Merhaba arkadaşlar,
26 Eylül 2024 tarihinde Ankara’daki vize mülakatımla ilgili detayları paylaşmak istiyorum. 2018 yılında 3 kez F1 vize başvurusunda bulundum, ancak sonuçlar olumsuzdu. 2023 DV çekilişini kazanmıştım fakat dosyamı Dominik Cumhuriyeti’ne taşımama rağmen süreç 7 Eylül’de sona erdiği için yine olumsuz sonuçlandı. Ancak ABD’ye gitme konusundaki kararlılığım devam etti.
Randevum 10:45’teydi, fakat saat 10:00’da orada oldum. Fazla kalabalık olmadığından içeri erken alındık. Güvenlik kontrolü ve parmak izinden sonra eşimle birlikte mülakat sırasına girdik. İçeride oldukça pozitif bir ortam vardı. Mülakatların çoğu olumlu sonuçlanıyordu ve kişi sayısı az olduğu için süreler biraz daha uzundu. Konsolosluk görevlileri Türkçe bilmiyordu, sadece bir tercüman herkesle ilgileniyordu. Bizim sıramız geldiğinde genç, güler yüzlü, sakallı bir görevli ile mülakatımız gerçekleşti.
B: (Ben) - E: (Eşim) - K: (Konsolos Görevlisi)
B: Günaydın.
K: Günaydın, Türkçe mi İngilizce mi?
Biz İngilizceye güvenemediğimiz için Türkçe olmasını rica ettik. Ancak tercüman başka görevlilere yardım ettiği için konsolos, “İngilizce devam edelim, olmazsa yardım isteriz,” dedi. Biz de mecburen kabul ettik.
K: Daha önce ABD vizesine başvurdunuz mu?
E: Hayır, ama eşim daha önce başvuruda bulunmuştu.
B: 2018 yılında 3 kez F1 vizesine başvurdum, fakat olumsuz sonuçlandı.
K: Neden F1 vizesine başvurdunuz?
B: Dilimi geliştirmek için.
K: ABD’ye neden gitmek istiyorsunuz?
B: Kültürel ve turistik bir seyahat planlıyoruz.
K: Kaç yıllık evlisiniz? Çocuğunuz var mı?
E: 4 yıllık evliyiz, çocuğumuz yok.
K: Nerede çalışıyorsunuz ve kaç yıldır çalışıyorsunuz?
E: Marmaris’te 5 yıldızlı bir otelde resepsiyon şefiyim, eşim de başka bir otelde bellboy.
B: (Görevliye) Marmaris’te bulundunuz mu?
K: Hayır, Adana’ya yakın mı?
B: Muğla’da, Bodrum’a yakın. Görmenizi çok isterim.
K: İnşallah. 
K: Daha önce yurt dışına gittiniz mi?
E: Evet, Fransa, Dominik Cumhuriyeti, Hollanda ve Almanya’ya gittik.
Görevli, mikrofonu kapatıp içeri gitti. Kısa bir süre sonra bir hanımefendi ile ekrana bakarak bir şeyler konuştular. Yaklaşık iki dakika sonra geri geldi ve mikrofonu açarak, “Daha önce ABD’ye gittiniz mi?” diye sordu. “Hayır,” dedim. Tekrar ekrana bakıp bilgisayarda birkaç işlem yaptı. Dakikalar geçtikçe kalbim sıkışmaya başladı. Bu sefer de olmayacak diye düşünürken, pasaportları eline alıp, “Tebrikler,” dedi ve “Vizeniz onaylandı,” yazılı kağıdı verdi.
Sevinçle konsolosluk binasından çıktık. Ertesi gün benim dosyam “issued” oldu ve pasaportumu teslim aldım. Eşimin durumu ise hâlâ “approved” olarak görünüyor. Bu normal mi? Deneyimli arkadaşların bu konuda yardımlarını bekliyorum.
Mülakata girecek herkese bol şans diliyorum!