Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhabalar

    yaklasik 3 yildir yurtdisinda calismaktayim , Turkiyede gecirmis oldugum gunleri dustukten sonra 300 gun sonra dovizli askerlikle askerligimi tamamlamis olacagim. Green card ile Amerikaya goc ettigim zaman kalan 300 gunumu Uber ve Lyft ile saydirabilecek miyim ?

    Bu islem sirasinda konsolosluk benden calisma karti ( Greencard ) ve calisma belgesi isteyecek daha once tecil islemlerimi yurtdisinda yaptirmis bulunuyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐


    Guncel bilgiler icin asagidaki post'taki iletiyi okumalisiniz:
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/729/dovizle-askerlik-basvurusu-basvuru-sureci-gun-saydirma-vs/6


    DÖVİZLE ASKERLİK BAŞVURUSU

    Başvurunun şahsen yapılması gerekmektedir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

    Başvuru Şartları:

    1. ABD’de, oturma veya çalışma izni ile işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile bulunuyor olmak veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak.

    2. Dövizle askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ile silâhaltına alınmamış olmak.

    3. Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl süreyle ABD’de çalışmış olmak. (1095 gün)

    4. 1.000 Avro veya karşılığı konvertibl döviz miktarını yasada belirtilen şart ve sürelere uygun olarak ödemek.

    5. Ödemeleri tamamlanana kadar, yurda kesin dönüş yapmamak veya herhangi bir takvim yılında toplam olarak 184 günden (dâhil) daha fazla süreyle yurt içinde kalmamak.

    6. Başvuru sırasında yabancı ülkelerde sahip olduğu işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu ya da yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünü muhafaza etmek.

    Başvuru İçin Gerekli Evraklar:

    1. Dövizle Askerlik Başvuru Dilekçesi (link)
    2. 2 adet fotoğraf
    3. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
    4. Başvuru sırasında geçerli bir pasaporta sahip olmak.
    5. Eski ve yeni T.C. Pasaportu/yabancı pasaportları aslı ve işlemli tüm sayfalarının fotokopisi
    6. ABD’deki oturma ve çalışma izni aslı ve fotokopisi.
    7. En az dört yıllık çalışmayı belgeleyen vergi formları ve fotokopileri
    • W2, 1099, 1040 – Çalışan firma/şirket bilgisi mutlaka açıkça yazmalıdır.
    1. En az dört yıllık çalışmayı belgeleyen iş yeri yazısı veya yazıları
    • Vergi formlarındaki tüm firma ve kişi bilgileri iş yeri yazılarıyla örtüşmelidir.
    1. İşverenler için işyerini fiilen en az 4 yıl süreyle işveren olarak çalıştırdığını kanıtlayan belge
    2. ABD vatandaşlığı da bulunan vatandaşlarımızın yabancı ülke pasaportunun ve vatandaşlık belgesinin aslı ve iki adet fotokopisi

    Butun gerekli belgeleri konsolosluga goturup basvurunuzu yapmalisiniz, daha sonra konsolosluk sizi dovizli askerlik ucretini yatirmaniz (Turkiye'ye wire transfer ile gondermeniz) icin Chase ya da Wells Fargo'ya yonlendirecek (su an anlasmasi oldugu iki banka - eger diger bankalarla gondermek isterseniz biraz daha yuksek miktar odeyebilirsiniz), bu bankalara gerekli ucreti odeyip transfer numarasini konsoloslukta size verilen kagidin uzerine not edeceksiniz ve konsolosluga donup islemlerinizi tamamlayacaksiniz.

    Konsolosluk, sizden belgeleri alip basvurunuzu Turkiye'ye gonderecek. Daha sonra 2 ay icinde e-devlet hesabinizdan dovizli askerlik yaptiginiz icin askerlik gorevinden muaf oldugunuz yazisini gorebileceksiniz. Turkiye'deki basvuru onaylaninca size bir bildirim yapilmayacak, basvuru sonucu e-devlet hesabinizdan gorebilirsiniz.

    Kaynak: TC NewYork Baskonsoloslugu Dovizli Askerlik Basvurusu

    Ayrica: http://newyork.bk.mfa.gov.tr/Mission/ShowInfoNote/216541

    Siz de basvuracaginiz konsoloslugun resmi sayfasindan guncel bilgileri ve belgeleri kontrol edebilirsiniz.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @monarizzaa Dovizli Askerlik Basvurusu (gun saydirma vs.) içinde söyledi:

    Merhabalar

    yaklasik 3 yildir yurtdisinda calismaktayim , Turkiyede gecirmis oldugum gunleri dustukten sonra 300 gun sonra dovizli askerlikle askerligimi tamamlamis olacagim. Green card ile Amerikaya goc ettigim zaman kalan 300 gunumu Uber ve Lyft ile saydirabilecek miyim ?

    Bu islem sirasinda konsolosluk benden calisma karti ( Greencard ) ve calisma belgesi isteyecek daha once tecil islemlerimi yurtdisinda yaptirmis bulunuyorum.

    Sayin @Monarizzaa , konsolosluktaki askerlik islemlerinden sorumlu memurumuzun verdigi bilgileri aktariyorum.

    Eger diger ulkelerde de calisma izniyle yasal olarak calistiysaniz o ulkelerde calistigi gun sayisini da hesaba katabilirsiniz. Toplamda 1095 gunu gectiginiz zaman dovizle askerlik basvurunuzu baslatabilirsiniz.

    Geriye kalan 300 gunu uber/lyft soforlugu yaparak saydirabilirsiniz. Uber veya lyft'in verdigi 1040 ya da 1099 formlari dovizle askerlik basvurusu icin yeterlidir. Burada emin olmaniz gereken tek nokta, bu formlarin ustunde "Uber" veya "Lyft" isimlerinin gecmesi ve calistiginiz gorev olarak "driver" yazmasi.
    Bu taksi sirketleri genelde 2 yillik lisans veriyorlarmis, bu lisansin da fotokopisini beraberinizde goturun.


  • @crazycells cok tesekkurler bu bilgi icin 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @monarizzaa Dovizle Askerlik Basvurusu (gun saydirma vs.) içinde söyledi:

    @crazycells cok tesekkurler bu bilgi icin 🙂

    rica ederim, bu durumda ABD'de dovizli askerlik basvurunuzu yaptiktan sonra deneyimlerinizi bu konuda bekliyoruz 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    New York T.C. Baskonsoloslugu'nun konuyla ilgili guncel duyurusu:

    Dövizle askerlik başvurularının şahsen yapılması ve Başkonsolosluğumuza gelmeden önce www.konsolosluk.gov.trinternet adresinden randevu alınması zorunludur.

    Başvuru Şartları:

    1. ABD’de, oturma veya çalışma izni ile işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu statülerinden biri ile bulunuyor olmak veya yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı statüsünde çalışıyor olmak.

    2. Dövizle askerlik hizmeti dışında diğer askerlik hizmet şekillerinden biri ile silâh altına alınmamış olmak.

    3. Türkiye’de geçen süreler hariç toplam en az 3 yıl (1095 gün) süreyle yurtdışında çalışmış olmak.

    4. 2.000 Avro karşılığı konvertibl döviz miktarını (2019 yılı için : 2.290,60 ABD Doları) başvuru sırasında peşin olarak ödemek.

    5. Başvuru sırasında yabancı ülkelerde sahip olduğu işçi, işveren, meslek veya sanat mensubu ya da yabancı bandıralı gemilerdeki gemi adamı statüsünü muhafaza etmek.

    Yüksek lisans ve doktora öğrenimi yapmak üzere yabancı ülkeye gidenlerden (resmi öğrenciler hariç), öğrenciliğinden bağımsız olarak oturma veya çalışma izni alarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatını kazananlar ile oturma veya çalışma izinleri öğrenciliklerine bağlı olarak verilmiş olsa bile, üniversite veya diğer yüksek öğrenim kurumlarında gelir vergisine tabi ücret veya maaş karşılığı öğretim ve araştırma görevlisi olarak bulunanlar da dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler. Bu durumda olan kişilerin üniversiteden alacakları belgede, üniversitede çalıştıkları pozisyon ile haftalık çalışma saatlerinin, her bir dönem için ayrı ayrı olarak belirtilmesi gerekmektedir. Resmi burslu öğrenciler, burs aldıkları sürece dövizle askerlik hizmetinden yararlanamayacak olup, ancak burs kesildikten sonra yurt dışında en az 3 yıl oturma veya çalışma iznine sahip olarak çalışmışlarsa, burs kesilme tarihini gösteren bir belge ibraz etmeleri halinde anılan yasadan yararlanmak için başvurabilirler.

    • Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için 38 yaş sınırı kaldırılmıştır.

    Dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak yükümlülerin https://dovizle.msb.gov.tr/ internet adresinden “T.C. MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI DÖVİZLE ASKERLİK UZAKTAN EĞİTİM PORTALI” başlıklı siteye giriş yaparak, uzaktan eğitim programını tamamlamaları ve daha sonra gerekli belgelerle birlikte şahsen Başkonsolosluğumuza başvurmaları gerekmektedir.

    Başvuru için Gerekli Belgeler:

    • Dilekçe

    • 2 adet pasaport fotoğrafı (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır)

    • Nüfus cüzdanı aslı ve iki adet fotokopisi

    • T.C. pasaportu aslı ve işlemli tüm sayfalarının 1 adet fotokopileri

    • ABD’deki 3 yıllık oturma - çalışma izni aslı ve 1 adet fotokopisi

    • En az üç yıllık çalışmayı belgeleyen vergi formları ve 1 adet fotokopisi

    • İş yeri yazısı (en az 3 yıllık çalışmayı kanıtlamalıdır) ve fotokopisi

    • İşverenler için işyerini fiilen en az 3 yıl süreyle işveren olarak çalıştırdığını kanıtlayan belge (business certificate) ve 1 adet fotokopisi

    • ABD vatandaşlığı da bulunan vatandaşlarımızın vatandaşlık belgesi (Certificate of Naturalization) veya doğum belgesinin (Birth Certificate) ve yabancı ülke pasaportunun aslı ve 1 adet fotokopisi

    Gerek görülmesi halinde, yükümlülerden tamamlayıcı belge istenebilecektir.

    2019 yılı için Dövizle Askerlik Ödemesi:

    Dövizle askerlik yararlanma şartlarını taşıdıkları Başkonsolosluğumuzca tespit edilen yükümlüler, toplam bedel olan 2.290,60 ABD Doları ile 10 ABD Doları havale ücretini peşin olarak ve tek seferde (toplam 2.300,60 Dolar) ‘’Cashiers Check‘’ veya “Money Order” ile Başkonsolosluğumuza ödeyeceklerdir.

    ABD'deki oturma-çalışma izin belgeleri tanımları:

    • ABD doğum belgesi veya "certificate of naturalization" belgesi•ABD'de sürekli oturma ve çalışma izni olanlar için "Employment Authorization" kartı veya "Permanent Resident" kartı,
    • Post completion/optional practical training kapsamında çalışan F-1 vizeli öğrenciler için "Employment Authorization" kartı,
    • F-1 vizesine sahip olup Yüksek Lisans veya Doktora öğrenimleri devam ederken, gelir vergisine tabi ücret karşılığı öğretim veya araştırma görevlisi olarak çalışanlar için "I- 20" belgesi ve W2.
    • H-1 vizeli yükümlünün approval notice veya pasaporta kayıtlı vizesi,
    • J-1 vizeliler için pasaporta kayıtlı vize veya "IAP-66" belgesi, (J-1 vizesine sahip olup Türkiye'den burs alan öğrenciler burs aldıkları sürece dövizle askerlik yasasından yararlanamazlar)
    • C-1D vizesi için "Gemi Adamı" yeterlilik belgesi,
    • Dövizle askerlik için kabul edilen diğer vizeler: O-1, L-1,P-1, H-2, H-3, E-1 ve E-2 vizeleridir.

    kaynak: http://newyork.bk.mfa.gov.tr/Mission/ShowAnnouncement/353273


  • Biraz once askerlik tecil islemleri icin konsolosluktan dondum. Uber&Lyft driveriyim. Selfemployerim deyince en fazla 1 yil uzatabilirsin dediler. Bu tarz firmalardan İş yeri yazısı nasil alabilirim bilgisi olan var mi ?


  • Iyi gunler. Zaman geldi catti, 35e giriyorum haftaya. Askerlik tecilinde yolun sonuna geldim. Yil bitmeden dovizle askerligi aradan cikartmak istiyorum ama durumum biraz karisik, bilgisi olan varsa cok makbule gececek cunku mevduatta benim durumum hakkinda aciklayici birsey bulamadim.

    2017 yilindan beri yurtdisinda yasiyorum. 2017, 2019, 2022 yillarinda askerligimi tecil ettirdim. 2017-2021 arasi Dubai’de bir firmada calistiktan sonra 2021’de ABD’ye yerlestim IR1 ile. Burada 2021-2023 temmuz arasi Dubai’de calistigim firmanin ABD bransi ile calistim (ayni ana firmaya bagli, iki firma. Biri BAE’de yerlesik digeri ABD’de yani ayni firma degiller). 2023 eylul’de de is degistirdim su an baska bir firmada calisiyorum.

    Sanirim dovizle askerlik basvurusuna firmalardan alinmis calisma surelerimi gosteren mektup goturmem gerekiyor. Dubai’de calistigim firmadan aldigim bir mektup var zaten. Burdaki onceki firmamdan almadim ama istersem vereceklerdir.

    Benim sorum, yurtdisinda 3 sene kurali sadece son calisma izni ile bulunulan ulke icin mi yoksa Dubai’yi de dahil edebiliyor muyum? Eger edemiyorsam yani ABD’ye yerlestigimde zaman sifirlandi ise burada daha 3 senemi doldurmadim.

    Kisacasi 4 sene Dubai’de calisma izni ile kesintisiz calistim. 2021’de ABD’ye IR1 ile tasindim ve burada 2 senede iki ayri firmada calistim. Bu durumda nasil bir yol izlemem gerekir? Hazir yilsonu iken fiyat artmadan aradan cikartmak istiyorum bu isi acikcasi.

    Eger yukaridaki durum sorun cikartacaksa ikinci senaryo burada 3 senemi doldurunca vatandaslik islemlerim baslayacak, sanirim 2024 sonu 2025 basi gibi ABD vatandasi olurum. Cifte vatandaslik durumunda calisma gecmisi olayi aranmiyor sanirim. Boyle bir durumda 2023 sonuda biten tecilim ile 2025 basinda ABD vatandasi olarak dovizle askerlige basvurmam arasinda gecen 1-1.5 sende ne gibi sikintilar dogabilir? Asker kacagi olarak gorunuyor olagim sonucta. Bu sure zarfinda kesin en az bir kere Turkiye’ye de giderim ben, gitmem gerekir. Asker kacagina dusmek daha sonrasinda dovizle askerlik basvurusunu etkiler mi?

    Bu iki konuda bilgisi olan varsa cok sevinirim.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

126
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum