Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

• @northstar Yazın ve emeklerin için teşekkürler açıkçası DV programından vize çıkmayacağını bildiğim için bu programa başvurmayı düşünüyordum ama 4-5 yıl kim bekler demiştim şimdi ise 4-5 yıl beklemeye bile okey olduktan sonra tekrardan bir araştırma yapınca işlerin kötüleştiğini, artık en iyi ihtimalle 7-8 sene beklemem gerektiğini öğrendim.İşin kötü yanı ise hem DV kapandı (ki trump gidene kadar açılmayacak gibi duruyor) hem de bu vize türünün geleceği iyi durmuyor kısacası benim için ABD serüveni bitti gibi sizlere de bol şanslar umarım başvuran herkes en kısa zamanda vizelerini alır

• ⭐⭐⭐⭐

@northstar Oncelikle paylastiginiz detayli veriler ve hazirladiginiz tablolar icin cok tesekkurler. Kendi surecimi su an farkli bir yolda yuruttugum icin yogunum ama basligi ve paylasilan bilgileri firsat buldukca takip etmeye calisiyorum.

Paylastiginiz veriler genel tabloyu gormek acisindan faydali. Ancak bazi hesaplamalarda teknik olarak eksik veya yanlis yorumlanabilecek noktalar oldugunu dusunuyorum. Sureci takip eden arkadaslar icin bunlari netlestirmek faydali olur. Tablolari artik cok detayli sekilde takip edemesem de, elimden geldigi kadar sorulara cevap vermeye calisacagim.

"Number of Form I-140, Immigrant Petition for Alien Worker Petitions Received and Current Status for All Countries” yazisinda son 10 senedeki I-140 onayi alan kisilerin tarih ve sayilari paylasiliyor. Bu ilk kaynak."

Bu veriler sistemdeki toplam yuk ve talep artisinin boyutu hakkinda fikir verir, ancak tek basina dogrudan bir bekleme suresi cikarmak icin yeterli degil. Cunku bu 30 bin dosyanin icinde mukerrer basvurular olabilir. Ayni aday icin farkli zamanlarda yapilmis dosyalar, geri cekilenler veya reddedilip itiraz asamasinda olanlar bu sayilari oldugundan fazla gosterebilir. Port edilip baska kategoriye kaydirilmis dosyalar olabilir. I-140 onayli gorunen dosyalarda kac kisinin fiilen' basvurdugu kategoride, surece devam ettigi bu tablolardan net olarak anlasilmiyor.

USCIS tarafindan yayimlanan bu istatistikler, 'approved but awaiting visa' gorunen dosyalarin aktif mi, NVC asamasinda mi ya da fiilen geri cekilmis mi oldugunu da ayirt etmiyor. Bu nedenle tablolar trend okumak icin degerli olsa da bireysel dosyalar icin zaman cizelgesi cikarmak icin uygun degil.

Kendimden ornek vereyim. Benim de onayli bir I-140 dosyam var, ancak bu dosya uzerinden devam etmeme ihtimalim bulunuyor. Benim gibi, yigilma arttikca kategori degistirip eski dosyasini sistemde onayli olarak birakan cok sayida aday olabilir. Bu da kagit uzerindeki bekleyen dosya sayisini gercekte oldugundan daha yuksek gosteriyor.

"Normalde arkadaslar hesaplama yapmislar, Rest Of The World bolgesi harici diger ulkelerin kotaya takilabilecegini, ROW bolgesine yaklasik 8 bin kota ayrildigini soylemisler ama bence yanlis..."

Burada hesaplama mantigi biraz karisiyor. ABD gocmenlik yasasinda per-country limit, toplam yillik EB vize sayisi uzerinden tanimlanmis bir ust sinirdir. Yani bir ulke, tum EB kategorileri (EB1+EB2+EB3+EB4+EB5) toplaminda belli bir tavanin uzerine cikamaz. Bu, her EB kategorisi icin ayri ayri “garanti %7 pay” var demek degil; sistem once kategori havuzlarini dagitir, sonra ulke siniri pratikte bu dagitimi sinirlar.

EB-3C (Other Workers / EW) icin de ayrica yillik bir alt kota vardir (yaklasik 10.000). Bu kategori icinde de bir ulkenin alabilecegi vize sayisi teorik olarak sinirlidir. Kabaca 10.000’in %7’si yaklasik 700 eder, ama bu bir “garanti” degil, sadece teorik bir ust limit gibi dusunulebilir. Asil anlatmak istedigim sey su: Hindistan ve Cin gibi backlog ulkelerinin talebi cok yuksek olsa da, ulke siniri nedeniyle bu talep ROW ulkelerinin sirasini birebir kapatacak sekilde tum kategoriye yayilmaz.

Visa Bulletin A tablosunda gorulen cut-off tarihler de bu sistemin nasil calistigini gosteriyor. Hindistan icin cut-off tarihinin 2013’e, Cin icin ise 2018’e kadar geri gitmis olmasi, backlog’un bu ulkelerde kendi iclerinde ne kadar derinlestigini ve ROW ulkeleriyle ayni seviyede birikmedigini ortaya koyuyor.

Vizeler once EB1, EB2, EB3 gibi kategori havuzlarindan dagitilir, ardindan ulke kotasi devreye girer. Tum EB3C bekleyen dosyalari tek bir global kuyruk gibi ele alip bekleme suresi cikarmak, Hindistan ve Cin backlog’unu ROW’a dogrudan yansitmak olur ki bu teknik olarak dogru degil.

