Kanada'dan yeni geri dönmüş biri olarak tüm deneyimlerini izninizle belirteyim.
TS2023 ile geçen ekim ayında 3 yıllık çalışma izni aldım ve vancouver oradanda kelowna şehrinde toplamda bir ay gibi bir süre kalıp geri geldim. Daha sonra mayıs 2024 tarihinde tekrar torontoya gittim ve ağustos başında geri döndüm ve terk ettim orayı. Aklımdan tamamen çıkardım kanada olayını.
Yaşım 46 üniversite mezunu mühendisim satış pazarlama alanında tecrübeliyim. İngilizcem akıcı ve iyi. Fakat ielts gibi sınav neticem yok. Yaşadıklarımı ve Deneyimlerimi özetlersem;
1- Çalışma izni çıktıktan sonra gerek kanada içinde ve gerekse kanada dışında iken birçok firmanın iş ilanına başvuru yaptım. satış pazarlama alanlarında hepsine neredeyse özgeçmiş gönderdim ama tek bir geri dönüş olmadı. İş ilanları siteleri kijiji, craglist ve kanada resmi sitesi
2- Hatta restaurant kafe gibi mekanlara özgeçmişimi yoldan geçerken bile elimle bıraktım ama gene hiçbir geri dönüş olmadı
3- Kanada içinde iken tüm konaklamamı airbnb'den bulduğum evlerde tek oda kiralama ile yaptım.
4- Araba veya bisiklet ile uber yapma yemek dağıtım kurye işleri gibi işlere hiç ilgim olmadı ve yapmak istemedimki yapanlarıda gördüm memnun değillerdi ve çok parada kazanmıyorlardı. Genelde restaurant önlerinde bisiklet ile bekleyen hintliler filan var bu sektörde.
Araba bile almadım kendime. Tüm ulaşımımı uber veya toplu taşıma metro ile filan yaptım.
5- Gittiğim her yerde şehirde genelde hintliler uzakdoğulular hong kong ve çinliler gibi çekik gözlüler vardı neredeyse her magazada hizmet işlerinde hintli personel görüyorsun. İş hayatında baskın topluluk.
6- Tüm masraflarımı kendim karşıladım ve toplamda çalışma iznini aldığım günden bugüne kadar 20 bin kanada doları üzerinde param gitti uçak biletleri hariç.
7- Kalıcı oturum hakkında çok bilgim yoktu ve biraz araştırınca sorunca express entry sistemi ile alındığını ve değişik programların olduğunu puanlama sistemi olduğunu filan öğrendim yaş ileri olunca puan düşüyor ve hesapladığımda maalesef kalıcı oturum alamayacağımı anladım.
8- Ev kiralama pahalı ve maaşlar çok yüksek değil tek kişi olarak tek başına ev tutmam imkansızdı.
9- Sokaklarda tek başına konuşarak yürüyen mental sorunları olan çok insan var ve biraz ürktücü geliyor insana.
10- Geri döndüm ve aklımdan tamamen kanada yaşamını çıkardım en azından görmüş oldum.
11- Kanadada iken tanıştığım kişilerde çok memnun değillerdi geldiklerine.