@lamak-sadla EB-3, Amerika Birleşik Devletleri’nin Green Card (yeşil kart) başvurularında kullanılan bir göçmenlik vizesi türüdür ve “Employment-Based Third Preference” yani “İstihdama Dayalı 3. Öncelikli Vize” anlamına gelir.
EB-3 vizesi, ABD’de çalışmak ve kalıcı olarak yaşamak isteyen kişilere yöneliktir ve üç ana kategoriye ayrılır:
1. Skilled Workers (Nitelikli İşçiler):
En az 2 yıl iş tecrübesi veya eğitimi olan kişiler içindir. Örneğin: elektrikçi, kaynakçı, aşçı gibi.
2. Professionals (Profesyoneller):
En az lisans (bachelor’s degree) derecesi gerektiren meslekler için geçerlidir. Örneğin: mühendisler, muhasebeciler vs.
3. Unskilled Workers / Other Workers (Vasıfsız İşçiler):
Tecrübe veya eğitim gerektirmeyen, genel iş gücü pozisyonlarıdır. Örneğin: temizlik, bulaşıkçılık, paketleme, tarım işçiliği gibi.
Senin başvurmayı planladığın garsonluk işi genelde bu kategoriye girer.
EB-3 sürecinde neler olur?
• Bir Amerikan şirketi (sponsor) seni işe almak ister.
• Bu sponsor senin adına işçi belgesi (Labor Certification) alır.
• Ardından senin için göçmenlik başvurusu (I-140) yapılır.
• Son aşamada ise vize mülakatına girersin ve onaylanırsan Green Card sahibi olarak Amerika’ya göç edersin.
EB-3 vizesiyle ABD’ye gittikten sonra:
• Sürekli oturum (Green Card) alırsın.
• Sosyal güvenlik numarası (SSN) çıkarabilirsin.
• Bir süre sonra vatandaşlık başvurusunda bile bulunabilirsin
ücreti de 20 bin dolar civarı taksit ve farklı ödeme yöntemleri var. süreç çok uzun mim 4 yıl gibi görünüyor ama yaş olmuş 24 hala dv lottery bel bağlayıp bekleyemeyeceğim o yüzden şimdiden bu sürece girmek ilerideki plan ve hayatım için iyi olacağını düşünüyorum bir erkek arkadaşım var evlilik düşünüyoruz ama henüz erken hazır olana kadar en azında aile kuracak zamana gelene kadar süreç geçmiş olup artık orada yeni bir aile hayat kurabilirim diye düşünüyorum.