@ari-luli bizim millet duygusal. rakamlardan ve gerçeklerden bahsedince neden moralimizi bozuyorsuna bağlıyorlar hemen; bu programın adı üzerinde: lotarya, çekiliş. Başvuruda pasaport zorunluluğu kalktıktan beri çıkma ihtimali %1 küsurdan %0.5in altına düştü.
Benim bu iletime "moralimi bozdu" diye eksiyi basmak isteyen sevgili forumdaşıma "bana değil!", çok güvendiği bir matematikçi veya istatistikçi ardadaşına/hocasına bi zahmet sorsun. Çıkma ihtimali %0.5 olan bir çekiliş tahminen bana kaçıncı başvurumda çıkar diye (ben cevabı önden vereyim: 200. defada).
Bir de, çıkanlarda gördüğümüz enteresan desenler de var. Örneğin, bir forumdaşımız (belki daha da fazlası) üst üste 2 sene bu çekilişi kazandı. Hadi bu arkadaş çok şanslı diyelim. Kazananlar arasında 1, 2, ve 3. seferde tutturanların oranı uzun zamandır başvuranlardan çok çok fazla. Evli (veya nişanlı veya sevgili) olarak başvuranlarda da her sene 2 başvuru gönderiyorlar; yine istatistiki olarak bekleriz ki erkeğe veya bayana çıkma dağılımı %50 civarında olsun. Ancak enteresan şekilde %70ten fazla hanım arkadaşlar kazanıyor bu çiftlerde de...
Uzun lafın kısası, gözlem verileri matematik/istatistik bilimi ile örtüşmüyor! Ben de teorimi, buradaki forumdaşlar bu desen dağılımındaki anomaliyi görüyorlar mı, benim gözlemlediklerimden farklı gözlemleri var mı diye yazmıştım...
Ben her ne kadar bu çekilişin ABD Dışişleri Bakanlığının idda ettiği gibi "tamamen rastlantısal" olduğuna inanmasam da çekilişin ücretsiz olması, kazanmam halinde başvuru giderleri (normal giderler harici, dosya taşımadaki harcamalar dahil), ve ABD'deki ilk 3-6 ayda (iş bulamama ihtimaline karşın ki ileri sayılacak seviyede ingilizce bilgime rağmen) cepten yapılacak harcamaları tamamen karşılayacak ve tutunacak maddiyatta olarak başvuruyorum. Yani gerçekten gitmek isteyenlerin hakkına girmiyorum. Herkese, en çok da çok isteyen, maddi ve mental olarak hazır olan kişilere çıkmasını dilerim.