2 yıldır Green Card'a başvuruyorum. Yaklaşık 1.5 yıldır forumda yazılanları okuyorum. Aklıma geldiği kadarıyla örneğin sayın @aysegul'ün dediği şekilde, sayfalarca okudum, yüzlerce ileti okudum, bekleme odalarında insanların yaşadıkları olumsuzlukları okurken üzüldüm şeklinde bir okuma. Göz ucuyla değil ilgiyle, anlayarak, sevinerek, üzülerek, gerilerek vs. Sanıyorum ki forumdaki birçok kişi gibi. Daha önce 2011 yılında Work&Travel programıyla 4 aya yakın Pennsylvania eyaletinde yaşadım. Bugüne kadar katkı sunabileceğim herhangi bir konu, başlık, yorum vs. olmadığından, bir süre Amerika'da yaşamış, bir süreliğine de olsa belli başlı bazı gözlemler yapmış biri olmama rağmen üye olup herhangi bir şey yazmadım. Bugün JFK'den Brooklyn'e gidişle ilgili bir soru gördüm ve ona verilen cevaplarda metronun tavsiye edildiğini okudum. Kimse A treninin daha az güvenli olduğundan, E treninin daha uygun olacağından bahsetmemişti. Başta üye olup yorum yazmayı aklımdan geçirmedim ama sonra evham yapıp ya o kişi A trenini kullanır da başına bir şey gelirse (böyle bir şeyin olacağı kesin değil tabii ki ama başıma gelen bir olay A trenindeyken üstü başı pek temiz olmayan birinin benden içinde 25 cent kalmış metro kartımı istediğinde kartı vermediğim zaman küfürler yağdırmasıydı. Bundan birkaç gün sonra New York City'li birinin E treni daha güvenli A trenini kullanma demesiyle sonraki bütün seferlerde E trenini kullandım) diye düşünerek girip yorum yazdım. Biraz uzattım ama metrolarla ilgili söylediklerime açıklık getirmek istedim.
Yine bugün bu başlığı gördüm ve bu kadar ileti yazılmış daha önce nasıl görmedim diye şaşırdım. Meğer başlık açılalı çok olmamış. İletileri okudum ve konuyla ilgili ben de görüşümü yazmak istedim. Umarım okuyanların bakış açısına katkı olur.
1.5 yıldır forumu nasıl bir ilgiyle/tavırla okuduğumdan yukarıda bahsetmiştim. Bu şekilde okuyan kişilerden biri olarak maalesef üzülerek yazıyorum ki "bana göre" de forumda sayın @pakaji'nin bu başlıkta anlattığı gibi bir hava var. Forumdaki yararlı bilgileri asla yadsıyamam. Hatta sayın @crazycells'in anlayışını, yapıcı yorumlarını ve en çok da sabrını hayranlıkla ve örnek alarak takip ettim. Ben olsam şimdiye kadar 500 kişiyi engellemiş, yüzlerce yorumu silmiş ve en sonunda çıldırıp küçük bir diktatöre dönüşmüştüm eminim. Forumda benim de gözlemlediğim bu hava, forumun yararlı veya değil bütün varlığını belli yüzdelere bölersek örneğin %5'lik bir hacmi kapsar belki, ama bence çok sinsi, burayı okuyan insanları çok çok yanlış yönlendirebilecek bir hava. Herkes şunda hemfikirdir eminim, ben de kendimden biliyorum, üye olsa da olmasa da burada yazılanları yukarıda bahsettiğim tavırla okuyan birçok insan var. Burada yazılanlarla (Amerika'yla ilgili veya değil) yeni bakış açıları kazanan kişiler var. New York City'de metroda yaşadığım deneyimi bile bu yüzden açıklık getirerek yazma gereği duydum. Forum ortamı, yazı dili, kimlerin okuyacağını bilemezsin, nasıl anlaşılabileceğini bilemezsin, azami özen göstermek gerekir, diye düşündüm.
Şunu da belirtmek isterim, bu demek değildir ki herkes yazdıklarına yüzde yüz özen göstermek zorunda. Çok dikkat ederek yazmaya çalışmama rağmen belki ben de bir yerlerde sonradan hatalı bulacağım bir üslup kullandım, şimdilik bilemem. Sayın @pakaji'nin üslubu da eleştirilmiş ama bana göre üslubunda bir sorun yok, sürü psikolojisi demesinde bile bence bir yanlış yok. Bu demek değildir ki istediğini diyebilir. Benim demek istediğim bu üsluba olan yaklaşım. Varsa diğer kişiler gözden kaçırdıysam kusura bakmayın, aklımda en çok kaldığı kadarıyla sayın @Sinem-Akçam sabırla yazmayı sürdürmüş ve bence yazışmalar iyi bir şekilde de devam etmiş. Bir durun bir dinleyin söyleyeceği bir şeyler var demiş. Örneklerim biraz tuhaf gelebilir ama bana şunu hatırlattı, ilkokulda burnu akan, kusan arkadaşlarımız olunca bazı öğretmenlerimiz o çocuğun elini yüzünü yıkardı. Bizim yaklaşmak istemediğimiz, görünce (bu forumda okuyunca) irite olduğumuz bir duruma iyi bir öğretmen çok başka yaklaşırdı. Bence doğrusu da oydu. Bu başlıkta da sayın @Sinem-Akçam'ın yaklaşımını buna benzettim. Her zaman bu şekilde olamıyoruz biliyorum/katılıyorum. Kendi adıma böyle bir yaklaşım gösterdiği, günlük hayatta her zaman görmediğimden bana bunu hatırlattığı için teşekkür ederim. Sayın @crazycells'in dediği gibi sayın @pakaji bir trol bile olsa bence önemli bir konuya değiniyor. Evet çoğu kişi değinme şeklini doğru bulmuyor ama her ne kadar üslubun eleştirildiği söylense de bana göre usulün değil de esasın daha önemli olduğu bir konu bu. Ben de sanırım içten içe forumdaki ortamı, burada bulunan kişileri (her ne kadar şahsen tanımasam da, sanal bir ortam da olsa) sevdiğimden, yanlış olduğunu düşündüğüm bir şeyi görünce direkt tepki veriyorum. Bir dakika, bu konuyu atlamayın, bence önemli, bir daha düşünün refleksleriyle yazıyorum.
Ne yapılabilir? Çok genel olarak ve naçizane şunu tavsiye edebilirim. Birçok kişi dikkat ediyordur belki ama gördüğüm kadarıyla dikkat etmeyen kişiler de olabiliyor. Bir şeye yorum yazacağımız zaman durup bir düşünelim. Bu yoruma gıcık olarak, içten içe sinir olarak, dalga geçerek mi yorum yazmak üzereyim? Bunun muhakemesini yapıp öyle yorum yazalım. Eğer bu haldeysek bekleyelim belki altına daha yapıcı bir yorum gelir, bizim duygusal tepkilerimiz değişir, okuduğumuz bir niyet varsa belki bu artık kaybolur.
Son olarak 1.5 yıldır forumu okumanın sonucunda aklımda kalan/şu an aklıma gelen birkaç şeyi eklemek isterim. Yazdıklarımın bu kısmında forumun aile/birleştirici yönü ön planda benim için. Sayın @Senay-Sirin'in hem Amerika hem Türkiye ile ilgili birçok yorumu, örneğin sayın @serkanist'e bir konuda Ege'ye tayin isteyin, ortamınızı değiştirin şeklinde yaptığı bir yorum; sayın @sadriabi'nin Türkiye'de belli bir yaşanmışlığın ardından, bazı alışkanlıklar kolay değişmiyor, bazen hafta sonları çalışmadığımda kendimi suçlu hissediyorum yorumu; sayın @arnblt'un ismini hep arnbit gibi okuduktan sonra bir gün aslında oğlunun ismi olduğunu yazdığı zamanki yorumu; yazdıklarını hatırladığım ama şu an kullanıcı adı aklıma gelmeyen ve buraya ekleyemediğim daha birçok kişinin yazdıkları keyifle, bakış açısı kazanarak, örnek alarak okuduğum yorumlardı. Umarım burayı 1.5 yıldır okumam sadece bana fayda sağlamamış olur ve kendimce ortaya çıkardığım sentezler buraya bir katkı sağlar.
Buraları okuyan herkesin her şey gönüllerince olsun isterim.
Bu arada yaşım pek küçük olmasa da burada bahsettiğim birçok kişi benden büyük, sayın dediğime bakmayın lütfen, her ne kadar şahsen tanımasam da herkesi abi-abla olarak görüyorum. Herkese sevgiler.