24 Şubatta vize görüşmesine girip onayımızı aldık, interview süreci diğer arkadaşların aksine biraz uzun ve detaylı geçti. Hatırladığım her detayı aktarmaya çalışacağım.
Randevumuz 08:30’ydı ve 08:15’de büyükelçilik önündeydik. Ancak dışarıda çok fazla bekleyen vardı. 7 yaşındaki oğlumun bizimle olmasından dolayı aralardan sıranın en önüne geçtik, zaten randevu saatimiz de gelmişti ve içeri alırlar diye düşünüyorduk. Ancak görevli halen 07:45 - 08:00 ve 08:15 randevularını içeri alıyordu. Dışarıda 15-20 dk bekledikten sonra 08:40 gibi ana kapıdan içeriye giriş yaptık.
Binanın içi de epey kalabalıktı ancak çoğunluk göçmen olmayan vizelerdi. Binaya girişte göçmen vize olduğumuzu söyleyince bizi sol taraftaki alana alıp numara verdiler. Sol tarafta çoçukların çizim yapıp kitap okuyabilecekleri masalar da var. Oğlumuz o kısımda yaklaşık 15-20 dk oyalandı. Sonrasında numaramız yandı ve ilk gişeye gittik. Burada evraklarımız teslim alınıp sıraya koyuldu. Mailde yazan evraklar haricinde hiçbir şey istemediler. Nolur olmaz diye Unganlardan gelen sağlık sonuçlarını da götürmüştük ancak gerek kalmadı. DS-260 konfirmasyonunu dahi almadılar. Aldıkları belgeler şöyleydi:
-Nufüs kayıt örnekleri (Ben, eşim ve oğlum için - oğlumun Edevleti olmadığından Nüfus müdürlüğünden ıslak imzalı aldık)
-Sabıka kayıtları (Ben ve eşim için - Edevlet)
-Evlilik cüzdanı (2 fotokopi + asıl)
- Askerlik belgesi (benim için- Edevlet)
- 2şer adet fotoğraf
Evrak teslimi sırasında interview dilini de soruyorlar. İngilizce görüşme yapacağımı belirttim. Evrak tesliminden sonra bekleme alanına geri döndük ve yaklaşık 10 dakika kadar bekledik. Ardından interview için numaramız yandı.
İlgili bankoya geçtiğimizde görevli interview dilini tekrar sordu, evet İngilizce yapabiliriz ancak eşim için çeviri yapmam gerekebilir dedim. Sorun değil çeviri yapabilirsiniz dedi.
İlk olarak sağ elinizi kaldırıp burada vereceğiniz tüm bilgilerin doğru olduğuna yemin eder misiniz diye sordu, eşim için çeviriyi yaptıktan sonra yemin ettik. Hemen ardından parmak izlerimizi verdik. Sonrasında görevli bana biraz zaman verin dosyanızı inceleyeyim dedi. 1-2 dakika CV’me baktıktan sonra bana yaptığınız işi anlatır mısınız diye sordu. Özetle yaptığım işi anlattım. Görüşme burda biter onayı alırız diye düşünürken soru-cevap kısmı başladı:
- Bu vizeye hangi kriterler ile başvurdunuz?
- Ne zamandır jurilik görevi yapıyorsunuz?
- Membership kriteri ile ilgili üye olduğunuz kurumun tam adı nedir?
- Hakkınızda basında çıkan haberler var, kim bu medya kuruluşları, neden sizle interview yaptılar, yanınızda örnek dergi-gazete vs. getirdiniz mi?
-Kaç yıldır bu sektörde çalışıyorsunuz?
-Amerikada iş yaptığınız şirketler var mı? Varsa bu şirketlerin isimleri neler?
-Geldiğinizde ne iş yapmayı düşünüyorsunuz?
Bu soru cevap kısmı çok rahat 15 dakika sürdü. Soru-cevap kısmı ile dosyadaki verileri benden teyit etmiş oldu. Dosyaya hakim olmak önemliymiş.
Sonrasında tekrar evraklarıma döndü, evlilik cüzdanını inceleyip fotokopilerine aslı gibidir damgası bastı ve evlilik cüzdanını bana iade etti. Diğer tüm belgelere detaylı bakıp dosyaya koydu. Yalnızca askerlik belgesini anlayamadı. Bedelli askerlik yaptığım için belgede Askerlik yükümlülüğü bulunmamaktadır yazıyordu ancak görevli bunu anlayamadı. Bana dönüp askerlik yapıp yapmadığımı, bu belgeyi anlayamadığını, Türkçesinin yeterli olmadığını söyledi. Bedelli askerlik yaptığımı bu yüzden hiç askere gitmediğimi söyledim. DS 260’ı doldururken de askere gitmedim şeklinde işaretlemiştim çünkü. Şu an bedelli de yapsanız temel eğitimi alıyorsunuz ancak 2015 de böyle bir yükümlülük yoktu, sadece para ödeniyordu. Bu şekilde anlatınca tamam anladım deyip belgeyi dosyama koydu.
Her üçümüzün de turist vizesi vardı hali hazırda. Her birimizin pasaportundaki vizeyi bulup üzerine iptal damgasını bastı. Ardından tebrik ederim vizeniz onaylandı, 7 gün içerisinde size mail gelecek deyip görüşmeyi bitirdi.
Teşekkür edip ayrıldık, dışarı çıktığımızda saat 10:00’a gelmişti.
Ertesi gün, 25 Şubat 17:00 gibi VFS’den mail geldi, 26 Şubat’a randevu aldım hemen. Az önce de pasaportlarımızı Ankara VFS’den teslim aldım. VFS tam randevu saatinde orda olmanızı istiyor. Yarım saat erken gitmiştim, gişe boş olmasına rağmen teslim etmediler. Tam randevu saatinde tekrar gidip aldım pasaportları ve zarfları.
Vize geçerlilik tarihi Unganlar’daki sağlık randevusunu takip eden 6 ay geçerli olacak şekilde verilmiş. 30-01-2026’da sağlık kontrolüne girmiştik vize tarihimiz 30-07-2026 olarak basılmış.
Zarfın üzerinde Amerikaya girmeden yapılacaklar ile ilgili bir not var. Greencard basılabilmesi için ülkeye girmeden kişi başı 220 USD’lik greencard ücretinin nasıl ödeneceği ile ilgili bilgileri içeriyor. Ayrıca zarfın üzerinde bir özet sayfası var. Bu sayfada A numarası da yer alıyor. Greencard ödemesini bu A numarasını kullanarak yapacağız.
Biraz uzun olmuş olabilir, ancak elimden geldiğince detaylı anlatmak istedim.
Herkese görüşmesinde bol şans.