"Ben tum EB3C bekleyen dosyalar uzerinden hesap yaptim. Yillik yaklasik 3500-4500 civari dosyaya vize veriliyor..."

Buradaki en onemli hata, siralamanin I-140 onay tarihine gore yapilmis olmasi. Vize bultenindeki siralama, I-140’in ne zaman onaylandigina gore degil, surecin en basindaki PERM dosyalama tarihine gore belirlenir. Premium Process sadece USCIS onay asamasini hizlandirir, vize bultenindeki sirayi degistirmez.

Konsolosluk surecleri icin sabit 1 yil gibi bir sure kabul etmek de saglikli degil. Priority Date current olduktan sonra, vize numarasi mevcutsa, bazi konsolosluklarda 3-6 ay icinde randevu alinabildigi de gorulebiliyor. Bu sure tamamen ilgili konsoloslugun yogunluguna bagli.

AOS ve CP arasinda da kesin olarak biri daha hizlidir demek mumkun degil. Her iki yolda da sonucu belirleyen faktor, vize numarasinin ayrilmis olmasi ve dosyanin islendigi ofis veya konsoloslugun kapasitesidir.

"2026’da basvuran bir kisi de, bu vaziyette, premium process yapmasa ve CP ile ilerlese, 12-14 yil civarinda ABD’ye gider sanirim."

Bu tahmin, Hindistan ve Cin’deki agir backlog’un ROW ulkelerine ayni sekilde genellenmesiyle ortaya cikan en kotu senaryo gibi duruyor. Evet genel bir yavaslama var, ancak mevcut yasal kotalar ve ROW ilerleyis hizi dikkate alindiginda 12-14 yil gibi sureler ROW icin bugunku sistemde gercekci gorunmuyor. Tum surecler dahil ortalama 5-7 yil bandi daha makul bir tahmin.

Buna ek olarak, COVID doneminde yasanan ciddi isleme tikanmalari da bugunku birikmenin onemli nedenlerinden biri. 2020-2022 arasinda PERM, I-140, NVC ve konsolosluk sureclerinde ciddi gecikmeler oldu. Ayrica EB3C/EW kategorisi icinde NACARA kapsaminda onceki yillarda ayrilmis yaklasik 5.000 vizenin fiilen kullanilamamasi da sistemde ek bir birikme yaratti. Yillik EB kotasina ne kadar yakin vize basilabilirse, ilerleme de o kadar saglikli olur. Kotalarin tam veya tama yakin kullanildigi yillarda backlog daha hizli erir. Kullanilamayan yillar bugunku birikmenin ana nedenlerinden biridir.

Son olarak, elde baska net ve daha hizli bir alternatif yokken, surece girmenin en azindan Priority Date almak ve kuyrukta yer almak acisindan onemli oldugunu dusunuyorum. Surece hic girmemis bir dosya, ileride olasi kural veya kota degisikliklerinden de faydalanamaz. Bu nedenle imkani olanlar icin surece girip PD almak, uzun vadede daha guclu bir pozisyon saglar.

Tekrar emeginiz ve paylasimlariniz icin tesekkurler. Bu tur teknik tartismalarin herkes icin sureci daha saglikli anlamaya yardimci oldugunu dusunuyorum. Umarim herkes en kisa zamanda vizesini alir.

• @tufank Vakit ayırıp yine bizi aydınlattığınız için teşekkür ederiz Tufan abi 🙂

• Selamlar, 19 Kasım 2025 tarihinde regular processing ile dosyalanan I-140 formum 31 Ocak 2026 tarihinde onaylandı. Artık işimiz bültene kaldı. Herkese süreçlerinde bol sabır diliyorum.

• @cools tebrikler gozunuz aydin. darisi diger sureclere ve diger arkadaslara.

• Eb3 -EW PD 2023 I140 2024 KASIM DS260 27 KASIM 2024 HALA BEKLİYORUM

• @tufank Hocam merhabalar. Cevabınız için teşekkür ederim. Evet dediklerinizi dikkate alınca şimdi bazı noktalarda hata yapmışım fark ettim. Bu hesabı yaparken zaten fireleri yok saymıştım, bu nedenle süreler olması gerekenden çok çıkmış. Bunları düzeltelim arkadaşlara yanlış bilgi paylaşmış olmayayım.
    Kaynak olarak yıllık verilen vize sayılarının paylaşıldığı belgeleri kullandım.

.

“EB-3C (Other Workers / EW) icin de ayrica yillik bir alt kota vardir (yaklasik 10.000). Bu kategori icinde de bir ulkenin alabilecegi vize sayisi teorik olarak sinirlidir. Kabaca 10.000’in %7’si yaklasik 700 eder, ama bu bir “garanti” degil, sadece teorik bir ust limit gibi dusunulebilir. Asil anlatmak istedigim sey su: Hindistan ve Cin gibi backlog ulkelerinin talebi cok yuksek olsa da, ulke siniri nedeniyle bu talep ROW ulkelerinin sirasini birebir kapatacak sekilde tum kategoriye yayilmaz.”

Bu dediğiniz sanırım ülkelere verilen kota ile uyuşmuyor hocam, çünkü dediğinize göre her sene bir ülkeye max 700 vize veriliyorsa aşağıdaki tablo hatalı. Veya ikinci bir durum var, bu ülke kotası 700 kişi değil 700 dosyaya denk geliyor, başka türlü alttaki tablo kotaya uymuyor.
    Bu tabloda ülkelere göre verilen vizeler var EB3C kategorisi için. Ama yanlış anlaşılma olmasın, bu dosya sayısı değil vize verilen kişi sayısı.

7768246b-b91e-492b-9fda-34683bb2f195-image.png

Bu tabloya göre o sene her bölgeye vize verilen kişi sayısının, toplam vize sayısına oranı aşağıda.

2ab02576-c002-4f3b-a17b-c66245c31a68-image.png

Yani tabloya göre Meksika her sene yüzde 10’u geçmiş. Hindistan’ın bu kadar az vize alması, current tarihinin 2013’lerde kalması, şu an I140 formu onaylanmış 200 dosyasının çok düşük miktarlarda erimesi, ülkelerin her kategori altında değil de genel kategoride yüzde 7 kotasına takıldığını göstermez mi?

“Vizeler once EB1, EB2, EB3 gibi kategori havuzlarindan dagitilir, ardindan ulke kotasi devreye girer. Tum EB3C bekleyen dosyalari tek bir global kuyruk gibi ele alip bekleme suresi cikarmak, Hindistan ve Cin backlog’unu ROW’a dogrudan yansitmak olur ki bu teknik olarak dogru degil.”

Evet hocam Hindistan ve çin baya backlogda kalmış fakat onların dosya yoğunluğu EB2 ve EB3’te. EB3C kategorisinde çok dosyaları yok hem sayı hem oran olarak. Mesela meksikanın 2022 yılında tüm EB vize bekleyen dosyası 6bin, çoğunluğu EB3C de bekliyor. Ve her sene 1000’in üzerinde kişi vize alıyor EB3C’de. Yani kota olayı nasıl böyle oluyor orasını anlamadım. Ayrıca biz sizin dediğiniz gibi sadece ROW bölgesini hesaplasak hatalı olur, sırf Meksika yüzünden 10 binlik kotanın %15-20 si kayıp. Önceki yazımda bahsettiğim şekilde, 8 bin kişiye ROW bölgesinde yıllık vize ayırmamız mümkün değil. Zaten yıllık vize verilen kişi sayısı max. 9 bin oluyor.

d00f2a25-f445-45ad-855e-8ec307f6b8e5-image.png

“Buradaki en onemli hata, siralamanin I-140 onay tarihine gore yapilmis olmasi. Vize bultenindeki siralama, I-140’in ne zaman onaylandigina gore degil, surecin en basindaki PERM dosyalama tarihine gore belirlenir. Premium Process sadece USCIS onay asamasini hizlandirir, vize bultenindeki sirayi degistirmez.”

Evet hocam zaten hesabı yaparken ben 1 sene olarak varsaydım PERM sonrası I140’a kadar geçen süreyi. Evet hesap nokta atışı değil, çünkü 2022-2024 arası I140 onay sürecinde uzamalar oldu, direk o sene onaylanan I140 sayısı, 1 sene önce PERM bittiği anlamına gelmez. Misal o 2021 ve 2022 yılında o kadar çok başvuru olmuştur ki toplamda 25 bin dosya sırf o dönemde birikmiş olabilir. Bürokratik süreç pandemiden ve yığılmadan ötürü 2 senede anca bu dosyaları I140 onayına tamamlamıştır bu mümkündür. Zaten o dönemlerden sonra PERM sürecinin de bu kadar uzaması ve premium process eklenmesi düşüncesinin dile getirilmesi bununla alakalı. Eski hesabımda dediğim gibi 6-12 aylık bir sarkma olabilir hazırladğım tablolarda. Dediğim gibi 2 ve 3. Sütunlar benim varsayımımdan ibaret.

“Bu tahmin, Hindistan ve Cin’deki agir backlog’un ROW ulkelerine ayni sekilde genellenmesiyle ortaya cikan en kotu senaryo gibi duruyor. Evet genel bir yavaslama var, ancak mevcut yasal kotalar ve ROW ilerleyis hizi dikkate alindiginda 12-14 yil gibi sureler ROW icin bugunku sistemde gercekci gorunmuyor. Tum surecler dahil ortalama 5-7 yil bandi daha makul bir tahmin.”

Bu dediğiniz üzerine ilk bahsettiğim kaynaklarla, her sene vize verilen dosya sayısı yerine, eldeki gerçek verilerle, her sene vize verilen toplam kişi sayısını kullanarak tablo hazırladım. Bu sefer, dosya sayısını kişi sayısına çevirmek için 2.2 ortalama kişi sayısını, %25 dosya fire ihtimalini ekledim.

ab473f39-6772-4639-b2c5-d1c7fdfd9122-image.png
    (tablodaki başlık ismi hatalı, o sene tamamlanan I140 dosya sayısı x 2.2= kişi sayısı olacak)

Turuncu ile işaretli bölgeler gerçek veri değil, yıllık 9 bin kişiye vize verildiği varsayımı ile yapılan hesap.

c6d6a100-1ec9-4561-9a67-3394d8263f4d-image.png

Bu da her dosya başına 2 kişi varsayılarak yapılan hesaplama:

204f9406-0579-467d-9d48-b01753e91306-image.png

(tablodaki başlık ismi hatalı, o sene tamamlanan I140 dosya sayısı x 2= kişi sayısı olacak)

f6620f9c-65c3-4cb5-8bc0-e4df55b82897-image.png

I140 onay tarihine 1, 1.5 sene eklesek tahmini toplam vize süreci ortaya çıkar diye düşünüyorum.

Hocam bunun haricinde ben asıl olayın dignity act’ta olduğunu düşünüyorum. Çünkü ABD’de inanılmaz bir kaçak göçmen durumu var, milyonlarca kişiyi sınırdışı etmeleri imkansız. Sanırım tarihte örneği de yok. Ayrıca çok fazla işçi açığı var ABD’de, ayrıca nüfus da azalıyor. Bu nedenlerle eninde sonunda Dignity act geçer diye düşünüyorum. Bence şu an yeni başvursam 7-8 senelik süreç, ortalarında ya kota artırımı ya da kullanılmamış eski kart haklarının eklenmesi ile rahatlar. Risk alınabilecek bir durum gibi. Siz bdv’nin temsilciliğini yapıyorsunuz değil mi? Görüşme şansım var mı hocam

• ⭐⭐⭐⭐

@northstar Tesekkurler yorumlariniz icin. Bilgim olcusunde konuyu netlestirmeye calisayim.

Once su noktayi net duzeltmek isterim. Bu kismi onceki mesajimda yanlis ifade ettim, haklisiniz. EB3C icin “her ulke mali yil icinde max 700 vize alir” seklinde anlasilabilecek bir anlatim kullandim. Bu hard bir sinir degildir. Hard sinir olan tek sey, EB3C kategorisi icin yasada acikca tanimlanmis yillik toplam 10.000 vize limitidir.

Yasadaki diger bir hard sinir(ek kotalar haric), tum EB kategorileri icin yillik 140.000 vize limiti ve bunun uzerinden uygulanan ulke bazli %7 kuralidir. Bu da teorik olarak yaklasik 9.800 vizeye denk gelir. Ancak bu rakam da mutlak bir cap degildir. Cunku kullanilmayan vizeler, aile temelli kategoriler dahil olmak uzere, EB kategorilerine ustten alta dogru aktarilabilir. Bu nedenle bazi yillarda bir ulke bu sayinin uzerine de cikabilir.

EB3C tarafinda farkli olan nokta su. EB3C icin yasada ayri bir yillik limit vardir ve bu limit yaklasik 10.000 vizedir. Bu rakam hard captir ve asilemez. Diger EB kategorilerinden EB3Cye ek vize aktarimi olmaz. EB3C kendi icinde kapali bir havuzdur.

Paylastiginiz tablolar dosya sayisini degil, vize verilen kisi sayisini gosteriyor ve aile uyeleri de bu sayiya dahildir. Bu nedenle bir ulkenin EB3Cde bir yil 700un uzerinde gorunmesi mumkundur. Bu tek basina bir kural ihlali anlamina gelmez. Ancak diger EB kategorilerinde de ayni ulke icin yuksek vize kullanimi varsa, EB3C havuzunun cok buyuk bir bolumunu tek basina kullanmasi pratikte mumkun olmaz. Tek basina tum kategoriyi domine edecek bir durum olmasi da pek olasi degil eger diger ulkelerin de ayni donemde vize kategorisine basvurulari varsa.

Dagitim su sekilde isliyor. Vizeler once EB1, EB2, EB3 gibi kategori havuzlari icinde dagitiliyor. Oncelik priority date siralamasina gore veriliyor. Ardindan ulke bazli limitlerin fiili etkisi devreye giriyor. Teorik olarak bir ulkenin tum EB3C havuzunu kullanmasi mumkun gorunse de, pratikte priority date dagilimi ve overall ulke limiti bu durumu dogal bir dengeye getiriyor. Bu nedenle bir noktada ilgili ulke icin vize bulteninde tarihlerin geri gittigini goruyoruz.

Hesaplamalar tarafinda da sunu eklemek isterim. Per country limit hesaplarinda aile uyeleri ve incelemede olan sonradan onaylanan devreye girdiginde rakamlar yil icinde sasabiliyor. Bu nedenle vize bulteninde current gorunup NVCde DQ olunmasina ragmen, randevu gunu vize numarasi kalmadigi icin vize basilamadigi ve dosyanin bir sonraki mali yila sarktigi durumlar olabiliyor.

Mevcut kotalar ve kategori limitleri gunumuz ihtiyaclarini karsilamiyor. Ozellikle covid doneminde kullanilamayan cok sayida vize numarasi oldu. Bunlarin sisteme geri kazandirilmasi ve kategoriler arasinda daha adil dagitilmasi gerektigi acik. Ancak uzun suredir bu konuda somut bir duzenleme yapilmadi.

BDV de resmi bir gorevim yok. Ben de surecin icinde aktif oldugum donemlerde gonullu olarak destek vermeye calistim ve kendileri ile iletisim halindeydim. Su an ayni yogunlukta takip edemiyorum ama sorular olursa bilgim dahilinde cevaplamaya calisirim. Ozel bir konu olursa mesaj da atabilirsiniz.

• Tebrikler 🙌🏻@cools

• ⭐⭐⭐⭐

@cools tebrikler, hayirli olsun.

• @cools tebrikler, hayırlı olsun

• @cools tebrikler, gözünüz aydın.. Allah bülten sabrı versin 🙂

• Arkadaşlar merhaba sizlere bir sorum olacaktı. Bu sene içerisinde haziran ayı gibi EB-3C vizesine başvuran birisi tahmini ne zaman vizesini alır CP yoluyla? biliyorum kestirmek zor ama kabaca bir tahmin yapacak olursanız bu kaç olurdu?

• Selamlar. Daha önce de buradan kendi EB3-C sürecim ile ilgili bir video linki paylaşmıştım. Süreçteki son durumumu anlatan bir video daha yayınladım. İzlemek isterseniz link paylaşıyorum. Teşekkürler.

(link forum yönetimi tarafından kaldırıldı)

• Videonun metin hali:

Giriş
    Merhaba, Cüneyt Ben.
    Yaklaşık 1,5 yıl önce Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı oturum ve vatandaşlık imkanı sağlayan bir göçmen vize türü olan EB-3 ile ilgli bir video yayınlamıştım. Bu ilk vidyomda hem vasıfsız kategorideki EB-3 ile ilglili çok detaylı bilgi vermiştim hem de örnek teşkil etmesi açısında kendi başvurumdan genel olarak bahsetmiştim. O vidyonun tek amacı sadece bilgi vermek olduğu için çalıştığım danışman firmanın ismini vermemiştim fakat firma ile ilgili o kadar fazla soru ve talep geldi ki konuyla ilgili 2. vidyoyu da çekmek durumunda kaldım. Dolayısıyla birincisinden yaklaşık 4 ay sonra Westline Immigration danışmanlık firmasının sahibi Burçak Dağan ile bir soru-cevap vidyosu daha çektim.
    Şimdi ise kendi başvuru sürecimdeki son durum ve şu anki aşamaya kadar olan süreçlerle ilgili neler yapıldığını anlatacağım üçüncü videyo ile karşınızdayım. Hazırsanız başlayalım.

Kendi Sürecim
    Bu tarih itibariyle, çalışma iznim geldi, göçmenlik onayımı aldım ve vize başvurumuzu ailecek yaptık. Şimdi ise en çok sabır gerektiren vize bülteni bekleme aşamasındayız. Vize bülteninde sıra bize gelince ise benim 4. aşama dediğim konsolosluk mülakatından sonra bir aksilik çıkmazsa ABD’ye giriş için önümüzde bir engel kalmamış olacak. Şimdi detaylı bir şekilde aşamalara hazırladığım bu tablo üzerinden bakalım.
    Bu tabloda kendi sürecim ile ilgli ana aşamalar, her bir aşamanın şimdiye kadar ne kadar zaman aldığı ve devamındaki aşamaların tahminen ne kadar süreceğini görebilirsiniz. Bu arada bu tabloya açıklamalardaki link üzerinden ulaşabilirsiniz. Ben gelişmeler oldukça tabloyu sürekli güncelliyorum.
    Benim sürecim, karar verme ve belgelerin toparlanması dahil şu ana kadar 3 yılı geçti. Ancak sürecin resmen başlamasından, yani öncelik tarihimin belirlenmesinden bu güne kadar 2 yıl 9 ay geçti.

Ön Hazırlık
    Benim araştırma, aile bireylerine danışmam, bilgi toplamam ve karar verme sürecim 3,5 ay aldı ve sonrasında sözleşme, vekalet, özgeçmiş, pasaport, muvafakataname, yeminli ifade, sağlık anketi, adli sicil kaydı, evlilik cüzdani gibi evraklara ek olarak bir bilgi formunu doldurup acentama gönderme yaklaşık 2 hafta sürdü. Bu arada bu belgeler firmadan firmaya değişiklik gösterebilir.

Çalışma Bakanlığı Aşaması
    Belgelerimi ilettikten yaklaşık 2 hafta sonra ise DOL, Department Of Labor yani, Çalışma Bakanlığından “başvurunuz işleme alındı” belgesini içeren bir e-posta geldi. İşte bu e-posta bence sürecin en önemli ve belirleyici aşaması. Neden? Çünkü bu alındı belgesi ile sizin öncelik tarihiniz geliyor. “Priority Date” denilen bu tarih sizin toplamda ne kadar süre bekleyeceğinizi belirliyor. Bu tarih aslında bir sıra numarası. Her yıl bu kategoride tüm dünya için sadece 10.000 adet vize numarası verildiği için, öncelik tarihinizi ne kadar erken alırsanız o kadar erken işlemleriniz sonuçlanmış olur.
    Artık bu aşamadan sonra tek yaptığım normal hayatıma devam etmek ve sabırla sonraki aşamaları beklemek. Ben normal hayatıma devam ederken arka planda ise işlemler sponsor firma, avukat ve resmi kurumlar arasında satranç oynar gibi devam etti. Önceki vidyomda bu aşamadaki işlemleri detaylı olarak anlatmıştım ama tekrar özetlemek istiyorum. Benim çalışacağım Wisconsin Eyaletinin Stoughton kasabasında pozisyonumun gerektirdiği asgari ücret bakanlık tarafından belirleniyor. Sonrasında benim pozisyonum için yerel gazete ve internet gibi mecralarda iş ilanı veriliyor ve sonucu en az 1 ay bekleniyor. Sponsor firmam Çalışma Bakanlığına bu ilanları sunup, bu pozisyon için yeterli başvuru yapılmadığını veya yapılan başvuruların pozisyona uygun olmadığını beyan ediyor. Bakanlık ise bunun üzerine sponsor firmadan benim adıma “ETA 9089” adlı formu doldurmasını istiyor ve asıl süreç işlemeye başlıyor. Bu arada bu sürecin takibini bakanlığın web sitesinden dosya numaranız ile yapabiliyorsunuz.
    Buradaki önemli nokta şu; ücret belirleme ve ilan süreci benim başvurumda çok kısa sürdü çünkü aynı pozisyon için sponsor firmam zaten yıllardır bu başvuruyu yapıyor ve iş ilanları sürekli aktif. Dolayısıyla bakanlık zaten ücreti belli olan bu pozisyon için sıfırdan ücret belirleme ve ilan süreci işlemi başlatmıyor.
    Bazı dosyalarda başvuru yapıldıktan 7-8 ay sonra öncelik tarihinin geldiğini duymuştum. İşte bunun sebebi az önce bahsettiğim başvurduğunuz pozisyon için daha önce bakanlıkça ücret belirleme ve ilan çalışması yapılmamış olması. Bu da öncelik tarihinizin gelmesini tabiki geciktirecektir. Henüz bir süreç başlatmadıysanız danışman firmanıza mutlaka öncelik tarihinizin ne zaman geleceğini sorun.
    Tüm bu işlemlere ek olarak bazen sürecinize RFI yani Requests for Information veya Audit denilen ve formalite icabı yapılan ek araştırma veya ek bilgi toplama aşaması dahil olabilir. Bana denk gelmedi ama denk gelirse çalışma izninizin gelmesi bir kaç ay uzayabilir.
    Benim çalışma iznim yaklaşık 13 ay sonra geldi. LC yani Labor Certification denilen bu belgede siz ve sponsor firma hakkında bilgiler, nerede çalışacağınız, maaşınız, iletişim bilgileri, işin tanımı, başvuranın iş tecrübesi ve imzalar gibi bir çok bölüm yer alıyor.

Göçmenlik İdaresi Aşaması
    Labour Certification’ın ardından sıra göçmenlik onayı için Göçmenlik İdaresine başvurmaya geliyor. Bu aşamada USCIS’e; “US Citizenship and Immigration Services”; yani göçmenlik idaresine, Çalışma Bakanlığından alınan ETA 9089 formu, avukat veya acentanın başvuru sahibini temsil etmesine onay verdiği G-28 belgesi ve asıl göçmenlik başvurusunun yapıldığı I-140 formu gönderiliyor. Burada yine her aşamada olduğu gibi başvuru yapıldıktan sonra Göçmenlik İdaresinden “başvurunuz işleme alındı” belgesi geliyor. Yine kendi başvurunuzu dosya numaranız ile takip edebiliyorsunuz. Bu aşamada Gömenlik İdaresine 1315$ dolar başvuru ücreti ödeniyor. [Videoda geçen tüm kısaltma, link, belge, form isimleri ve ücretleri aşağıdaki açıklamalar kısmında bulabilirsiniz.] Çalışma Bakanlığı’na da ücret ödenmişti ama ödemeyi sponsor firma yaptığı için miktarını bilmiyorum. Bilenler varsa yorumlara yazıp hepimizi aydınlatabilir.
    Göçmenlik başvuru aşaması çalışma izni kadar karmaşık olmayan bir süreç. Benim göçmenlik onayımın gelmesi yaklaşık 9 ay sürdü ama bu süreyi önceki vidyolarımda da bahsettiğim “Premium Processing” denilen ek bir ücret karşılığında 15 iş gününe de indirebilirisiniz. Ben zaten vize bültenini bekleyeceğim için gerek duymadım. Fakat ABD içerisinden başvuran kişiler durumlarına göre bu hızlandırma işlemine ihtiyaç duyabiliyor.
    Ulusal Vize Merkezi Aşaması ve Konsolosluk Görüşmesi
    Gelelim son aşamaya. Çalışma izni ve göçmenlik onayından sonra ABD dışındaysanız, ülkeye giriş için bir vizeye ihtiyacınız olacak. Bu vize için de NVC; National Visa Center yani Ulusal Vize Merkezi’ne tüm aile bireyleri adına ayrı ayrı doldurulan DS-260 formu ile başvurmanız gerekiyor. DS-260’a ek olarak sizden yeminli tercüman tarafından İngilizceye çevrilmiş “Civil Documents” yani şahsi kayıt ve sicil belgeleri isteniyor. Kişilere göre değişen bu belgeleri ise şöyle sıralayabilirim: “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği, Adli Sicil Kaydı, Evlilik Cüzdanı, varsa boşanma ilamı, Askerlik veya Terhis Belgesi, boş-dolu Pasaport sayfalarının tamamı, güncel ve önceki vizeler ile 75 ülkenin göçmen vizelerinin durdurulmasına sebep olan DS-5540 Public Charge yani Kamu Yükü belgesi.
    Benim bu belgeleri toparlayıp, yeminli tercümana çevirtmen, tarayıp göndermem ve DS-260’ı doldurmam 5,5 ay sürdü. Bende şahsi sebeplerden dolayı uzun sürdü ama aslında yaklaşık 1 ay içerisinde bitebilir. Zaten vize bülteni beklediğim için çok da acele etmedim.
    DS-260 başvurusu esnasında her bir başvuran için 345$ ödeniyor ve bu ücretin sisteme işlenmesi yaklaşık 10 gün sürüyor, sonrasında başvuru sahibi hem kendi hem de diğer aile bireyleri için formu online olarak dolduruyor ve belgeler taranmış bir şekilde sisteme yükleniyor. Bu taranmış belgelerin orijinallerini ise mutlaka saklayın çünkü zamanı geldiğinde konsolosluk görüşmesi esnasında istenebilir.
    Burada önemli bir bilgi vereyim, DS-260 formunun doldurulduğu gün, çocukların yaşları sabitleniyor. [Karmaşık bir yaş hesaplama yöntemi olduğu için mutlaka avukatınıza danışınız] Çocukları 18, 19’lu yaşlarda iken başvuran aileler için büyük bir avantaj. Bu aileler için işlemleri hızlandırmak adına I-140 aşamasında premium proccessing yaptırmak mantıklı olabilir.
    DS-260 formu doldurulup ücretler de ödendikten sonra, NVC belgelerinizi inceleyip, onaylıyor. Buna “DQ”, “Documentarily Qualified” veya yeni adıyla “Documentarily Complete” yani Belge Yeterliliği deniyor.
    DQ olduktan sonra vize merkezi bulunduğunuz ülkedeki konsolosluk ile irtibata geçerek, size konsoloslukta yapılacak bir görüşme için mülakat tarihi belirliyor. Bu görüşme öncesi yetkili sağlık merkezine gidip sağlık raporu (270$) alıyorsunuz ve konsolosluktaki bu görüşmenin ardından pasaportlarınıza vizeleriniz basılıyor. Böylece ABD’ye girişiniz için tüm aşamalar tamamlanmış oluyor. [ABD’ye giriş sonrasında, green kartınızın size teslim edilmesi için kişi başı 220$ ödeniyor.] FAKAT malesef, 10 dakikalık bu görüşme için vize bülteninde sıranın size gelmesini beklemeniz gerekiyor. Bu sırayı da vidyonun başında bahsettiğim öncelik tarihi belirliyor. An itibariyle, benim DS-260’ı doldurmamın ardından yaklaşık 7 ay geçti. Aslında tüm işlemlerimiz bitti ama bir çok başvuran gibi biz de vize bülteninde sıranın bize gelmesini halen bekliyoruz.
    Vize bülteni dışındaki bir diğer bilinmeyenli denklem ise konsolosluk mülakat bekleme süreleri. 7-8 ay öncesine kadar bu süre 19-20 ay civarındaydı. Yani vize bülteninde size sıra geldikten ve NVC’nin belgelerinizi inceleyip eksiksiz olduğunu onayladıktan sonra konsolosluk görüşmesi için neredeyse 2 yıl bekleniyordu. Randevu bekleme süreleri şu sıralar 6 ay civarına inmiş durumda ve bu da çok iyi bir gelişme. Bu arada bu süreleri kontrol edebileceğinizi linki açıklamalarda bulabilirsiniz.

Kapanış
    Şu an bu vize türüne Türkiye’den başvuracaksanız bu iş sabır ve uzun vadeli yatırım mantalitesi ile bakmanız gereken bir süreç. Eğer imkanınız varsa, buradaki günlük yaşantınız ilerlerken bir yandan da EB3 ilerlesin düşüncesindeyseniz, bu vize türü tam size göre. Zaten son günlerdeki malum gelişmelerden sonra ABD’ye yerleşmek istiyorsanız elinizde fazla seçenek kalmadı.
    Hemen gideyim isterseniz tabiki farklı yöntemler var. Şu sıralar en çok konuşulan ise E2 yatırımcı vizesi. Bu vize size kalıcı oturum ve vatandaşlık sağlamadığı için E2 yapanlar çoğunlukla bir yandan da Eb3 sürecini de başlatıyorlar.
    Çok detaylı bilgiliye sahip değilim ama Avrupa bölgesi, Avustralya, Kanada ve benzeri 1. dünya ülkelerinin hiç birinde sınırdan girer girmez size 10 yıllık oturum ve çalışma izni vermezler. Ek olarak o ülkelerde de süreçler uzun sürüyor ve EB3 gibi neredeyse hiçbir özel koşulun olmadığı ve bu kadar kısa sürede vatandaşlığa giden başka vize türü yok. Bu ülkelerde yıllarca bulunup, kalıcı oturum veya vatandaşlık alamayan çok kişi var.
    EB3’ün bence en avantajlı yönlerinden bir tanesi, tüm süreci ülkeniz içerisindeki kendi konfor alanınızdan çıkmadan halledebiliyorsunuz. Tabiki herkesin koşulları farklı ama ben şahsen yabancı bir ülkede 5-6 yıl zorluk çekerek beklemek yerine, buradaki hayatıma devam ederek baklemeyi tercih ederim.
    Evet, benden bu günlük bu kadar. Kendi aşamamda şuan halen vize bültenini bekliyorum. Süreçte farklı bir gelişme olursa yine video çekmeye çalışacağım. Umarım konuyla ilgili faydalı olabilmişimdir. Herkese selamlar. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

• @northstar Kafa yorup fayda sağlamaya çalıştığınız için teşekkürler ancak bu vize türünde bir otoriteymiş gibi insanların ne zaman current olacağını, ne zaman konsolosluk görüşmesi gerçekleştireceğini, ne zaman bilet alıp uçacağını KESİN olarak söylemenizi doğru bulmuyorum. Otoriteler, göçmenlik avukatları bile net bir tahmin yapmaktan kaçınıyor.

• ⭐⭐

@teachercuneyt Cüneyt hocam elinize sağlık. Bir sorum var DS-260 için erken değil mi? Bizim avukattan şimdilik bu yönde bir adım önerisi gelmedi. Size aracı firma veya avukattan verilen bilgi konusunda bilgi paylaşabilirseniz sevinirim. Yaşı 21'e yakın olan çocuğunuz varsa ayrı konu tabi.

• @cools hayırlı olsun tebrikler

• ⭐⭐⭐⭐

@teachercuneyt aktardiginiz bilgiler icin tesekkurler. Ancak duzeltme yapilmazsa yanlis yonlendirmeye neden olabilecek noktalar var. Cevaplarimi, yazdiginiz metindeki ilgili yerlere alinti yaparak asagiya ekledim:

Buradaki önemli nokta şu; ücret belirleme ve ilan süreci benim başvurumda çok kısa sürdü çünkü aynı pozisyon için sponsor firmam zaten yıllardır bu başvuruyu yapıyor ve iş ilanları sürekli aktif. Dolayısıyla bakanlık zaten ücreti belli olan bu pozisyon için sıfırdan ücret belirleme ve ilan süreci işlemi başlatmıyor.

Bu konu kismen dogru. Basvuru sirasinda gecerli bir PWD varsa islemler daha hizli ilerler ve LC asamasina gecmek icin bu surecleri beklemeniz gerekmez. PWD’nin bir gecerlilik suresi var. Detayli anlattigim ileti: https://yesilkartforum.com/forum/post/394016

Tüm bu işlemlere ek olarak bazen sürecinize RFI yani Requests for Information veya Audit denilen ve formalite icabı yapılan ek araştırma veya ek bilgi toplama aşaması dahil olabilir. Bana denk gelmedi ama denk gelirse çalışma izninizin gelmesi bir kaç ay uzayabilir.

Artik audit surecleri yerine RFI var. RFI pek formalite sayilmaz. Eksik, hatali ya da PWD surecinde veya ETA 9089 formunda sorun varsa memur ek bilgi talep edebilir. Bu durum sureci uzatabilir, hatta sorun duzeltilemezse LC icin ret karari verilebilir.

Benim çalışma iznim yaklaşık 13 ay sonra geldi.

Bu bir calisma izni degil ve calisma hakki vermez. Onaylanan dosyanin adi LC (Labor Certification), yani Isci Sertifikasi.

DS-260 başvurusu esnasında her bir başvuran için 345$ ödeniyor ve bu ücretin sisteme işlenmesi yaklaşık 10 gün sürüyor, sonrasında başvuru sahibi hem kendi hem de diğer aile bireyleri için formu online olarak dolduruyor ve belgeler taranmış bir şekilde sisteme yükleniyor.

Bazi araci firmalarin calistigi avukatlar (BDV dahil) NVC’deki aile uyelerinin DS-260 formlarini doldurmak icin kisi basi ek yaklasik $1000 talep ediyorlar. Ben formlari kendim doldurmak istedigimi soyledim ve giris bilgilerini istedim. Bu arada kendiniz doldurmaya karar verirseniz, odeme yapabilmek icin ABD banka hesabi gerekli.

Burada önemli bir bilgi vereyim, DS-260 formunun doldurulduğu gün, çocukların yaşları sabitleniyor. [Karmaşık bir yaş hesaplama yöntemi olduğu için mutlaka avukatınıza danışınız] Çocukları 18, 19’lu yaşlarda iken başvuran aileler için büyük bir avantaj. Bu aileler için işlemleri hızlandırmak adına I-140 aşamasında premium proccessing yaptırmak mantıklı olabilir.

Maalesef tek basina DS-260 formunu doldurmak cocugun yasini sabitlemez. (DV lottery / DV vizesi haric) Child Status Protection Act (CSPA) kapsaminda, konsolosluk uzerinden ilerliyorsaniz vize bulteninde A tablosunda oncelik tarihinizin gelmesi , yani size vize numarasi ayrilmis olmasi gerekir. 1 kez current olmasi yeterli. En gec 1 yil icinde DS-260 formlarini doldurmaniz gerekir.

AOS tarafinda durum farkli. AOS filing (I-485 basvurusu) yaptiginiz anda cocugun yasi sabitlenir. Bunun icin bultende current olmaniz gerekir, ancak vize numarasinin ayrilmasi yani A tablosunda current olma sarti aranmaz.

Benim açımdan aşamalar bitti ancak vidyomu bititmeden önce AOS, Adjustment Of Status yani Statü Değişikliği konusuna da değinmek istiyorum. Eğer vize aşamasında ABD içerisinde olsaydık, şuan büyük ihtimalle oradaki hayatımıza başlamış olacaktık.

Maalesef durum bu sekilde degil. Mevcut LC ve I-140 onayi ABD’de yasama ve calisma hakki vermez. Vize bulteninde AOS filing tablosunda current olana kadar ABD’de gecerli bir statu ile bulunmaniz gerekir. Bunu turist vizesi ile saglamak zor. Calisma izni veren baska vize seceneklerine ihtiyaciniz var.

• @Thor88 bunların hesaplama ve tahmin olduğunu belirttim zaten. kimse kesin bilemez. isterseniz kendi hesabınızı yapabilirsiniz.

Benzer Başlıklar

• 60
  • 4
  • 5
  • 972
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

Çevrimiçi Kullanıcılar

119

60.6k
Kullanıcı

5.1k
Konu

533.1k

| | | |