Selamlar herkese, eşim sıcağı sıcağına b1-b2 aldı ABD bogota büyükelçiliğinden(2 senelik bekleyişten sonra). Yarari olabilir diye paylaşayım detayları.
1)Kolombiyada parmak izi randevudan 1 gün önce ayrı bir binada veriliyor. Aynı şekilde pasaportu buradan alıyorsunuz, posta servisi yok. Bu arada elçiliğe girene kadar ingilizce konuşan yok. Vize memuru otomatikman ispanyolca olarak başlıyor görüşmeye.
2)Vize görüşmesinden önce eski bir vize memurundan servis aldık. İsteyene websitesini verebilirim.
Kendisi vize memuru ve vize bölümünün supervisoriymiş önceden. İnanılmaz bilgili birisi, hatta bana sen kürt müsün türk müsün diye soracak kadar türkiye hakkında bilgisi var. Sormasının sebebi kürtler çok asylum'a başvuruyormuş. Kendisinden hizmet aldıktan sonra ds160'i birazcık değiştirdik. DS160'i çok ciddi ve detaylı doldurduk, hatta iş kısmında unemployed işaretleyip herşeyi yazdık, gelecek planımız dahil.
Profil; Kolombiya vatandaşı, schengen giriş çıkış var(amsterdam,norveç,ispanya, onlara vizesiz), 2018de alınmış j1 var, 2021de alınmış c1d var ve 2024te alınmış h2b var. Kendisi şu an çalışmıyor.
Gidiş nedeni; Cruise gemisinde abd şirketini temsilen mücevher satacak. Independent contractor olarak geçiyor. Gemi için çalışmadığından dolayı c1d geçersiz.
Götürdüğü belgeler;
-DS160
-Şirketten gelen mektup
-USCISden gelen H2B extension(sorarlarsa diye)
-son 3 aylık banka hesabı
-Fotograf. Normalde fotografi elçilikte çekiyorlar ama sistem patlamış.
Her zamanki dediğim oldu ve tek bir belgeye bakılmamış.
Kolombiyadaki abd elçiliği dünyadaki en büyüklerden birisi. Randevu saatinden önce KESİNLİKLE alınmıyorsunuz. Elçilik önündeki kişi sayısı Ankara+İstanbul toplamının 4 katı falandı.
Elçilik binasında 35 tane banko açıkmış kendisinin dediğine göre. Sıra çok çabuk ilerliyor aslında.
Diyalog;
Vize memuru: Merhaba
Cevap: Günaydın, görüşmeyi ingilizce yapabilirmiyiz?
Vize memuru: İşin nedir? Ne iş yapıyorsun?
Cevap: Şu an tatildeyim, sonraki kontratım gemide olacak ondan dolayı b1 istiyorum.
Vize memuru: nereye gideceksin?
Cevap: Gemi porto rikodan kalkacak, orada çalışmaya gideceğim(şirket ismi vs de verdi)
Vize memuru: pasaportu açmış ve c1d varmiş sende demiş.
Cevap: Evet,gemide personeldim önceden.
Vize memuru: Tamam. b1 istemenin sebebi turistik mi?
Cevap: gemide çalışmak için b1 istiyorum.
Vize memuru: pasaporta 5 saniye bakmış, onay vermiş.
Genelde suratına bakmamış, belge istememiş, hatta görüşmenin ortasına kadar pasaportu bile açmamış görüşmeyi yapan memur. Benim yorumum vize memurunun olayı anlamadığı şeklinde. Kontratlar arası abdye tatile gitmek çalışanlar arasında çok popüler olduğu için turistik olarak gideceğini zannetmiş diye düşünüyorum. Profilin uygun olduguna karar verip çok kasmamış. Latin amerikanın yarisi abdye gidip geri gelmediği için adamların kriteri bu bence.
Red/onay karmaşık. Zengin kesim onay almış, hatta bir ailenin planı bile yokmuş daha karar vermedik diye cevap vermişler lol. Kolombiyanın en pahalı okulunda okuyan 20 yaşındaki eleman onay almış. Yaşlılardan gördüğüm %50 %50 şeklinde. Oğlu abdde illegal olarak yaşayan teyze red almış(söylemiş illegal olduğunu).
Resmi rakamlara göre b1 red oranı tr ile aynı.