@elbruz Burada bahsettiğiniz statü E-2 olmalı, yani yatırımcı vizesi dediğimiz şey. EB2 veya EB2-NIW başka bir Greencard türü. Bu Greencard'ın özellikle NIW kategorisi de önceden 1 yılda sonuca ulaştırılıyorken, şimdi 2 yıl kadar sürebiliyor. Bazı örneklerde ek doküman veya proof istenildiğinde daha da fazla sürdüğüne şahit oldum.
@MaxCaufield bir aralar hakikaten 3-4 senede alınabilen bir Greencard türüydü EB-3.
2021'de süreci başlatıp 2025 yılında Consular Processing ile Greencard'ı onaylanan birçok örneği görmüştüm BDV özelinde.
Ancak yıllar içinde bültenin bazı aylar yerinde sayması, bazen de çok kısa atılımlar göstermesinden dolayı(politik olaylar, yıllık 10k "kişi" kotası) şu anda büyük bir backlog/retrogression var o kategoride.
Burada kişinin sabrı ve hayattan beklentisi ön plana çıkıyor. "Haklının acelesi yok" derler ya hani...
Amerika'ya "KESİNLİKLE" gitmek isteyen birisi zaten DV'ye bel bağlamamalı. "HEMEN" gitmek isteyen de ya diğer kategorilere yönelmeli ya da EB-3'ün sabır çilesine katlanmalı. Günün sonunda HALA bu kategoride herhangi bir olumsuz veya olumlu değişiklik olmaması halinde görünen o ki 6-7 yılda Amerika'da Greencard sahibi olabiliyorsunuz(mevcut backlog üzerine hesaplamalar sonucu çıkarımdır).
Olumlu değişiklik adına 2025'te Rep. Salazar(R) ve Rep. Escobar(D)'ın DIGNIDAD(Dignity Act) yasa tasarısı gibi gelişmeler olmuştu ancak henüz bir ilerleme kat edilmedi. Öte yandan Amerika'nın mevcut göçmenlik politikalarına bakılırsa(bkz: DOL'ın X paylaşımları, Americans first vb.) EB kategorilerinin bazıları veya tümünde olumsuz gelişmeler olabilir ancak takip ettiğim kadarıyla HENÜZ EB1-A ve EB2-NIW'de herhangi bir olumsuzluğa rastlanamadım.
Uzun lafın kısası, şimdilik bu 6-7 yıllık süreci beklerim, süreci başlatırım, bu sırada paramı biriktiririm, belki başka bir vize veya statü ile bu süreyi ABD içinde geçiririm diyorsanız hala mantıklı. Ya da benim acelem yok, 6-7 yıl Türkiye'de beklerim diyorsanız yine tercih size kalmış.
Aile üyelerine sponsorluk, kardeş kategorisi(F4) Greencard türlerinde 15 yıldan fazladır bekleyen insanlar var. O yüzden ben enseyi karartmıyorum.
Bunu şahsen bir yatırım olarak görüyorum.
Not: Bu kimseye bir EB-3 başvuru ya da başvurudan vazgeçirme tavsiyesi değildir. Karar vermeden önce bütün göçmen ve göçmen olmayan vize kategorilerinin derinlemesine araştırılması ve neticesinde karar verilmesi gerekir.
Edit: Evet, hizmet sağlayıcı firmaların "3-4 yılda süreç tamam" şeklinde demeçlerini eleştirmekte haklısınız. Ancak bu demeci neye göre verdikleri konusunu onlara sormak lazım. Belki de yukarıda bahsettiğim önceki yılların EB-3 trendlerini esas alıp o şekilde yönlendirme yapmış olabilirler, bilemiyorum.