Green card sürecimiz tamamlandı ve yolculuğumuz yakında başlıyor...
Büyük bir mutlulukla paylaşıyoruz ki Greencard sürecimizi başarıyla tamamladık ve artık ailece ABD’ye yerleşmek üzere yola çıkıyoruz. Kartlarımız ve SSN’lerimiz hazır, uçuş günümüzü bekliyoruz.
Bu heyecanlı geçiş döneminde yaşadıklarımızı ve gitmeden önce elde ettiğimiz deneyimleri sizlerle kısa maddeler halinde paylaşmak istedik:
İş Teklifi Meselesi: Türkiye’den yaptığım yoğun başvurular sonucunda, henüz gitmeden bir devlet üniversitesinden yarı zamanlı (part-time) akademik bir iş teklifi aldım. Tabi ki bu bir başlangıç, sonrasının daha etkin olacağını düşünüyorum..
ABD Adresi Olmamasının Zorluğu: Türkiye’den başvuru yaparken ABD adresiniz olmadığı için geri dönüş oranları doğal olarak düşük oluyor. Buna rağmen süreci yılmadan sürdürmek çok önemli... ama ben bu sayede yine de üç mülakata girdim gitmeden önce... Süreci gitmeden başlatabilmek umudunuzu ve motivasyonunuzu kesinlikle artırıyor.
LinkedIn Kullanımı ve Çevre Edinme: Taşınmayı planladığınız tarihten yaklaşık 6-8 ay önce mutlaka bir LinkedIn hesabı açın, ve en etkin ve profesyonel şekilde doldurun profilinizi... Yerleşeceğiniz bölgedeki profesyonellerle bağ kurmaya ve "insan biriktirmeye" çalışarak süreci lehinize çevirin.
Negatif Enerjiden Uzak Durun: Bu kritik dönemde moralinizi bozacak, motivasyonunuzu düşürecek insanlardan uzak durun. Ailevi ve duygusal yükler gidiş sürecinizi olumsuz etkileyebilir. Hepsini düşünün ve bildiğiniz yoldan gitmeye çalışın...
Süreci Sessiz Yürütün: Planlarınızı uzun süre kimseyle paylaşmamanızı, hatta sevincinizi son dakikaya kadar kendinize saklamanızı tavsiye ederiz. Süreç hakkında ne kadar çok paylaşım yapılırsa, zihinsel olarak o kadar çok yıpranılıyor. Bu süreçte birçok kişi sizi zorlayacak ve yıpratabilir, sağlam durulmalı...
Asla Pes Etmeyin: Bu yolculuğun anahtarı yılmadan, dinlenmeden başvuru yapmaya devam etmek ve morali her zaman yüksek tutmaktır.
Ek İşlerin Önemi: Tek bir işin yeterli olmadığı bu coğrafyada, başlangıçta ek işler yapmak hem maddi destek sağlayacak hem de dil ve kültür adaptasyonunuza ciddi katkıda bulunacaktır. Ama sabırlı olup, elimizden gelenin en iyisini yapmak gerekir..
Amerika’ya ayak bastıktan sonra da yeni tecrübelerimizi ve yerleşim süreçlerimizi sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz...
Sağlıcakla Kalın...