Amerika'da Emeklilik
-
@murat-taskin Amerika'da Emeklilik içinde söyledi:
@crazycells @knnrn ABD'de SSA'den Spousal Benefits alan bir kişinin TR'de de ayrıca emekli maaşı varsa ABD'den aldığı miktar etkilenir mi acaba?
Yine bir uzmanlık sorusu oldu sanırım. Fikir belirtmekte yeterli :)Net bilgim yok ama yurtdisindan da olsa gelir elde ediyorsunuz gibi hesaplanacaktir diye dusunuyorum.
Fakat bu konuda yazdiginiz icin belirteyim, iki farkli ulkeden emekli olmak biraz garip bir durum :) bu isi ulkeler nasil cozuyor kesin olarak bilmiyorum ama karsilikli anlasmalar var sanirim. -
@crazycells Emeklilikten değil de emekli olan eşten dolayı alınan maaş olunca çifte emeklilik sayılmaz. Olsa olsa hesaplanırken miktarı düşürürler sanıyorum. Bakalım artık yaşayıp göreceğiz.
-
@murat-taskin Gerekli şartları sağlandıktan sonra istediğiniz kadar ülkeden ve kurumdan emekli olabilirsiniz diye düşünüyorum. Benim çalıştığım kurumdan emekli olanlar SSA'dan ve işyerinin emekli sandığından ayrı ayrı maaş alıyorlar. Onca yıl prim ödemişler, bundan daha doğal ne olabilir. Sen oradan maaş alıyorsun, bunu alamazsın diyemezler.
-
@knnrn Doldurulan formda başka bir ülkeden Sosyal Güvenceniz var mı diye bir soru olduğuna göre bir hikmeti vardır diye düşünüyorum.
-
@murat-taskin Şurada yazdığına göre de iki farklı ülkeden emekli olmak sorun olmuyor: https://www.aarp.org/work/social-security/info-02-2013/collect-ss-benefits-from-two-countries.html
-
merhaba,
doğru yere mi yazıyorum bilmiyorum ama bilgisi olan birine ihtiyacıım var. Türkiyeden emekliyim aynı zamanda çalışıyorum. şimdi 66 yaşıma geldim ve abd'den de emeklilik hakkım var. Türkiyede ki emeklilik durumum Abd emeklilik durumumu etkiler mi? Türkiye emeklilik evraklarımı da istediler nedenini anlayamadım.
-
Merhaba, Türkiye de emekli olarak olarak geren card ile gitmek Amerika da sağlık için avantaj sağlar mı? Eşim banka emeklisi.(bir arkadaşımız soruyor)
-
hayir saglamaz.
-
@muhtaradana Turkiye'de emekli olmak, Turkiye ekonomisine katkida bulunup hayat boyu calistiginiz icin (ya da devletin belirledigi miktarda) aldiginiz bir statu. Dogal olarak ABD icin hayati boyunca calismamis birine bu sekilde haklar verilmemesi oldukca anlasilabilir bir durum.
-
@crazycells teşekkür ederim
-
@knnrn Kenan Bey merhaba, sizin kulağınız deliktir hiç TR'de yaşayıp SSA'den emekli maaşı alan kimse duydunuz mu acaba? Bir yerden okuduğuma göre 6 ayda bir form yolluyorlarmış, o formdaki bilgilere göre değerlendirme yapıp 6 aydan fazla ABD dışında yaşayan kimsenin emekli maaşını kesiyorlarmış doğru mu acaba?
-
@taurus Amerika'da Emeklilik içinde söyledi:
@knnrn Kenan Bey merhaba, sizin kulağınız deliktir hiç TR'de yaşayıp SSA'den emekli maaşı alan kimse duydunuz mu acaba? Bir yerden okuduğuma göre 6 ayda bir form yolluyorlarmış, o formdaki bilgilere göre değerlendirme yapıp 6 aydan fazla ABD dışında yaşayan kimsenin emekli maaşını kesiyorlarmış doğru mu acaba?
Böyle bir şey olabileceğini hiç sanmam. Maaş almaya hak kazandıktan sonra nerede olduğunuzun önemi yok. Hatta aşağıda paylaştığım broşüre bakarsanız bazı ülkeler için doğrudan bu ülkedeki banka hesabınıza bile yatırabiliyorlar.
-
@knnrn Evet Kenan Bey çok teşekkürler. Burada da dediğim şekilde yazıyor. Başka ülkedeki bankaya para yatıyor ama şu şu koşulu taşımıyorsanız 6 ay sonra kesilir diyor. Benim şartlar (vatandaş olmadığım ve 5 yıl sürekli ABD'de yaşamış olmadığım için) ABD dışında olduğum zaman sürekli maaş almamı mümkün kılmıyor.
-
@taurus Amerika'da Emeklilik içinde söyledi:
@knnrn Evet Kenan Bey çok teşekkürler. Burada da dediğim şekilde yazıyor. Başka ülkedeki bankaya para yatıyor ama şu şu koşulu taşımıyorsanız 6 ay sonra kesilir diyor. Benim şartlar (vatandaş olmadığım ve 5 yıl sürekli ABD'de yaşamış olmadığım için) ABD dışında olduğum zaman sürekli maaş almamı mümkün kılmıyor.
Evet, ben de baktım. Altı ayın sonunda bir ay süreyle ABD'de kalmazsanız ödeme kesilir diyor ancak geri döndüğünüzde toplu ödeme yapılır yazıyor. Maaşı ABD'deki bir hesaba yatırılacak şekilde ayarlarsanız bence sorun kalmaz.
-
@knnrn Ben daha farklı anladım o kısmı ama önemli değil. TR'de yaşadığım için usulüne ne kadar uygun olur bilmiyorum ben en iyisi dediğiniz gibi ABD'de bir hesap açayım.
Zahmet oldu size.. Çok teşekkürler tekrar -
Sevgili arkadaşlar, Türkiye'den emekliyim ve 2020 DV talihlisiyim. Çocuklarımız 21 yaşından büyük oldukları için ALLAH izin verirse eşimle birlikte gitmeyi düşünüyoruz. Amerika'da emeklilikle ilgili bir kaç sorum olacak;
-
Türkiye'de olduğu gibi her girdiğimiz iş yeri bize (sanırım 401K olarak tanımlanıyor) sigorta yapmak zorunda mı? Yoksa 401K ödemesi yapan iş yerini mi bulmak zorundayız?
-
Sigorta işlemleri aktueryal sistem mantığıyla algoritma edildiğinden (ne kadar ekmek o kadar köfte :)) ) Halen 51 yaşında olan eşim ve ben Amerika'dan (sanırım 65/67 olarak biliyorum) yaş kriterini tamamlayana dek (401K ödemesi düzenli ödeneceği farzedilerek)çalışırsak alacağımız emekli maaşı asgari tahmini kaç USD olabilir?
-
Türkiye'deki emekli maaşımın tamamını, BES (Özel Bireysel Emeklilik Sistemi)'e otomatik olarak bağlayıp 10 yıl sistemde kalmamı mı önerirsiniz yoksa USA'da BES istemi bizdeki gibi mi ya da nasıl? Orada mı değerlendirsek. Teşekkür ederim.
-
-
@TURKEYANDUSA, içinde söyledi: Amerika'da Emeklilik
Sevgili arkadaşlar, Türkiye'den emekliyim ve 2020 DV talihlisiyim. Çocuklarımız 21 yaşından büyük oldukları için ALLAH izin verirse eşimle birlikte gitmeyi düşünüyoruz. Amerika'da emeklilikle ilgili bir kaç sorum olacak;
-
Türkiye'de olduğu gibi her girdiğimiz iş yeri bize (sanırım 401K olarak tanımlanıyor) sigorta yapmak zorunda mı? Yoksa 401K ödemesi yapan iş yerini mi bulmak zorundayız?
-
Sigorta işlemleri aktueryal sistem mantığıyla algoritma edildiğinden (ne kadar ekmek o kadar köfte :)) ) Halen 51 yaşında olan eşim ve ben Amerika'dan (sanırım 65/67 olarak biliyorum) yaş kriterini tamamlayana dek (401K ödemesi düzenli ödeneceği farzedilerek)çalışırsak alacağımız emekli maaşı asgari tahmini kaç USD olabilir?
-
Türkiye'deki emekli maaşımın tamamını, BES (Özel Bireysel Emeklilik Sistemi)'e otomatik olarak bağlayıp 10 yıl sistemde kalmamı mı önerirsiniz yoksa USA'da BES istemi bizdeki gibi mi ya da nasıl? Orada mı değerlendirsek. Teşekkür ederim.
-
Her çalışanın maaşından zorunlu "social security" primleri kesilir, bununla 65/67 yaşında emekli olursunuz. Ancak buradan alacağınız emekli maaşı oldukça düşüktür.
-
Yukarıdakine ek olarak bizdeki BES benzeri sistemler geliştirilmiş. 401k, 403b gibi. Hatta bazı eyaletlerin ve büyük kurumların kendi emeklilik planları da var, TRS, ERS gibi. Burada biriken paranız ve bekleme süreniz ölçüsünde ayrıca bir emekli maaşı daha alabilirsiniz. Bunlara katılım çoğu zaman isteğe bağlıdır.
-
Bence Türkiye'deki birikimleri bir an önce ABD'ye getirip buradaki bir emeklilik fonuna aktarmak en mantıklısı olur. Türk Lirasının gelecekte ne durumda olacağını kestirmek çok mümkün değil.
-
-
@knnrn bey, bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla 401K etc... bizdeki BES türü özel emeklilik kanalları. Peki,
a. Uber, dorrdash vs türü işler bağımsız çalışıldığı için bu tür yerlerde de emekli pirimi kesiliyor mu? Yoksa kurumsal yerlerde mi çalışmamız gerekecek.
b. Düşük maaş derken, $500 orası için düşük gelebilir, ancak Türkiye şartlarında yaklaşık 3000 TL ediyor. Tahmini düşük ne kadardır?
-
@TURKEYANDUSA, içinde söyledi: Amerika'da Emeklilik
@knnrn bey, bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum. Anladığım kadarıyla 401K etc... bizdeki BES türü özel emeklilik kanalları. Peki,
a. Uber, dorrdash vs türü işler bağımsız çalışıldığı için bu tür yerlerde de emekli pirimi kesiliyor mu? Yoksa kurumsal yerlerde mi çalışmamız gerekecek.
b. Düşük maaş derken, $500 orası için düşük gelebilir, ancak Türkiye şartlarında yaklaşık 3000 TL ediyor. Tahmini düşük ne kadardır?
a. Hayır, buralarda kontratlı çalıştığınız için emeklilik primi kesilmiyor.
b. Şuradan tahmini hesaplama yapabilirsiniz: https://www.ssa.gov/benefits/retirement/estimator.html Benim durumum için 65 yaşımdan sonra 1500 dolar gibi bir rakam çıkıyordu. TRS emekli maaşım 58 yaşımdan sonra 2500 dolar civarında oluyor. Toplamda gayet yeterli.
-
@knnrn bey, bir de sağlık sistemi nasıl? Bizdeki gibi, ssk pirimi içinde hem emeklilik keseneği hem de sağlık yardımı var. Orada farklı mı her ikisi? Çalıştığımız yer hem emeklilik keseneği hem de sağlık pirimini de yatırmış oluyor mu?
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Kayıt Ol Giriş
Benzer Başlıklar
32
Çevrimiçi60.8k
Kullanıcı5.1k
Konu534.7k
İletiPowered by NodeBB | Copyright © 2026 Yesilkart Forum