Selamlar dostlar
Biliyorsunuz bu başlık altında elimden geldiğince resmi belgeleri paylaştım, OMB onaylarını takip ettim ve hep pozitif bir tablo çizmeye çalıştım. Sürecin yasal olarak iptal edilemeyeceğini, sadece sistemin (ücret/pasaport vs.) güncellendiğini savundum.
Ancak Mart ayına girmemize günler kaldı ve artık bazı acı gerçekleri konuşmanın vakti geldi. Eğer Mart ayının ilk haftalarında da o beklediğimiz "Apply" butonu açılmaz veya Dışişleri'nden net bir duyuru gelmezse; dürüst olmak gerekirse DV-2027 artık mazide kalmış güzel bir hayal olmaya doğru gidiyor.
"Ama yasalar var, DV-2027 yapılmak zorunda" diyenler olacaktır. Teorikte evet, haklısınız. Ama gerçek şu ki Trump yönetimi şu an mevcut DV-2026 kazananlarına bile kan kusturuyor. İnsanlara mülakat tarihi verip, mülakata sokup, sonra vizelerini basmıyor veya süreci askıya alıyor. Yani bu adam yasaların etrafından dolanıp bir şekilde süreci tıkamak isterse, sonuna kadar uğraşıyor ve tıkıyor. Olayın artık teknik bir gecikmesinden çıkıp, tamamen siyasi bir inada dönüştüğü çok açık.
Diyelim ki bir mucize oldu ve Mart ayı içinde başvuru ekranını açtılar. Artık o hepimizin bildiği "Mayıs'ta sonuçların açıklanması" kısmı koca bir hayal oldu. Milyonlarca başvuruyu 1-1.5 ayda işleyip çekiliş yapamazlar. Ancak takvimsel olarak bir ihtimal hala var: Hatırlayanlar bilir, 2011 yılında sistemde bir sorun çıkmış ve sonuçlar Mayıs'ta değil, Temmuz ayında açıklanmıştı.
Yani eğer Mart'ta başvuruları alırlarsa, sonuçları Temmuz ayına atmaları takvime teknik olarak sığar. Bu son umudumuzdur.
Ama Mart ayı da bu sessizlikle başlar ise, artık siyasi blokajın programı tamamen yuttuğunu kabul etmemiz gerekecek.