Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • @goodluck Verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. Ogrenmis oldum. amacim kotulemek falan olamaz, kanaatimi yazdim sadece. Bana buradan gorundugu sekilde yazdim. Ileride ziyarte etme firsatini bulursam daha da iyi ogrenirim. Hayattaki en buyuk basari mutlulugu yakalayabilmek. Orada ya da burada, oyle ya da boyle. Siz yakalayabilmis gibi gorunuyorsunuz. Tebrik eder, mutluluklar dilerim.


  • @goodluck hurricane sorununu nasil cozdunuz merak ettim 🙂

  • ⭐⭐

    @murat-taskin
    Sigorta 😀 keske evi alip goturse

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    büyük geçmiş olsun forumdan olanlar varsa iyiler mi acaba haber verebilirler mi


  • @ayvalik10 Oturdugum ev camasir makinasi sikmaya gecince sallandigindan. 8 siddetinde deprem olsa farketmem muhtemelen. Tesekkurler 🙂


  • @ayvalik10 sayın @ayvalik10 bu haber vesilesiyle Amerika'da depremin en çok etkili olduğu yerle ilgili bilgilerim dahilinde katkı sunmuş olayım.

    California'nın genelinde yapılaşma ve yapı çeşitliliği ne durumda bilmiyorum ama örneğin konutlar tipik müstakil evlerse deprem açısından çok da endişelenecek bir durum yok. Apartman komplekslerinin de Türkiye'deki kadar çok katlı olduğunu sanmıyorum, bu yüzden bunlar için de çok endişelenecek bir durum yoktur sanırım (deprem = can kaybı değil, deprem = yapı hasarı = can kaybı olabilir ancak).

    Hastane, okul gibi kamu binaları da yapı önem katsayısının yüksek olduğu yapılar. Bunlar için de depreme daha dayanıklı inşa ediliyorlar diyebiliriz.

    Köprü, viyadük ve barajlar için ise bu yapılar olası bir hatanın telafisi için çok yüksek maliyet gerektirebilen yapılar. Bu yüzden inşa edilirken daha güvenli tarafta kalınır. Bu ne demek, örneğin normalde daha az yük taşıyacağı biliniyorken faya yakın bir yerde konumlanacaksa deprem etkileri düşünülerek sanki daha fazla yük alacakmış gibi güvenli tarafta kalınarak tasarlanır ve inşa edilir.

    Şehir merkezinde ise gökdelenler mevcut. Bunlar için de sanılanın aksine depremden çok rüzgar yükü etkili. Yani bu yapılar olası büyük bir depremden ziyade sürekli veya dönemsel maruz kaldıkları rüzgar yükleriyle daha çok baş etmek zorundalar.

    Deprem, çarpık kentleşme ve usulüne uygun inşa edilmeyen yapılar varsa endişe edilecek bir konu. Türkiye çok çok acıdır ki bunun iyi bir örneği. California'daki fay hattının varlığı (San Andreas fayı) eğer yapılaşmada büyük yanlışlar yoksa deprem açısından çok endişe edilecek bir durum değil. Aksine fay hatlarının varlığı örneğin sıcak su kaynakları açısından bir zenginliktir. Halk bununla yaşamayı öğrenmişse, deprem yönetmelikleri buna uygun hazırlanmışsa ben endişe edecek bir durum görmüyorum.

    California bölgesi için okuduğum, duyduğum kadarıyla aşırı sıcaklar ve buna bağlı orman yangınları çok daha tehlikeli doğal afetler.

    Bir de son olarak haberde yanlış ifade edilmiş, sayın @caglaror da o şekilde kullanmış. Teknik açıdan depremin büyüklüğünden bahsederiz, yani 5.6 büyüklüğünde bir deprem denmesi gerekirdi. Depremin şiddeti ise o bölgeyi, insanları vs. nasıl etkilediğidir. Örneğin Japonya'da 8.9 büyüklüğünde deprem oluyor, bir iki yapıda hasar var, can kaybı ve yaralı yok. Bu durumda deprem çok şiddetli değil. 1999 Gölcük-Adapazarı depremi ise çok şiddetliydi. O depremi yaşayıp yıllar sonra bile deprem denince kötü olan, en ufak bir sallantıda panik olan insanlar biliyorum.

    Son bir not, ev alırken fayansına, alçısına bakmayın, betonarme projesine erişip bir bilene veya İnşaat Mühendisleri Odasına danışın veya evi/binayı bir bilenle gezin. Çok alışıldık gelmiyor ama özellikle fay hatlarının yakın olduğu illerde oturanlar buna daha çok özen göstermeli.


  • @azuleverde Sayin @azuleverde ben de bu vesile ile konuya dikkat cektiginiz icin tesekkur ederim.
    Can ve mal kaybina neden olan carpik kentlesme ve yapilasma vizyonudur, hedefidir, dogal afetler yeni kesfedilmedi, bin yillardir biliniyor... Santa Clara sehir merkezindeki beton binalar haric yerlesimin %99 (belki daha fazlasi) ahsap ve en cok 3 katlidir. Geneli de 1 katlidir.
    Ben condo (condominium) denilen (google kafakaristiriyor) iki katli ahsap evlerden birinde ust katta oturuyorum. Ev 46 yasinda ama tas gibi, Tek sikinti ahsap olmasi ve eski tekniklerden kaynakli sarsintiyi ve sesi iletmesi sorunu. Tren gecer sallaniriz, alk kat gardrobun kapagini kapatir sallaniriz, benim kiz kosar evde sallaniriz, deprem olsa buyuk olasilikla alt kat camasir yikiyor der geceriz. SF bu konuda daha buyuk risklere sahip.
    Deprem dereceleri bulan kisinin adiyla aniliyormus ve her 1 derece logaritmik olarak artisa (10 tabaninda) es degermis. Yani 5.6 ile 6.6 arasinda 10 kat siddet (enerji) farki var. Hal boyleyken Japonyada 8-9 siddeti 1 kisiyi heyecandan kalp krizine sokarken bizde 6-7 de tas tas ustunde kalmaz. Buradaki ahsap evler muhtemelen sallanir durur.
    Ceyhan depremini yasamis birisi olarak Sakarya depreminin ertesi gunu gonullu ekiple yardima gitmis 1 hafta sahra cadirinda yatip ilac tasnifinde hastanede calismistim. Birbirimize -kendimize geldigimiz anlarda- sordugumuz soru insanlari neyin oldurduguydu. Deprem oldurmuyor insanlari, ya da diger afetler.

    Ahsap eve alistim. Eski cardakli gunlerimi hatirlatiyor...
    PS: Deprem panik atagim gecmis degil. Esim sahit uyuya kaldigim cekyatta birisi hizlica kalksa ya da otursa kapiya dogru firlarim uykumun arasinda 😞


  • @caglaror rica ederim. Toplumun depremi yaşamayan kesimi çabuk unutuyor ama benim aklım çıkıyor binaların halini gördükçe, hele de İstanbul'a gittiğim zaman. Türkiye için çok ciddi bir konu aslında ama deprem bilincimiz çok zayıf maalesef.

    California'da örneğin sizin bulunduğunuz bölge tahmin ettiğim gibiymiş. Evlerin ahşap olması hem doğa hem de deprem güvenliği açısından iyi bir şey aslında. Sizin evinizin çok sallanması durumu (hatalı bir imalât yoksa) bizim çoğunlukla yapılarda uygulamaya çalıştığımız esnek davranış modeline (sünek davranış modeli de denir) bir örnek. Üst katta oturduğunuz için herhangi bir sarsıntıyı daha çok hissediyorsunuz ama yatay taşıyıcı elemanların (ör. kirişler) yetersiz oluşundan da kaynaklanabilir.

    Evet dediğiniz doğru, burada kullanılan değer de Richter ölçeğine göre. Yanlış hatırlamıyorsam Richter de California'da yaşamış bir bilim insanıydı. Ve evet büyüklük artışı logaritmik tabanda ifade edilir, bu gibi detayları başka disiplinlerden kişiler pek bilmez genelde şaşırttınız beni (:

    Ben herhangi bir depremi o kadar şiddetli yaşamadım ama öğrenciliğim sırasında tanıştığım kişileri dinledikçe, empati yaptıkça, depremi de daha çok öğrendikçe biraz biraz anlamaya başladım insanların neler hissettiğini. O yüzden verdiğiniz örnekte nasıl bir halde olabileceğinizi çok iyi anlıyorum. Depremi yaşamış birinin tepkileriyle yaşamamış birinin tepkileri çok farklı. Depremden konuşurken konuşma şekilleri bile çok farklı. Doğal afetler içinde insanları uzun yıllar en çok etkileyen deprem sanırım.

    Tabii her doğal afet gibi buna da uygun yaşamak elimizde. Çözümler çok zor değil, biraz bilinçlenip buna göre hareket etmeyi birçok açıdan yeterli buluyorum ama en büyük pay her zaman idarelere ve yerel yönetimlere düşüyor

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    California'daki arkadaslara gecmis olsun, forumdaki dogal afetlere hazirlik konusu:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/1486/abd-deki-dogal-afet-bolgeleri-ve-dogal-afetlere-hazirlik

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    1952 yılındaki california

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    İyi geceler güney tarafında yaşayanlar umarım cevap yazarlar.


  • San Fransisco ve çevresinde "Housing" problemini anlatıyor.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    San Francisco Onewheel Pint (kalın tekerlekli kaykay) şehir gezintisi yapabilir siniz.


  • Merakimdan soruyorum yanlis anlamayin Uber yapan birisi minimum wage ile gecinecek birisi ne umutlarla Los Angeles a daha dogrusu California ya tasiniyor cok merak ediyorum.


  • Arkadaşlar,glendale hakkında bana biraz bilgi verebilecek biri var mı acaba?

  • ⭐⭐⭐

    Bazı şeyler yolunda gider ise, San Diego’ya son 2 sene.

    2 sene sonra güncellemek üzere...


  • @FreeWoRLD karar verilmiş, hayırlı olsun 🙂 sizi Charlotte-NC'dan soğutan nedir acaba?


  • @FreeWoRLD bekleriz hocam 🙂

  • ⭐⭐⭐

    @omertug, içinde söyledi: California

    @FreeWoRLD karar verilmiş, hayırlı olsun 🙂 sizi Charlotte-NC'dan soğutan nedir acaba?

    Sogutan veya sevdiren bir ozelliginin olmamasi desem 🙂

    Esasini bahsetmek gerekirse, su an calistigim is yerinin bir diger subesi San Diego'da ve transfer olabilme sansim yuksek (yada sansim var diyeyim). Fakat oncelikli olarak GC islemlerinin tamamlanmasi gerekecek ve bu zaman dilimi yaklasik1.5 sene daha diyebilirim. Eh, birazda maas artmasi gerekli oradaki yasam masraflarina gore.

    Secenek olursa ve is durumu cozulmus durumda da olunca, Charlotte yerine San Diego'yu tercih ederim ki bir hayli uzun zamandir hedefim orasiydi.

    Amerika'da yasanacaksa, orasi "America's Finest City - San Diego" olmali bence 🙂 Veya bir denenmeli. Bakalim. Yapabilirsek ne ala, olmazsa saglik olsun:)


  • @FreeWoRLD ay ben bayıldım San diegoya. Umarım olur.


Benzer Başlıklar

  • 32
  • 109
  • 1
  • 10
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

90
Çevrimiçi

40.2k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum