Yaklaşık bir aydır foruma girip entry okumuyordum. Bugün tekrar göz attığımda, son sayfalarda ABD’de "sizi günlük gülistanlık bir hayatın beklemediği" üzerine yapılan tartışmaları okudum.
ABD’ye çeşitli vize türleriyle yerleşmek isteyen arkadaşlar için kendi deneyimlerime ve gözlemlerime dayanarak birkaç şey paylaşmak istiyorum:
Aile üyelerimden biri, ailesiyle birlikte 12 yıldır ABD’de yaşıyor ve şu anda kendilerine ait bir fabrikaları var.
Bu fabrikada çalışabilmek için çeşitli vize türlerini araştırdım. Görüştüğüm birçok aracı vize kuruluşu bana şunu söyledi: “Aile üyenizin fabrikası olduğu için, konsolosluk bunu bir ayrıcalık olarak görebilir ve ‘adam kayırma’ şüphesi nedeniyle vizenizi onaylamayabilir.” Açıkçası bu bakış açısı beni oldukça etkiledi.
Aile üyemin ABD’deki süreçlerine oldukça hakimim. Yaşadıkları zorlukları ve güzel yanları yakından biliyorum. (Tabii bu, yaşadıkları bölgeye özel gözlemler.) Örneğin; bahçeli, iki katlı bir evleri, iki arabaları ve harika bir doğaları var. Çocukları, bizdeki gibi yarış atı gibi yetiştirilmeyen, ücretsiz ve nitelikli bir eğitim sisteminde büyüyor. Bir örnek vermem gerekirse, yeğenlerimden biri oruç tuttuğunda, öğretmeni ablamı arayıp, "Bunun farkındayız, ekstra dikkat etmemiz gereken bir şey var mı?" diye sormuştu. Bu, toplumun bireysel inançlara saygısını gösteren küçük ama etkileyici bir detaydı.
Ayrıca, istedikleri marka kıyafetleri bedavadan biraz pahalıya alabiliyorlar, mide bulandırıcı gündemlerle boğuşmuyorlar... Daha pek çok olumlu yön sayabilirim ama gereksiz yere uzatmak istemem.
Umarım gerçekten isteyen herkes için fırsatlar çıkar ve yolları açık olur. Eğer gittiğinizde size rehberlik edebilecek bir tanıdığınız varsa, süreç çok daha keyifli ve kolay hale gelir.