Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Genel anlamıyla bilgi paylaşımı olması adına bu başlığı açıyorum. Şu an ben de araştırma sürecindeyim. Benim sorularım Türkiye'de tamamlanan Doktora'nın Amerika'da herhangi bir kapı açıp açmadığı ? Ya da halihazırda Türkiye'de Doçent, Yard. Doçent veya Araştırma Görevlisi olarak çalışanların Amerika'da yine alanlarıyla ilgili yapabileceği iş kolları? Ben öğrendikçe buraya ekleme yapacağım, bilgisi olanlar da paylaşırsa mutlu olurum.


  • PhD burada degerli. Liyakat sistemi bizdeki gibi degil. Akademik alanda is dunyasinda rekabet cok fazla. NY, MA, CA eyaletlerinde muazzam is imkanlari var akademisyenler icin. https://www.higheredjobs.com

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    Bu konuyu actiginiz iyi oldu sayin @Anka , ben de ilk firsatta ayrintili bilgi paylasimi yapacagim bu konuda.

    Turkiye'deki doktora universitelerde gecerli, ama tabii ki iyi bir universiteden, iyi makalelerle mezun olmak en onemli kriter. Yuksek profilli bilimsel dergilerde makaleniz varsa, is bulma ihtimaliniz artacaktir. Universitelerde acik olan pozisyonlarda, adaylari once kendi becerilerine gore ayiriyorlar, eger iyi gruba girerseniz ondan sonra bilimsel becerenizin yaninda farkli faktorler de devreye giriyor. Misal kimleri tanidiginiz... network'ing de oldukca onemli, insanlar bildigi ya da guvendigi insanlarin bildikleri kisilere tabii ki daha olumlu yaklasiyorlar. Eger hickimse sizin, beraber calistiginiz kisilerin ya da universitenizin adini duymadiysa, tabii ki biraz daha onyargili davranabiliyorlar.


  • Her basvuruya ozel cover letter, bazen teaching philosophy mektubu yazmak gerekiyor. Hatta bazen de research statement istenebiliyor. ABD formatina uygun resume/CV yazmaktan hic bahsetmiyorum bile.
    Cover letterlarin ilk elemesini insanlar degil algoritmalar yapiyor diyorlar. Bu yuzden mutlaka is ilanindaki skill ve requirement'lara gonderme yapilmasi gerekiyor cover letter'da. O yuzden tek bir cover letter hazirla heryere yolla olmuyor. Ben buradaki akademik is basvurularini muazzam derecede zaman alici buluyorum. O yuzden sadece bir-iki universiteyi gozume kestirdim, onlarda pozisyon cikarsa basvuruyorum.


  • Ben sahsen akademik alana geri donmeyi dusunmedigim icin herhangi bir basvuruda bulunmadim... Belki cok daha sonra, idari pozisyonlar olabilir... Zamanin ne getirecegi bilinmez...

    Bir arkadasim 200un uzerine basvuru yapti ve kabul alamadi...

    Lab Teknikerligi icin basvurdugu yer, CV sini gorunce karar degistirdi ve Akademik kadrosuna katti... Farkli hikayeler cikabiliyor...


  • Peki ABD de doktora yaparken araştırma görevliliği yapmak mümkün mü? TR deki üniversitelerde bu mümkün bildiğiniz üzere. Orada durum nasıl tavsiyesi olan arkadaşımız var mı?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @ayhan-karagoz-vm Amerika'da Akademisyenlik içinde söyledi:

    Peki ABD de doktora yaparken araştırma görevliliği yapmak mümkün mü? TR deki üniversitelerde bu mümkün bildiğiniz üzere. Orada durum nasıl tavsiyesi olan arkadaşımız var mı?

    Evet yapabilirsiniz, zaten cogunlukla doktora yaparken size universite maas veriyor ve bunu genelde iki yolla yapiyorlar, ya arastirma gorevlisi olarak ya da okutman olarak. Hangisi olacaginiz, ders verip vermeyeceginiz ya da sadece arastirma yapip yapmayacaginiz sizin doktora yaptiginiz enstituye gore degisebilir. Enstitude undergrad ogrenciler var mi, varsa sayilari ne kadar, verilen kac ders var, kac doktora ogrencisi var vs. vs.


  • @crazycells teşekkürler


  • Peki master ya da doktorası olmayan lisans mezunu birisi akademisyenlik için Amerika da başvuru yapabilir mi ? Dil seviyesi ne durumda ne olmalı ? Yaş kriteri var mıdır ?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @fisicocansu Amerika'da Akademisyenlik içinde söyledi:

    Peki master ya da doktorası olmayan lisans mezunu birisi akademisyenlik için Amerika da başvuru yapabilir mi ? Dil seviyesi ne durumda ne olmalı ? Yaş kriteri var mıdır ?

    O durumda tek bulabileceginiz pozisyon sanirim kucuk college'larda Adjunct Faculty pozisyonlari olur, onun icin de cok umutlu olmayin, o da eger daha once ogretmenlik ve okutmanlik yaptiysaniz mumkun olur sanirim, hic ders vermeyen birini ise alip ders verdireceklerini sanmiyorum, dil seviyesi bu durumda tabii ki iyi olmali. Genelde yas kriteri olmuyor, deneyimlere bakiyorlar.


  • @fisicocansu ben su ana kadar en azindan yuksek lisans egitimi istemeyen is ilani gormedim akademiada. Sanatla ilgili bazi okullarda zaman zaman sunu gormek olasi:
    "Masters degree or equivalent professional experience required."
    Tabi ki kendinizi iyi derecede ifade edebilecek dil becerisi gerekiyor. Ama benim karsilastigim okullarda diversity'e onem verdikleri icin aksan veya Ingilizcenin ana dilim olmamasini dert etmememi soylemislerdi. Bu tur gelismis zihniyetteki kisiler ve kurumlar otantikliginizi korumalisiniz diye oneriyorlar.
    Ben Mayis'in 20'sinde yuksek lisans duzeyinde ders vermeye basliyorum burada.


  • @crazycells ve @sadriabi Merhaba yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.Ayrıca @sadriabi yüksek lisans düzeyinde ders vermeye başlayışınızı tebrik ederim.Her şey gönlünüzce olsun..Peki 2 yıldır Türkiye de öğretmenlik yapıyor olmam o Adjunct Faculty tipi ilanlar için gereken tecrübelere dahil olur mu ? Bir de pek ilgisi olmasa da acaba green card çıktığı ve oraya gelindiği takdirde ingilizce eğitimi devlet kurumları gibi yerlerden alınabiliyormuş o esnada her hangi bir yerde kitapçı yada kafe tarzı çalışılsa geçinmeye yeter mi ? (Akrabam var kira bir süre düşünmeyebilirim ve ingilizce seviyem intermediate )


  • @sadriabi ve @crazycells universitelerdeki acık pozisyonların takip edilebilecegi belirli siteler var mı acaba. indeed var genel iş ilanlarıda oluyor ama ozellikle akademisyenlern taki etmesi gereken siteler var mıdır . Tesekkurler.



  • @sadriabi tesekkur ederim


  • @sadriabi merhaba,
    Biz DV2021 talihlisiyiz. Ben burada Pazarlama alanında doktora sahibiyim, 4 yayınlanmış 2 yayın aşamasında makalem var. üst düzey yayınlardan henüz kabul almadım ama çalışıyorum. 1 sene içerisinde zor gibi. Sizce nereden başlamalı iş başvuruları için? Örnek bir cover letter ve cv nasıl bulabilirim? Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim.


  • @Serhatd merhaba. Hayirli olsun, sizin adiniza cok sevindim.
    Yayin konusunu su asamada dert etmeyin. Yuksek ogretim alaninda ise girmek icin diger challenge'lara odaklanin. Bu konu basligi altinda onceki mesajlarimda belirtmistim, tek bir cover letter tum basvurulara gonderilirse ise yaramaz. Is ilanina ozel cover letter yazmak gerekiyor. Ilanlarin en az yarisi teaching philosophy'nizi anlattiginiz bir paper da istiyor. Kisacasi burada is bulma hedefine yonelik yapabileceginiz en iyi hazirlik is ilanina yonelik cover letter ve teaching philosophy paperlari yazma yeteneginizi gelistirmeniz olur.

    Ornekleri bulmaniz zor olmaz. CV sample for higher education, cover letter for higher education job application anahtar kelimeleriyle aratirsaniz cikar. higheredjobs.com sitesinde de ornekler olabilir ve baska kaynaklar da olmasi lazim o sitede. Su anda salgin hastalik onlemleri sebebiyle ise alimlar tamamen durmus durumda, bu durum sakin moralinizi bozmasin.

    Yazdiklarinizi duzeltmek icin fiverr.com'dan birini tutup cok cuzi bir miktare redakte ettirin.

    Native English speaker olmamaniz dert degil zira otantikliginizi korumanizi da onemsiyorlar. Ama tabi ki tarzanca da olmamali.

    Bir diger onemli mevzu network. Oturup Amerkia capinda emaille iletisime gecebileceginiz kisi ve kurumlarin bir listesini yapin ve hepsine yazin. Bir ya da bir bucuk yil icerisinde Amerikaya yerleseceginizi belirterek somut sorular sormayi deneyin. Genel amacli yardim talebinde bulunursaniz karsidaki kisi paralize edip hic geri donmeyebilir. Ama kurumunuza ait su yayinda yer alabilmek icin hangi kriterlere dikkat etmemi onerirsiniz? Oraya geldigimde su alanca calisma/arastirmalar yapmaka istiyorum bu konuda hangi kaynaklardan yararlanabilirim gibi sorularla cold emailler yollayarak bile bir network olusturmayi deneyebilirsiniz. Eger baglantida oldugunuz kisiler varsa zaten direkt baglantiya gecin. Ise alimlarin onemli bir kismi network sayesinde gerceklesiyor. Benim halen devam eden her iki konumdaki pozisyonumda bu sekilde gerceklesti.

    Eger belli bir baglanti yoksa ve herhangi bir eyalete gidebilecek durumdaysaniz yuksek ogrenim firsatlarinin ezici cogunlugunun bulundugu -sirasiyla- California, New York ve Massachusetts eyaletlerinden birini tercih edin.

    Basarilar ve tekrar tebrikler. Hersey cok guzel olacak.


  • @sadriabi cevabınız için çok teşekkür ederim. Şu anda her şey çok taze ve her konuda hazırlanmaya çalışıyoruz. Houston, Michigan ve Virginia' da tanıdıklar var ama anladığım kadarıyla üçünde de iş fırsatı saydığınız eyaletlere göre oldukça az. Hazırlıklara başladık, ama randevu almadan iş başvurusu yapmak doğru olmayacak diye düşündüm. Pozitif mesajınız için ayrıca teşekkür ederim, zira akademisyenlikle ilgili oldukça negatif geri bildirim aldım (yapamazsın, burada başka işlerde çalışan ne kadar çok akademisyen var biliyor musunuz vs...)


  • Bu konuyu biraz hareketlendirelim=) Ben de doktoramı bitirip yerleşeceğim. Corona sebebiyle tez çalışmaları uzadı, planlar bir dönem kadar sarktı. Belki yerleştikten bir kaç ay sonra savunmaya girebilirim. Bu sebeple Post doc bakmak yerine lecturer pozisyonlarına bakmak zorunda kaldım. Daha evvel Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde çalıştım, farklı bir cv oluşturduğumu düşünüyorum. Doktora konuma ve mezun olacağım üniversiteye de güveniyorum. Fakat bir süredir ilanlara bakıyorum, umudum kırılıyor. O kadar az açık pozisyon var ki.. Bu hafta bir yerden red geldi (national lab diye geçiyor, üniversite değildi), daha da fazla üzüldüm. Ne yapmalı? Nasıl bir yol izlemeli?


  • @sadriabi, içinde söyledi: Amerika'da Akademisyenlik

    @Serhatd merhaba. Hayirli olsun, sizin adiniza cok sevindim.
    Yayin konusunu su asamada dert etmeyin. Yuksek ogretim alaninda ise girmek icin diger challenge'lara odaklanin. Bu konu basligi altinda onceki mesajlarimda belirtmistim, tek bir cover letter tum basvurulara gonderilirse ise yaramaz. Is ilanina ozel cover letter yazmak gerekiyor. Ilanlarin en az yarisi teaching philosophy'nizi anlattiginiz bir paper da istiyor. Kisacasi burada is bulma hedefine yonelik yapabileceginiz en iyi hazirlik is ilanina yonelik cover letter ve teaching philosophy paperlari yazma yeteneginizi gelistirmeniz olur.

    Ornekleri bulmaniz zor olmaz. CV sample for higher education, cover letter for higher education job application anahtar kelimeleriyle aratirsaniz cikar. higheredjobs.com sitesinde de ornekler olabilir ve baska kaynaklar da olmasi lazim o sitede. Su anda salgin hastalik onlemleri sebebiyle ise alimlar tamamen durmus durumda, bu durum sakin moralinizi bozmasin.

    Yazdiklarinizi duzeltmek icin fiverr.com'dan birini tutup cok cuzi bir miktare redakte ettirin.

    Native English speaker olmamaniz dert degil zira otantikliginizi korumanizi da onemsiyorlar. Ama tabi ki tarzanca da olmamali.

    Bir diger onemli mevzu network. Oturup Amerkia capinda emaille iletisime gecebileceginiz kisi ve kurumlarin bir listesini yapin ve hepsine yazin. Bir ya da bir bucuk yil icerisinde Amerikaya yerleseceginizi belirterek somut sorular sormayi deneyin. Genel amacli yardim talebinde bulunursaniz karsidaki kisi paralize edip hic geri donmeyebilir. Ama kurumunuza ait su yayinda yer alabilmek icin hangi kriterlere dikkat etmemi onerirsiniz? Oraya geldigimde su alanca calisma/arastirmalar yapmaka istiyorum bu konuda hangi kaynaklardan yararlanabilirim gibi sorularla cold emailler yollayarak bile bir network olusturmayi deneyebilirsiniz. Eger baglantida oldugunuz kisiler varsa zaten direkt baglantiya gecin. Ise alimlarin onemli bir kismi network sayesinde gerceklesiyor. Benim halen devam eden her iki konumdaki pozisyonumda bu sekilde gerceklesti.

    Eger belli bir baglanti yoksa ve herhangi bir eyalete gidebilecek durumdaysaniz yuksek ogrenim firsatlarinin ezici cogunlugunun bulundugu -sirasiyla- California, New York ve Massachusetts eyaletlerinden birini tercih edin.

    Basarilar ve tekrar tebrikler. Hersey cok guzel olacak.

    Tebrik ederim, cok guzel ve aciklayici bir yazi olmus!

    Tecrubelerime dayanarak, iki onemli hususu tekrar edecem izninizle:

    1- Resume ve cover letter her basvurulan ise gore odaklanmali ve ayarlanmali.

    2- Networking ve tabii ki referanslar uzerinde yine detayli calisma yapilmali.

    Unutulmamasi gereken asil konu, is basvurulari ve akademik alanda calismak bir rekabettir. Size benzer ozellikleri olan baskalari ile rekabet icerisindesiniz ve bazen en kucuk bir detay sizi digerlerinin onune gecirebilir.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum