Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @crazycells merhaba bu konuda şöyle bir durum var 1 Eylül 2022 güncellemesi: Yani şu an izin var gözüküyor çifter vatandaşlık için .

    https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/travel-legal-considerations/Advice-about-Possible-Loss-of-US-Nationality-Dual-Nationality/Dual-Nationality.html#:~:text=U.S. law does not require,risk to their U.S. citizenship.

    Çifte vatandaşlık
    Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın (INA) 101(a)(22) Bölümü şunu belirtir: “'Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı' terimi, (A) Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı veya (B) Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmasa da bir kişi anlamına gelir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı, Amerika Birleşik Devletleri'ne kalıcı bağlılık borçludur.' Bu nedenle ABD vatandaşları aynı zamanda ABD vatandaşıdır. Vatandaş olmayan vatandaşlık statüsü, yalnızca Amerikan Samoası'nda veya Swains Adası'nda doğan bireyleri Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmayan ebeveynlere ifade eder. Çifte vatandaşlık kavramı, bir kişinin aynı anda iki ülkenin vatandaşı olması anlamına gelir. Her ülkenin kendi politikasına dayanan kendi vatandaşlık yasaları vardır. Kişiler, seçim yerine, farklı kanunların otomatik olarak işleyişi nedeniyle çift vatandaşlığa sahip olabilirler. Örneğin, yabancı bir ülkede ABD vatandaşı ebeveynlerden doğan bir çocuk, hem ABD vatandaşı hem de doğduğu ülkenin vatandaşı olabilir. Veya, doğuştan tek bir vatandaşlığa sahip olan bir kişi, daha sonraki bir tarihte başka bir ülkede vatandaşlığa geçebilir ve çifte vatandaş olabilir.

    ABD yasaları, ABD mahkemelerinden veya herhangi bir devlet kurumundan izin alınması zorunluluğunu getirerek, vatandaşlarının doğum, soy, vatandaşlığa kabul veya başka bir şekilde edinim yoluyla yabancı vatandaşlık kazanmasını engellemez. Yabancı bir ülkenin kanunları ebeveynlerin reşit olmayan çocuklar adına vatandaşlık başvurusunda bulunmasına izin veriyorsa, ABD yasalarındaki hiçbir şey ABD vatandaşı ebeveynlerin bunu yapmasına engel değildir.

    ABD yasaları, bir ABD vatandaşının ABD vatandaşlığı ile başka bir (yabancı) uyruk (veya uyruklar) arasında seçim yapmasını gerektirmez. Bir ABD vatandaşı, ABD vatandaşlığı açısından herhangi bir risk olmaksızın yabancı bir devletin vatandaşlığına geçebilir.

    ABD çifte vatandaşlarının hem ABD'ye hem de yabancı ülkeye (veya birden fazla ülkenin vatandaşı olmaları durumunda ülkelere) bağlılık borcu vardır. Her iki ülkenin kanunlarına uymak zorundadırlar ve her iki ülke de kendi kanunlarını uygulama hakkına sahiptir. Diğer ülkelerin ABD'deki çift uyruklu kişiler üzerindeki iddiaları, her ülkenin yasaları kapsamında çelişkili yükümlülüklere yol açabilir. ABD çifte vatandaşları, yurtdışındaki ABD vatandaşlarına, özellikle de diğer vatandaşlıklarına sahip oldukları ülkede sunulan ABD konsolosluğu korumalarında da kısıtlamalarla karşılaşabilirler.

    ABD çifte vatandaşları da dahil olmak üzere ABD vatandaşları, Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş ve çıkış için ABD pasaportu kullanmalıdır. ABD çifte vatandaşlarının yabancı uyruklu oldukları ülke tarafından o ülkeye giriş ve çıkış için o ülkenin pasaportunu kullanmaları da zorunlu tutulabilir. Yabancı pasaportun Amerika Birleşik Devletleri dışındaki bir ülkeye veya ülkeden seyahat etmek için kullanılması ABD yasalarına aykırı değildir.

    Çifte vatandaşlık ve uluslararası seyahat edenlerin karşılaştığı potansiyel zorluklar hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

    Dual-Nationality-Travelers

    Çift Uyruklu Gezginler
    Çifte Vatandaşlık Nedir?
    Çifte vatandaşlık, bir kişinin iki ülkenin vatandaşı olduğu ve her iki ülkeyle bağlantılı yasal haklara ve yükümlülüklere sahip olduğu anlamına gelir. * Çifte vatandaşlığa sahip olmanın, yabancı ülkede ikamet etme ve hükümet programlarına erişim kolaylığı gibi avantajları olsa da, çifte vatandaşlık sahipleri, hayatı ve uluslararası seyahati daha karmaşık hale getirebilecek yasal hususları anlamalıdır.

    *Bir kişi ikiden fazla vatandaşlığa sahip olabilir ve genel olarak aynı kılavuz geçerlidir.

    Çifte Vatandaşlık Nasıl Kazanılır?

    Bir ülkenin uyruğunu kabul etmeseniz veya pasaportunu taşımasanız bile, bilerek veya bilmeyerek başka bir ülkenin vatandaşı olabilirsiniz. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yollardan biriyle çifte vatandaşlık (yani ABD ve başka bir vatandaşlık) edinebilirsiniz:

    Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmuş olmak ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yargı yetkisine tabi olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri dışında bir vatandaşlığa sahip bir veya iki ebeveynin çocuğu olmak ve diğer ülkenin vatandaşlık kanununa göre ikinci vatandaşlığınız olmak;
    Amerika Birleşik Devletleri dışında bir veya iki ABD vatandaşı ebeveynin çocuğu olarak doğmuş olmak ve yabancı ülkenin yasalarına göre ikinci uyruğa sahip olmak; veya
    Başka bir ülkenin vatandaşlığını korurken ABD vatandaşı olarak vatandaşlığa geçmek.
    Çifte Vatandaşlığa Sahip Olmanın Potansiyel Zorlukları

    Ülkelerin çifte vatandaşlar için farklı yasa ve düzenlemeleri vardır ve bazı ülkeler çifte vatandaşlığa izin vermeyebilir. Varış noktanızı Ülke Bilgileri Sayfamızda araştırın. Ayrıca seyahate çıkmadan önce ilgili vatandaşlık yasalarını yabancı uyruklu olduğunuz herhangi bir ülkenin büyükelçiliğine danışmalısınız. Çifte vatandaşlığı etkileyebilecek düzenleme örnekleri arasında aşağıdakiler yer almaktadır:

    Giriş ve Çıkış Gereklilikleri: ABD ve o ülkenin vatandaşı olduğunuz bir ülkeye seyahat ederken, o ülkeden bir pasaportla giriş ve çıkış yapmanız veya o ülkeden geçerli bir kimlik belgesi ibraz etmeniz gerekebilir. Bazı ülkeler, çıkış yapan vatandaşlarına çıkış vizesi zorunluluğu gibi özel kısıtlamalar uygulamaktadır.
    Çıkış Yasakları: Ülkeler, cezai gözaltı yerine alternatif olarak veya medeni veya ailevi anlaşmazlıklar gibi çeşitli nedenlerle ABD ve çifte vatandaşlara çıkış yasakları uygulayabilir. Çıkış yasakları, kendileri hakkında suç duyurusunda bulunulmayan kişiler üzerinde de zorlayıcı bir şekilde kullanılabilir; bunun yerine, soruşturma altındaki bir iş arkadaşını veya akrabasını yurt dışından dönmeye zorlamak amacıyla da kullanılabilir. Çıkış yasağına tabi olan çift uyruklu kişiler, kısıtlamaların veya soruşturmanın ne kadar sürebileceğini bilemeyebilir. Çıkış yasakları veya sivil belgelerin uzun süreli işlenmesi genellikle işsizlik, beklenmedik yaşam masrafları ve para cezaları dahil olmak üzere önemli bir mali yük oluşturur.
    Yurtdışında Sınırlı ABD Yardımı: Yerel makamlar, aynı zamanda o ülkenin vatandaşıysanız, özellikle de ülkeye ABD pasaportunuzu kullanarak girmediyseniz ABD vatandaşlığınızı tanımayabilir. ABD büyükelçiliği veya konsolosluğunun konsolosluk yardımı sağlama yeteneği sınırlı olabilir.
    Alıkonulan Çifte Vatandaşlara Bildirim ve Erişim: Birçok ülke, çifte vatandaşlığı açıkça yasaklamasa bile, kanunları kapsamında çifte vatandaşlığı tanımamaktadır. ABD konsolosluk görevlilerinin, aynı zamanda alıkonuldukları ülkenin vatandaşı olmaları durumunda, gözaltındaki ABD vatandaşlarına erişmelerine izin verilmeyebilir. Tutuklanan veya gözaltına alınan çifte vatandaşlar, polis veya hapishane yetkililerinin en yakın ABD büyükelçiliğine veya konsolosluğuna haber vermesini talep etmelidir.
    Askerlik Hizmeti: Çifte vatandaşlar yabancı bir ülkede zorunlu askerlik hizmetine tabi olabilir. Bu yükümlülük, varıştan hemen sonra veya ülkeden ayrılma girişiminde bulunulduğunda uygulanabilir.
    Kayıt: Bazı ülkelerde diğer uyruklarınızı da kaydetmeniz gerekebilir.
    Çifte Vatandaşlığın Yasaklanması: Bazı ülkelerde çifte vatandaşlığı yasaklayan yasalar vardır ve yabancı vatandaşlıktan vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. Resmi bir feragat eylemi yoluyla bunu yapmaya mecbur kalabilirsiniz. Çifte vatandaş olduğunuz veya vatandaşlığa geçmeyi düşündüğünüz ülkelerin çifte vatandaşlık kanunlarını araştırmanızı öneririz. Size yardımcı olabilecek yerel avukatların bir listesini yurtdışındaki ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarının web sitelerinde veya travel.state.gov adresinde bulabilirsiniz.
    Son Güncelleme: 1 Eylül 2022


  • @crazycells merhaba bununla ilgili kaynak paylaşabilir misiniz ? soyle bir konusma gecti. yani tr de askewrlik yaptıysanız abd hava kuvvetlerinde yapamıyorsunuz dedi.

    U.S. Air National Guard Advisor (12/11/2023, 2:30:02 PM): Where youin your previous country's military?
    Me (12/11/2023, 2:30:44 PM): 3) 3) I had serve in Turkiye before . I was in military for 6 months can I join to air force national guards part ti,me?
    U.S. Air National Guard Advisor (12/11/2023, 2:31:08 PM): No, you are ineligible because you served in another county.
    U.S. Air National Guard Advisor (12/11/2023, 2:32:08 PM): Do you understand?
    Me (12/11/2023, 2:32:59 PM): Yes but when I searched I saw that It could be . can you share your source
    U.S. Air National Guard Advisor (12/11/2023, 2:33:16 PM): United States Air Force Instructions.
    Me (12/11/2023, 2:33:42 PM): okay I will check it again
    U.S. Air National Guard Advisor (12/11/2023, 2:33:53 PM): best Wishess.


  • @nvyair ben trde 6 aylik askerlik yaptim ve Amerikan ordusundayim. Orduya girmeden once active duty air force’a girecektim bazi sebeplerden dolayi girmedim kendi istegimle. Yani kisacasi senin konustugun recruiter isini bilmiyor bence. Trdeki askerliginin zorunlu oldugunu belirtmis miydin?


  • @sadıkkurtoglu evet belirttim.

    ayrica navyede sordum. onlarda offise gidin görüşün dedi.


  • @nvyair Diger branchlerde nasil bilmiyorum ama bir arkadasim icin bu konuyu recruiterima(Army) sordugumda bir sorun olmayacagini soylemisti. Air Force gecen yil haric her defasinda hedefledikleri recruit sayisini tutturdugu icin cok daha pimpirikliler ve sunduklari meslek/bonus vb. sayisi cok daha az. Hatta bir arkadasimdan niye Air Force’a katilmak istedigiyle ilgili bir essay yazmasini istemislerdi ki cok sacma. Her ne kadar Greencardli olarak Air Force’a girmek mumkun olsa da sahsi dusuncem daha cok ABD vatandasi olan kisileri istiyorlar.


  • arkadaslar daha once de yazmistim buraya recruiterlar birkac haftalik egitim alip recruiter oluyor hele yeni biriyse her konuda bilgisi olmayabiliyor. turkiye'de askerlik yapmis olmanizda bi sakinca yok ozellikle army icin soyluyorum. air force'un ayri bir kurali varsa bilmiyorum ama sanmiyorum acikcasi. muhtemelen recruiter yanlis bilgi vermis.


  • @Augustine bu konuda netice alabilen var mi acaba?


  • @electronics-ege Merhaba Nisanliyim dediniz. Evlilik yapip hemen esinizi de abd vatandasi yaptilar mi? Surec nasil oluyor?


  • @AYSY33 süreç öyle olmuyor. Green cardlı olup tr den biriyle evlenirkenki tüm süreç aynı şekilde işliyor. Abd vatandaşı biri tr den biriyle evlenirkenki aynı süreç. Sadece biraz daha hızlı ve kota sıkıntısı olmuyor.


  • @Richmond Merhaba. Kızım rezerv asker olmak için başvurdu sinav oldu ve imzaladı. Mayıs 2024 te basic training e katılacak. Eğitimin sonunda vatandaş olduktan sonra ablası için (24 yasinda bekar ve abd de master yapiyor) vatandaşlık basvurusu yapmayı düşünüyoruz. Süreç nasıl oluyor? Uscis ten mi başvuruyor? Ve sonuçlanması uzun sürer mi?


  • @AYSY33, içinde söyledi: Amerikan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerine Katilmak

    @Richmond Merhaba. Kızım rezerv asker olmak için başvurdu sinav oldu ve imzaladı. Mayıs 2024 te basic training e katılacak. Eğitimin sonunda vatandaş olduktan sonra ablası için (24 yasinda bekar ve abd de master yapiyor) vatandaşlık basvurusu yapmayı düşünüyoruz. Süreç nasıl oluyor? Uscis ten mi başvuruyor? Ve sonuçlanması uzun sürer mi?

    USCIS den başvuruyor ve çok uzun sürüyor. Yaklaşık 10-12 yıldı en son süreç. Malesef kardeş konularında çok uzun süreç. Eş veya ebeveynler için okadar uzun değil. Ben nişanlıma başvuru yaptım 1.5 senede sonuçlandı süreç.


  • Cevaplar için cok tesekkürler. Bazı kişilere sordum ama bilgisi olan arkadaşlarda yorum yaparsa sevinirim : Air Reserve ve Air NG recruiterları çok gıcık. Kapılaına kadar gittim almadılar , randevu vermediler çok meşgulüz şu an için telefondan/mail/sms haberleşebiliriz dediler. Ama sorularıma doğru düzgün cevap vermediler. Eksik bırakıyorlar Air Force sayfasındada yok... Yani hep böyle gitmesinden korkuyorum. Bir yerde patlayabilir ve askerlik işkenceye dönüşebilir gibi tedirgin oldum
    Peki su an için hangisini önerirdiniz.
    1-air force national guards ,
    ,2 airforce reserve ,
    3 navy reserve ( bu adamlar çok ilgiliydi ). NewJersey deyim. Bir kaç kişi Air NG önerdiği için ona başvurdum fakat askerdeki başka bir arkadaş onları cok cagırıyorlar selde ,kasırga gibi felaketlerde dedi , o yüzden army reserve oldum dedi .

    Açıkcası Ben part time çalışıp sivil hayatımda da işler yapmak istiyorum. Fakat sürekli deployment oluyor mu NG de ? Hangisinde short deployment (totalde 38 gün yılda ) olasılığı daha yüksek ( Air NG, aİR rESERVE, Navy Reserve ) ? Yani en az çağırılıyor. Air de Bonus olarak az veriyorlarmış tabi bunları da sonra öğrendim. Bir de başka state gidersem oraya transfer olabiliyor muyum, biraz baktım ama karışık geldi yani Air NG hem state hem federal olduğu için galiba daha zor transfer. ? Henüz imza atmadım ama bana pin yolladı bu elektronik imzan olacak senin dedi recruiter . Pek anlamadım .

    Ayrıca bir sorum daha var. Part time Asker iken yurtdışında yılda kaç gün tatil yapabiliriz ? Her seferinde izin almak zorunda olduğumuzu da öğrendim. Sanırım Air NG olursam Abd dışına çıkma çok zor olacak gibi geliyorum.

    Kısacası benim için max Askerlik benefitlerinden faydalanma , minimum deployment ve en kolay olabilecek hangisi ise ona gitmek istiyorum. Air NG de galiba işlemlerde uzun sürüyor bazen aylarca diye duydum. Biraz uzun oldu ama sizin fikirlerinizi duymak çok kıymetli olacaktır. Başka tavsiyeler varsa dinlerim.


  • @nvyair

    Maksimum benefitleri alip en az eforla askerligimi yapip cikarim diye dusunuyorsaniz bence yaniliyorsunuz. Yazdiklarinizdan yola cikacak olursam deployment konusu sizin icin buyuk bir sorun teskil ediyor, bence bu dusuncedeyseniz genel olarak askeriyeye katilmamalisiniz.

    Ben henuz orduda ilk yilimi doldurmadigimdan deployment konusunda bir tecrubem yok ancak birligimin daha once Kuveyt ve Irak’ta gorev yaptigini biliyorum, her ne kadar bu iletiyi sicacik evimden kahvemi yudumlayarak yaziyor olsam da sahsen ben de 6 yillik sozlesmem icerisinde mutlaka deploy olacagimi dusunuyorum.

    ’’One weekend a month, my a..! - Baghdad, Iraq

    IMG_0059.jpeg


  • @nvyair Air Force recruiterlari oyle bilinir genel olarak. Walk in kabul etmezler. National Guard genel olarak tavsiye etmem. Army Reserve daha iyi bence. NG de state de sizi deploy edebilir. Kafasina gore bir yerde gorevlendirebilir.
    NG de transfer olayi nasil bilmiyorum ama Army reserve de gayet mumkun. Yalniz sistemler her zaman efektif calismiyor.
    Navy zaten direk uzak durulmasi gerekli bana gore.
    Deployment konusu biraz unit e bagli. Army reserve de her 2 yilda bir deploy olan unit gordum. Bazi unitler ise hic deploy olmuyor neredeyse. Deployment uzun olur minimum 6 ay gibi. Short deployment dedigin yillik 2 hafta kimi unitte 1 ay olan drill olabilir.
    Recruiterlerin verdigi bilgiler hep genel gecer bilgiler. Cogusu gittigin yerde tutmayacak.


  • @Mihok cok teşekkürler neden Navy reserve önermediniz ?


  • @berke1998 evet aslında ben napıyorum diye soruyorum kendime ancak avantaj ve dezavantajları mukayese ettiğimde maalesef katılmak bana çok büyük imkanlar sağlayacak şahsi nedenlerden ötürü. Bu nedenle maksimum faydası olan seçeneği arıyorum biraz mühendis hesabı.

    umarım hepimizin kazasız belasız geçer. bu durumda en iyisi air reserve gözüküyor. şöyle bir sıralama yapsam doğru olur mu sizinki de b,yle olur muydu ?

    air reserve > navy reserve > air national guard


  • @nvyair National Guard ile dogrudan calisan birisi olarak, bildigim ve gordugum kadariyla yorumlamak istiyorum:

    National Guard ve Reserve arasindaki en buyuk fark, National Guard aslinda dual pozisyondadir, yani hem eyalet hemde federal gorevleri vardir. Reserve ise sadece federal gorevdedir.

    Ikisi de savas bolgelerine deploy olabilirler. Ama bunda da en buyuk fark, genelde National Guard da birliginizle birlikte deploy olurken, Reserve de individual yani bireysel olarak da yani baska hic tanimadiginiz bir birlikle deploy olabilirsiniz.

    Eger yasadiginiz eyaletten baska yere tasinmayi dusunmuyorsaniz, National Guard daha uygundur. Reserve de ihtiyaca gore, sizi baska bir yerdeki birlige gonderebilirler.

    Rahatlik konusu ise ister Reserve ister National Guard olsun, birliginize ve sececeginiz ise bagli.

    Air Force military de en rahat branchdir. Katilmak isteyenler cok oldugunu icin, Air Force recruiterlar genelde daha rahat ve daha nazlidirlar 😉


  • @nvyair Navy ile deploy olursaniz uzun bir sure gemide yasayabilirsiniz.


  • @yapay-zeka 17-35 yaş arası


  • Reserve Unit’te Ilk Gun

    Selamlar,

    Aralik ayinda AIT’yi basarili bir sekilde tamamladiktan sonra dun unitimde ilk drille katildim. Sabah 5’de kalktim ve yaklasim yarim saatlik bir surus sonrasi birligime vardim.

    Ilk basta ne ile karsilasacagimi bilmiyordum, AIT sirasinda instructorlarim Army’deki unitlerin ya iyi ya da kotu oldugunu, ikisinin ortasi olmadigini soylemisti, o yuzden bir hayli stresli ve heyecanliydim. Iceri girer girmez platoon sergeant’im beni sicak bir sekilde karsiladi ve gunun planini anlatti, kendisini dinlerken kurallar geregi rahatta durdugumu gorunce relax olmami soyledi.

    Akabinde ilk ictimaya katildim, icerde yaklasik 100 kisi bile yoktu ve yas ortalamasi IET’ye kiyasla daha yuksekti, acikcasi IET sirasinda cocukca davranislar gormek beni cok bunaltmisti, daha olgun bir ekiple birlikte gorev yapacagimi gormek beni bir hayli sevindirdi acikcasi.

    Platoon’umda gorevli yuzbasi yanima geldi ve samimi bir sekilde unit ile ilgili bilgiler verdi, o sirada diger arkadaslarla da tanistim, gayet rahat bir ortam vardi ve cabuk kaynastim, kesinlikle toksik bir ortam yoktu. Hatta bir yuzbasi ile bir specialistin fist bump yaptigini gormek beni bir hayli sasirtmisti.

    Gun icerisinde platoondan ayri olarak in-processing icin bana verilen yonergeleri takip ettim, AIT sonu verilen evraklarimi teslim ettim ve tamamlamam gereken birkac online kurs vardi onlari hallettim.

    Son ictimada ise First Sergeant unite yeni katilanlari cagirdi, kisa bir sekilde kendimizi tanittik, daha sonra kendileri sol kolumdaki U.S. Army patchini cikartti ve yerine unit patchimi yapistirdi, sonra alkislar esliginde yerimize geri gectik. Pazar gunu icin verilen snow storm uyarisindan dolayi boluk komutani ictima sirasinda Pazar gunku drillin evden online bir sekilde yapilacagini bildirdi ve aksam 5 gibi dagildik. Platoon sergeantim ise aksam beni group chat’e dahil etti ve herkese yarinin planini aktardi.

    Eve gitmeden de markete ugramak istedim, alisveris yaptigim sirada insanlar tarafindan birkac defa ‘’thank you for your service’’ cumlesini isittim, tebessum etmemek mumkun degil. Egitim sirasinda gecirdigim 6 ay acikcasi beni yipratmisti, simdi ise sefasini surmek iyi hissettiriyor ne yalan soyleyeyim.

    Bir sonraki drill Mart ayinda olacak, Reserve gercekten iyiymis, tavsiye ederim.

    Kalin saglicakla,


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

41.0k
Kullanıcı

4.4k
Konu

426.2k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum