Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Merhaba Arkadaslar,
    Amerika da Endustri muhendisligi bolumunde master yapiyorum. Burada muhendis olarak calistim ve deneyimlerimi sizlerle paylasmak istiyorum.Oncelikle calistigim yer Pittsburh Pennsylvania da bir demir celik firmasi idi. Burada is bulmak konusunda cok calismamiz gerektigi konusunda hemfikiriz.
    Amerika da eger caliskansaniz kapilar acilir. Bu firsati bir profosorum sayesinde buldum. Oncelikle iyi bir CV ve onceki donemlerde is deneyiminizin olmasi sizi one tasiyacaktir. Ortalama bazi firmalar icin onemli, bazilari ise hic onemsemiyor! Ama tabiki iyi olmasi gerekiyor.
    Ise ilk basladiginizda ortama uyum saglamaniz cok onemli! Burada calisanlar genelde cok yardimci oluyor ve eger sizin calisma isteginizi gorurlerse bu cok hoslarina gider!
    Isinizi severek yapmaniz size cok yardimci olacaktir. Ilk basladiginizda biraz zorluk ceksenizde, zamanla alisirsiniz cunku dedigim gibi genelde cok yardimci olurlar. Yoneticim Bana ilk hafta herseyi gosterdi, anlatti. yapacagim isleri soyledi. ( Ben stajyer olarak calistim sadece belirtmek isterim ) . Sonra bana biraktilar. Ne zaman sorum olsa kibarca karsilayip cevap verdiler. Isimi cok sevmeye basladim.
    Burada isinizi nasil yaptiginiz cok onemli bence. Temiz is dedigimiz kavram yani. Isinize ozen gostermeniz yoneticileri etkileyecektir bana gore. Ne kadar kucuk olsa da yapilan is, Bu isi onemsemeniz ve ozen gostermeniz gerekli diye dsunuyorum.
    Sirketteki tek bayan muhendis bendim ve amerikada bayan Muhendislere genelde saygi duyulur. Amerikalilar pek muhendisliklere yonelmiyor burada, o yuzden bayan muhendis iseniz sanslisiniz bana gore !
    Bir kere kesinlikle ingilizce bilmelisiniz! Ozellikle teknik ingilizce. Bilmeden iletisim kurmaniz, ne olup bittigini anlamaniz cok zor. Ben ilk haftalar biraz zorluk cekmistim ama daha sonra cok sey ogrendim calisarak.
    Ogrenci bile olsaniz, burada size saygi duyuyorlar. Yaptiginiz isin, emegin karsiliginin alindigini dusunuyorum.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @irem bilgilendirme icin tesekkurler. Acaba hangi eyalette calistiniz?


  • @crazycells Pittsburgh- Pennsylvania da calistim. Ekledim bilgiyi suan!

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @irem tesekkurler 🙂


  • Merhaba
    2019 talihlilerindenim. Amerika da iş konusunda kimya mühendisi olarak denklik almam gerekir mi? Orada tekrar okumam mı gerekir. İş konusunda imkanlarım olur mu bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim


  • @muhendis87 Amerika'da Muhendis olarak calismak (Endustri Muhendisligi) içinde söyledi:

    Merhaba
    2019 talihlilerindenim. Amerika da iş konusunda kimya mühendisi olarak denklik almam gerekir mi? Orada tekrar okumam mı gerekir. İş konusunda imkanlarım olur mu bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim

    Denklik için Mudek'in sayfasını inceleyebilirsiniz. ABD'de mühendis olarak çalışabilmek adına denklik istenen durumlar da var istenmeyen durumlar da. Ama denklik almak ya da kendi branşınızda ABD'de yüksek lisans yapmak, mühendis olarak çalışabilmek adına en kolay yol. İş imkanlarına gelirsek; son zamanlarda ABD'de işsizlik rekor seviyede çok düşük. Piyasalar ise oldukça iyi ve hareketli.


  • @entelman EUR-ACE Etiketi Geçerlilik Süresi ne mi bakmak gerekiyor.


  • Mudek'in sitesinde vardı öyle bir dönem ve geçerlilik süre bilgisi. Şayet o kıstasları karşılıyorsa, geçerli anlamına geliyor.


  • @entelman o listede var. denklik almak gerekmiyor mu öyle olunca. nasıl ilerlemek gerekiyor?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @muhendis87 Amerika'da Muhendis olarak calismak (Endustri Muhendisligi) içinde söyledi:

    Merhaba
    2019 talihlilerindenim. Amerika da iş konusunda kimya mühendisi olarak denklik almam gerekir mi? Orada tekrar okumam mı gerekir. İş konusunda imkanlarım olur mu bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim

    sayin @muhendis87 , sayin @entelman 'in da dedigi gibi denklik gerekebilir de gerekmeyebilir de. Ben genel cevap olarak daha once yine bu bolumdeki bir konuya yazmistim, oradan alintilayarak burada da paylasayim, yine daha ozel bilgisi olan arkadaslar da konuya katki yaparlar.

    Muhendislik ABD'de bir otorite tarafindan regulasyonu yapilan mesleklerden biri degil. O nedenle sizin sorunuzun net bir cevabi yok maalesef.

    Eger doktorluk, veterinerlik, dis hekimligi vs. gibi regulasyonu yapilan mesleklerden birini yapacak olsaydiniz, calismaniz icin lisansa ihtiyac duyacaktiniz ve bu nedenle denklik sinavlarina girmeniz gerekecekti. Fakat muhendislerin calismak icin genel olarak bir lisansa ihtiyaclari yok.

    Akreditasyon, sizin okudugunuz programin belli standartlarda bir egitim verdigi anlamina gelir. Fakat size neyin yetip neyin yetmeyecegine sizi ise alacak kurum(ya da is yeri) karar verecek.

    ABD'deki Egitim Bakanliginin resmi web sitesinde soyle yaziyor:

    https://www2.ed.gov/about/offices/list/ous/international/usnei/us/edlite-visitus-forrecog.html

    Recognition of Foreign Qualifications

    NOTE: THE U.S. DEPARTMENT OF EDUCATION AND USNEI DO NOT EVALUATE FOREIGN DEGREES OR QUALIFICATIONS. PLEASE DO NOT SUBMIT REQUESTS FOR SUCH EVALUATIONS TO US OR SUBMIT DIPLOMAS OR OTHER RECORDS FOR REVIEW. REFER TO THE LINKS BELOW.

    There is no single authority in the United States for the recognition of foreign degrees and other qualifications. International agreements and the practice in the U.S. education system and labor market recognize the existence of three competent authorities for recognition matters:
    .

    • The admitting school or higher education institution, for students who seek to study in the United States and who are presenting credits or qualifications earned abroad;
    • The hiring employer, for individuals seeking work and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad; and
    • State or territorial licensing boards, for individuals seeking to practice regulated professions in a jurisdiction of the United States and who are presenting degrees or other qualifications earned abroad.

    Yani kisaca diyorlar ki, Egitim Bakanligi yabanci ulkelerde alinan dereceleri ya da yeterlilikleri degerlendirmemektedir ve ABD'de bu degerlendirmeyi yapan tek bir otorite de yoktur.

    • Eger bir ogrenciyseniz diplomalarinizin ya da derslerinizin akredite olup olmadigina basvurdugunuz universite ya da enstitu karar verecek.
    • Eger bir is icin basvuracaksaniz, buna sizi ise alacak kurum ya da is yeri karar verecek.
    • Eger regulasyonu yapilan bir iste calisacaksaniz (yukarida bahsettigim saglik alanindaki meslekler), eyaletlerin ilgili ruhsat (lisans) kuruluna basvurmaniz gerekmekte.

    Burada konu hakkinda bilgi veren arkadaslarin yonlendirmelerinin yanisira ABD'de hangi iste calismayi dusunuyorsaniz, o kurumun Insan Kaynaklari'yla iletisime gecip, bu sorunuzu sorabilirsiniz. Is yerleri kendileri de sizin durumunuzu degerlendirmek isteyebilirler yahut sizi bir "credential evaluation service"e yonlendirebilirler. Eger sizi yonlendirirlerse ya da onerdikleri servisler olursa, bu servisleri kullanip sizi degerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Eger sizi yonlendirmezlerse degerlendirme servisini siz de secebilirsiniz. Ama bu degerlendirmenin bedava olmadigini unutmayin lutfen. Ayrica bazi degerlendirme servisleri diploma ya da transcriptlerinizin tercumesini ya da noter onayini da isteyebilirler. O nedenle bunu bilincsizce yapmak yerine bir amaca yonelik yapmaniz daha mantikli olur.

    Ornek olmasi acisindan, misal NCEES muhendislik konusunda da degerlendirme yapan bir servis:


  • @crazycells teşekkür ederim. eşimde iş güvenliği uzmanı aynı durum onun içinde geçerli o zaman dimi

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @muhendis87 Amerika'da Muhendis olarak calismak (Endustri Muhendisligi) içinde söyledi:

    @crazycells teşekkür ederim. eşimde iş güvenliği uzmanı aynı durum onun içinde geçerli o zaman dimi

    evet, yukarida yazdigim cevap genel bir cevap. O 3 madde ABD'de yasayan herkes icin, her meslek grubu icin gecerli.


  • @muhendis87 Amerika'da Muhendis olarak calismak (Endustri Muhendisligi) içinde söyledi:

    Merhaba
    2019 talihlilerindenim. Amerika da iş konusunda kimya mühendisi olarak denklik almam gerekir mi? Orada tekrar okumam mı gerekir. İş konusunda imkanlarım olur mu bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim

    Merhabalar, ben de kimya muhendisiyim, 2018 talihlisiyim. @crazycells 'in söylediklerine ek olarak kendim araştırıp öğrendiklerimi de size aktarayım. Denklik konusu kurumun, okulun kararına bağlı ve baktığım iş ilanlarının büyük bir kısmında(hepsinde değil, yine kurum insiyatifi) eğer direkt olarak muhendislik ilanlarıysa Engineer in Training denen bir sertifikayi istiyorlar. Bu sertifikayı almak için FE (fundamentals of engineering) exam denilen bir sınava girmek gerekiyor. Bu sınavı yapan kurumun sitesinde ABET akreditasyonu olan bir okuldan mezun olmak gerektiği söyleniyor. Ama ben bu konuda açıkçası emin değilim o yüzden bu bilgiyi kesinmiş gibi vermek istemiyorum, mezun olduğunuz okula göre arastirmanizda fayda var. Sınava çalışmak için en güzel kaynağın "FE Exam chemical engineering review manual" diye bir kitap olduğunu söylemişler yabancı forumlarda. Ben kitabı en uygun olarak Amazon'dan ikinci el aldım 35 dolar gibi bir rakama, 10 gün gibi bir sürede geldi. Sınava girmeyi düşünürseniz çalışmak için ideal süreyi 5-6 ay olarak söylüyorlar, tabii ki sizin çalışma performansiniza ve ayiracaginiz süreye göre değişecektir 🙂 benim de bildiklerim şimdilik bu kadar, forumu takipte kalırsanız ben de gittikten sonraki tecrübelerimi paylaşıyor olacağım 🙂


  • @gallifrey sizin mulakat zamanınız belli mi?bizden once gideceğiniz kesin o yuzden tecrübelerinizi aktarmanizi bekliyoruz


  • Emeğin karşılığı kesinlikle alınıyor. Sana iyi davranıyorlar ki işini severek yap 🙂


  • Bir süredir ABD'ye gitmeden internet üzerinden iş arıyorum. Mühendisim. Kendi branşımdaki ilanlara başvuruyorum. Bu zamana kadar mühendislik diplomasının denkliği ile ilgili bir soru ile karşılaşmadım. Dikkat ettikleri noktalar daha çok; iş deneyimleriniz (ABD'de iş deneyiminizin olup olmadığına ayrıyeten dikkat ediyorlar), ABD içi varsa eğer referanslarınız.


  • @irem İrem Hanım size ulaşabilme ihtimalim var mı acaba bi yerlerden sosyal medya olur,forum olur.Ben de endüstri mühendisiyim.Kafamda bir çok soru var.Abdde mesleğimi yapmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ddalga33 Amerika'da Muhendis olarak calismak (Endustri Muhendisligi) içinde söyledi:

    @irem İrem Hanım size ulaşabilme ihtimalim var mı acaba bi yerlerden sosyal medya olur,forum olur.Ben de endüstri mühendisiyim.Kafamda bir çok soru var.Abdde mesleğimi yapmak istiyorum yardımcı olabilir misiniz?

    sorularinizi direkt foruma yazin sayin @ddalga33 , boylelikle herkes bilgisini paylaymis ve herkese yardimci olmus olur.


  • @ddalga33 Sorabilirsiniz tabiki sorularinizi.. Cevaplamaya calsiirim:)


  • @crazycells biraz toparlayalım da ona göre güzel bir şekilde aktaralım derim


Benzer Başlıklar

  • 1
  • 4
  • 15
  • 3
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

110
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

425.4k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum