@Bayram-TÜRKOĞLU Detaylı paylaşım için teşekkür ederim
Öncelikle bir hususu özellikle vurgulamak isterim, Türkiyenin ekonomi ekosisteminin derinden yara alıp orta direğin artık fakirliğe gittiği 2021 ve sonrası süreçte hepimizin bildiği gibi ülkedeki turistik seyahatlerin bir kısmı göçmenliğe kaydı. Bu su götürmez bir gerçek.
Yani sizin 2016'da aldığınız vize(tartışmak için söylemiyorum) şu zamanın şartlarıyla kıyaslanabilecek bir vize değil kesinlikle.
Örneğin ben 2010 yılında öğrenci halimle arkadaşımla alalade İspanya vizesine başvurduğumda 6 aylık multi şengen vize almıştım(kaç günmüş multi miymiş single'mıymış falan bakmıyorduk bile) fakat şu an 6 aylık multi Şengen alabilmek için muhtemelen 3. Şengeninize başvurmuş olmanız falan gerekiyor
Bir öğrencinin ise arkadaşıyla rastgele Şengen vize onayı alması da pek mümkün değil artık.
Yani geçmiş ile olan kıyaslama kesinlikle şu an doğru sonuç vermeyecektir.
Eşinizin vize almasını da sağlayan %99.9 ihtimalle sizin vizeniz olması zaten. Bu konuda sanırım bir esneklik var, eşlerden birinde vize olursa diğer eşe çok kolay vize veriliyor.
Yakın arkadaşımdan bir örnek. Arkadaşımın eşi zamanında ABD'ye vize alıp gitmiş(çocukken) şimdi ailecek tekrar vizeye başvuruyorlar ve vize memuru daha önce ABD'ye gitmiş olması hakkında mülakatta olumlu görüş iletip vizelerini onaylıyor. Üstelik eşi olan arkadaşım o sıra asgari ücrette bir yerde sigortalı
Şayet sistemlere bakıyor olsalar asgari ücretli birini almamaları lazım...(500usd maaşı olan biri Amerika'ya nasıl gitsin turist olarak)
Bu sebeple sistemde hiç bir şeye baktıklarını düşünmüyorum ve bundan eminim(Interpol tipi global suç sistemi tarzındaki şeyler hariç)
Fakat heyecan ya da takılma konusu da anlamlı gelmiyor bana. Bir insan heyecanlı diye vize almaması anlamlı değil çünkü. Heyecansız bir suçlu da olabilir? Hani madem bu konu bu kadar kritik, yalan makinesine bağlasınlar o halde daha mantıklı olmaz mı? Rastgele memurun karar vermesinden daha doğru sonuç çıkar.
Findeks vs demişsiniz ama bence bunlarla uğraşmaları imkansız. Keşke baksalar, ama bakılmıyor.
Eğer bu tip resmi şeylere bir sistemden bakılıyor olsaydı çok kez mülakatta hiç beklenmedik sorularla salvo geldiğini duyardık. Fakat öyle bir tecrübe aktaran hiç okumadım(yüzlerce yerli ve yabancı mülakat içeriği okudum)
Ek olarak findeksim çok iyi, sosyal medyam çok iyi(içerik üreticisiyim hatta teknoloji alanında hatrı sayılır takipçim de var) neyse. Kısmet demekten başka bir şey yok