International Airport (PHL)
Phoenix Sky Harbor International Airport (PHX)
Pittsburgh International Airport (PIT)
Port Everglades Seaport (PEV)
Portland International Airport (PDX)
Sacramento International Airport (SMF)
Salt Lake City International Airport (SLC)
San Diego International Airport (SAN)
San Francisco International Airport (SFO)
San Jose International Airport (SJC)
San Juan Airport (SJU)
San Juan Seaport (SAJ)
Seattle-Tacoma International Airport (SEA)
Shannon Airport (SNN)
Tampa International Airport (TPA)
Toronto Pearson International Airport (YYZ)
Vancouver International Airport (YVR)
Winnipeg James A Richardson International Airport (YWG)Mobile Passport Control (MPC) Mobile Passport Control (MPC)
Securing America's Borders
-
@Deniz-C-0 selam, benim de seninle durumum ayni... Daha Turkiye'ye gitmedim. Giris cikislarda sikinti oldu mu esinin soyadinin olmamasindan dolayi. Ek belge istediler mi? Ek kontrol oldu mu? Nelere dikkat etmeliyim ? Tesekkurler
-
Arkadaşlar aranızda Memphis te yaşayan varmı
-
@aysegul, içinde söyledi: Seyahat Sağlık Sigortası
@Serapp Anladım Serap Hanım teşekkürler, peki ilk 120 gün için işe yarar mı? Yani zaten gider gitmez sigorta yaptırırız (çocuklara medicare kapsamında oluyor sanırım) ama kapsam olarak belki dar olabilir biz yetişkinler için, başlangıç maliyetini düşürmek için ilk etapta bizimkinin kapsamını dar tutabiliriz. Ancak gittikten 3 ay sonra buradaki gibi eli yüzü düzgün sigorta yaptırmaya başladığımızda veya bir offer letter imzalama şansımız olursa iş yerinin karşılayacağı veya destek olacağı bir sigorta poliçesine geçene kadar (90 gün gibi mesela, en azından hedef süremiz bu olsun) birşey olursa kullanabilir miyiz acaba? Çünkü hemen adres değişikliği yapmayı planlamıyoruz sanırım(şimdilik düşünce bazında tabi). GSS işlemesi durumu, adres değişikliğini bildirmeme cezai şartı vs biliyoruz ancak sanki adres değişikliği yapmamak en azından bir süre işimize gelebilir gibi düşündük.
İki yetişkin için yıllık olarak ödeyeceğiniz poliçe tutarı çok yüksek tutabilir ve astarı yüzünden pahalı olur. Kapsamı dar tuttuğunuz zaman da her şeyi ödemek istemezler.
Adres değişikliği yapmayınca poliçe bir kaç aylığına geçerli olabilir ama sigorta şirketleri para ödememek için çok araştırılar sizin bu kadar uzun süre orada ne yaptığınızı araştırabilirler. Ayrıca kısa sürede bir işe girme ihtimaliniz de olabilir. Sonuç olarak iki kişi için ödeyeceğiniz para belirsiz bir durum için ödenmiş olacak. Allah korusun önemli bir şey olmasın ama olursa poliçenizin karşılamayacağı bir şey olduktan sonra ne işe yarar? Atlar gelirsiniz TR'ye daha iyi. Ben önermiyorum, karar sizin tabi. Sağlıklı günler🙏🌸 -
-
@Atlantis00 Bu yaşlara bir daha gelmeyeceğiz anı yaşayalım babanızda umarım o maça gider 🙂
-
@begumm, içinde söyledi: ABD yolculuğunda ilaç götürmek
@ATS16 aslında reçetesiz vitamin ve soğuk algınlığı toplam hepsi 4 kutu büyük bavula koydum ancak reçetesiz bunlar. Sağlık ocağında yazdırdim sanırım sorun olmaz, yanıtınız için teşekkür ederim
Sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum, biz de hem reçeteli hem de reçetesiz çokça ilaç getirmiştik. Size tavsiyem şu şekilde olur, soğuk algınlığı ilaçlarını ve vitaminleri burda marketlerden bile Türkiye’den daha ucuza alırsınız, içerik olarak da daha kaliteliler. Annem Türkiye’ye dönerken yanında muhakkak vitamin de görürüyor.
Reçeteli rutin kullandığınız ilaç yoksa, Türkiye’den antibiyotik, kas gevşetici ve güçlü ağrı kesiciye ihtiyaç duyabilirsiniz. Diğer çoğu şey reçetesiz çözülüyor.
Birkaç gün önce kedim için veterinerden 1 haftalık dufolac aldım, $38 ödedim, bir dahakine ondan da getireceğim 🙂
-
-
Amerika'ya Evcil Hayvan Götürmek
-
@bkio sürecinizi en güzel haliyle atlatıp köpişlerinizle birlikte yeni hayatınıza adım atacağınıza güvenim tam. Şans ve mutluluk hep sizinle olsun.


-
@Refiks Ben şimdi gördüm paylaşımınızı. Aralık ayında 7000-7900 TL arasında bir ücret ödemiştim kedim için. Bileti online satın alır almaz THY müşteri hizmetlerini aradım ve bilet numaramı söyleyip kedim için bilet almak istiyorum dedim.
Sizin uçuş ne zamandı?
İyi yolculuklar dilerim. -
Bu ileti silindi! -
@denisse ben 19 martta uçacaktım bilete kedilerimi eklerken bir kedi için 8.200₺ fiyat çıkmıştı ama şimdi uçuşumu erteledim mart sonunda bir tarihte olacak
-
@eceslc Toplam tüm işlemler 100k mı tuttu ?
-
@Refiks Kiloya göre fiyat değişiyor tabii. Tekrar iyi yolculuklar
-
@bketcrsur merhabalar ortalamada evet. Kur TL bu arada. Kısaca özetlemek gerekirse
Kuduz aşısı: 1.200 TL
Titrasyon Testi: 10.000 TL
Pender Rezervasyonu: 65.000 TL (1400$)
Thy pet uçak bileti: 8.000 TL
Çıkış belgesi: 3.500 TL
Koltuk seçimi (koltuğumuzu fixlemek için): 4.000 TL(Biz bir de ekstra diz mesafesi almıştık 7.000 TL ye fakat evcil hayvanlar ekstra diz mesafeli koltukta gidemedikleri için bu para yandı ve koltuk iptal oldu)
-
@eceslc merhaba, tetrasyon testi köpeğiniz için mi, kediniz için mi yaptırdınız?
Teşekkürler -
@Edaeda köpek için yazmışsınız. Kusura bakmayın.
-
2 KÖPEK / BAGAJ ALTI KARGO BÖLÜMÜ / LAX DENEYİMİ
DV2026 talihlisi olma serüvenimiz Kasım ayı sonunda vizelerimizin basılmasıyla devam ederken, durdurma kararlarının alındığı gün ani bir kararla biletimizi aldık ve ABD’ye ilk girişimizi yaptık. 15 gün kaldıktan sonra Türkiye’ye geri döndük ve bizim için bu süreçteki en yıpratıcı kısım başlamış oldu. Biri 25 diğeri 35 kg olan iki köpeğimizle ABD’ye göçümüzü planlamaya başladık. Aşağıda bununla ilgili deneyimimizi detaylıca yazmaya çalıştım.
Öncelikle belirtmem gerekir ki, bu yazı tamamen kendi deneyim ve fikirlerimi içerir. Özellikle THY sıklıkla uygulama değişikliğine gidebildiğinden burada yazılanlar kesinlik arz etmez.
1- Titre Testi
Sürece titre testi yaptırarak başlıyoruz. Uçuş tarihiniz en erken titre testi sonucundan 28 gün sonra olmalı. Bana kalırsa ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi. Biz titre testini Ekim ayında yaptırdık. Uçuşumuz Şubat ayındaydı. Titre testinin, kuduz aşısı yapıldıktan 1 ay sonra yapılmasına dikkat ediyoruz. Yani uçuşumuza aylar varken titre testini hazırlayıp hazırda bulunduruyoruz. Şiddetle tavsiyem, titreden en az 1 ay önce yaptıracağınız kuduz aşısından önce köpeğinizin mikroçipinin okunup okunmadığını kontrol ettirmenizdir. Son aşamada mikroçip okunmasında bir sorun olduğunu fark ederseniz tüm bu süreç boşa gitmiş olur. Eğer bir sorun varsa, daha kuduz aşısı yapılmadan düzeltip öyle devam edin.
2- CDC Onaylı Karantina Tesisi Tespiti:
Sırada, ABD’de gideceğimiz şehre en yakın havalimanını bulmak var. Çünkü Türkiye, kuduz yönünden yüksek riskli olarak kabul ediliyor. Bu ülkelerden gelişlerde köpeğinimizi alıp havalimanından doğrudan çıkamıyoruz. Köpeğimiz öncelikle CDC onaylı bir tesise gidiyor. Hangi havalimanlarında CDC onaylı tesis olduğunu öğrenmek için CDC-registered Animal Care Facilities kısmını inceliyoruz.
Link: https://www.cdc.gov/importation/dogs/approved-care-facilities.html
Bizim için bu havalimanı LAX’ti. LAX haricindeki tüm havalimanlarında zaten 1 tane ACF (tesis) bulunuyor. Biz LAX için erişebildiğimiz önceki deneyimler dolayısıyla tailwind ( Kennel Club LAX ) ile çalıştık. Yine LAX için söylüyorum, ayrıca bir gümrük brokerı arayıp bulmanız gerekmiyor. Tailwind’den aldığınız hizmette gümrükleme işlemi dahil. Uçuşa bir iki gün kala gümrük işlemleri için online bir vekaletname gönderiyorlar. Yani gümrük işlemleri için brokerı tailwind hallediyor. Ancak diğer tesislerin bu konuda farklı işleyişi olabilir. Bu yüzden, facility’ye irtibat kurduğunuzda gümrük işlemleri için ayrıca bir broker ile anlaşmanız gerekip gerekmediğini teyit etmelisiniz.
3- Uçak Bileti Alımı:
İniş havalimanını ve dolayısıyla tesisi belirledikten sonra, THY call centerı arayarak bilet almayı düşündüğümüz uçuşta köpek için uygunluk olup olmadığını sorup teyit ediyoruz. Araya bir not olarak şunu düşmek gerekir ki, THY call centerı size o an köpeğiniz için bilet alabileceğinizi ve bunun yeterli olduğunu bile söyleyebilir. Siz bunlarla kafanızı bulandırmadan doğru yolu izlemelisiniz. Maalesef çok kibar, iyi niyetli ancak eksik bilgililer. Hatalı bir işlem yapmamak adına kendiniz süreci kafanızda oturtmalısınız. Seçtiğimiz uçuşta “o an için” müsaitlik olduğunu teyit eder etmez biletimizi alıyoruz. Biz biletimizi, herhangi bir olumsuzluk durumunda değişiklik yapabilmek için esnek aldık. Tavsiyem de odur.
4-Köpeğin Uçuşa Ekletilmesi / Ön Rezervasyon:
Biletimizi alır almaz call centerı geri arıyoruz ve köpeklerimizin kilolarını belirterek köpeklerimizi uçuşa ekletiyoruz. Bir süre sonra call centerı tekrar arayıp uçuşa köpeklerimizin eklenip eklenmediğini teyit ediyoruz
Çünkü ne olur ne olmaz...5- Hazırlanması Gereken Formlar :
CDC onaylı karantina tesisine rezervasyon yaptırmak için form doldurmadan önce hazırlamamız gereken iki adet belge var. Bu belgelerin tamamında mikroçip numarasını tekrar tekrar kontrol ediyoruz ki hata olmasın.
- Dog Import Form ( Köpek İthalat Formu ) :
Dog Import form online doldurulup gönderilen bir form. Doğrudan istenilen bilgileri yazıp, köpeğinizin tüm vücudunun ve yüzünün göründüğü bir fotoğrafı da yükleyip gönderiyorsunuz ve 15 dakika içinde CDC size mail ile fotoğraflı bir form olarak bunu gönderiyor. Eğer bir değişiklik yapmanız gerekirse tekrardan doldurup göndererek değişikliği yapabilirsiniz.
- Certification of Foreign Rabies Vaccination and Microchip Form - CFRVM - ( Kuduz Aşısı ve Mikroçip Formu ) :
Başlıktaki ifadeyi yazdığınızda forma ulaşacaksınız.
Bu süreçte herkesin kafasını en çok karıştıran form bu. Çünkü özellikle section F’deki 6. soru gerçekten kafa karıştırıyor. Bunun için köpeğinizin durumuna en uygunu seçmelisiniz.Bu form tümüyle bilgisayarda doldurulmalı ve tarih formatı kesinlikle AY/GÜN/YIL formatında olmalı. İstanbul’da ve bazı büyükşehirlerde ikamet ettiğiniz ilçe tarım, diğer şehirlerde ise il tarımda bulunan devlet veterinerine ilgili kısmın imzalatılması gerekiyor. Diyeceksiniz ki ben nereden bileyim il/ilçe tarımdaki veteriner kim. Haklısınız. Burada ben şöyle yaptım, geriye kalan tüm kısmı doldurdum ve bilgisayarımı alıp ilçe tarıma gittim. Orada belgeyi imzalayacak veterinerin bilgilerini öğrendim ve bilgisayardan doldurdum. Kendilerine mail atıp çıktı almalarını rica ettim.
Bu belgede damganın basılacağı yer sağ altta kutucuk ile belirtilmiş. Damga mutlaka orada olmalı. Alakasız bir yere vurulmamalı. Kendi deneyimimiz için buna dikkat edildi diyemem ama olumsuz deneyimler dinledim. O sebeple siz de dikkat edin.
Bu formları önceden, sürecin en başında incelemek, doldurma aşamasında uzun süre harcamamanızı sağlayacaktır. Hatta devlet veterineri harici kısımlarını günler önceden hazırlayıp kenarda tutabilirsiniz. Dediğim gibi Dog Import Form sonradan kolaylıkla güncelleyebileceğiniz bir form. Ancak CFRVM Formu il/ilçe tarımdaki veterinere imzalatıldığından ve uçuşa 30 gün kalmasından sonra doldurulması gerektiğinden uçuşa 30 günden fazla zaman varken devlet veterineri ve tarih harici tüm kısmı doldurup hazırda bekletmenizi tavsiye ederim. Ki uçuşa 30 gün kaldığında hemen tamamlayıp onay alabilelim.
6- CDC Onaylı Karantina Tesisi ( ACF ) Rezervasyonu:
Şimdi sırada ACF’de rezervasyon yaptırmak var. Buradaki işlem sırası uçuş tarihinize göre değişkenlik gösterecek. Yukarıda belirttiğim gibi, CFRVM formunu uçuşunuza 30 gün kalmasından itibaren doldurmanız gerekiyor. Yani son 30 gün içine girmiş olmalısınız. Ayrıca, CDC onayı da yine uçuşunuza 30 gün kalmasından itibaren gelmiş olmalı. Dolayısıyla kafaların karışmaması için en iyisi gitmek istediğiniz tarihe 30 gün kala bilet alıp sürece hemen başlamak. Ama biletinizi önceden alırsanız, facility ile irtibata geçtiğinizde bunu belirterek ilerleyebilirsiniz diye düşünüyorum. Bileti uçuşa en fazla 30 gün kala aldığımız senaryodan devam edelim.
ACF’nin sitesindeki rezervasyon linkinden ya da ACF’nin mail ile gönderdiği linkten (tesisten tesise değişiyor sanırım) rezervasyon formunu dolduruyoruz. Tailwind’in formu interaktif bir formdu. Online olarak doldurduk ve gönderdik. Burada uçuş bilgileri, köpeğinizin detaylı bilgileri, yaşı, kilosu, medikal durumunu dolduruyorsunuz. Ayrıca bu forma başlamadan önce, köpeğinizin önden ( oturarak ve ayakta ) ve her iki yandan fotoğraflarını çekmelisiniz. Ayrıca dişlerinin de önden ve yandan net fotoğraflarını çekmeniz gerekiyor. Fotoğrafları ACF rezervasyon başvurusu esnasında yüklüyorsunuz.
Rezervasyon formunu doldururken Dog Import Form ve CFRVM Formu da yüklüyorsunuz. Biz bileti aldığımız için burada tüm bilgileri eksiksiz girdik. Ancak izlediğim videolarda, henüz bilet almadan bu formları doldurup onay alındığını da gördüm. Yine biz CFRVM Formu hazırlamış ve imzalatmıştık, ancak ilk sayfasını taslak olarak gönderip facility rezervasyonunu yaptırıp sonradan imzalı hâlini gönderen de biliyorum. Ama kendi izlediğimiz yol tüm belgeleri en baştan eksiksiz yüklemek şeklindeydi. Burada karar facility ile olan dinamiklere göre tamamen size ait. Formları nasıl dolduracağınızı bilet almadan kafanızda netleştirirseniz en sağlıklısı formları da en baştan yüklemek bana kalırsa.
ACF’ye bu aşamada bir ön ödeme yapıyoruz. Sonrasında önce AFC onayı, akabinde CDC onayını içeren mail alıyorsunuz. AFC, uçuştan 2 gün önce bir onay maili daha gönderecek. Bu onay maillerinin tamamının çıktısını alıyoruz.
7-THY Geri Bildirim Formu:
Sıra THY’de geri bildirim oluşturmaya geldi. Gelen onay maillerini, Dog Import formu, CFRVM Formunu, pet pasaportun mikroçip, hayvana ait bilgiler ve kuduz aşısı bilgilerini içeren ilk 3 sayfasını ( ben bunu göndermeden önce köpeklerimize önden bir fotoğraf çekip fotoğrafçıda bunları karnede ilgili yere düzgünce gelecek şekilde boyutlandırıp bastırdım ve yapıştırdım. Mevzuata göre yurtdışına çıkarken pasaportta fotoğraf olmalı) , titre testini yükleyerek geri bildirim oluşturuyoruz. Bundan sonra gözümüz kulağımız THY’nin iniş havalimanı ekibinden gelecek onay mailinde oluyor. Ama bu mail iki gün geçmesine rağmen gelmez ise hemen iniş havalimanı ekiplerinin bulduğumuz tüm maillerini ekleyerek geri bildirim numarasını da ekleyip mail atıyoruz ki geri bildirimimiz arada kaynamasın.
8-THY Onayı ve Ödeme:
THY’den onay maili geldikten hemen sonra call centerı arayıp köpeklerimizin onayının geldiğini söyleyerek ödeme yapmak istediğimizi belirtiyoruz. ( Biz çok kısa süre önce böyle yaptık ama bugün bir kişinin bu şekilde ödeme yapamadığını, artık sadece havalimanında tartıp ödeme aldıklarını duydum. Umarım geçicidir veya bir hata vardır. ) Biz call centerdan ödememizi yaptık ve ben mail gönderilmesini talep ettim. Burada ödeme yaparken kafes dahil kilolarını belirtiyorsunuz bu arada. Ayrıca call center bizim iki köpeğimiz için ısrarla tek köpek ücreti söyledi, hata olduğunu belirttik. Biz belirtmesek tek köpek için ücret alıp belki de bir köpeğimiz için bilet oluşturmayacaklardı ve sorun yaşayacaktık bilemiyorum. O yüzden kendiniz THY sitesinden ne kadar ödeyeceğinizi hesaplatabilirsiniz ki hata olmasın. Ödeme sonrasında da evcil hayvanınızın biletini otomatik göndermiyorlar maalesef kendiniz talep etmelisiniz. Ya da call centerdaki çalışana göre değişiyor olabilir. Nihayetinde gelen bu mail ile derin bir oh çekiyoruz.
