@Papa_DoD-TV ! Merhaba, öncelikle böyle bir konuyu ele aldığınız için teşekkür ederim. Ben Ukrayna vatandaşı eşimle birlikte 23 Ağustos 2024 tarihinde Amerika’ya geldim. UHP statümüz 22 Ağustos 2026’da sona erecek, bu yüzden şimdiden plan yaparak yasal statümüzü kaybetmeden Amerika’da kalışımızı uzatmak istiyoruz.
Bu amaçla eşim ve ben TPS başvurusu yaptık, ancak sonradan öğrendik ki ben Türk vatandaşı olduğum için TPS alamıyorum. Eşimin TPS başvurusu hala beklemede, ancak Trump’ın son aldığı kararlar nedeniyle bu sürecin daha da zorlaşabileceğini duyduk.
Bizim merak ettiğimiz konu şu:
• UHP statümüz sona erdiğinde ne olacak?
• Daha önce re-parole şansı olduğunu gördük. Eğer bize de bu hak verilirse tekrar başvurabiliriz, fakat bu yeni parole süresi de bittiğinde ve tekrar uzatma verilmezse ne yapacağız?
• Amerika’da bir hayat kuruyoruz, düzenli çalışıyor ve vergimizi ödüyoruz, ancak UHP statümüz sona erdiğinde nasıl bir yol izlememiz gerektiğini tam olarak bilemediğimiz için endişeliyiz.
İltica başvurusu konusunu da düşündük. Eşim iltica ederse ben de onun dosyasına bağımlı kişi (derivative) olarak eklenebilirim. Ancak savaş, doğrudan bir iltica sebebi olarak kabul edilmediği için dosyamızın zayıf olabileceğini düşünüyoruz. Bu da iltica talebimizin reddedilme ihtimalini artırıyor.
Eğer iltica başvurusunda bulunursak, mahkemeler ve itiraz süreçleri sayesinde 4-5 yıl boyunca ABD’de kalabiliriz, fakat en sonunda iltica talebimiz reddedilirse yine Amerika’dan ayrılmak zorunda kalacağız.
Bunun yanı sıra, iltica başvurusu yaptığımızda UHP statümüzü kaybetme riskimiz var. Bu da gelecekte UHP sahiplerine özel bir fırsat sağlanırsa (örneğin, Green Card yasası gibi), bundan yararlanamayacağımız anlamına geliyor.
Daha önce bu süreçlerden geçmiş biri olarak sizin nasıl bir yol izlediğinizi ve bu durumda en mantıklı seçeneğin ne olduğunu öğrenmek isterim.
Teşekkür ederim