Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Iowa, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Amerika Birleşik Devletleri'ne 1846 yılında katılmıştır. En büyük ve en gelişmiş şehri Des Moines'dur.

    alt text

    Etnik yapı

    2010 sayımına göre, nüfusun %91.3'ü Beyaz (%88.7'si Hispanik olmayanlar), %2.9'u Siyahi ya da Afroamerikan, %0.4'ü ABD Kızılderilileri ve Alaska yerlileri, %1.7'si Asyalı, %0.1 Hawaii yerlileri ve diğer Pasifik Adaları yerlileri, %1.8 melezdir. Toplam nüfusun %5'i Hispanik ya da Latin kökenlidir.

    Ekonomi

    Kişi başına düşen milli gelir 2008 itibarıyla 36.680 dolardır. Iowa ekonomisi önemli ölçüde tarıma dayalıdır. Toplam üretimin yüzde 24.3'ünü tarım sektörüne dayalı işletmeler gerçekleştirir. Üretilen başlıca ürünler domuz eti, mısır, soya fasulyesi, yulaf, büyükbaş hayvan, yumurta ve süt mamulleridir. Aynı zamanda Iowa ülkenin en çok etanol yakıtı üreten eyaletidir.

    Endüstri ürünleri olarak ise gıda, makine, elektrikli ekipman, kimyasal ürünler, matbaacılık ürünleri ve ana metaller üretilir. ABD'nin en büyük finansal, sigorta ve yayımcılık şirketlerine ev sahipliği yapan eyaletin başkenti Des Moines, ABD'deki sigortacılık sektörünün merkezi sayılmaktadır.

    Vergiler

    Eyalette vergi oranları oldukça düşüktür. Kişilerin gelirleri, varlıkları ve yatırımlarına uygulanan vergi oranları yüzde 0.26 ile 8.98 arasında değişmektedir. Satışlardan ise yüzde 5 vergi alınır.

    Bayrağı :
    alt text

    Kaynak: Wikipedia


  • Iowa; haritada orta kuzey diye tarif edilen alanda sanki diğer Amerika eyaletleri arasında adeta hapsedilmiş görüntü veren ve neredeyse Türkiye’nin dörtte biri kadar alana sahip olmasına rağmen sadece 3 milyonu aşkın nüfusuyla Amerika insanının bile unutmuş olduğu şirin ve insanlarının misafirperverlik konusunda Anadolu insanını anımsatan Amerika’nın gariban eyaletidir. Başkenti Des Moines yaklaşık 200000 olan nüfusu ile eyaletin en büyük şehridir. Iowa denilince akla gelen ilk şeylerden biri mısır tarlalarıdır. Iowa' nın en yüksek tepesinin 3 katlı bir bina büyüklüğünde olması ve Amerika'nın %20’sine mısır tedarik etmesiyle mısır tarlaların neredeyse Iowa yüzölçümü kadar olması yadırganılmayacak bir durum olsa gerek.
    Iowa’da wat yapılabilecek en güzel yerlerin başında Ames geliyor. Şehir hem küçük ve şirin aynı zamanda Iowa State University adında bir üniversiteye sahip. Ulaşım açısından diğer küçük Iowa şehirlerine göre üstünlük sağlayan Ames, üniversite eğlence mekânları ile göz dolduruyor. Gezilecek yerlerin başında sadece Iowa' nın gözdesi değil çevredeki eyaletlerin bile yazın uğrak mekanı yeşilliklerin ve göllerin diyarı Spirit Lake ve Okoboji yöresinden bahsediyorum. Normalde çok küçük bir nüfusa sahip olmasına rağmen yaz aylarında gelen turistlerle birlikte kent nüfusunu 10' a katlayan bir doğa harikası şehirdir. Birbiri ile bağlantılı 3 büyük gölde insan sayısından daha fazla tekne, bot, jet ski ile Türkiye’den farkını hemen hissettiriyor. Burada wat öğrencilerine verilen işler pizza(Godfather's Pizza) ve fast-food restoranları ile eğlence parkı. Bunlar wat şirketlerinin yaz aylarında gelen turistlere hizmete yönelik ayarladıkları işler çünkü bu işlerde çalışacak Amerikalı eksikliği var. İkinci bir iş bulmak çok zor eğer bir de fast-food restoranlarının birinde çalışıyor iseniz neredeyse imkânsız. Tecrübesiz bir şekilde ilk defa Spirit Lake' e gidiyorsanız 3 aylık toplam periyotta 3-4 bin dolar arası maksimum para kazanabilirsiniz. Çalıştığınız yerdeki yıl tecrübeniz arttıkça kazandığınız para da bu oranla artabiliyor. Okoboji ve Spirit Lake’de wat yapmak isteyenlere bir ön bilgi şehirde otobüs terminali yok ve en yakın terminal araba ile 1-1,5 saat uzaklıkta. Eğer olur da buraya yolunuz düşerse araba şart!
    Alıntıdır:Kaynak gezginpub.blogspot.com


  • Allah kısmet ederse bu eyaleti düşünüyoruz ancak hakkında o kadar az bilgi bulabildim ki yeniden mi değerlendirsem diye de düşünmüyor değilim açıkçası. Ekonomisnin tarıma ve hayvancılığa dayalı olması etkiledi açıkçası bizi.


  • Selamlar ben önce iş nedeniyle Nisan 2019 da Fort Dodge, IA ya geldim. Hali hazırda devam eden GC surecimizde Ağustos ayında sonuçlandı ve ailecek Ağustos ayından beri burada yaşıyoruz. Burası Amerikada bilinen en büyük alçıtaşı rezervine sahip şehirlerden birisi. Zaten Mineral City diye de adlandırılıyor. Ben maden mühendisiyim yine bu sektörde çalışıyordum ve şimdi burada devam ediyorum. FD 25.000 nüfuslu çok da büyük olmayan bir şehir fakat Amerikada zincir olarak görebileceğiniz bir çok market mağaza ve restoran var. Zaten nereye giderseniz gidin aynılarını yada baska istiraklerinim isimleriyle görürsünüz.
    Yasam pahalı değil. Marketlerde mağazalarda sürekli eleman aranıyor ilanı var. Des moines ve Ames e 2 ve 1.5 saat uzaklıkta. Şehirde toplu taşıma yok, taksi bile çok sınırlı. Yollarda evsiz falan görmezsiniz. Genel olarak herkesin bir işi var. 3 tane büyük alçı levha fabrikası, Nestle Purina pet food fabrikası, çiftlikler yakınlarında et işleme tesisi gibi iş olanakları var. Amerikanın çoğu yerinde olduğu gibi insanlar genelde evlerinde aileleriyle zaman geciriyor. O yuzden bazen arkadas toplantilari yapiyorlar. Bizim henuz bir arkadisimiz yok maalesef. Bir turk aile oldugunu ogrendik fakat henuz tanisamadik. Amerikada neredeyse herkesin bir hobisi var bu en begendigin özelliklerden birisi; balık tutma, motor sporları, kano vb
    Alış verişlerde ki vergi oranı 7% civarında. Alim gücü yuksek, herkes herşeye sahip olabiliyor.
    Hava olarak; aşırı nemli nisan ayında kar erimiş fakat hava hala serin ve bol yağışlı oluyor. Hazirandan sonra gerçek yaz başlıyor ve bu günlerde yağmur olmasına rağmen hava hala sicak ve nemli. Genelde hurricane pek gorulmedigini soyluyirlar. Fakat tornado olabiliyormus ama nadiren. Kasımdan sonra kar yagidigi söyleniyor. Sanırım mart sonunda kalkmış oluyor.
    Henüz biz de şehri ve çevresini kesif asamasindayiz ama yinede soru sormak isteyenler lutfen cekinmesinler.


  • Ahşap ustası marangoz olarak iş imkanlarını araştırma şansınız olursa sevinirim.
    Yeni hayatınızda mutluluklar sizlerle


  • @riderman bu sorunuzu soyle yanitlayayim. Usta olarak burada calisacaginuz bir yer mi ariyorsunuz yoksa, kendiniz bir girişimle bu işi mi yapacaksınız.
    2. Seçenek sizler gibi belli bir zanaatkar olanlar için amerikada her zaman iş var hemde çok iyi şartlarla. Çok emin olmamakla birlikte. Kendi işini kuranlardan devlet 2 sene kadar vergi almıyor veya buna b3nzer kolaylıklar tanıyor. Fort dodge ta iş yapar mi derseniz. Küçük bir dükkan gözüme çarptı. Ama zaten bir kaç tane de mobilya mağazası var, TR deki gibi adım başı göremiyorsunuz.
    Umarım istediğiniz gibi bir yer bulabilirsiniz.


  • Ben Cedar Falls'ta kaldim ve orasi ile aklima gelen ilk sey -33 dereceyi yasamam olmustu 🙂

    Mukemmel ingilizcenin konusuldugu bir yer...

    Kislar oyle boyle soguk degildi... Ama is bulunur ise Amerika'nin bir cok yeri yakin imkanlari sunuyor insana...

    Ben sakinligini sevmistim... Insani germeyen bir yer...

  • ⭐⭐⭐

    @Fatihk bende kendi mesleğimle alakalı bir soru sorayım. iş makinası operatörüyüm haliyle madenin olduğu yerde iş makinası olur diye tahmin ediyorum. bu iş kolu ile herhangi bir bilgiye sahipmisiniz ? vereceğiniz kıymetli bilgiler için şimdiden teşekkürler.


  • @semavi bakalim Kadir bey burada da göreceğiz bu yıl kisini. Çok soğuk ve uzun olacak bu yıl deniyor. Genelde sakin bir yer diyeceğim ama Fort dodge bu bölgenin metropolü gibi olmuş. Bu kısa dönemde bir çok cinayet haberi duyduk okuduk. O bizi biraz endişelendirdi açıkçası. 2 sene öncesine çok fazla olay olmazdı ama sin 2 yilda chicago dan çok fazla meksikalı geldiği söyleniyor. Avantajlı yönü minneapolis chicago omaha gibi büyük şehirlere araba ile gidilebilir olması.
    Size verdigim cevapta zaten bildiginiz şeyleri yazmış oldum 🙂
    Nasıl olsa herkes okuyor diye düşündüm 🙂


  • @Oktay-İbiş bey bu tarz meslekler her yerde iş bulur. Ama burada onun için tekrar bir sertifika almanız gerekir. Ben onu öğrenip size yazarım. Bu arada şu an talihli misiniz.

  • ⭐⭐⭐

    @Fatihk kısmetse bu sene başvurumu yapıcam eşimle beraber sertifika hakkında bilgim var yalnız ben şöyle bir şey sorucam Türkiyedeyken sertifikaya başvurup online olarak sınavlara girip alma gibi bir şansımız varmı ? ben baktım ama inanın pek bir şey anlamadım. mesela bir sitede 79 dolara 1 saatte veriyor çevrim içi olarak çok soru sordum kusuruma bakmayın ne kadar bilgi toplayabilirsem yararıma 🙂


  • @Fatihk Cevabınız için çok teşekkürler.
    İlk etap da ilk şık olarak bir atölyede çalışıp sistemi öğrenip kendi işyerimi açmak.
    Bölge olarak henüz karar vermedik.
    Bir müşterim ile yüz yüze görüşme olumlu geçti.
    Kendisi north Carolina cary de yaşıyor.
    Bana yardımcı olabileceğini söyledi bakalım.
    Siramiz gelene kadar neler değişecek hayatımızda.


  • Merhaba bu eyalet gc ile ilk gelecekler için nasıldır 2 kişilik bir aile için ilk başta sıradan kalifiye olmayan işler yapacağımız için bu konuda aydınlatabilirmiaüniz ortalama aylık kira ne kadardır?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @MUSTAFA-ARAZ-1

    https://www.niche.com/places-to-live/s/iowa/


  • @ayvalik10 by bilgilee çoğunlukla corona öncesi bu yüzden yeni bilgiler olması açısından sorumu yazmıştım bu videoları izlemiştim zaten
    Cevabınız için teşekkürler yinede🙏

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @MUSTAFA-ARAZ-1 en güncel bilgilere eyalet karşılaştırmaları aşağıdaki sitelerden yapabilirsin

    www.areavibes.com
    www.livability.com


  • @Fatihk
    Merhaba Fatih Bey
    Umarim hala forma giris yapiyorsunuzdur. Ben turizm calisaniyim des moines te is ilanlari ve verilen saatlik ucret ayrica ev kiralari tum bu etkenler iyi gozukuyor. Saatlik 17usd ucret - 2bed 1 bath evler 800-900 usd gibi gozukuyor. Nasip olursa mulakat sonrasi tasinmayi planladigim 3 sehirden birisi...

    Tavsiye eder misiniz ?
    İnsanlari nasildir ?
    Kış kaç ay sürüyor ve dondurucu mu?
    İlkokul icin egitim nasil?
    Sosyal hayat nasildir? ( Kendi halinde bir aileyiz )

    Bildikleriniz konusunda bilgi paylasirsaniz cok mutlu olurum

    Simdiden tesekkurler


  • @Fatihk, içinde söyledi: Iowa

    Selamlar ben önce iş nedeniyle Nisan 2019 da Fort Dodge, IA ya geldim. Hali hazırda devam eden GC surecimizde Ağustos ayında sonuçlandı ve ailecek Ağustos ayından beri burada yaşıyoruz. Burası Amerikada bilinen en büyük alçıtaşı rezervine sahip şehirlerden birisi. Zaten Mineral City diye de adlandırılıyor. Ben maden mühendisiyim yine bu sektörde çalışıyordum ve şimdi burada devam ediyorum. FD 25.000 nüfuslu çok da büyük olmayan bir şehir fakat Amerikada zincir olarak görebileceğiniz bir çok market mağaza ve restoran var. Zaten nereye giderseniz gidin aynılarını yada baska istiraklerinim isimleriyle görürsünüz.
    Yasam pahalı değil. Marketlerde mağazalarda sürekli eleman aranıyor ilanı var. Des moines ve Ames e 2 ve 1.5 saat uzaklıkta. Şehirde toplu taşıma yok, taksi bile çok sınırlı. Yollarda evsiz falan görmezsiniz. Genel olarak herkesin bir işi var. 3 tane büyük alçı levha fabrikası, Nestle Purina pet food fabrikası, çiftlikler yakınlarında et işleme tesisi gibi iş olanakları var. Amerikanın çoğu yerinde olduğu gibi insanlar genelde evlerinde aileleriyle zaman geciriyor. O yuzden bazen arkadas toplantilari yapiyorlar. Bizim henuz bir arkadisimiz yok maalesef. Bir turk aile oldugunu ogrendik fakat henuz tanisamadik. Amerikada neredeyse herkesin bir hobisi var bu en begendigin özelliklerden birisi; balık tutma, motor sporları, kano vb
    Alış verişlerde ki vergi oranı 7% civarında. Alim gücü yuksek, herkes herşeye sahip olabiliyor.
    Hava olarak; aşırı nemli nisan ayında kar erimiş fakat hava hala serin ve bol yağışlı oluyor. Hazirandan sonra gerçek yaz başlıyor ve bu günlerde yağmur olmasına rağmen hava hala sicak ve nemli. Genelde hurricane pek gorulmedigini soyluyirlar. Fakat tornado olabiliyormus ama nadiren. Kasımdan sonra kar yagidigi söyleniyor. Sanırım mart sonunda kalkmış oluyor.
    Henüz biz de şehri ve çevresini kesif asamasindayiz ama yinede soru sormak isteyenler lutfen cekinmesinler.

    Hocam merhaba.
    Çalıştığım şirketin bir fabrikası da Iowa da eğer olurda dv2024 de yüzümüz gülerse bu eyaleti tercih edeceğim.
    Hâlâ oradaysaniz biraz daha bilgi verme şansınız var mı:)


  • dv2024 kazananı olarak bu eyaleti düşünüyorum ben inşaat müh eşim psikolog ilk etapta kendi işlerimizi yapamayız muhtemelen ama doordash ve uber gibi ya da restoran cafe tarzı yerlerde iş bulma kolaylığı nedir acaba ?


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

130
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum