@charon, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası
@abrakadabra türkiyenin on yıllar boyu latin amerikadaki itibari gayet güzeldi. Özellikle son 10 senede dizilerin de ihraç edilmesiyle bu tepeye çıkmıştı.
Bogota-istanbul uçağında 3-4 tane tc vatandaşı vardi ve gerisi tur kafileleriydi diyeyim anlaşılsın(1.5 ay öncesinden bahsediyorum). Meksikanın ücra bir kasabasında türkiye yapımı ayakkabı satan bir yerde görmüştüm mesela. Adamın tabelasında yazıyordu.
ABD vizelerinin red oranları ciddi derecede düşmüştü 2010-2015 arası. Hatta ve hatta vize serbestisi almak için gereken şart olan %10un çok altındaydı ki bizim süper hükümet bu konuda hiçbir adım atmadı.
Bu kaçak girme muhabbeti inanılmaz ciddi bir itibar kaybı çok sıkıntılı bir durum. Devam ederse meksika vize koyacak ve bunu bütün latin amerika ülkeleri devam ettirecek ki hepsi ABD ne diyorsa onu yapar. Latin amerikanın genelde vize uyguladığı ülkeler ya kuzey kore ya da afrika ülkeleri oluyor. Buna bakarak itibarımızın inanılmaz düştüğü söylenebilir.
İki ülke arasındaki itibar farkının direkt olarak vize durumuna bakılarak anlaşılabileceğini düşünüyorum ben de. Bir ülke sana vize uyguluyor ve sen o ülkeye vize uygulamıyorsan, bunun tek sebebi senin daha itibarsız bir ülke olmandır.
Bu yüzden bugüne kadar hep savunduğum düşünce hiç değişmedi; ya dünya üzerindeki tüm sınırlar, vizeler kaldırılsın ya da hangi ülke sana vize uyguluyorsa sen de uygula. Bunu deyince işin içine hemen ama turizm gelirleri, ama döviz girişi, ama şu, ama bu diye devam eden bir liste giriyor ama aslında olması gereken ortada 
Ne zaman ki ABD bize vize uygulamasını kaldıracak ya da biz de ABD'ye vize uygulamaya başlayacağız, ancak o zaman ülkemizin itibarı artmış olacak. Yani bu hiç olmadığı için bıgüne kadar, öncesindeki itibarımız da şimdiki itibarımız da hep aynıydı aslında.