Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Sıfırdan İngilizce Öğrenmek: İngilizce öğrenmeye nereden başlamak gerekir?
    Sıfırdan İngilizce nasıl öğrenilir, İngilizce öğrenmeye nereden başlamak gerekir, İngilizce çalışmaya nereden başlamalıyım ya da adım adım İngilizce öğrenmek istiyorum, ne yapmalıyım gibi sorular öğrencilerden sık sık aldığım sorular.

    Bu sebeple yıllardır hem kendim deneyip kullandığım hem de kendi öğrencilerimin kullanıp başarılı olduğu adım adım İngilizce çalışma yöntemlerini sizinle bu derste paylaşacağım. Biraz uzunca bir ders olacak ama hayatınıza İngilizce kadar etki edecek bir konuda emeğinize ve dikkatinize değecek.

    Sıfırdan İngilizce Öğrenmek için bir Yol Haritası
    Bu Yazı Hayatınızı Değiştirebilir. Neden mi?
    Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü bu yazıda size İngilizce öğrenmeyi mantık çerçevesinde bütünsel bir şekilde anlatacağım. Yani belki de ilk defa dil öğrenirken tüm resmi göreceksiniz.

    Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü belki de ilk defa İngilizceyi korkulacak bir dil değil adım adım tamamlanacak ve sonu güzel bir yol olarak göreceksiniz.
    Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü bu yazıda dilbilimden, psikolojiye, teoriden, pratiğe, Trabzon'dan, Boğaziçine, İngiltere ve Amerika'ya uzanan bir dil serüveninden seçilmiş paha biçilmez ipuçları var.
    Bu yazı hayatınızı değiştirebilir çünkü başka kimsenin şu anda size anlatacaklarımı bir arada size anlattığını ya da anlatacağını düşünmüyorum. Klasik eğitim sistemi ve kurslar ne halde, benden daha iyi biliyorsunuzdur.
    Peki Böylesi Değerli Bir Şeyi Neden Paylaşıyorum?
    İnsanların değerli bilgiyi rekabet avantajı olarak görüp sakladığı bir dönemde maddi ve manevi değeri bu derece yüksek bilgileri sizinle neden paylaşıyorum?

    Bence en temelinde İngilizceyi bir ülke meselesi olarak görüyorum. Her gün İngilizce sebebiyle hedeflerine ulaşamayan insanlardan mesajlar alıyorum. İngilizce yok terfi yok, İngilizce yok yeni iş fırsatı yok, İngilizce yok hayal ettiği lisansüstü programa kabul yok, İngilizce yok yurt dışı eğitim bursu yok. İngilizce yok, sorun çok.

    Herkesin aktif ve akıcı bir şekilde İngilizceyi ikinci bir dil olarak konuşabildiği bir ülkede bilgiye ve eğitime erişim, uluslararası rekabet ve kaliteli iş gücü ve inovasyonun artacağına ve bunun ülkemize milyarlarca dolar katkısı olacağına inanıyorum. Bu bağlamda İngilizce şahsi bir mesele olmanın yanı sıra ayrıca bir ülke meselesi. O sebeple bu konunun çözülmesi gerekiyor ve ben de kendi üzerime düşeni yapmaya gayret ediyorum.

    İkincisi doğru rehberliğe herkesin hakkı olduğuna inanıyorum. Maalesef ve maalesef dil eğitimi de pek çok alan gibi ciddi anlamda ticarileşmiş bir durumda. Ticaretle bir sıkıntım yok. Ben de kitaplarımı, eğitimlerimi ve hizmetlerimi satıyorum. Ancak sıkıntılı bulduğum nokta piyasada çoğu zaman insanların boş boş dersler, teknikler ve programlarla oyalanıp vakitlerinin, paralarının ve umutlarının çalınması. 2 yıl kursa gidip de 2 satır yazı yazamıyorsanız aldatılmışsınız demektir. Acı ama gerçek bu. Ben bu durumu çalıştırdığım, rehberlik ettiğim pek çok öğrencide görüyorum. A üniversitesine, B kurumuna, C kursuna gitmiş ama İngilizce öğrenmenin mantığı bir türlü kendisine anlatılmamış. Sonra da herhalde bende bir sorun var sanıyor kişi. Hayır sizde bir sorun yok. Eğer bu satırları okuyup anlıyorsanız o zaman İngilizce öğrenecek kapasitedesiniz. Bunu hem bir hoca olarak hem de bu işin literatürünü okumuş bir araştırmacı olarak söylüyorum.

    Bu yazı ve paylaşacağım derslerle hayatınıza olumlu bir katkı yapmayı hedefliyorum.

    İngilizce ve Bakış Açısı
    Bu dersi sizinle paylaşmak istememin bir başka sebebi de bakış açısı çünkü size burada anlatacaklarımı bir araya getirip sentezlemek ve bu bakış açısıyla sunmak gerçekten zor, sayısız uykusuz gece ve yıllar alan bir iş.

    Liseye kadar İngilizce öğretmeni tanımayan bir insanın Trabzon'un küçük bir köyünden Boğaziçine yabancı dil derecesiyle gelmesi, Bülent Aksoy'dan etimoloji, Mine Nakipoğlu'ndan Beyin ve Dil ve daha nice dilbilim dersi, İlhan İnan'dan Dilin Evrimi, Albert Ali Salah'tan Bilişsel Bilim dersleri alması, Türkiye'nin önde gelen konferans tercümanları ile ileri seviye terminoloji ve dil kullanımı dersleri işlemesi, Martin Hicks ile Kültürlerarası İletişim çalışması, sonra bir de bunları Amerika ve İngiltere'de pratik iş tecrübeleri ile birleştirip farklı sektör, üniversite ve seviyelerden yüzlerce öğrenciyle çalışıp bütünsel bir sistem ve dil algısı geliştirmesi zor iş 🙂 Ama acayip de keyifli bir iş.

    Tüm bu değerler canlı kalsın, kaybolmasın, daha fazla insan ulaşsın istiyorum. Benim herkesle bire bir ilgilenmem ya da eğitimlerime kabul etmem mümkün değil ancak dijital mecralar vasıtasıyla bu değerli bilgileri belki şahsen hiç tanışma fırsatı bulamayacağım ama bu tür bir rehberliğe ihtiyacı olan milyonlara ulaştırmak istedim.

    Neden İngilizce Öğrenilmiyor?
    Yüzlerce öğrenciyle görüşen biri olarak size İngilizce öğrenilmemesinin 3 temel nedenini şimdi göstereceğim. bu 3 temel problemi aştığınızda İngilizce ile aranızda bir engel kalmaz. Dost olursunuz.

    İngilizce öğrenilememesinin en temel sebebi sistem problemi. Peki sistemden kasıt ne ilk önce ona bakalım. Ben öğrencilerimle yaptığım çalışma ve görüşmelerimde hep şunu fark ettim. Öğrenciler neye, nasıl ve hangi sırayla çalışacaklarını bilmiyorlar. Burada belki de daha önce hiç düşünmediğiniz kilit bir şeyden bahsettim: Sıra. Sıralama ve neyin hangi sıra ile öğrenildiği dil eğitiminde çok ama çok önemli. Mesela sırf bu konuya istinaden Konuşarak İngilizce Öğrenilmez yazısını yazdım.

    İngilizce Öğrenirken Sıra Neden Bu Kadar Önemli?
    Sıranın hayatımızda büyük bir yeri var. Mesela ilk önce emekleriz, sonra yürürüz ya da ilk önce kelimeleri söyleriz, sonra cümle kurmayı öğreniriz. Siz hiç anne, baba demeden tam cümle kurmaya başlayan çocuk gördünüz mü?

    Sıranın önemini gösteren şeylerden biri de yemek tarifleri. İyi İngilizce öğrenmeye bir bakıma iyi yemek yapmak gibi yaklaşabilirsiniz. Yemek tarifindeki sıralamaya uymadan 3 numaralı adımla 5 numaralı adımının yerini değişirseniz ya da başta yapılması gereken bir şeyi sonda yaparsanız ne olur? Genelde felaket olur, ortaya yenecek bir şey çıkmaz. İngilizce öğrenirken çoğu öğrencinin yaşadığı ilk sıkıntı bu. Dil öğrenmeye yanlış tarifle başlamak. Yanlış tarifle doğru yemek yapılmaz. O yüzden sıra çok ama çok önemli. O yüzden birazdan size neyi hangi sıra ile öğrenmenizi tavsiye ettiğimi ve sebeplerini anlatacağım.

    Neyi Nasıl Öğreneceğini Bilmemek
    Adeta veba seviyesinde bir problem ise neyi nasıl öğreneceğini bilmemek. Mesela 100 öğrenci ile görüşüyorsam 95'i nasıl reading çalışacağını, nasıl kelime öğreneceğini, listening becerisini nasıl geliştireceğini, writinge nasıl çalışacağını, speakingini geliştirmek için ne yapması gerektiğini ve de en temelde nasıl İngilizce gramer ve kelime çalışacağını bilmiyor. Bunları bilmeyince de yıllar boş ve verimsiz geçiyor. 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl öğrenci İngilizce çalışıyor ama çok az verim alıyor. Bu derste size tüm bu becerilere nasıl çalışacağınızı da tek tek göstereceğim.

    Dik Yukarı Top Sürmek
    Ben öğrencilerime İngilizce öğrenmek dik yukarı top sürmek gibidir diyorum. Neden çünkü bırakırsanız hızlı bir şekilde geri gider. O yüzden eğer İngilizce öğrenme konusunda ciddi iseniz bu konuda sürekli olmanız ve istikrarlı bir çalışma göstermeniz gerekiyor. 1 ay çalışır 1 ay ara verirseniz o önceden öğrendikleriniz büyük ölçüde uçar gider.

    Peki sürekli mi çalışmak gerekiyor unutmamak için. Hayır, belli bir seviyeye geldikten sonra çalışmaya ara verseniz bile öğrendiklerinizi kolay kolay unutmazsınız. Peki o belli seviye nedir? Günlük olarak okuduklarınızı ve dinlediklerinizi anlayacak ve ihtiyaçlarınızı yazılı ve sözlü olarak İngilizce anlatacak seviyeye geldikten sonra sürekli çalışmanıza gerek yok. Ancak bu seviyeye gelmeden çalışmaya ara verdiğiniz her defasında İngilizceniz gerileyecektir.

    Ara vermekten kastım 1 gün ara vermek değil. Birkaç hafta ara vermek. Ama tavsiyem hedefiniz mümkünse her gün İngilizce adına bir şey yapmak olsun. Hiç olmadı her gün İngilizce bir haber okuyun ya da dinleyin.

    İngilizce Öğrenmeye Başlamak
    İngilizce öğrenmeye başlamak ve İngilizce çalışmak konusunda şimdi söyleyeceklerim yetişkin öğrencilere yönelik olacak. Çocukların dil öğrenim süreçleri ile yetişkinlerin dil öğrenim süreçleri ve beklentileri arasında epey fark var. Benim aldığım sorular çoğunlukla yetişkinlerden geldiği için ve uzmanlık alanım yetişkinler olduğu için bu yazı 18 yaş ve üstü gruba hitap edecek.

    Yetişkinler “Hocam ben nasıl öğreneyim, nereden başlayayım?” diye sorduğunda benim temel önerim şu şekilde:

    İlk önce gramer, sonra reading, sonra listening, sonra writing en sonda ise speaking.

    Şimdi bu şekilde sıralamış olmam bunlar birbirine karışmayacak demek değil. Ancak bu sıralamadaki mantığı anlamanız çok önemli. İlk önce grameri öğrenerek nasıl cümle kuracağınızı öğrenmeniz lazım. Sonrasında ise bol bol okuma ve dinleme çalışarak kelime dağarcığınızı ve anlama becerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Okuma ve dinleme, öğrendiğiniz gramer kurallarının zihninizde yerleşmesini sağlar.

    Sıralama Neden Böyle?
    Neden yazma ve konuşmayı okuma ve dinlemeden sonra koydum? Çünkü okuma ve dinleme ham madde sağlar. Ham madde olmadan üretim olmaz. Un olmadan ekmez olmaz. Aynen bunun gibi okuma ve dinleme olmadan da konuşma ve yazma olmaz. Konuşma ve yazma, üretim becerileridir. O sebeple ilk önce dinleme ve okuma becerileri ile altyapı oluşturulması ve konuşma ve yazma için malzeme toplanması gerekir.

    Neden Speaking Öncesi Writing?
    İngilizce konuşma becerisini en sona koymamın bir sebebi var. Konuşurken ve yazarken arka planda zihninizin kullandığı süreçler arasında çok büyük benzerlik var. Her ikisinde de ilk önce cümle kurma becerisi çalışır. Sonra yazarken elimizden konuşurken de dilimizden bu cümle çıkar.

    Yazmanın avantajı cümleleri kağıt üzerine düşünerek dökme imkanı olduğu için öğrendiğiniz kelime ve gramer yapılarını iyice anlayarak ve kolayca pratik yaparak birleştirmenize imkan sağlaması. Ayrıca yazdıklarınıza geri bildirim almak çok daha kolay. Böylece yanlışlarınızı görüp daha hızlı düzeltebilirsiniz. Yani bol bol İngilizce yazarak ve hızlı yazmayı öğrenerek aslında İngilizce konuşma için iyi bir pratik yapmış olursunuz. Daha sonra İngilizce konuşma pratiği yaparken yazma alıştırmalarında öğrendiğiniz cümle üretme becerisini sadece seslendirmeye ve dilinizi aktif kullanmaya uyarlamanız gerekir.

    İlginç bir yöntem değil mi? Kesinlikle öyle. Ancak ben işe yaradığını hem kendime hem de pek çok öğrencimde gördüm.

    4 Beceri Arasındaki Derin İlişki
    İngilizce öğrenmeye ve genel olarak dil öğrenmeye daha bilinçli ve sağlıklı yaklaşmanızı sağlayacak noktalardan birisi 4 temel beceri arasındaki ilişkiyi bilmek. Reading ve listening becerileri, anlama ve algı becerileridir. Aktif üretimden ziyade analiz gerektirirler. Writing ve speaking becerileri ise üretim becerileridir.

    Anlama becerileri üretim becerilerinden önce gelişir. Üretim becerilerinin gelişmesi için önce anlama becerilerinin gelişmesi gerekir. Hatta bu konuda dilbilimde yetkinlik ve performans dediğimiz bir ayrım vardır. Bu ayrıma göre herkesin dil performansı yetkinliğinin altındadır. Performans ile kasıt üretim becerileri, yetkinlik ile kasıt ise anlama becerileridir.

    Bu durumu çocuklarda görüyoruz. Bir çocuk konuşmaya başlamadan önce aylarca dinliyor. Dinliyor, dinliyor, dili çözüyor, anlamaya başlıyor. Ancak ondan sonra üretime yani konuşmaya geçiyor.

    Bu bağlamda çoğu insanın İngilizce konuşamamasının sebebi altapının yani anlama becerilerinin aslında yeterince gelişmemiş olması. Eğer yazmayı geliştirmek istiyorsanız bol bol okuma çalışmalısınız. Konuşmayı geliştirmek istiyorsanız da bol bol dinleme yapmalısınız. Hem okuma hem dinleme yapmak eş zamanlı olarak yazma ve konuşma becerilerine katkı sağlar.

    İlk Başta Sadece Gramer mi?
    İlk adımda gramer var ancak sadece gramer çalışmak bir süre sonra sizi sıkabilir. O sebeple gramer ve readingi beraber götürmenizi öneririm.

    Becerileri Ayrı mı Tutmalıyım?
    Basit cümleleri anlayıp kurabilecek seviyeye geldiğinizde okuma, dinleme, yazma ve konuşmayı entegre yani bütünleşik şekilde çalışabilirsiniz. Mesela ilk önce human rights yani insan hakları konulu bir parça okursunuz. Sonra insan hakları konulu bir konuşma dinlersiniz. Sonra öğrendiğiniz kelime, ifade ve fikirleri kullanıp insan hakları konulu bir özet yazarsınız, sonra da insan hakları konulu 5-10 cümlelik bir konuşma yapıp kendinizi kaydedersiniz.

    Gördüğünüz üzere bu çalışmada reading, listening, writing ve speaking olmak üzere tüm 4 temel beceriyi de kullandık. Bu oldukça verimli bir çalışma şeklidir. Dediğim gibi basit düzeyde okuma ve anlama becerisi geliştirdiğinizde bu şekilde entegre ve sıralı çalışmak size daha çok verim sağlar. Ancak alternatif olarak 3-5 ayınızı sadece okuma ve dinlemeye ayırıp daha sonra sırayla yazma ve konuşma üzerinde çalışabilirsiniz.

    Bu Dersleri Sırayla İzleyin, Uygulayın
    Şimdi sizinle tüm bu anlattığım sistemi uygulamanızı sağlayacak adım adım çektiğim dersleri paylaşıyorum. Bu dersleri sırayla izleyin, notunuzu alın ve uygulayın. Sırayla tek tek inceleyeceğim konular şu şekilde.

    İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır?
    İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir?
    İngilizce Nasıl Düşünülür?
    Reading Nasıl Geliştirilir?
    Listening Nasıl Geliştirilir?
    Writing Nasıl Geliştirilir?
    Speaking Nasıl Geliştirilir?
    İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır?
    Çoğu öğrenci ömrünü gramer çalışarak harcıyor. Oysa gramer ömür boyu çalışılacak bir şey değildir. İngilizce Gramer Nasıl Çalışılır dersinde etkili ve doğru şekilde İngilizce gramer çalışmayı öğreneceksiniz.

    İngilizce gramer ile ilgili kaynak ve dersler için İngilizce Gramer sayfasını inceleyin.

    İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir?
    Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi becerilere geçmeden önce öğrenmeniz gereken en temel şey İngilizce kelime öğrenmektir. Eğer yanlış şekilde İngilizce kelime öğrenirseniz ne kadar çalışırsanız çalışın İngilizceniz ilerlemez. İngilizce Kelime Nasıl Öğrenilir dersinde etkili ve kalıcı şekilde İngilizce kelime öğrenmenin yollarını keşfedeceksiniz.

    İngilizce kelime öğrenme ile ilgili kaynak ve dersler için Reading sayfasını inceleyin.

    İngilizce Nasıl Düşünülür?
    İngilizce öğrenirken muhtemelen size en az bir kez “İngilizce düşün” diyen oldu. Olmadıysa ben demiş olayım. İngilizce düşün denir ama bu İngilizce düşünme işi nasıl olacak pek anlatılmaz. Çoğu öğrenci İngilizce düşünmeyi ulaşılmaz bir hedef sanır. Oysa durum hiç de öyle değil. Nasıl İngilizce Düşünülür dersimde size adım adım İngilizce düşünme becerinizi geliştirmek için atmanız gereken adımları ve bilmeniz gereken noktaları anlatıyorum.

    Reading Nasıl Geliştirilir?
    İngilizce okuduğunu anlama becerisi diğer bütün becerilerin temelini oluşturacak. O sebeple bu alanda çok bilinçli ve titiz davranmanız gerekiyor. Readingin temelinde ise gramer ve kelime bilgisi yer alıyor. Bu 2 faktörü de yukarıdaki derslerde ele aldık. Reading Nasıl Gelişir dersi size etkili çalışma yöntemlerini ve adım adım takip edebileceğiniz kaynakları gösterecek.

    Listening Nasıl Geliştirilir?
    Listening becerisi speaking için temel oluşturur. O sebeple ne kadar çok dinlerseniz İngilizce konuşma için o derece iyi bir ön hazırlık yapmış olursunuz. Listening konusunda pek çok yanlış uygulama var. Mesela altyazılı film izlemek bunlardan biri. Listening Nasıl Gelişir dersinde İngilizce dinlediğinizi anlama becerinizi artıracak kanıtlanmış bir çalışma sistemini sizinle paylaşıyorum.

    Writing Nasıl Geliştirilir?
    Okumak ve yazmak modern dünyanın hele de İngilizce eğitim ve iş hayatının temel parçaları. Pek çok insan İngilizce yazma becerisini nasıl geliştireceğini ve İngilizce yazı yazmanın mantığını bilmiyor. Writing Nasıl Gelişir dersi size İngilizce yazı yazma becerinizi geliştirmenin inceliklerini adım adım gösterecek.

    Speaking Nasıl Geliştirilir?
    Geldik zirveye. İngilizce konuşmak herkesiz hayallerini süsleyen hedef. Ancak şu ana kadar umarım anlamışsınızdır ki İngilizce konuşmak için atılması gereken adımlar var. Temel grameri öğrenmeden, okuma anlama, dinleme anlama ve yazma becerilerini geliştirmeden İngilizce konuşma becerisini geliştirmek kolay olmayacak. Speaking Nasıl Gelişir dersinde İngilizce konuşma becerinizi geliştirecek kilit tekniklerden ve çok az insanın bildiği özel alıştırma yöntemlerinden bahsediyorum.

    İngilizce Kaynak Tavsiyeleri
    İngilizce öğrenen öğrencilerden sık sık kaynak tavsiyesi konulu mesajlar alıyorum. Hangi sözlüğü kullanayım, hangi kitabı alayım, hangi siteleri ziyaret edeyim gibi sorular sık sık sorulduğu için İngilizce öğrenme sürecinizde size yardımcı olacak kaynak tavsiyelerini bu bölümde derliyorum.

    Destek mi Lazım?
    Hüseyin Demirtaş ile YouTube kanalımda şu ana kadar İngilizce öğrenen yüz binlerce kişiye rehberlik eden derslerim sizi bekliyor. Kanala abone olun, en beğendiğiniz dersleri sevdiklerinizle paylaşın.

    İngilizce öğrenenlerin sorularına cevap vermek için Facebook'ta İngilizce Destek grubunu kurdum. İngilizce Destek grubu ile ilgili detaylı bir ve katılım şartlarını İngilizce Destek grubu tanıtım sayfasında bulabilirsiniz.

    Instagramdaysanız Hüseyin Demirtaş ile İngilizce hesabını takip edip, merhaba deyin

    Not: Alıntıdır.

    Kaynak: https://huseyindemirtas.net/ingilizce-ogrenmeye-nereden-baslamak-gerekir/

  • Bu başlıktan bahsedildi. Kullanıcı:   hadi-BE hadi-BE 

Benzer Başlıklar

  • 1
  • 9
  • 2
  • 4
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

74
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum