Claudia hanım merhabalar,
Naturalization için gerekli 5 yıl kuralı ile ilgili bir sorum olacaktı size. Forumda da yazdım ancak cevap alamadığım için izninizle size sormak istedim.
Ben Abd'ye ilk girişimi 2020 temmuz ayında yapıp 3-4 gün sonra Türkiye'ye geri dönmüştüm. İkinci ve nihai girişi de 2021 nisan ayında gerçekleştirdim, yani 8 ay sonra. Bu 8 aylık süreçte Abd'ye bağlılığımı gösterebilecek bir kira kontratım, banka hesabım vs olmadı, yalnızca 2020 için vergi beyanında bulundum. Esasında kronik rahatsızlığım sebebiyle bu 8 aylık süreçte tedavi gördüğüm için Abd'ye ilk girişten bu kadar sonra yerleşebildim. 5 yılın yarısı olan 30 ay fiziki olarak Abd'de bulunma koşulunu da gün itibari ile yerine getirmiş durumdayım. Bu durumda size ilk sorum şu olacak;
-5 yıl kuralını göze alınca vatandaşlığa 2025 nisan'da başvurmak ne kadar mantıklı (2020 temmuz + 5 yıl - 90 gün)? Yoksa 2020 temmuz ve 2021 nisan arasında continuous residency'yi bozduğumu varsayıp 2021 nisandan 4 yıl 6 ay 1 gün sonrası olan 2025 ekim ayında başvurmak mı daha makul olacaktır?
Daha önemli bir sorun ise şu, ben rahatsızlığımın ilerlemesi sebebiyle bu sene yani 2024 mayıs ayında Türkiye'ye dönüş yaptım. Yaklaşık 5 ay sonra ekim ayında Abd'ye tekrar geldim ve şu an Abd'deyim. Hastalığım ve tedavisi sebebiyle kısa bir süre kalıp tekrar geri dönmem gerekiyor. Bu durumda vatandaşlığa eğer 2025 ekim ayında başvurursam 3 kere uzun süre Abd dışında kalıp kısa süreliğine Abd'ye giriş yapmış görüneceğim. Yani kabaca şu şekilde olacak;
2024 Mayıs - Ekim arası 5 ay Türkiye
2024 Ekim 3-4 hafta Abd
2024 Kasım -2025 Mart 5 ay Türkiye
2025 Nisan 3-4 hafta Abd
2025 Mayıs - Ekim arası Türkiye
2025 Ekim Naturalization Başvurusu
Bu durum benim vatandaşlık sürecini olumsuz etkiler mi? Abd'de halihazırda sağlık sigortamı devam ettiriyorum, banka hesaplarım ve kredi kartlarım aktif, vergi beyanlarını yapmaya devam edeceğim. Bununla birlikte bir senelik telefon hattı alabilir ve arkadaşlarım hala orada olduğu için eski evimin kira kontratına ismimi ekleyebilirim.
Bunlardan başka sorun çıkmaması adına ne yapmalıyım? Amerika'da kalış süremi mi uzatmalıyım? Türkiye'den hastalığıma ve tedavi gördüğüme dair doktor raporları getirsem ne kadar fayda sağlar?
Uzun mesaj için kusura bakmayın, esenlikler.