Tüm süreç, titre testi hariç, 3 ila 10 gün sürebiliyor. Bizim, araya haftasonu girmesinden ve belgelerde bir değişiklik yapmamızdan, bir de California insanının chill tavrından dolayı 13 gün sürdü
Ancak genelde 1 hafta içinde tamamlanıyor gözlemlediğim kadarıyla.9-İl/İlçe Tarımdan Sağlık Sertifikası Alınması:
Uçuşumuza son 48 saat kala köpeklerimizle birlikte il/ilçe tarıma gidip sağlık sertifikası almak istediğimizi söylüyoruz. Giderken yanımızda ikamet belgesi, köpeklerimizin karnesi ve fotokopisi ( ilk 3 sayfa yeterli ), kimlik ve fotokopisi, titre testi, CDC onay maili çıktısını alıyoruz. Gittiğimizde köpeklerimizin çiplerini okuyorlar ve köpeklerin mümkün olduğunca kısa sürede oradan ayrılmalarını umuyorlar. Bu yüzden iki kişi giderseniz daha iyi olur. Siz form doldurup belgenin düzenlenmesini beklerken köpeğinizi dışarıya çıkarmış olur. Doldurduğunuz forma göre bir sağlık sertifikası düzenleyip damgalıyorlar. Bazı il/ilçe tarım önce özel veterinerin karnedeki yasallaştırma kısmını doldurmasını bekliyor, bazısı hiç bakmıyor, bazısı karnedeki ilgili bölümü dolduruyor bazısı doldurmuyor. İl/ilçe tarımlar arasında bir uygulama birliği yok. En ufak soru sorduğunuzda da inciniyorlar, alınıyorlar, kalpleri kırılıyor... Neyse, bizde de karnedeki kısmı doldurmadılar ama bakılmadı.
Bu arada ben matbu bir belge basıp damgalayıp vereceklerini düşünüyordum ancak epey sürdü. O yüzden sabah erken saatte gitmeniz en mantıklısı olacaktır. Doldurulan belgeyi de muhakkak kontrol edin, özellikle çip numarasında bir hata olmasın.
UÇUŞ GÜNÜ
Biz öncelikle evcil hayvan check-ini için ayrılan G kontuarına gidip köpeklerimizin işlemlerini yaptık. Bizim check-inimizi ve bagaj teslimimizi de orada yaptılar. Sağolsunlar köpeklerin kafeslerini vs. orada bırakabileceğimizi belirttiler ve biz de köpeklerimizle J kontuarına gidip durumumuzu söyledik. Gözen Security sıra bekletmeden pasaportlarımızı okuttu, soracaklarını sordu ve geri G kontuarına döndük.
Size J kontuarıyla işiniz yok diyenler olabilir, bunlar yan yana çalışan personeller de olabilir ama siz yine de vakitli gidip J kontuarına da pasaportunuzu okutun derim ben. Herkes farklı bir bilgi veriyor çünkü.
Uçuşa iki saat kala köpeklerimizi aşağıda gümrük alanından teslim ettik. Bu kısım maalesef biraz duygusal oluyor ancak stressiz davranmaya çalışmak, en azından yansıtmamak gerekiyor.
IATA standartları gereği kafeste mama ve su kabı olması gerekiyor. Biz kafeslerin üstündeki bölmeye mama koyduk, kafes için mama kabı koyduk ama içine mama koymadık. Çünkü bizimkiler anında bitirir zaten. Tuvalet baskısı oluşmaması için besleme konusunda dengeli olmak lazım. Uçuşa 2,5 saat kala mamalarını verdik. Su kabı meselesi ise, Türkiye’de dışarıdan doldurmalı su kapları maalesef bulunmuyor. Bulunsa da ilgili personel buna su doldurur mu ne yapar bilmiyorum. Biz yuvarlak plastik bir saklama kabını kelepçe ile kafesin içine sabitledik ve dışarıdan da kemirgen suluğunu doldurup damla damla plastik kaba akacak şekilde yerleştirdik. Çünkü su kabına su koyarsanız o kap daha köpeğinizi gümrüğe teslim ettiğiniz an kafesin içine dökülür muhtemelen. Maalesef kafeslerin stabil şekilde taşınacağı bir sistem yok. Bildiğiniz el yordamıyla taşınıyor. O yüzden de daha ilk taşıma anında su olduğu gibi kafese boşalır. Bu yüzden yolculuk öncesi su içirmek önemli. Aylar öncesinden belki yurtdışından bir şekilde dışarıdan doldurmalı su kabı alınabilir veya bizimki gibi bir sistem yapılabilir. En doğru yöntemi kurcaladıkça siz bulacaksınızdır.
Bunların yanı sıra, her ihtimale karşı kafes üzerine adınız, soyadınız, uçuşun nereden nereye olduğu, uçuş numarası, tarihi ve saatini, köpeğinizin bilgilerini ve tüm iletişim bilgilerinizi yazdığınız okunaklı bir kağıt yapıştırmanızı tavsiye ederim. Bagaj sistemi gibi otomatik olarak gidiyor ama ne olur ne olmaz manüel bir bilgi kağıdı da üzerinde kalsın. Ben "LIVE ANIMAL" çıktıları da yapıştırdım ama ne kadar gerek var bilemiyorum.
Uçağa biner binmez en kibar ve sevecen tavrımla gördüğüm tüm kabin memurlarına kabin altında iki köpeğimiz olduğunu, endişeli olduğumu, evcil hayvan olduğuna dair bilginin kokpit tarafından alındığını, havalandırma ve ısıtmanın ayarlandığını teyit ederlerse çok memnun olacağımı belirttim. Köpeklerimizden haberdar olduklarını söylediler. Uçuş başladıktan 15-20 dakika sonra kabin amiri de gelerek bir problem olmadığını bildirdi ve bulundukları bölmeyle ilgili bazı açıklamalar yaptı.
İnişte ise, CBP memuruna bizimle birlikte iki köpeğimizin kabin altı bagaj bölümünde geldiğini bildirdik. ACF onayını görmek istedi ve gösterdik. Akabinde telefonla başka bir memuru aradı ve memur geldi. Bizi farklı bir alana aldılar. Biz beklerken farklı bir yeri arayıp iki köpek olduğu bilgisini verdiler. Sonrasında ben memurla köpeklerimizin olduğu alana gittim, eşim ise valizleri aldı. Köpeklerimizi aldıktan sonra valizlerin olduğu kısımdan eşimi de alıp memuru takip ettik. Sanırım secondary inspection denen kısımda memur Dog Import Form’un fotokopisini aldı, bir belge doldurdu ve imzaladım. Bu esnada bizden ACF’ye bilgi vermemizi istediler. ACF'nin verdiği whatsapp numarasına 15 dakika sonra ilgili kısımda olacağımızı bildirdim. Biraz bekledikten sonra tesisin aracı geldi ve köpeklerimizi teslim aldılar. Ertesi gün öğlene doğru işlemlerin tamamlandığını bildirdiler ve gidip köpeklerimizi teslim aldık.
Bu süreç kesinlikle çok ama çok stresliydi. Sizlere tavsiyem, CDC sitesini, THY sitesini okuyup herkesten önce sizin bilmeniz. Kimsenin bilgisine güvenmeyip kafanızda süreci oturtup adım adım ilerlemeniz. Ve özellikle THY ve il/ilçe tarımla muhatap olurken sinir duygunuzdan arınmanız.

Biz nihayetinde 14 saatlik uçuşu ve 1 gecelik karantinayı ciddi bir sorun olmadan atlattık. Bebelerden birinin burnu uçuşta biraz kanamıştı. Patileri de epey hassastı ilk birkaç gün. Ancak şimdi ikisinin keyfi pek yerinde ve San Diego plajlarında koşup oynamaya başladılar bile

Süreçte tüm bilgisini hiç çekinmeden paylaşan @eceslc 'ye teşekkürü borç bilirim.
Köpekleriyle yeni kıtaya gelecek herkese bol şans diliyorum.
Edit: Sağlık sertifikası kısmını atlamışım, o kısmı da ekledim.
-
@bkio o kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız ki. Bu süreci an be an birlikte yaşadık. Okurken tüm bu süreçleri tekrardan yaşadım diyebilirim. Çok güzel bir anlatım olmuş. Gelecekte köpeğini getirmek isteyenler için çok faydalı olacağına inancım tam. Tüm süreçler stresli ve zorlu. Ama birçok şeyi atlatıp hayallerimize kavuşabilmiş olmamız muazzam. Çocuklarınızla bol keyifli sahil günleri diliyorum size. Yolunuz, şansınız ve bahtınız hep açık olsun. Forumun bana katmış olduğu en güzel arkadaşlıklardan biri sizinkisi



-
Selamlar, kedimiz için çip ve kuduz aşısını dün (2 mart) itibariyle yaptırdık. çıkıştan önce ilçe tarım'a uğrayacağım ancak ekstradan bir test gerekiyor mu? köpeklerdeki kadar teferruatlı değil diye biliyorum ama kuduz aşısından sonra en erken hangi tarihte gidebiliriz bu konuda bilgisi olan var mıdır?
-
@ismailipek kuduz aşısı uçuştan en az 1 ay önce yapılmış olmalı. Yani 1 ay sonra uçabilirsiniz. İlçe tarıma uçuşunuzun son 48 saatine girdiğinizde gitmelisiniz. Ve gitmeden önce iç-dış parazit aşılarını da yaptırıp pasaportuna işletin. Kediniz Van ve Ankara kedisi gibi uçuş için ekstra belge gerektiren bir ırktan değilse, başka bir işlem yapmanıza gerek yok. (Uçak rezervasyonu ve biletleme dışında elbette)
-
@bernat çok teşekkür ederim iç dış parazitini de yeni yaptırdım ancak bir daha mı yaptırmam lazım?
-
@ismailipek Son 3 ay içinde olması gerekiyor iç dış parazit aşısının.
-
Arkadaslar kedimi götüreceğim bende ABD ye thy ile ucacağız. Kedimin kuduz asısını yaptırdım titrasyon testi abd ve canada için gerekli değilmiş bunu burada öğrendim yoksa tarım orman bakanlıgındaki dallama yapılacak diyordu , iyi ki varsınız! Kafamda soru işaretleri sunlar :
1- Bileti aldıktan sonra pet in cabin ekleyeceğim ancak ucusa en fazla 10 gün kala veterinerden sağlık raporu alınacak bunu yaparken iç dış parazitinide yaptıracağım.
2- Ucustan 48 saat önce tarım orman bakanlıgından bi yurtdişi cıkıs belgesi alınacak 2-3k lık bi ödeme yapılacak.
Eksiğim varsa lütfen özelden ulasın. Asıl kafama takılan nokta internette thy uygun düzgün canta bulamamam. Giren arkadaşlar varsa aldıkları cantanın linklerini bana özelden ulastırırlarsa çok mutlu olurum. Çok teşekkürler. -
@Burak-0
Merhaba, oncelikle biletleme isleminizi yaptirmadan once ilgili ucusta kedinize rezarvasyon yaptirabilmek icin ucusun uygun olup olmadigini teyit etmelisiniz. Ayni ucusta kopek, kus vb. baska turlerin rezarvasyonu varsa ya da kabinde kedi limiti asildiysa, vb. durumlarda o ucus icin kedinize rezarvasyon yaptiramazsiniz. Tasima sepeti boyutlarina cok takilmiyorlar, abarti derecede buyuk olmayan, nefes alabilen, mumkunse yanlara dogru acilabilen bir bez canta isinizi gorecektir, cogumuz bu sekilde seyahat ettik. Canta secerken munkunse koltuk altina girebilen yukseklikte bir canta bulabilirseniz sizin icin daha konforlu bir ucus olmus olur. En az 12 saatlik bir ucus icin, ayaklarinizi uzatabileceginiz bir alan birakmanizi tavsiye ederim.
Titre testi konusu icin ise, Amerika icin evet, titre testi gerekmiyor. Ancak TR’ye ye geri donme, kedinizin TR’ye tekrar seyahat etme durumu olusursa eger TR kedilerden titre testi istiyor. Turkiye’ye seyahat gerekirse, titre testi yaptirmak en az bir ay surdugunden dolayi bu konuda gecmiste zorluk ceken bircok kisi oldu maalesef, eger boyle bir ihtimal soz konusu ise, titre testi yaptirmanizi tavsiye ederim.
Size ve kedinize iyi yolculuklar dilerim. -
@ugursway cok teşekkür ederim. Kedimin tr dönmeyecek bu yüzden problem yok o konuda. Sanırım arayıp düzgün bir çanta bulmak harici pek bişey kalmadı geriye. birde dediğiniz gibi ucak bileti olayını cözmem lazım.
-
@Burak-0 kediniz kaç kg, yaşı kaç ve ırk olarak büyük bir kedi mi?
-
@bernat kilosunu tam bilmiyorum ama 5 civaridir max büyük değil cok. 6 yaşında sarman
Benzer Başlıklar
117
Çevrimiçi
60.6k
Kullanıcı
5.1k
Konu
533.1k
İleti
Powered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum