@northstar Oncelikle paylastiginiz detayli veriler ve hazirladiginiz tablolar icin cok tesekkurler. Kendi surecimi su an farkli bir yolda yuruttugum icin yogunum ama basligi ve paylasilan bilgileri firsat buldukca takip etmeye calisiyorum.
Paylastiginiz veriler genel tabloyu gormek acisindan faydali. Ancak bazi hesaplamalarda teknik olarak eksik veya yanlis yorumlanabilecek noktalar oldugunu dusunuyorum. Sureci takip eden arkadaslar icin bunlari netlestirmek faydali olur. Tablolari artik cok detayli sekilde takip edemesem de, elimden geldigi kadar sorulara cevap vermeye calisacagim.
"Number of Form I-140, Immigrant Petition for Alien Worker Petitions Received and Current Status for All Countries” yazisinda son 10 senedeki I-140 onayi alan kisilerin tarih ve sayilari paylasiliyor. Bu ilk kaynak."
Bu veriler sistemdeki toplam yuk ve talep artisinin boyutu hakkinda fikir verir, ancak tek basina dogrudan bir bekleme suresi cikarmak icin yeterli degil. Cunku bu 30 bin dosyanin icinde mukerrer basvurular olabilir. Ayni aday icin farkli zamanlarda yapilmis dosyalar, geri cekilenler veya reddedilip itiraz asamasinda olanlar bu sayilari oldugundan fazla gosterebilir. Port edilip baska kategoriye kaydirilmis dosyalar olabilir. I-140 onayli gorunen dosyalarda kac kisinin fiilen' basvurdugu kategoride, surece devam ettigi bu tablolardan net olarak anlasilmiyor.
USCIS tarafindan yayimlanan bu istatistikler, 'approved but awaiting visa' gorunen dosyalarin aktif mi, NVC asamasinda mi ya da fiilen geri cekilmis mi oldugunu da ayirt etmiyor. Bu nedenle tablolar trend okumak icin degerli olsa da bireysel dosyalar icin zaman cizelgesi cikarmak icin uygun degil.
Kendimden ornek vereyim. Benim de onayli bir I-140 dosyam var, ancak bu dosya uzerinden devam etmeme ihtimalim bulunuyor. Benim gibi, yigilma arttikca kategori degistirip eski dosyasini sistemde onayli olarak birakan cok sayida aday olabilir. Bu da kagit uzerindeki bekleyen dosya sayisini gercekte oldugundan daha yuksek gosteriyor.
"Normalde arkadaslar hesaplama yapmislar, Rest Of The World bolgesi harici diger ulkelerin kotaya takilabilecegini, ROW bolgesine yaklasik 8 bin kota ayrildigini soylemisler ama bence yanlis..."
Burada hesaplama mantigi biraz karisiyor. ABD gocmenlik yasasinda per-country limit, toplam yillik EB vize sayisi uzerinden tanimlanmis bir ust sinirdir. Yani bir ulke, tum EB kategorileri (EB1+EB2+EB3+EB4+EB5) toplaminda belli bir tavanin uzerine cikamaz. Bu, her EB kategorisi icin ayri ayri “garanti %7 pay” var demek degil; sistem once kategori havuzlarini dagitir, sonra ulke siniri pratikte bu dagitimi sinirlar.
EB-3C (Other Workers / EW) icin de ayrica yillik bir alt kota vardir (yaklasik 10.000). Bu kategori icinde de bir ulkenin alabilecegi vize sayisi teorik olarak sinirlidir. Kabaca 10.000’in %7’si yaklasik 700 eder, ama bu bir “garanti” degil, sadece teorik bir ust limit gibi dusunulebilir. Asil anlatmak istedigim sey su: Hindistan ve Cin gibi backlog ulkelerinin talebi cok yuksek olsa da, ulke siniri nedeniyle bu talep ROW ulkelerinin sirasini birebir kapatacak sekilde tum kategoriye yayilmaz.
Visa Bulletin A tablosunda gorulen cut-off tarihler de bu sistemin nasil calistigini gosteriyor. Hindistan icin cut-off tarihinin 2013’e, Cin icin ise 2018’e kadar geri gitmis olmasi, backlog’un bu ulkelerde kendi iclerinde ne kadar derinlestigini ve ROW ulkeleriyle ayni seviyede birikmedigini ortaya koyuyor.
Vizeler once EB1, EB2, EB3 gibi kategori havuzlarindan dagitilir, ardindan ulke kotasi devreye girer. Tum EB3C bekleyen dosyalari tek bir global kuyruk gibi ele alip bekleme suresi cikarmak, Hindistan ve Cin backlog’unu ROW’a dogrudan yansitmak olur ki bu teknik olarak dogru degil.
"Ben tum EB3C bekleyen dosyalar uzerinden hesap yaptim. Yillik yaklasik 3500-4500 civari dosyaya vize veriliyor..."
Buradaki en onemli hata, siralamanin I-140 onay tarihine gore yapilmis olmasi. Vize bultenindeki siralama, I-140’in ne zaman onaylandigina gore degil, surecin en basindaki PERM dosyalama tarihine gore belirlenir. Premium Process sadece USCIS onay asamasini hizlandirir, vize bultenindeki sirayi degistirmez.
Konsolosluk surecleri icin sabit 1 yil gibi bir sure kabul etmek de saglikli degil. Priority Date current olduktan sonra, vize numarasi mevcutsa, bazi konsolosluklarda 3-6 ay icinde randevu alinabildigi de gorulebiliyor. Bu sure tamamen ilgili konsoloslugun yogunluguna bagli.
AOS ve CP arasinda da kesin olarak biri daha hizlidir demek mumkun degil. Her iki yolda da sonucu belirleyen faktor, vize numarasinin ayrilmis olmasi ve dosyanin islendigi ofis veya konsoloslugun kapasitesidir.
"2026’da basvuran bir kisi de, bu vaziyette, premium process yapmasa ve CP ile ilerlese, 12-14 yil civarinda ABD’ye gider sanirim."
Bu tahmin, Hindistan ve Cin’deki agir backlog’un ROW ulkelerine ayni sekilde genellenmesiyle ortaya cikan en kotu senaryo gibi duruyor. Evet genel bir yavaslama var, ancak mevcut yasal kotalar ve ROW ilerleyis hizi dikkate alindiginda 12-14 yil gibi sureler ROW icin bugunku sistemde gercekci gorunmuyor. Tum surecler dahil ortalama 5-7 yil bandi daha makul bir tahmin.
Buna ek olarak, COVID doneminde yasanan ciddi isleme tikanmalari da bugunku birikmenin onemli nedenlerinden biri. 2020-2022 arasinda PERM, I-140, NVC ve konsolosluk sureclerinde ciddi gecikmeler oldu. Ayrica EB3C/EW kategorisi icinde NACARA kapsaminda onceki yillarda ayrilmis yaklasik 5.000 vizenin fiilen kullanilamamasi da sistemde ek bir birikme yaratti. Yillik EB kotasina ne kadar yakin vize basilabilirse, ilerleme de o kadar saglikli olur. Kotalarin tam veya tama yakin kullanildigi yillarda backlog daha hizli erir. Kullanilamayan yillar bugunku birikmenin ana nedenlerinden biridir.
Son olarak, elde baska net ve daha hizli bir alternatif yokken, surece girmenin en azindan Priority Date almak ve kuyrukta yer almak acisindan onemli oldugunu dusunuyorum. Surece hic girmemis bir dosya, ileride olasi kural veya kota degisikliklerinden de faydalanamaz. Bu nedenle imkani olanlar icin surece girip PD almak, uzun vadede daha guclu bir pozisyon saglar.
Tekrar emeginiz ve paylasimlariniz icin tesekkurler. Bu tur teknik tartismalarin herkes icin sureci daha saglikli anlamaya yardimci oldugunu dusunuyorum. Umarim herkes en kisa zamanda vizesini alir.