@Yusuf-Uzak 15 kişilik bir ekipte 2 Warrant Officer ile çalışıyorum. Bazen 4 saatlik bir mesaide sadece ikimiz oluyoruz. MOS’um “feeder MOS” olduğu için, teknik olarak minimum E4 rütbesiyle Warrant Officer paketi verilip WOCS’a (Warrant Officer Candidate School) gitme şansım var, bunu yapan arkadaşlarım da oldu.
Ama teoride kulağa güzel gelen şeyler, pratikte o kadar kolay olmuyor. Warrant Officer olmak demek, minimum 6 yıllık yeni bir kontrat imzalamak anlamına geliyor. Vatandaş olmadan girdiğin için ilk yılın zaten BCT (Basic Combat Training), AIT (Advanced Individual Training) ve birliğine yerleşme süreçleriyle geçiyor. Diyelim ki bir yıl sonra Warrant Officer olmaya karar verdin, bu sürecin eğitimi genelde en az bir yıl sürüyor. Eğer alanın havacılıksa veya denizcilikle ilgiliyse, bu süre daha da uzayabiliyor.
Eğitim bittiğinde 6 yıllık yeni bir kontrat imzalıyorsun. Yani zaten içeride 2 yılını doldurmuşken üzerine 6 yıl daha ekleniyor ve toplamda 8 yıl askeriyede kalmaya imza atmış oluyorsun. Özellikle havacılık gibi bazı branşlarda bu sözleşmeler 10 yıla kadar çıkabiliyor.
Bu da özetle şu anlama geliyor: “Ben hayatımı asker olarak sürdüreceğim” demek. Normal bir iş gibi istifanı verip çıkmak kolay değil. O kadar yıl için imza atmak büyük bir karar, bu yüzden çok iyi düşünmek gerekiyor.
Üstelik bu da yetmiyor, Warrant Officer olarak kariyerine devam edebilmek için belirli bir ilerleme kaydetmen gerekiyor. Yani belirli sürelerde rütbe atlayamazsan, sistem seni emekli edecek kadar uzun süre tutmuyor, bir noktada ordudan ayrılmak zorunda kalıyorsun. Bu da 20 yıl kalıp emekli olma hayalini riske atıyor. Bu yüzden pek çok kişi önce enlisted olarak 5-6 yıl görev yapıyor, tecrübe ve rütbe kazanıyor, sistemi tanıyor, sonra Warrant Officer olmaya karar veriyor.
Eğer sadece pilot olmak gibi bir hedefin varsa, bu hedef sivilde çok daha kolay ve esnek yollarla ulaşılabilir. G.I. Bill, Tuition Assistance ve VR&E gibi fonlar sayesinde askeriye, sivil pilotluk eğitimini karşılayabiliyor.