Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • ⭐⭐

    **merhabalar,australya baslikli bir konu actim,her gun buraya bir seyler karalamak istiyorum,forum kurallarina uymazsa yoneticiler silebilirler.

    ....internetteki nickim uzun yillardir sir. altan.1974 yilinda biraderimin yapmis oldugu istek ile australyaya geldik,iste o zamandan bu zamana omrumuzu bu guzel ulkede gecirdik,meslek sahibi cocuklar yetistirdik,simdide emekliligin tadini cikarmaya calisiyoruz...hadi emeklilik dedik konua ordan basliyayim....emeklilik yasi 65 idi,simdi 66 veya 67 olabilir.emeklilik sistemi ingiltere ve bazi avrupa devletleriyle aynidir, 65 yasina gelen her kes resmen emekli olabiliyor,insanlari devlet emekli yapar,omru hayatinda hic calismamis insanda devletten emekli olur 65 yasina kadar calismis insanda emekli olur.
    ...emekli olunurken bir varlik testi yapilir,neyin var neyin yok,icinde yasadiginiz evi saymazlar bunun haricinde 280 bin dolara kadar varlik sahibi olabilirisiniz, bunlar ev esyalari mucevher,bankada para otomobil,sirket hisseleri gibi seyler olabilr bunlarin tutari 280 bini gectimi emekli maasinda kesintiye gidilir,cok gelir varsa emekli maasi odenmiyebilinir..
    ....emekli maasi kadin ve koca icin ayri ayri verilir,para her iki haftada bir bankaya yatirilir,ickici koca varsa kadin benim parami baska hesaba yatirin diyebilir.bu an emekli olmus evli ciftler icin kisi basi iki hafta da 700 aud odenir,emekli kartlariyla ilaclarda indirim yapilir,doktorlara hastanelere para odenmez,,uzman doktorlarin bazilari hastasindan muayene parasi alirlar,devlet odenen paranin bir miktarini hastaya geri oder.
    ......rahatsizligi ve ozuru olan genc yasdaki insanlarda malulen emekli edilirler,65 yasina gelincede resmen emekli yapilirlar.emekli olunca oturdugumuz ev kendimizinse emekli maasi ile rahat rahat gecinilir.**


  • merhaba, benim gibi avustralya düşünenler için faydalı bir başlık teşekkür ederim. bu sene inşaat mühendisliği bölümünü bitireceğim ve gc çıkmaz ise önümüzde ki sene dil kursu aracılığıyla avustralyaya gitmek istiyorum. dil kursu ile gittiğimizde çalışma izni de alabileceğimiz söylenmişti. yeni mezun birisi için fiyatları da uygun. uzun süredir orada yaşadığınızdan dolayı tecrübelerinizi aktarırsanız çok sevinirim. genel olarak iş imkanları, dil farkı , kültür farkı bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz?
    biraz kişisel bir soru olacak ama çevrenizde inşaat mühendisi var ise sektör hakkında bilginizi aktarabilir misiniz? oturma vizesi alma yolları hakkında fikriniz varsa onları da okumak isterim. saygılarımla 🙂

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @sir-altan elinize saglik. sorun yok tabii ki 👍 sadece baslikta ufak bir duzeltme yaptim.

  • ⭐⭐

    ....australya kocaman bir adadir,buyuk bir kitadir ve icinde 25 milyonluk nufuslu bir devlet vardir,topraklari turkiyeden 10 defa daha buyuk sayilir.sahillerden kara yoluyla gezilirse 15 bin km filan olur,deniz uzerinden butun girisi cikislariyla 20 bin km olur.Australya bagimsiz cumhuriyet degildir,kendi islerinde ozgur olmalarina ragmen kanada ve yeni zellanda gibi ingilterenin kolonisidir,bu durumdanda kimse sikayetci degildir.
    ...secimle gelen hukumet ve basbakan vardir,canberra sehri ulkenin bas sehiridir parlemanto burdadir,federal hukumetin oldugu bolgeye australian capital territory denir.victoria,newsouthwales,queensland,south australya,west australya ve tasmanya gibi eyaletleri vardir,eyaletler disinda territory denilen ve direk ana hukumete bagli bolgeler vardir.

    .....ulkenin baslica buyuk ve populer sehirleri sydney,melbourne ve brisbane dir,en kalabalik nufuslarda bu sehirlerde olur,adelaide,perth,hobart,darwin gibi diger buyuk sehirleri vardir,ama hayat yasam ilk 3 buyuk sehirdedir,sydney ve melbourne sehirlerinin nufuslari 5 milyona yakindir.


  • @quikless, içinde söyledi: Avustralya hakkinda bilgiler ve deneyimler

    merhaba, benim gibi avustralya düşünenler için faydalı bir başlık teşekkür ederim. bu sene inşaat mühendisliği bölümünü bitireceğim ve gc çıkmaz ise önümüzde ki sene dil kursu aracılığıyla avustralyaya gitmek istiyorum. dil kursu ile gittiğimizde çalışma izni de alabileceğimiz söylenmişti. yeni mezun birisi için fiyatları da uygun. uzun süredir orada yaşadığınızdan dolayı tecrübelerinizi aktarırsanız çok sevinirim. genel olarak iş imkanları, dil farkı , kültür farkı bu konular hakkında bilgi verebilir misiniz?
    biraz kişisel bir soru olacak ama çevrenizde inşaat mühendisi var ise sektör hakkında bilginizi aktarabilir misiniz? oturma vizesi alma yolları hakkında fikriniz varsa onları da okumak isterim. saygılarımla 🙂

    İngilizce seviyen yeterli ise ve müdek akreditasyonu olan bir bölümden mezunsan dil okulu ile değil yeni mezun mühendis vizesi ile gitmeni tavsiye ederim. Ben de inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve greencard çıkmaz ise birkaç yıl içinde yeni mezun mühendis vizesi ile Avustralya'ya gitmeyi planlıyorum. 1.5 sene çalışma izni veriyorlar ve sonrasında kalıcı oturum vizesine başvurabiliyorsun. Aşağıdaki linke göz atabilirsin https://yesilkartforum.com/forum/topic/3908/avustralya-yeni-mezun-mühendis-vizesi

  • ⭐⭐

    ..anladigima gore australyaya gelmek isteyen insaat muhendisligi okuyan veya muhendis olmus arkadaslar var.....insaat muhendis maaslar tecrubelere gore degisiyor,70.000 aud dan 120-150 ye kadar gidebiliyor...
    ....australyada insaat deyince.benim damadim buyuk bir insaat firmasinda insaat elektrikcisi olarak calisiyor,insaat firmasi ve elektrik firmasi ortak 10 yildir calisiyor,foreman deriz bir nevi usta basi gibi.
    .....australyada bir cok insaat turleri vardir,sehir merkezlerinde buyuk buyuk binalar,sehir dislarinda kucuk sanayi insaatlari,yeni acilan yerlesim bolgelerinde alisveris merkezleri yapmak onlarin araba parklarini yapmak,yine yeni acilan bolgelerde daireler yapmak,ozel hastaneler yapmak,damadimin calistigi is yeri biraz uzak bir bolgede 4000 dairelik insaatlar yapacaklarmis cok yakin alt taban calismalari basliyacakmis.

    .....normal ev yapmak icin project house ev yapma sirketleri vardir,bunlar ister sizin kendi arsaniz uzerine ev yaparlar yada arsa ev beraber bir fiat verip ev yaparlar.sydneyde satilik arsa yoktur,arsa fiatlari ne kadar derseniz cevap veremem cunku arsa yoktur, sehirde yasiyanlar durumlarina gore eski ev alip tamir edip yenilerler ya da evi yiktirip yeni ev yaptirirlar,,,,,,,
    ...arsa olmadigi icin hukumet bazi bolgelerde yeni yerlesim yerleri acar,bazi sirketlere verir,yeni arsalar 400 metreden kucuktur,boyle yerden arsa kapmakda zordur.yeni yerlesim yerlerinde 300 ev yapilacaksa ya tek katlidir ya da iki katlidir,arsa kucuk oldugu icin genellikle iki katli evler yapilir,bu evler icin iki tip plan verilir,arsa alan kisi bu planlarin disina cikamaz,evleri sirketler yaptigi icin her sey planlanmistir,ic kisimlari icin degisiklik istenirse ekstra paralar odenir.

    ..buyuk hukumet binalari yapilacaksa ise buyuk sirketler girer, genellikle tender kapali zarf usulu olur,buyuk devlet binalari buyuk hastaneler filan uzun suren insaatlardir.kalabalik yerlesim yerlerindede yuksek binalar yapilir ofis yerleri yapilir.normal bir sahsin kendi evini yapmasi cok zordur,belediyeden ruhsat alir,ama ustalarin pesinde cok kosmasi lazimdir,her asamada belediye yetkilileri gelip evi kontrol ederler yalnis yapilan bir sey varsa duzeltin derler.

    ......covit virusu dolayisiyla australyada hayatin duracagi dusunulmustu,bu anda virus gitmis gibi,bir anda ev satsilarinda patlama oldu,markete cikan ev bir iki hafta icinde satiliyor,alanda ev eski ise bir hayli masraf ediyor,gecen hafta haberleri izliyordum,evler gunde bin dolar artiyormus.biz bir kusakdik az zorluk cektik ev sahibi olduk, bizden sonraki kusak biraz daha zorlandi yeni kusaklar icin ev almak dahada zorlasiyor...

    .....kendim sydney sehir merkezine 20 km uzakta oturuyorum southwest yahut west denir,benim buralarda 50-60 yillik eski evler 700-800 bin arasi,yilbasindan evvel oglum evini satti $994,000 kendisi 1,5 milyona degisik muhitte daha guzel bir ev aldi,bir evde kari koca calismazsa ev sahibi olmakda cok zordur.sydney ve melbourne sehirlerinde evler pahali,brisbane sehrinde burda milyon dolarlik evi orda %4o daha ucuza alinir.


  • @sir-altan
    Bir tanidiktan duymustum. Avustralya'da sanayi uretimin cok azaldigini soylemisti; ornegin, 20 sene once var olan Mitsubishi, Toyota, Ford ve Avustralya'nin gururu Holden gibi buyuk otomobil fabrikalarinin kapandigini, yine cok yaygin olan textil fabrikalarinin kapanarak tekstil urunlerinin Cin'den hazir alindigini soylemisti. Siz, Avustralya'nin ekonomik gelecegini nasil goruyorsunuz? John Howard'in bir defasinda soyledigi gibi Avustralya "service country" olarak sadece yeralti zenginliklerine dayanarak ne kadar devam edebilir?

    Birde, o tanidigim; eger Sidney'in merkezinde Martin Place'a veya Circular Quay'a kalabalik ogle saatlerinde giderseniz her 5 kisiden 3'unun hintli veya uzakdogulu oldugunu gorursunuz demisti. Avustralya'nin "beyaz Avrupali" olan genel imajinin giderek Asyalilastigini dusunuyor musunuz?

  • ⭐⭐

    ..sayin newman , mesajinizi okudum,yazmis oldugunuz seyler cok dogru,her seye ragmen calismak isteyen herkese ekmek var....australyanin kendi oto fabrikalari ya kapanmis yada coz az imalat yapar durumdalar,japon ve kore araclari cok ve avrupadan alman arabalari cok,australyada iscilik pahali oldugu icin,buyuk ve agir sanayi asyaya kacmis durumda, bazi asya ulkelerinde iscilik cok ucuz ve hukumete az vergi veriliyor,,,,bir cok markali esya ve ayakkabilar vardir,etiketlerine bakarsaniz made in china yazar,cinde yapilir ama kalitelidirler,yine giyim uzerine calisan buyuk sirketler fabrilarini asya devletlerine tasimislardir.hindistan pakistan bengaldes,thailand,vietnam gibi,kumasini gonderir ucuza elbiseyi diktirir,
    .....guney korenin her yaptigi arabada australya madeni vardir.toprak satar araba alir.
    .....australya multikulturel bir ulkedir yabanci kokenli gocmenlerin sayilari nufusun %40 ina yakindir..chinliler caliskan insanlardir,kucuk ticarette basarilidirlar,chin is adamlarida chinden paralarini gonderip insaat sektorunde kullanirlar..evet hindistanlilar coktur,sadece sydneyin gobeginde degil her yerde gorunurler,yilbasindan evvel biraz hastanelerle hasir nesir olduk, baktim calisanlarin cogu hindistan kokenli,birbirlerine destek oluyorlar,hukumet islerinde ayni cok hindistanli calisiyor....
    .....misirli bir aile doktorum vardi,bir gun konusuyorduk oglu uni mezunu bir ise muracaat etmis ama is basi turbanli hindistanliya verilmis, kalifiyeleri olanlar iyi islerde calisiyorlar,10 yil kadar bir belediyede calistim,muhendisler mimarlar hep hindistan kokenliydi,okumuslari kibar ve iyi insanlardir.

    ....vietnam savasindan sonra vietnamlilar curuk carik teknelerle ulkelerinden kacip australyaya multeci siginmaci geldiler,ilk zamanlar hukumet hepsine kucak acti,ilk bir iki kusak eskiya cikti soygunlar,uyusturucu ticareti ceteler kurmak filan,ama ondan sonraki kusak bu islerin dogru yol olmadigini anlayip cocuklarina daha iyi egitim vermeye basladilar ve cok guzel bir nesil yetisti,nereye gitsek karsimiza vietnamli doktor,dis doktoru cikiyor..

    .....australya 25-26 milyon nufuslu bir ulke,kendi yagi ile kavruluyor,ithalat yaptigi gibi ithal ettigi seylerde coktur,bu covit virusunden cok yara almadan kurtuldu.
    ..australya yer alti kaynaklarina bagli degil,zannediyorum,millette belli bir alim gucu var,para devamli donuyor,bir buz dolabi bozulursa sahibi belki bir sefer tamir ettirir,ikinci defa bozulursa yenisini alir...

    ...benim australyaya geldigim yillarda etrafta cok fabrika vardi,kapi kapi dolasir is arardik,yada bir fabrikada calisan arkadasimiz varsa ya beni de aldir derdik.eskisi gibi cok fabrika kalmadi,yukarda dedigim gibi kisi calismak istiyorsa ister meslegi olsun ister olmasin kendine is bulur.yetiskinler icin TAFE denen kurslar var 6 aylik yillik,kimileri aksamlari bir seyler ogrenmek isteyen sahis bunlardan da faydalanip meslek sahibi olabilir.
    ....benim oturdugum muhitlerde cok lubnanli araplar vardir,hepsinde sahane arabalar guzel evler kadinlarinda guzel pahali arabalar,bunlar insaat sektorunde basarililar ve birbirlerine yardimci oluyor eleman yetistiriyorlar....kalin saglicakla

  • ⭐⭐

    .amerika bir eyaletler devletidir,eyalet hukumetleri ve valileri vardir, galiba valilere governer deniliyor,australyadada eyaletler vardir bunlarin valileride hukumetide secimle gelir secimle gider,eyalet baskanlarina bizde premier deniliyor,bu premierler bazen secimle gelirler,bazen darbe yaparak gelirler,bazende darbe yiyerek giderler.australyada Cok siyasi parti vardir ama baslica libarel partisi ve labor isci partisi vardir yine cok eski parti olan national parti vardir bu parti devamli liberal parti ile ortaklik yapar,simdi hukumette liberal partisi bulunmaktadir,bizim basbakanlarda bazen secimle gelirler bazen parti ici darbesiyle,yine ayni sekilde ya secimi kaybedip giderler, yada parti kurulu adamin ilerdeki secimde basarisiz olacagini dusunurse oy birligiyle baskanligini alip baskasina verebilirler.
    ...bu anda bizim eyalet premier i ermeni kokenli bayandir....

    .....federal hukumet,eyalet hukumeti ve belediye secimleri her 3 yilda bir yapilir,secimlerde turkiye gibi kimse bas bas bagirmaz,her sey sessiz sessiz olur,secim gunu cumartesiye denk getirilir ve secim sandiklari bolgelerdeki okullarin salonlarinda olur.,bazen masa ortusu gibi oy pusulasi olur.
    ....australya da madencilik coktur yani madenler coktur,komur ile elektrik ureten ulkelere komur satar,demir ve elmas madenleri vardir, daha sonra hayvancilik vardir.buyuk bas kucuk bas cok hayvan beslenir,koyunlarin yunlari kirpilip satilir,baska devletlere canli veya cansiz et satilir.yun satar battaniye aliriz..australya cok buyuk bir kitadir ne yazikki 1,3 milyon kilometre kare arazi coldur kullanissizdirlar..komur madenden tas kulce halinde cikarilir,sonra toz haline getirilir,toz halinde yanmasi daha uzun surermis,kargo gemisinede toz halinde yuklenir.

    ..1770 yilinda ingiliz kaptan james cook ilk defa australyaya gelmistir,sydney bolgesine demir atmistir,ve kitayi ingiltere adina fethetmistir,1782 yilinda 11 gemilik filo ile ilk yerlesimciler gelmistir,ingiltere eskiden mahkumlarini amerikaya surermis amerika bagimsiz olunca,mahkumlarini australyaya gondermeye baslamis ve bu ilk 11 gemilik filoda mahkumlar ve askerler gelmis ve australyada koloni hayati baslamis.


  • FB_IMG_1616289594358.jpg

  • ⭐⭐

    .australyada trafik olarak ingiliz sistemi vardir,direksiyonlar arabalarin sag tarafindadirlar,trafik ona gore duzenlenmistir,kaldirim devamli solumuzda kalir....ayrica kita guney yari kuresinde oldugu icin mevsimleride degisiktir.....aralik,ocak,subat yaz aylari,mart,nisan mayis sonbahar,haziran,temmuz,augtosda kis aylari olur,avrupaya ve baska kitalara gore degisiktirler.GMT ile 11 saat zaman farki vardir,simdi turkiye ile 8 saat zaman farki var, turkiye saat degistirmedigi icin 8, saat degistirirse 9 saat oluyor,kucuk bir alici cihaz ile internet uzerinden turk televizyonlarini izleme sansimiz var,ne varki iste bu program saat 20.00 de diyor ,turkiyenin aksam 8,00 i bizde gece yarisi 3,00 filan oluyor,kendim galatasaray hastasiydim gece 2 de 3 de 4 de kalkar mac izlerdim,bir macta 11 yabanci oyuncu gorunce cim bom maclarini izlemektende vaz gectim.ingiliz premier lig maclari daha keyifli oluyor onlari izliyorum.

    .....burda bir haftadir devamli yagmur yagiyor,cuma ve cumartesi gunleri firtinayla hic durmadan yagdi,yakinlarimizda catilar ucmuc eletrikler kesilmis,sydneye su sagliyan en buyuk baraj dolmus,yagmur yagdimmi yagar,bazende yagdir mevlam diye dua ederiz..australya kendi paralarini kullanir AUD diye gecer,1966 yilina kadar ingiliz paralari kullaniliyormus,sonra hukumet kendi parasini basmis,paralari degistiren o zamanin basbakanida bir plajda denize giriyor,sakin bir yer ve denizde kayboluyor,havadan denizden aramalar yapiliyor ama ne olusu ne de dirisi bulunuyor

    .....olcu olarak eskiden libre diger adiyla pound kullaniliyordu bir libre 455 gram filan olmali,simdi heryerde kilo kullaniliyor,yine eskiden ingiliz olculeri kullaniliyordu,simdi her sey metreye donustu...arazilerde tarlalarda acre ve hektar kullanilir 4000 m2 bir acre dir bir hektarda 10,000 m2.....ev icin yeni acilan yerlesim bolgelerinde arsalara block denir 300-400 metrekarelik arsalardir,,uzak bolgelerde buyuk arsalar bulunur...
    ...

  • ⭐⭐

    .australya ah australya, bu gun neler yazayim diye dusunuyorum
    ...her eyaletin bir bas sehri vardir,zaten buyuk topluluk hep bu bas sehirlerde yasarlar,diger sehirlerin nufsulari azdir,her eyaletin bir posta numarasi vardir,amerikada zone diye gecer,bizdede post code denir,syney sehrinin gobegi 2000 dir eyalet kodu 2000 dir eyalet telefonlarinda 02 diye gecer....sehir olunca bir suru kazalarida olur,mahkemesi belediyesi polisi olan yer kaza sayilir,sydneyde istanbul gibi kazalar bir birlerine bitisiktir,amerikada kazalara county diyorlar burdada county olabilir,ama mahalli belediyelerin evraklarinda hep city councel diye geciyor,county kelimesi cok az geciyor.
    ....her kazanin mahalleleri vardir suburb, suburbs denir mahallede postane vardir ve mahallenin posta code si vardir yani posta numarasi,bu numara cok muhimdir posta code ile sokagin ismini yazip mektup atin sahibini bulur.sydneyin post code si olan 658 suburb mahallesi vardir,eskiden her arabada bir muhit ve yol haritalari bulunurdu, bazi arabalarda hala vardir,muhit ve cadde, sokak araniyorsa hemen yol kitabi acilir ve muhit bulunurdu,simdilerde her yeni arabada GPS var yaz adresi gps seni gotursun, arabada GPS yoksa herkesde internetli telefon var,telefonlada yer bulunur telefondaki GPS den aranilan yere gidilir.benim arabada GPS YOK sifirdan almistim GPS istiyorsan takalim dediler ama bir hayli ekstra para,torpido gozunde bir tom tom durur arasira ise yarar.

    ......belediyelere local government denir,her belediye kendi bacagindan asilir turkiye sehirleri gibi buyuk sehir belediyesi yoktur.belediyeler bolgelerrindeki yollarin bakimlarini yaparlar, evlerin coplerini alirlar.....sydneyin metro tren sistemi cok guzeldir,her istasyonda bir kac hat vardir,sabah saatlerinde buyuk istasyonlardan dakikada bir tren gecer,demir yollari orumcek aglari gibi sehri sarmistir,bazi bolgelerde yer altnda gider, bir iki yil evvel bir bolgeye gitmistim trene bindim,yuruyen merdivenlerle bir hayli derine inmistim, of be yagai derin kazmislar diye dusunmustum,iki yil evvel turkiyede tatil yaptim,istanbul metrosuna girince,sydneyde i metronun ik kat daha derininde oldugun anladim

  • ⭐⭐

    ..australyada valilik,kaymakamlik,muhtarlik gibi seyler yoktur,her sey kendi kendine yolunda yurur,devlet dairesi olarak bir vergi dairesini bilirim,onada kolay kolay kimsenin you dusmez,her seyler elektronik olarak yapiliyor,ayrica islek olarak devlet dairesi diyelim, trafik ofisi diyelim,evvelden RTA deniliyordu,simdi ismi service olarak degisti,araba sofer imtihanlari araba devir teslim isleri araba ruhsatlari filan burdan yapilir,yine islerin cogu %80 olarak net uzerinden yapiliyor......gecen senenin sonunda bes yillik ehliyetimin gunu dolmustu,net uzerinden forum doldurup ehliyeti 5 yil daha uzattim,emekli oldugumuiz icin para almiyorlar,,bu ayin sonunda yas 75 olacak,bir kac hafta evvel trafik ofisinden mektup ve form geldi,eh yasiniz 75 oldu kucuk bir test yapmaniz lazim diyor,once goz testi,bildigim gozlikciye gidip kucuk bir test yapti,kendine ait olan kismi doldurup imzaladi,ayni forumla aile doktoruna gittim, adam benim saglikli oldugumu biliyor, oda forumu doldurdu ve sen service ye gitme sekreterim fax ile gonderir dedi ve yapti,devlet dairesine gitmeden isi hallettik...

    ,,,,,,eve t devlet daireleri cok azdir,evler satilir evler alinir,ama ne satan ne de alan tapu dairesine gider,ev aliminda 6 hafta muddet verilir bu arada her iki tarafin avukati calisir ve isi hallederler,alinan evlerin %99 u mortgage sistemiyle alindigi icin yeni tapu kredi veren sirkete gider ve borc son kurusuna kadar odenene kadar orda durur,ev sahibi evi satmak istiyorsa yine kredi kurumu kendi parasini kurtardiktan sonra tapuyu diger aliciya verir...

    .....australyada hayat baslica buyuk sehirlerde yasanir,kirsal bolgelerde pek hayat yoktur,kucuk kasabalardir fazla is imkanlari olmaz,bir cok emekli olan australyali aileler evlerini satip daha sakin kasabalara giderler tabi cogunlukla deniz kenarlarinda olan bolgelere,australyada cok buyuk hayvancilik yapan ciftlikler vardir,buyuk bas hayvanlar ya sutleri icin ya da besi icin beslenirler,besleme hayvanlari devamli acik havada yasarlar,kapali ahirlari yoktur,koyunlarda aynidir acik arazide yasarlar,buyuk ciftliklerin tel orgulu sinirlari vardir,herkes kendi hayvanini kendi arazisinde besler,,buyuk araziyi yine tel orgulerle ayirmislardir,hayvanlar bir tarafta yayilirken diger tarafta otlar buyumeye devam eder.bolgede cok su yoksa sondaj vurularak su saglanir.
    ..buyuk ciftliklerin oldugu bolgelerde hayvan nakilleri icin road train dedikleri yol trenleri vardir,yani bir TIR in arkasinda 3-4 uzun kasali romork,ic bolgelerde yollar duz oldugu icin 3-4 kasa ceken tir rahatca gider.

  • ⭐⭐

    australyaya gelmek.
    .australya yilda 200.000 kadar gocmen alir,gocmen gelir australyali olur.gerci kimse kolay kolay oz benligini kaybetmez,bazi irklarda 5-6 kusak sonra benlik kimlik kaybedebiliniyor......australyaya nitelikli gocmen olarak gelinir,puan ve dil testinden gecmeleri lazimdir,nisanli,kari,koca istegi olarak gelinir,bu durum 6 ay ile 18 ay arasi surer,sabirsiz bir bekleme suresi olur,eski yillarda 3 ayda sevenler birbirlerine kavusabiliyorlardi,,,muracaat fiatini yukselttiler,bu gunlerde 7,700 dolar olmus,istek yapilan kisi gelsin veya red yesin bu odenen para geriye iade edilmiyor....birinci derece akraba istegi yapilarak gelinir,akraba isteginde cok uzun bekleme oluyor sans da cok az.

    ...yine hukumet her yil belli bir miktarda yurtlarindan edilmis insanlari getirir bir nevi multecidir,beynelmiel kanunlara gore her devletin belli bir sayida multeci alma durumu varmis,son yilar en cok multeciler irak ve suriyeden oluyor,daha evvel balkanlar ve afganistan vardi.
    .....birde kohne teknelerle kacak gelenler vardir,tekne australyanin kara sularina gelince australya mecburi bu kacak insanlari aliyordu,insan kacakcilari var,garibanlari kandiriyorlar,iste orda size cok sicak kucak acacaklar,ev verecekler is verecekler,blah,blah blah ve bu garibanlarin paralarini aliyorlar, hukumetin belli bolge sinirlarinda dolasan sahil muhafaza gemileri var,havada devamli ucak dolasir,boyle bir gemiyi tesbit ettikleri zaman mudahele ediyorlar ya geri donduruyorlar, ya da icindekileri alip gemiyi batiriyorlar, 1000 km kadar uzakta naru ve christmas adalari var buralara gonderip kimin gercek multeci kimin sahtekar oldugunu anlamaya calisiyorlar bu insanlar en azinda 3 yil o adalarda kaliyorlar....bu durumu ogrenen ve australyaya kacak gelmek isteyenler isteklerinden cayiyorlar.

    .....bazi sirketler vardir elemana ihtiyaclari vardir yurt disindan kontratli eleman getirirler,sponsor olurlar,gelen kisinin sansi varsa bir muddet sonra oturma izni alabilir,burda okuyan yuksek tahsil yapan insanlar icinde aynidir,okul bittikten sonra galiba 18 ay calisma izni veriliyor,yetenekli kisiyse sirket yardimci olur,oturma izni alabilir,kimileri okuldan sonra yerli bir kadinla evlenip kaliyorlar,
    .....cok sahte evlilikler yapildigi icin hukumet kari koca isteklerini cok inceliyor,bazi kadinlar var 10-15 bin dolar alip gidip yurt disinda biriyle evleniyorlar,ayni sekilde erkeklerde var,evlilik ve nisanlilik istegi yapan kisilerde cok kanitlar olmalidir....

    ..australyaya permanent oturma izniyle gelen gocmen aile bes yil sonra vatandasliga muracaat edebilir,vatandaslik almadanda hayat boyu vatandas gibi her haklardan yararlanip yasanilir, bazi durumlarda vatandas olmiyan burda 40 yil kalmis olsada eger vatana ihanet edecek bir sey yaptiysa,veya suc makinesi haline geldiyse,oturma izni iptal edilip deport edilebilir, cok nadirdir ama oluyor

    ..kacak gocmenler icin detention kamplari vardir,yakalananlar buraya gonderilir bir nevi hapishane gibidir,burda muameleleri yapildiktan sonra deport edilirler,kendi parasiyla giderse belki normal yollardan geri gelme sansi olabilir..

  • ⭐⭐

    .australya ya ilk insan gocu 1782 yilinda baslamistir,ilk gelenler mahkumlar ve gorevlilerdir,dusunun ingiltereden 11 gemilik filo kalkiyor,eski zaman yelkenle giden gemiler,kimbilir kac ayda buraya gelmislerdir,komsu kapisi gibi olmadigi icin en azindan 2 yillik ihtiyaclarinida beraberlerinde getiriyorlar,yillar gecince normal goc basliyor,birinci ve ikinci dunya savaslarindan sonra multeci aliyorlar....ne yazikki 1967 yilina kadar australya hep beyaz irk politikasi uyguluyor,2 inci dunya savasindan sonra hadi bakalim sizde biraz insan alin diyorlar,avrupadan savasdan magdur olan insanlari getiriyorlar,gelenlerin cogu yunan kokenli ve italyan kokenli,gemi geliyor millet yeni insanlar geliyor diye rihtima kosuyorlar,bir de bakiyorlar kara kara giyinmis yunan kadinlari basi kasketli yunan ve italyan erkekleri,,millet yooo biz boyle insanlar istemiyoruz diye hukumete baski yapiyorlar,bundan sonra aldiklari insanlari baltik devletlerinden ve yakisikli erkek ve guzel kadinlardan seciyorlar

    .....1967 yilinda isci babasi olan bir basbakan mr, whitlam,dunyaya kapilarini aciyor,din irk,renk ayirimi yapmadan tum dunyadan insanlar almaya basliyor,ilk turklerde 1967 yilinda australyaya geliyorlar,bir ucak melbourne sehrine iniyor bir ucak sydney sehrine iniyor ve turkler bu iki buyuk sehirde kok salmaya basliyorlar,tecrubeme gore melbourne sehrinde yasiyan turkler daha iyi organize olmuslar,bir birlerine daha baglidirlar,internet, televizyonlar filan cikinca gerci kimsede eski bagimlilik kalmadi,yinede milli davamizda hep birlik olabiliyoruz.

    ....benim yasamakda oldugum eyaletin ismi newsouth wales dir bir nevi guney galler gibi,,,eyaletin topraklari turkiye topraklarina esittir..eyaletimizin nufus 8,164 milyon ve 5 milyon insan sydney sehri ve civarlarinda yasiyor,dusunun turkiye buyuklugunde bir eyalet 5 milyonu sehirde diger 3 milyonu diger bolgelerde yasiyor.
    ..daha eskilerde melbourne sehrinde is olanaklari daha coktu, ev fiatlarida sydneye gore ucuzdu..iste herkesin sevdigi bir yer vardir,bana desen git melbourne de yasa,hayir asla ben orda yasiyamam derim, orda yasiyan bir turkede git sydneyde yasa deseler kolay kolay razi olmaz

    ..turk toplulugunun buyuk kismi melbourne ve sydney sehirlerinde yasarlar perth sehrinde azinlik turk vardir,birde bazi tarim yapilan bolgelerde tarimla ugrasan turkler vardir,domates yetistirilen yerler, uzum baglari olan yerler

    ...cok cok uzun yillar evvel australyada altin aranmaya baslanmis,kontratli olarak cok chinli maden iscisi gelmis,bir kismi kalmis bir kismi geri donmus,ama halen asyali toplumu cogunluktadir..australya koca bir kita ilk zamanlarda tasimaciligin develerle yapilacagi dusunulmus,ic bolgeler icin hukumet develer getirmeye karar vermis,sonra develerin dilinden en iyi anliyanlar afganlilarmis yine sozlesmeli olarak afganli deveciler getirmisler,onlardanda kimileri australyali kadinlarla evlenerek kalmislar kimisi geri dondurulmus,
    ,australyanin belli bir bolgesinde binlerce deve hala basi bos olarak dolasmaktadirlar,ayni sekilde atlarda vardir,hukmet bunlari kontro altinda tutmaya calisiyor,arasirada galiba arap ulkelerine deve satiliyor


  • @sir-altan 2000 yılında
    Sydney Auburn da bayagı bir Türk nufusu vardı

  • ⭐⭐⭐

    Bu arada Avusturalya yaklaşık 10 Türkiye büyüklüğünde.
    Haritalardan hep küçük küçük görüyorum. Şaşırdım 😁

  • ⭐⭐

    ..sydney sehrindeki auburn bolgesi turklerin ilk yerlesim yeri gibidir,sebebiyse bir kac kilometre otede hosteler vardir,hukumet getirdikleri gocmenleri hostellere yerlestirmis,turklerde yakin olarak auburn bolgesini secmisler,..birde evvelden auburn civarlarinda cok fabrikalar vardi..bu gunlerde auburn da cok ikamet eden turk yoktur ama,bir kac gida marketimiz vardir, discisi gozcusu eczane filan, benim hatun gibi uzun yillar australyada olupda ingilizce ogrenemiyen coktur,ingilizce bilmeyince derdini en iyi turk doktoruna anlatacaktir.buyuk camimiz vardir bir kac kasabimiz vardir,yardim dernekleri vardir.....hani bir siir vardir bir koy var uzakta gitmesekde gelmesekde o koy bizimdir diye,bizde arasira gider turk sucugu aliriz tahin helvasi aliriz,cok nadir olarak iskender yemeye gideriz.
    ...eski gunlere iki turk karsi karsiya gelince hemen selamlasip sohbet ederlerdi bir birlerini tanimasalar bile,simdiye kafalar yana cevrilip yurunuyor..
    ...evet australya turkiyeden 10 kat daha buyuktur,kurak yerleri vardir verimli topraklari vardir,colleri vardir golleri vardir nehirleri vardir...

    ...sydney sehri cok guzel bir sehirdir koydur ,buyuk limandir.limanin girisi vardir adeta bir bogaz gibidir....yukarlarDa mysea arkadasim bir resim yuklemis iste sydneyin kalbi orasidir,iskeleler vardir,onlerde arada kalmis beyaz yuvarlak bir bina var,ilk geldigim zaman 20 cent verip binanin en ustune ciktik ve etrafa baktik,sehirin en yuksek binasi oydu.....resmi gorurseniz sag tarafinda ucta opera binasi vardir,karsisindada sydney liman koprusu,limanda tekneler isler, limanda koylar vardir,koprunun altindan iceri dogru 20 km ye yakin istanbul halici gibi halic uzanir parramatta river denir...
    ...sydneye gelen turist %yuz bu iskelelerin oldugu yere gelir,tekneyle manly diye plaj vardir oraya gider,yine hem karadan gidilen hemde denizden gidilen hayvanat bahcesi vardir,cok buyuktur her turlu yaratik bulunur,bazen hayvanlara hayvan demeye utaniyorum...biraz yine auburn bolgesinden bahsedeyim,evvelden turkler vardi australyalilar vardi cok az arap vardi, kucuk shoplarin cogunu asyalilar almis,turk donercileri var,arap dukkanlari var,bazen canim oraya hic gitmek istemiyor,kendim irkci degilim her toplumdan insani severim,yeterki o insan baskalarina karsi sevgiyi saygiyi ogrenmis olsun.
    ..auburn bolgesinde afganlilar cok belki onlara yakin devletlerden olanlar cok,adamlarda bir giyim var, erkek adam neye benzedigi belli olmayan pantolonmu salvarmi bir sey giymis,onun uzerinde uzun entari gibi bir sey onun uzerindede ya yelek ya ceket kafada degisik bir takke elinde tesbih yuzde bir yigin sakal,arkasinda ayni tipde cocuklar ve kadin,birde bagira cagira kendi dillerini konusmalari yokmu....

    ....sydneyde guzel dalgali okyanus plajlari vardir,dalga cok oldugu zaman iyi surf culer surf yaparlar,plajlar kontrol altindadir yani can kurtaranlar vardir life saver denir,hepsi tecrubeli yuzuculerdir,,yine cok meshur bondi plaji vardir,bondi rescue diye tv programi vardir bir cok devletlerde izlenir..bazi plajlarin biraz gerileri agaclikdir,pik nik maslari konmustur tuvalet ve duslar konmustur,hafta sonun deniz kenarinda gecirmek isteyenler icin sahanedir.

  • ⭐⭐

    ..australyanin native kendine mahsus iki hayvani vardir,bir tanesi kangurudur,bunlarin bir kac cesidi vardir,digeride koala denir kucuk sirin ayi tipi bir hayvandir,koala agac tepelerinde yasar,okaluptus bitkisi ile karinlarini doyururlar ve gunun 18 saatinde uyurlar,belli yerlerde kolonileri vardir toplu yasarlar,nesilleri azalmaktadir..
    .kangurular dogada yasarlar baslari bostur,tarim yapilan arazilere yakin yasarlar ve karinlarini doyururlar,eskiden kedi kopek mamasi yapilmak icin avlaniliyorladi, hala oluyormu bilmiyorum, bazi restaurantlarda kanguru eti satiliyor

    .kus cinsinin her turu bulunur,degisik tur papaganlar her yerde vardir,yarasalarimiz coktur,arka komsumun bahcesinde citlenbik agaci vardi meyva vermeye basladimmi gece yaraslar gelir,gecerkende koca koca kaka larini benim bahceye birakirlardi,temizlemeside bir hayli zordur, neyse agac kesildi bizde kurtulduk.
    ...denizlerimizde shark denen kopek baliklari cokdur, plajlar kontrol altindadir yuzenlere bayraklar arasinda yuzmeleri tavsiye edilir,maalesef her yil bir kac kisi kopek baligi kurbani olur,kopek baliklarida cok cesitlidirler50 santimden 3 metreye kadar buyurler,
    ....northern territory diye bolge vardir darwin sehrinin oldugu bolge,deniz girintileri nehir gibi olmustur,bu bolgelerde timsahlar coktur,bazi nehir kiyilarina, deniz kiyilarina buralarda uyumayin timsah tehlikesi var diye tabelalar konmustur.....australya orumcegi cok olan bir ulkedir,ama orumcek sokupda olen yok gibidir, tehlikeli zehirli orumcekleri vardir.kendim iki haftada bir evin camlarini disardan temizlerim hep orumcek aglari ile dolarlar,cok caliskan hayvanlar olmalilar.
    .... zehirli yilanlarida coktur,sehirlerde pek yilan gorulmez,her hayvanin yasamini surdurecegi karnini doyuracagi bolgeler vardir,47 yilda bir sefer yilan gordum...bir seferde oltama kucuk kopek baligi takildi,geriye denize attim..
    ..australyaya gelen turist hava alanindan icince karsisina kangurular cikacagini zannermis,bazi forumlarda sorarlar ya abi orda zehirli orumcekler cok zehirli yilanlar varmis nasil yasiyorsun,bana milyon verseler gelmem oraya diyorlar.hic bir sey disardan gorundugu gibi degildir.
    ......burda gun isigindan faydalanma vardir her 6 ayda bir saatleti iler/geri aliriz.....mart ayinda sonbahar mevsimine girdik,dun aksamda saatlerimizi bir saat geriye aldik,yani bir saat daha fazla uyuyacagiz....bu gun 4 nisan pazar.hristiyan aleminin buyuk kutsal bayrami easter denir turkiyede paskalya bayrami denir,dindar olanlar kiliselere giderler,alis veris merkezleri resmen kapalidir, cuma gunde good friday diye taildi,her yer kapaliydi,tatil bayram gunu pazar gunne denk geldigi icin milletin hakki yenmesin diye pazartesi gunu de tatildir,boylece calisanlar 4 gun tatil yapmis oluyorlar...australyanin diger native hayvani tasmanian devil... tasmanya seytanidir,kucuk cirkin bir hayvandir,bunlarinda nesilleri tukenmek uzeredir.
    ..kalin saglicakla

  • ⭐⭐

    ..nsw bizim eyalettir,eyalet sinirlari her yonden 1000 km yi gecer veya o civardadir.ustumuzde qeensland eyaleti vardir,topraklari cok genistir,bas sehri brisbane dir.north,kuzey diyelim yani deniz sahilinden kuzeye dogru gidildikce hava daki nem oranida artaryaz aylarinda rutubetli hava da insanin vucudu yapi yapis olur.,buyuk sehirlerden emekli olan insanlarin cogu sehirdeki evlerini satip queennsland eyaletinin yukarlarinda sakin kasabalara yerlesirler,ama giden bir pismandir gitmeyen bir pisman..deniz kenarlarinda bir kac ana sehir vardir ondan sonra deniz sahillerinde kucuk kucuk yerlesim yerleri.1 numarali high way butun australyayi dolasir,kucuk sahil kasabalarinada ana yoldan yol ayrilimlari olur.
    .....Brisbane sehride buyuyen sehirler arasindadir,gerci eskidende ausralyanin 3 uncu sehriydi,,,simdide devamli buyuyup yayiliyor,1980 yilinda tek basima calismaktanm cok zorlanmistimtek kisi calisip borc odemek zor oluyor,burda evimi satip brisbaneye tasinirsam ne olur, orda evler ucuz diye duymustum,bir gun coluk cocugu attim arabaya ver elini brisbane,bazi geceler arabada sabahladik bazi geceler cadir kurup kaldik..... sehir gobegine cok yakin bir yerde emlakci gordum,ev filan bakiyorum dedim,adam beni bir eve goturdu yeni yapilmis iki katli ev, fiati 45 bin dolar gicir gicir ev.sydneydeki evimi satsam cok az bir borcla bu evi alacagimi dusundum,sydneye donduk,dostlara anlattik,beni vaz gecirdiler b ya burda zar zor bir kac dost ediniyoruz orda turk filan yok,kimlerle arkadaslik edeceksin,yok is sahalari filan az,vel hasil vaz gectik...
    .......guzel bir eyalet ayni zamanda felaketler bolgesi,tayfunlkarin firtinalarin cok oldugu bir bolge,bir kac hafta evvel yine bir bolgesini seller basti,en cok zarari sel baskinlarindan yiyen bir eyalet.sydneye gore ev fiatlari %40 filan daha ucuz...
    ....brisbane sehrinin gold coast diye bir bolgesi vardir,bizim eyalet ile sinirdir,42 km kumluk sahili vardir,cok turist ceker,kendimde 5 sefer gitmistim,dayali doseli kiralik daireleri coktur,gunluk,haftalik aylik,,,, bir kac buyuk parki vardir,,,,,sea world,,,icinde egitilmis yunus baliklari ve fox baliklari vardir show yaparlar,deniz hayvanlari vardir.
    wet and wild diye baska bir park vardir tamamen yuzmek,kaymak,bir nevi havuzlar, dalga yapan havuzu vardir.movie world diye baska bir parki vardir luna park gibidir,
    ..dreamworld diye baska bir parki vardir.para harcamak isteyen icin cok eylence olur.. 3 park icin bir bilet alinirsa bir kac ay icin gecerlidir...
    .......queensland eyaletinde seker kamisi uretimi coktur.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

66
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum