Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!
  • Yasaklı

    tm bu sayfadan gidiniz o vakit başka sayfalar konu başlıkları mevut ben @pakaji ye bir kaç soru soracagım müsadenizle o akit. kovmak algılamayın sakın bu bir post ve bir konu begenmiyorsnız takip etmenize gerek yok

  • Yasaklı

    @pakaji size soracagım konulardan biri şu yurt dışında yaşamaya ne zaman başladınız ve abd ye neden hiç gitmdiniz ya da gittiniz mi

  • Yasaklı

    ikincisi de şu neden insanların sürü psikolojisiyle hareket ettigi kanaatine vardınız beklentiler sürü psikolojisi oluşturur mu?




  • @sinem-akçam eğer farklı düşünceler de olması gerekirken, büyük çoğunluk aynı fikirde ve çok inatçılarsa. farklı görüşü azarlıyor ve kesinlikle kabul etmiyorlarsa orada sürü psikoloji etkin olabilir.

  • Yasaklı

    ilk soruma verdiginiz cevap için teşekkür ederim @pakaji . İkinci soruma verdiginiz cevapta biraz önyargılısınız burada 5 yıldan fazla abd de yaşamış olanlar da var. Ama size hak veriyorum. Bnm de abd de 30 yıla yakın yaşamış bir arkadaşım var o da bana HERŞEY PARA DEGİL AMA AMERİKADA YAŞAYACAKSAN BİL Kİ HERŞEY PARA demişti. 🙂 Bu bakımdan hak veriyorum. Yine de çok negatif bakmamak lazım dye düşünüyorum sonuçta belli sebeblerle birşeyleri göze alarak gidiyorsunuz. Biraz olumlu düşünmekte fayda var


  • @sinem-akçam ben amerikaya gidilmesin demiyorum orası iğrenç falan demiyorum. oralarda negatif şeyler de var o konuları da konuşalım dedim. bende kendi hayatımla kıyaslayıp hesabımı yapıcam çünkü.. amerika maddi olarak sıkıntılı. ben yarım milyon dolar peşin para verip ev alıcam.. ee sonra bi de heryıl ona 10bin dolar üstü vergi vericem. yani 30yıl süre için ben veya çocuğum oraya ekstra 300bin dolar verecek.
    ev çocuğuma kalsa miras vergisi.. çocuğum üniye gitse yıllık 30-50bin dolardan 4 yılda 200bin dolar ümi masrafı. 2. çocuk ne olacak?
    hastane olayı başka muallak..

    gidersiniz güzel deneyim kazanırsınız da gün gelir sizde ortada kalabilirsiniz. yani ne türkiyrye ne amerikaya ait ortada biryerde kalabilirsiniz. o paraları amerikaya harcamasam belki daha iyi olurdu diye de düşünebişirsiniz.

    tr ye gidip amerikaya dönmek, amerikaya gidip tr yr dönmek istersiniz 😉

  • Yasaklı

    @pakaji Sürü psikolojisinden kaçının içinde söyledi:

    @sinem-akçam ben amerikaya gidilmesin demiyorum orası iğrenç falan demiyorum. oralarda negatif şeyler de var o konuları da konuşalım dedim. bende kendi hayatımla kıyaslayıp hesabımı yapıcam çünkü.. amerika maddi olarak sıkıntılı. ben yarım milyon dolar peşin para verip ev alıcam.. ee sonra bi de heryıl ona 10bin dolar üstü vergi vericem. yani 30yıl süre için ben veya çocuğum oraya ekstra 300bin dolar verecek.
    ev çocuğuma kalsa miras vergisi.. çocuğum üniye gitse yıllık 30-50bin dolardan 4 yılda 200bin dolar ümi masrafı. 2. çocuk ne olacak?
    hastane olayı başka muallak..

    gidersiniz güzel deneyim kazanırsınız da gün gelir sizde ortada kalabilirsiniz. yani ne türkiyrye ne amerikaya ait ortada biryerde kalabilirsiniz. o paraları amerikaya harcamasam belki daha iyi olurdu diye de düşünebişirsiniz.

    tr ye gidip amerikaya dönmek, amerikaya gidip tr yr dönmek istersiniz 😉

    şu son cümle var ya.. evet muhtemelen öyle olacak. Usa ya gidip geri dönmek, döndükten sonra tekrar USA ya gitmek isteyecegim bunu biliyorum. Yine de eger çıkarsa gidecegim. 🙂 Dilerim sizin için de en hayırlısı neyse o olsun. Ev almayı hemen hiç düşünmüyorum. belki ilk 5 yıldan sonra düşünürüm. Vergi olayını da farklı şekillerde tolere etmeyi düşünüyorum. Kazancı iyi bir memlekette iken abd sizi zorlayacaksa haklısınız iki kere düşünürsünüz. Kazancınız zaten burada felaketse orada daha yi olabileceksem neden gitmeyeyim ki diye düşünürsünüz... Durum tam da bu...

  • Yasaklı

    Şirket kurup araç masraflarını vergiden düşersiniz goodwill e salvation army e bagış yapar vergiden düşersiniz şirkete sarf malzemesi alırsınız (birazını eve atarsınız( vergiden düşersiniz. Hatta gerekirse kupon biriktirir tasarruf edersiniz vergiden düşecek daha bi ton yol geliyor aklıma yeter ki sistemi biliyor olayım. 🙂


  • orda ev almıycam vergisi beni bağlamaz demeyin. kiralarda o oranda yüksek olur.

    maddi yönden tr den daha iyi olabilir orası ama manevi yönden bazı sıkıntılar olur. türkiyede hiç yaşamadığınız şeyleri yaşayabilirsiniz. şu videoyu dinleyebilirsiniz vaktiniz varsa. diyorki herşey sanal gibi yurtdışında. tabi o kişi mülteci farklı zorlukları vardır ama manevi yönden ağır süreçler geçiriyor.

  • Yasaklı

    @pakaji Texas, Amarillo ya yerleşecegim. Türk az sayıda var ve sakin küçük bir amerikan şehri. İyi kalite okulları ve bir koleji var; Texas A&M üniversitesine yakın. Houston'da da Rice unversitesi var. Burada ev kiraları 3+1 ve çok lüks olmamak şartıyla ortalama 900 $. Dersen ki ben daha ufak evde yaşarım apartmentte yaşarım o zaman 400 ila 850 arası bulabilirsin 2+1 Burada evin okula yakın ise ki yakın bulmak niyetindeyim bisikletle işe okula gidip gelebilirsin araca bile nadiren ihtiyacın olur çünkü ufak bir yer ha yine bir araç alırsın o ayrı Bir danışmanlık şirketi kurmak düşüncem var yapabilirsem onu deneyecegim ayrıca gelir gelmez para kazanmam gerektigi için delivery driver olacagım nanny olacagım ve bir yandan da LPN hemşirelik okuyacagım ki 6 aylık sertifikadan sonra LPN olarak çalışmaya başlıyorsun saglık alanında büyük bir açık var ve sertifika egitimi ücretsiz... Bir süre uyuyamayacak dinlenemeyecek sıkışacak ve zorlanacagım ama bu süre çok uzun bir süre olmayacak ve ben çalışmayı özledim(epeydir emekliyim) Gözümü tek korkutan çocuklarımın adapte olamaması olur ki onu da zaman içinde gözlemleyecegim oldu oldu olmadı tası taragı toplar dönerim ülkecigime hiç bir şey evlatlarımdan önemli degil.

  • Yasaklı

    mülteci aniden o durumun içine kendini bulandır ve mecburiyetler onu buna sevkettigi için psikoloji olarak atlatması daha zordur. Ben mülteci degilim. göçmenim. Bilerek göze alarak ve hedef koyarak gidiyorum. Cebimde param kafamda fikirlerim ve azmim yanımda evlatçıklarım olarak... çok fark vr. Allah yardımcısı olsun .


  • bunkonuda bir link gönderdiniz built in 1928 mi ne yazıyordu 900dolardı galiba. ben hayatımda o kadar eski evi hiç görmedim ama dışardan şirin gözüküyordu.

    mülteci veya göçmen benzerlikler fazla. mülteci evraklarını çıkınca o da göçmene dönüşüyo. bence benzerlik çok. sonuçta orda bir amerikalı sizi görünce ikinizi de mülteci gibi görür size muamelesi benzer olur. ülkesinden kaöıp gelmiş biri olarak görür. @Sinem-Akçam


  • iyi geceler ben çıkıyorum.

  • Yasaklı

    evin içine de baksaydınız neyse. 🙂 ben de çıkıyorum hayrlı geceler


  • mültecinin söylediğini dinleyin15.dakikadan sonrası @Sinem-Akçam
    ağaçlar plastik gibi geliyor diyor bana da öyle geliyor tabi bazen 🙂


  • @pakaji merhaba öncelikle. Tabiki her bilgi ve deneyim değerli fakat ben Çisem hanımın lohusalıktan dolayı ekstra hassasiyet gösterdiğini düşünüyorum. Benimde bir oğlum var. O yüzden empati kurabiliyorum. Şimdi dönüp baktığımda o dönem çoğu şeyi gereksiz gözümde büyüttüğümü görüyorum. Kendilerini TR deyken de takip ediyordum. Ve videolarında ilk düşündüğüm şey Çisem hanımın lohusayken böyle büyük bir değişim içine girmeyi nasıl bukadar olağan karşılayabildiğiydi. Şaşırdığımı hatırlıyorum. Dilerim haklarında hayırlısı olsun. Çok güzel bir aile...


  • 2 yıldır Green Card'a başvuruyorum. Yaklaşık 1.5 yıldır forumda yazılanları okuyorum. Aklıma geldiği kadarıyla örneğin sayın @aysegul'ün dediği şekilde, sayfalarca okudum, yüzlerce ileti okudum, bekleme odalarında insanların yaşadıkları olumsuzlukları okurken üzüldüm şeklinde bir okuma. Göz ucuyla değil ilgiyle, anlayarak, sevinerek, üzülerek, gerilerek vs. Sanıyorum ki forumdaki birçok kişi gibi. Daha önce 2011 yılında Work&Travel programıyla 4 aya yakın Pennsylvania eyaletinde yaşadım. Bugüne kadar katkı sunabileceğim herhangi bir konu, başlık, yorum vs. olmadığından, bir süre Amerika'da yaşamış, bir süreliğine de olsa belli başlı bazı gözlemler yapmış biri olmama rağmen üye olup herhangi bir şey yazmadım. Bugün JFK'den Brooklyn'e gidişle ilgili bir soru gördüm ve ona verilen cevaplarda metronun tavsiye edildiğini okudum. Kimse A treninin daha az güvenli olduğundan, E treninin daha uygun olacağından bahsetmemişti. Başta üye olup yorum yazmayı aklımdan geçirmedim ama sonra evham yapıp ya o kişi A trenini kullanır da başına bir şey gelirse (böyle bir şeyin olacağı kesin değil tabii ki ama başıma gelen bir olay A trenindeyken üstü başı pek temiz olmayan birinin benden içinde 25 cent kalmış metro kartımı istediğinde kartı vermediğim zaman küfürler yağdırmasıydı. Bundan birkaç gün sonra New York City'li birinin E treni daha güvenli A trenini kullanma demesiyle sonraki bütün seferlerde E trenini kullandım) diye düşünerek girip yorum yazdım. Biraz uzattım ama metrolarla ilgili söylediklerime açıklık getirmek istedim.
    Yine bugün bu başlığı gördüm ve bu kadar ileti yazılmış daha önce nasıl görmedim diye şaşırdım. Meğer başlık açılalı çok olmamış. İletileri okudum ve konuyla ilgili ben de görüşümü yazmak istedim. Umarım okuyanların bakış açısına katkı olur.
    1.5 yıldır forumu nasıl bir ilgiyle/tavırla okuduğumdan yukarıda bahsetmiştim. Bu şekilde okuyan kişilerden biri olarak maalesef üzülerek yazıyorum ki "bana göre" de forumda sayın @pakaji'nin bu başlıkta anlattığı gibi bir hava var. Forumdaki yararlı bilgileri asla yadsıyamam. Hatta sayın @crazycells'in anlayışını, yapıcı yorumlarını ve en çok da sabrını hayranlıkla ve örnek alarak takip ettim. Ben olsam şimdiye kadar 500 kişiyi engellemiş, yüzlerce yorumu silmiş ve en sonunda çıldırıp küçük bir diktatöre dönüşmüştüm eminim. Forumda benim de gözlemlediğim bu hava, forumun yararlı veya değil bütün varlığını belli yüzdelere bölersek örneğin %5'lik bir hacmi kapsar belki, ama bence çok sinsi, burayı okuyan insanları çok çok yanlış yönlendirebilecek bir hava. Herkes şunda hemfikirdir eminim, ben de kendimden biliyorum, üye olsa da olmasa da burada yazılanları yukarıda bahsettiğim tavırla okuyan birçok insan var. Burada yazılanlarla (Amerika'yla ilgili veya değil) yeni bakış açıları kazanan kişiler var. New York City'de metroda yaşadığım deneyimi bile bu yüzden açıklık getirerek yazma gereği duydum. Forum ortamı, yazı dili, kimlerin okuyacağını bilemezsin, nasıl anlaşılabileceğini bilemezsin, azami özen göstermek gerekir, diye düşündüm.
    Şunu da belirtmek isterim, bu demek değildir ki herkes yazdıklarına yüzde yüz özen göstermek zorunda. Çok dikkat ederek yazmaya çalışmama rağmen belki ben de bir yerlerde sonradan hatalı bulacağım bir üslup kullandım, şimdilik bilemem. Sayın @pakaji'nin üslubu da eleştirilmiş ama bana göre üslubunda bir sorun yok, sürü psikolojisi demesinde bile bence bir yanlış yok. Bu demek değildir ki istediğini diyebilir. Benim demek istediğim bu üsluba olan yaklaşım. Varsa diğer kişiler gözden kaçırdıysam kusura bakmayın, aklımda en çok kaldığı kadarıyla sayın @Sinem-Akçam sabırla yazmayı sürdürmüş ve bence yazışmalar iyi bir şekilde de devam etmiş. Bir durun bir dinleyin söyleyeceği bir şeyler var demiş. Örneklerim biraz tuhaf gelebilir ama bana şunu hatırlattı, ilkokulda burnu akan, kusan arkadaşlarımız olunca bazı öğretmenlerimiz o çocuğun elini yüzünü yıkardı. Bizim yaklaşmak istemediğimiz, görünce (bu forumda okuyunca) irite olduğumuz bir duruma iyi bir öğretmen çok başka yaklaşırdı. Bence doğrusu da oydu. Bu başlıkta da sayın @Sinem-Akçam'ın yaklaşımını buna benzettim. Her zaman bu şekilde olamıyoruz biliyorum/katılıyorum. Kendi adıma böyle bir yaklaşım gösterdiği, günlük hayatta her zaman görmediğimden bana bunu hatırlattığı için teşekkür ederim. Sayın @crazycells'in dediği gibi sayın @pakaji bir trol bile olsa bence önemli bir konuya değiniyor. Evet çoğu kişi değinme şeklini doğru bulmuyor ama her ne kadar üslubun eleştirildiği söylense de bana göre usulün değil de esasın daha önemli olduğu bir konu bu. Ben de sanırım içten içe forumdaki ortamı, burada bulunan kişileri (her ne kadar şahsen tanımasam da, sanal bir ortam da olsa) sevdiğimden, yanlış olduğunu düşündüğüm bir şeyi görünce direkt tepki veriyorum. Bir dakika, bu konuyu atlamayın, bence önemli, bir daha düşünün refleksleriyle yazıyorum.
    Ne yapılabilir? Çok genel olarak ve naçizane şunu tavsiye edebilirim. Birçok kişi dikkat ediyordur belki ama gördüğüm kadarıyla dikkat etmeyen kişiler de olabiliyor. Bir şeye yorum yazacağımız zaman durup bir düşünelim. Bu yoruma gıcık olarak, içten içe sinir olarak, dalga geçerek mi yorum yazmak üzereyim? Bunun muhakemesini yapıp öyle yorum yazalım. Eğer bu haldeysek bekleyelim belki altına daha yapıcı bir yorum gelir, bizim duygusal tepkilerimiz değişir, okuduğumuz bir niyet varsa belki bu artık kaybolur.
    Son olarak 1.5 yıldır forumu okumanın sonucunda aklımda kalan/şu an aklıma gelen birkaç şeyi eklemek isterim. Yazdıklarımın bu kısmında forumun aile/birleştirici yönü ön planda benim için. Sayın @Senay-Sirin'in hem Amerika hem Türkiye ile ilgili birçok yorumu, örneğin sayın @serkanist'e bir konuda Ege'ye tayin isteyin, ortamınızı değiştirin şeklinde yaptığı bir yorum; sayın @sadriabi'nin Türkiye'de belli bir yaşanmışlığın ardından, bazı alışkanlıklar kolay değişmiyor, bazen hafta sonları çalışmadığımda kendimi suçlu hissediyorum yorumu; sayın @arnblt'un ismini hep arnbit gibi okuduktan sonra bir gün aslında oğlunun ismi olduğunu yazdığı zamanki yorumu; yazdıklarını hatırladığım ama şu an kullanıcı adı aklıma gelmeyen ve buraya ekleyemediğim daha birçok kişinin yazdıkları keyifle, bakış açısı kazanarak, örnek alarak okuduğum yorumlardı. Umarım burayı 1.5 yıldır okumam sadece bana fayda sağlamamış olur ve kendimce ortaya çıkardığım sentezler buraya bir katkı sağlar.
    Buraları okuyan herkesin her şey gönüllerince olsun isterim.
    Bu arada yaşım pek küçük olmasa da burada bahsettiğim birçok kişi benden büyük, sayın dediğime bakmayın lütfen, her ne kadar şahsen tanımasam da herkesi abi-abla olarak görüyorum. Herkese sevgiler.

  • Yasaklı

    çünkü @Sinem-Akçam bir ögretmen. 🙂 Çünkü sabır en büyük hazinedir ve Sinem bunu yaşayarak ögrendİ. Çünkü okumak yetenegimiz kısıtlı. Okusak bile OKUDUGUMUZU ANLAMIYORUZ. Sınav sistemi üzerine kurulu egitim sistemimizin bariz sonucudur bu. Oku ama anlama sadece dogru cevabı işaretle... Robot gibiyiz. Karşımızdaknin duygularını dikkate almıyor empati yapmıyor anlamaya üşeniyoruz. Bu nedenle ABD ye yerleşip çocuklarımı orada okutmak istiyorum Böyle olmasınlar diye... Olmamaları için bütün çabam. Yoksa eminim bıraksam sistemde egitilseler cumhurbaşkanı olurlar. Ama benim istedigim sadece cumhurbaşkanı olmaları degil, KALİTELİ İNSAN VE CUMHURBAŞKANI olmaları. Hani var ya bir adam okumuş etmiş çabalamış yaşadıgı ilin valisi olmuş... Babasını makamına çagırmış yaşlı adam bastonuna dayana dayana gelmiş. Makamda oglu karşılamış ikramlar filan ama oglan sürekli havalarda. burnu kaf dagında . Herkes etrafında sayın valim sayın valim diye geziniyor vs vs Çocuk makamına oturmuş ee baba demiş bak sen bana adam olamazsın deyip duruyordun ama şimdi bu şehrin valisiyim demiş baba da acı acı gülümsemiş oglum demiş ben sana vali olamazsın demedim ADAM olamazsın dedim; adam olan babasını makamına çagırmaz kendi ayagına gider elini öper demiş. Bu hesap ben çocuklarımın kaliteli insan olmasını saglarsam ardımdan hayır dua eden insanlar bırakmış olurum en başta çocuklarım ve eşleri gelinlerim ve damadım, çocuklarımın çocukları, komşuları bana dua ederler. O da bana yeter...Bunları da şunun için yazıyorum bu forumdaki arkadaşlarımız hepsi bence iyi insanlar fakat eksikler hepimizde mevcut; birbirimizin açıgını aramak yerine eksiklerimizi İNCİTMEDEN kapatabilirsek ABD ye gidelim gitmeyelim birbirimize faydamız olmuş olur ve işte bu bizler için en güzel kazanç olur. Tekrar saygılarımla, teşekkürlerimle...


  • @sinem Haha sayın @Sinem-Akçam'ın öğretmen olduğunu bilmiyordum, daha önce yazdıysa kaçırmışım belki de ama iyi ki aklıma gelen örneği yazmışım, tam oturmuş (: sözlerinize katılıyorum, eksik bir şey görünce incitmeden açığı kapatmak gerekiyor bana göre de. Her zaman bunu yapabilecek tavırda olamıyoruz, herkesin kendine göre stresleri var çok doğal olarak. Bazen o kadar özenecek vakit de olmuyor belki. Benim bu konuda örnek aldığım kişi sayın @crazycells , mesela hem çalışıyor kendi işleri vs. var ama hem de özenip sabırla cevap verebiliyor. Bu gibi sözlerin onu istemeden de olsa bir kalıba sokmaya yönelten sözler olmasını istemem, tabii ki onun da daha farklı tepkileri vardır veya olabilir. Onu görünce ben de diyorum ki o yapabiliyorsa birçok kişi yapabilir.
    Bana göre birinin tabirim uygunsa küsüp gitmesindense bir bildiğini paylaşması çok değerli. Bu görüşümü forum için düşünürsek forumun birçok alanını kapsayacak bir görüş ancak konu buradan ilerlediği için buraya yazdık, buraya birikti. Hangi konuya uygundur bilmiyorum ancak forumun doğal akışıyla, bahsedilen birçok konuda olduğu gibi, kendine doğru başlıklarda yer bulacağını umuyorum.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

96
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.1k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum