Oncelikle herkese merhabalar,
Amerikan vatandasi olan esimden green card alma surecindeyim. Arsiv kaydim bulunmakta. 11 aralik 2024 tarihinde Ankara baskonsoloslugunda interview e girdim, officer nihai kararimi incelemek icin zamana ihtiyaci oldugunu soyledi, yeminli tercumesi de bulunan mahkeme kararlari disinda butun evraklarimi pasaportumla birlikte bana geri verdi ve AP durumuna kaldim. Bugun (6 ocak) konsolosluktan bir posta aldim, icinde benden almis olduklari tum mahkeme evraklari ve sari bir kagit vardi. Kagitta pasaportum isaretlenmis ve ''iletmis oldugunuz kararda sari ile vurgulanan, yargilandiginiz yasa maddelerine dair resmi bir yazi gerekmektedir'' notu yaziyordu. Nihai kararin tum sayfalarinda, yasa maddelerinin soz konusu oldugu tum satirlari isaretlemisler. Pasaportumu istediklerini gordugumuzde vize basacaklarini dusunup sevindik acikcasi cok zorlu ve stresli bir donem geciriyoruz cunku. Amerika'da ki dosyamizi yuruten avukatimiz notta yazili olan kisimla ilk kez karsilastigini, yasa maddelerinin ne anlama geldigini aciklayan resmi bir evragin alinacagi herhangi bir kurumun olmadigini, ancak Turk hukuku avukati olmadigi icin bir Goc hukuk avukatiyla gorusebilecegimizi, onun bilir kisi olarak yasalarin ne anlama geldigini aciklayan bir mektup hazirlayip konsolosluga bunu iletebilecegimizi dusundugunu soyledi. Arastirma yaparken bu iletiye denk geldim ve 35 sayfanin hepsini okudum. Sayin @gucarslan in yapmis oldugu bir kac yorumda sunu gordum bulanan arsiv kaydinin, iddianame ve ilgili suça ait kanun maddesini cevirip yaninizda bulundurun yorumunu yapmis. Avukatimin tecrube etmedigi bir durum sanirim, yalnis bir sey yapmak istemiyoruz. Sicil kaydim yoktur, fakat arsiv kaydim 11 sene once islenen ''kacak sigara satmak''tan bulunuyor. Durumu cok vaktinizi almadan aciklamaya calistim, yanlis bir yol izliyoruz sanirim, soruma gelirsek;
-Konusu gecen yasa maddelerinin resmi evrakini nereden alabiliriz?
-Sari kagida yazdiklari notta yargilandiginiz yasa maddelerinin diyor, mahkeme karari dosyasinda verilen son karar 2 yil boyunca uzman kisi gorevlendirilmeden denetimli surenin gecirilmesi idi. Fakat karar dosyasinda kacakcilik ile ilgili bir suru yasa maddesinden soz ediliyor ve bazi hapis cezalarinin yasalarida mevcut, bunlarin hepsinin cevirisi mi gerekli yoksa yalnizca son verilen karar yeterli olur mu? Eger tum yasa maddelerini aciklamamiz gerekiyor ise, kacakcilik konusu olan yasa maddeleri durumu daha kotu gosterip olumsuz etkiler mi?
Simdiden ayirdiginiz vakit ve emeginiz icin cok tesekkur ederim..