Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Turkiye'de askerlik zorunlu bir hizmet olmasina ragmen, ABD dahil pek cok ulkede bu durum boyle degildir.

    Soru: Peki Turkiye'de askerlik gorevini yerine getirmemis cifte vatandaslar, bulunduklari yabanci ulkelerde askerlik yapmalari halinde Turkiye'deki askerlik gorevinden muaf tutulurlar mi?

    Kisa cevap: Sadece belirlenen 13 ulke icin askerlik muafiyeti soz konusu olabilir. Ama ABD bu ulkelerden biri degil!

    Uzun cevap:

    Karar sayisi : 93/4613
    Ekli "Birden Fazla Tabiiyetli Vatandaşların Askerlik Yükümlülüklerini Yerine Getirmiş
    Sayılmalarına Dair Esaslar"ın yürürlüğe konulması; Milli Savunma Bakanlığı'nın 8/6/1993 tarihli ve KANUN : 1992/650 sayılı yazısı üzerine, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 5/7/1993 tarihinde kararlaştırılmıştır.

    Bakanlar Kurulu’nun 05 Temmuz 1993 tarihinde aldigi 4613 sayili kararname dogrultusunda 12 ulkede askerligini yapmis cifte vatandaslilik statusune sahip yukumluler, askerlikten muaf tutuluyor. Yurt disinda dogmak ve ikamet etmek veya 18 yasindan once ikamet etmek amaciyla yabanci ulkeye gitmek suretiyle bulundugu ulke vatandasligini 38 yasini tamamladiklari yilin sonuna kadar kazananlardan, vatandasi olduklari yabanci ulkede askerlik yaptiklarini belgeleyenler Turkiye'de askerlik yukumlulugunu yerine getirmis sayiliyorlar.

    Bulunduklari ulke mevzuati geregi, ihtiyac fazlasi olduklari veya inanclari nedeniyle askerlik yapmak istemediklerinden sivil kurum ve kuruluslarda hizmet yapmak suretiyle askerlik hizmetini tamamlayanlar da bu durumlarini belgelemek kaydiyla askerlik yukumlulugunu yerine getirmis sayilirlar.

    Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa (1979 ve daha genc dogumlular haric), Israil, Isvec, Isvicre, Italya (01 Ocak 1985 ve daha yasli dogumlular), Norvec, Yunanistan, Tunus ve Suriye’de yapilan askerlik hizmetleri Turkiye Cumhuriyeti'nde sayilmaktadır. Bu ulkelerin disinda herhangi bir ulkede yapilan askerlik hizmeti Turkiye Cumhuriyeti'nde sayilmamaktadir.

    Kaynaklar: http://www.resmigazete.gov.tr/arsiv/21648.pdf
    http://www2.tbmm.gov.tr/d23/7/7-1282c.pdf (ulkeler burada acikca yaziyor)


  • Subat2024 te 41 yasına gireceğim. 2 senedir Türkiyeye gidemediğim için tecil ettiğim tarih geçti. Ve e-devletten mesaj geldi yoklama ile ilgili. Bedelli ödeyerek yapabilir miyim ? Ya da daha büyük cezası var mı? Ya da yaş sınırından dolayı artık muaf mıyım? Bilgisi olan var mı?


  • Usta bu güncel mi? Şu anda amerikada askerlik yapmış birisi (amerikan ordusunda), türkiyede saydırabilir mi ? Yoksa halen daha geçersiz mi?


Benzer Başlıklar

  • 5
  • 2
  • 3
  • 5
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

76
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum