Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese merhabalar,

    Yeni üyelik, ilk mesajım. Herkesin hayallerinin gerçekleşmesi dileği ile 🙂

  • ⭐⭐

    @canoski aramıza hoş geldiniz Efenim


  • Ne Picasso, Ne Monalisa ŞAFAK 45 MANİSA 🙂


  • @canoski, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    Herkese merhabalar,

    Yeni üyelik, ilk mesajım. Herkesin hayallerinin gerçekleşmesi dileği ile 🙂

    @canoski bilmukabele bilmukabele ☺️ hoşgeldiniz


  • @Zelene, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    Tünaydınlar hepimize eyalet sunumları başlamış çok güzel ama eyalet paylaşımlarına cevap yaparken alıntı değil de sadece cevap yazarsanız yarım sayfa olan iletiyi aşağı aşağı kaydırmayız güzel olur

    @Zelene sanırım onu yapan benim 🙈 el alışkanlığıya oluyo cevabı paylaştıktan sonra aklıma geliyo bundan sonra dikkat edicem ama ☺


  • Hello New York! 🗽 🇺🇸

    Herkese iyi akşamlar sevgili forum ailem 🙂 Doğma büyüme İstanbullu olduğumdan mıdır Hollywood Dream olgusundan mıdır bilmem hep bir New York hayranlığım olmuştur 🙂 Bu sebepten bu akşam konumumuz NY (bunu gerçekte de söylemek nasip olur umarım 🙏🏻 ) NY eyalet olarak bahsetmişken şehir olan NY'dan da bahsetmemek olmaz tabii ona da değineceğim yani yolculuğumuz biraz uzun olacak 🙂 Çaylar/kahveler/rakılar/biralar/ viskiler (@Emrah-Borazan afiyetler olsun :D) hazırsa yolculuğumuz başlasın 🙂

    image.png

    New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

    Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük şehir olan, ülkenin finans, kültür, ulaşım ve üretim merkezi New York burada bulunmaktadır.

    image.png

    Tarihçe

    image.png

    New York eyaletinin tarihi M.Ö. 10binli yıllarda başlar. M.S 1100 yıllarında Iroquoian ve Algonquian olarak adlandırılan iki kültür bölgede hakim durumdaydı. New York'un Avrupa tarafından keşfi ise 1524'te İtalyan Giovanni da Verrazzano tarafından yönetildi, ardından 1609'da Hollandalılar tarafından ilk arazi talebi geldi. New Netherland (Yeni Hollanda)'ın bir parçası olan koloni, kürk ticaretinde önemliydi ve sonunda patroon sistemi(eski Türklerdeki derebeylik sistemi gibi bir sistem, toprak sahipliği) sayesinde tarımsal bir kesim haline geldi.
    1626'da Hollandalılar, Manhattan adasını Yerli Amerikalılardan satın aldıklarını düşündüler. 1664 yılında Kral II.Charles'ın kardeşi York ve Albany Dükü II.James tarafından koloninin adı New York olarak değiştirildi. New York, 18. yüzyılda On Üç Koloni'de önemli bir ticaret limanı olarak öne çıktı.

    1. yüzyılın sonlarında, telekomünikasyon ve yüksek teknoloji endüstrileri birçok New Yorkluyu istihdam etti. New York City bu geçişte özellikle başarılı oldu. Polaroid gibi endüstriyel firmalar solup giderken, girişimciler birçok küçük şirket kurdu . Bu başarı, birçok genç profesyoneli hala küçülmekte olan şehirlere çekti . New York City istisnaydı ve yeni sakinleri çekmeye devam etti. Şehrin enerjisi cazibe merkezleri ve yeni işler yarattı.

    2001'de New York, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerikan topraklarında meydana gelen en kötü terör saldırısının ardından yeni bir döneme girdi. Kaçırılan dört yolcu uçağından ikisi Dünya Ticaret Merkezi'nin İkiz Kulelerine çarparak onları yok etti ve yaklaşık 3.000 kişiyi öldürdü. Biri duvarları yıkarak Pentagon'a uçtu. Sonuncusu, gemideki yolcular tarafından neredeyse geri alınıyordu ve 500 kişiden 296'sının ölümüyle açık bir çayırlığa düştü.Binlerce New Yorklu, sonraki haftalarda hayatta kalanlar ve kalıntılar için harabeyi aramaya gönüllü oldu.

    Saldırıların ardından Dünya Ticaret Merkezi sahasının yeniden inşası için planlar açıklandı. 7 World Trade Center,saldırılardan beş yıl sonra yeniden inşa edilen ilk Dünya Ticaret Merkezi gökdeleni oldu. World Trade Center'ın ana binası olan One World Trade Center 3 Kasım 2014'te açıldı.

    (Tarihi biraz atlaya atlaya oldu ama çok uzun bir tarihi varmış NY'ın savaşlar falan hiç girmiyim dedim 😂 )

    Coğrafya

    image.png

    New York genellikle coğrafi açıdan Downstate ve Upstate New York olmak üzere ikiye ayrılır. Downstate, New York şehrini, güney Hudson Vadisi'ni ve Long Island adasını kapsar ve eyaletin nüfus merkezini oluşturur. Çok daha büyük olan Upstate ise eyaletin New York metropoliten alanı dışında kalan kısımlarını belirtir. Kuzeydoğuda Apalaş Dağları devamı olan Adirondack Dağları, güneyde ise Catskill Dağları ile bilinmektedir. Hudson Nehri ve en büyük kolu olan Mohawk Nehri eyaletin en önemli nehirleridir. Bu nehirler dağlık araziyi keserek oluşturdukları vadiler ile eyaletin güney ve kuzeyini birbirine bağlamakta ve New York şehrinde okyanusa dökülmektedir.

    New York'un batısı Büyük Göller bölgesine dahil edilmektedir. Ontario ve Erie Gölü'nün bir kısmı New York'a aittir. Niagara Şelaleleri de eyalette bulunmaktadır. Champlain Gölü eyaletteki diğer önemli göldür.

    İklim

    image.png

    Eyaletin nüfusunun çoğunun yaşadığı Downstate kısmı Köppen iklim sınıflandırmasına göre ılıman dönencealtı iklim (Cfa) etkisi altındadır. Buna karşın eyaletin yüzölçümü açısından büyük çoğunluğunu oluşturan Upstate New York'da karasal iklim (Dfa ve Dfb) hakimdir. Eyaletin Upstate'de yer alan en büyük şehri Buffalo bölgenin ger kalanına göre daha ılımandır. Eyaletin kuzeyinde ve batısında Büyük Göller nedeniyle yoğun göl etkenli kar yağışı gözlemlenir. Bu özellikle Tug Hill adlı bölgede belirgindir.

    Demografi

    image.png

    2020 verilerine göre New York toplamda yaklaşık 20,2 milyon kişilik bir nüfusa sahiptir. Eyaletin nüfusunun büyük çoğunluğu Downstate bölgesinde yoğunlaşmıştır. New York'un en büyük şehri New York City'dir. Şehrin şehir sınırları içerisindeki nüfusu 8,8 milyon olmakla birlikte komşu bölgelere dağılmış metropoliten nüfusu incelendiğinde 20,2 milyona çıkmaktadır. New York metropolitan alanı, Hudson Vadisi ve Long Island başta olmak üzere New York'taki diğer bölgelerin yanı sıra New Jersey, Connecticut ve Pensilvanya'nın bazı kısımlarını da kapsamaktadır. Eyalet içerisindeki metropolitan nüfus 12 milyon civarıdır.

    Buffalo şehri çevresinde gelişmiş ve Eire ile Niagara Falls kontluklarını kapsayan 1,1 milyon kişilik nüfuslu Buffalo-Niagara Falls metropolitan alanı, Rochester ver çevresindeki kontlukları kapsayan 1 milyonu aşkın nüfuslu bölge, Albany ve çevresini kapsayan 900 bin nüfusa sahip Capital District ve 600 bin kişinin yaşadığı Syracuse metropolitan alanı eyaletteki diğer önemli şehirleşmelerdir.

    Politika ve Yönetim

    image.png

    New York Anayasası'na göre eyalet birbirlerinden bağımsız yargı, yasama ve yürütme organlarınca yönetilmektedir. Valilik ana yürütme organıdır ve vali ile yardımcısı halk tarafından seçilmektedir. 2021'den beri eyaletin valisi Demokrat Kathy Hochul'dur. Eyaletin yasama organı çift meclisli New York Genel Kurulu'dur ve New York Senatosu ile New York Temsilciler Meclisi'nden oluşmaktadır. Meclis 150, senato ise 63 koltuğa sahiptir. Yargı organın başında başsavcı bulunur ve 2019'dan beri Demokrat Letitia James'dir. Ayrıca eyaletin mali işlemleri ve hazinesinden sorumlu saymanı da seçimle gelmektedir. Demokrat Thomas DiNapoli 2007'den beri eyaletin saymanıdır.

    Tarihi açıdan New York eyaleti genellikle sosyal konularda ilerici bir tutum izlemiştir. Göçmen hakları, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi ve LGBT hakları gibi konularda dünya ve ABD'de öncü bir konumda yer almıştır. Buna ek olarak New York metropolitan alanı ve Albany'nin çevresinde gelişen Capital District bölgesi eyaletin geri kalanına göre çok daha liberaldir. 2011'de eyalet eşcinsel evliliği yasallaştırmıştır.

    1. yüzyılın ortasından itibaren New York ulusal seçimlerde genellikle Demokrat Parti adaylarına oy vermiştir. Barack Obama girdiği iki seçimde de rakiplerine karşı New York'da %25 oydan fazla farkla kazanmıştır. Özellikle eyaletin şehirleşmiş bölgeleri Demokrat Parti'nin kaleleri olarak nitelendirilmektedir. Upstate bölgesindeki kırsal alanlar daha çok Cumhuriyetçi Parti'yi tercih etmektedir. Eskiden şehirlerin hemen dışında yer alan banliyö bölgelerindeki halkın da Cumhuriyetçi ağırlıklı olmasına rağmen 1990'lardan beri bu bölgelerde de Demokratlar çoğunluk kazanmıştır.

    Senato'da DP üyeleri Chuck Schumer ve Kirsten Gillibrand tarafından temsil edilmektedir. Temsilciler Meclisi'nde 27 koltuk hakkı bulunan eyalette 2021 itibarıyla 19 Demokrat ve 8 Cumhuriyetçi milletvekili bulunmaktadır.

    Turizm

    image.png

    New York deyince akla direkt aynı adı taşıyan New York City gelse de New York sadece buradan ibaret değil. İşte NY eyaletinde gezilebilecek en iyi yerlerden bazıları:

    Adirondack Mountain Bölgesi

    image.png

    Adirondacks bölgesi çok büyük ve Amerika'nın en büyük korunan vahşi doğa yerlerinden biri olan altı milyon dönümlük doğal bir alanı kapsıyor. Lake Placid, Olimpiyat Kış Oyunları'nın da eski bir bölgesi olan buradaki en popüler yerlerden biri. George Gölü, zengin bir kültürel mirasa sahip özellikle güzel bir alandır ve keşfedilecek ve pitoresk konaklama birimleri için ilginç kasabalarla doludur. Erlowest'teki han, en güzel örneklerden biridir. Yüzyıldan kalma bu güzel taş kale, 1898'de inşa edilmiştir ve göl kıyısındaki lüks bir handa ve tarla-masa restoranında restore edilmiştir. Adirondack Bölgesi, New York'ta yürüyüş yapanlar için en uygun yer. Çünkü yüksekliği 1.200 metre ila 5.000 metre arasında değişen ve çeşitli beceri düzeylerinde yürüyüş yapanlar tarafından tırmanılabilecek 100'den fazla zirve var. Bu aynı zamanda kuş gözlemcileri, avcılar, balıkçılar, kar motosikletleri ve dağcılar için ideal bir New York destinasyonudur. En iyi tırmanma noktalarından bazıları Pok-O-Moonshine Dağı, Moss Kayalıkları, Rogers Kayası, Wallface ve Keene Vadisi civarındadır.

    Hudson Valley Bölgesi

    image.png

    Hudson Valley, meraklı gezginler ve çocukları olan aileler için eğlenceli olan geleneksel ilçe fuarları ve festivalleriyle ünlüdür. Hudson Valley Sarımsak Festivali özellikle popülerdir ve sonbaharda ziyaret ederseniz bol miktarda elma ve balkabağı toplama imkanı vardır. Yetişkinler, bölgedeki müzeler ve antika dükkanlarıyla meşgulken, rahat ve tarihi bir havanın keyfini çıkarabilirler.

    Catskills Bölgesi

    image.png

    Catskills, New Yorklular için yakınlardaki bölgesel güzelliklerin bir yeri olarak bilinir ve burası meşgul kalmaktan hoşlanan aktif gezginler tarafından ziyaret etmek için ideal bir yerdir. Kışın burada kayak yapmaya ve snowmobile oynamaya gidebilirsiniz; kamp, ​​balık, yürüyüş ve ilkbahar, yaz ve sonbaharda golf oynamak için mükemmel yerler var. Yokuş aşağı kayak bölgeleri Hunter Dağı, Windham Dağı, Belleayre, Plattekill Dağı ve Holiday Mountain'dır. Tüm bu aktivitelere ara vermek isterseniz, burada rahatlatıcı spa merkezleri ve tatil köyleri de bulunmaktadır. Catskills güneydoğu New York’ta, New York City’den 100 mil uzakta. NYC'ye bir sonbahar gezisi planlıyorsanız, bölgedeki en güzel sonbahar yapraklarından bazılarını görmek için Catskills'e gidin.

    New York City (E tabii olmazsa olmaz 😂 )

    image.png

    New York eyaletini anlatıp da NYC'den bahsetmemek tabii ki haksızlık olurdu 🙂 New York Şehri,Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

    image.png

    Şehir, dünyanın en büyük doğal limanlarından birinin üstüne kurulmuştur. New York "borough" adı verilen ve her bir bölümün bir county olduğu 5 kısımdan oluşur. Bu 5 borough - the Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Island - 1898 yılında tek şehir olarak birleştirilmiştir.

    New York şehir sınırları içerisindeki nüfus yaklaşık 8,3 milyon kişidir. New York bir göçmen kentidir. Kentte yaklaşık 170 ayrı dil konuşulmaktadır ve her üç kişiden biri ABD dışında bir ülke doğumludur. İngilizce çeşitli aksanlarla konuşulur. İngilizcenin yanı sıra İspanyolca da yoğun konuşulmaktadır. Little Italy (Küçük İtalya) semtinde İtalyanca, Chinatown’da (Çin mahallesi) Çince konuşan nüfus mevcuttur.

    Şehir; ticaret, finans, medya, sanat, moda, araştırma, teknoloji, eğitim ve eğlence sektörlerine önemli katkıda bulunduğundan dolayı 'küresel etkiye sahip şehir' olarak anılır. Önemli bir uluslararası diplomasi merkezi olan kent, Birleşmiş Milletler Genel Merkezine ev sahipliği yapar ve dünyanın kültür başkenti olarak tanımlanır. New York birçok Amerikan kültürel hareketinin de doğum yeridir. Edebiyat ve görsel sanatlarda Harlem Rönesansı, resimde soyut ekspresyonizm (New York Ekolü), müzikte hip hop, punk, salsa ve Tin Pan Alley bu hareketlerden bazılarıdır. 24 saat açık olan metrosu ve yoğun trafiğiyle "Hiç Uyumayan Şehir" adını almıştır.

    Empire State Binası, Central Park ve Times Meydanı, Modern Sanat Müzesi, Guggenheim Müzesi ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi şehrin ilgi çekici mekanlarıdır. Gökdelenleri, caddeleri, lokantaları, alışveriş merkezleri ve insanlarıyla, New York turist çekmektedir.

    image.png

    Tiyatro ve müzikaller Broadway caddesinin etrafında toplanmıştır. Bronx Hayvanat Bahçesi şehirdeki en büyük hayvanat bahçesidir. Halloween Parade ve Tribeca Film Festivali önemli kültür olaylarıdır.

    Özgürlük Heykeli (Statue of Liberty) New York limanındaki küçük bir adada yer alır ve kentin en önemli sembollerinden biridir. Özgürlük Heykeli'nin yanı sıra Empire State Binası, Central Park, Times Square, Madison Avenue ve Brooklyn Köprüsü de önemli sembollerdendir.

    image.png

    New York'un yemek kültürü çok geniştir. Özellikle bagel ve New York stili pizza en ünlü yiyecekleridir.Orta Doğu yemeklerini bulmak da oldukça kolaydır. Şehrin gazetelerinden New York Times dünyanın en saygın gazetelerinden biridir. Amerika'nın üç büyük televizyon kanalı olan ABC, CBS ve NBC'nin merkezleri New York'ta yer alır.

    NY State ve NY City sandığımdan daha büyük bir tarihe ve zenginliğe sahipmiş. Çok aşırı uzatmadan sizlere tanıtmak istedim umarım beğenirsiniz. Bir kusurum olursa şimdiden affola 🙂 Tekrardan iyi akşamlar güzel insanlar 😊

  • ⭐⭐⭐

    @berolika, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    Hello New York! 🗽 🇺🇸

    NY State ve NY City sandığımdan daha büyük bir tarihe ve zenginliğe sahipmiş. Çok aşırı uzatmadan sizlere tanıtmak istedim umarım beğenirsiniz. Bir kusurum olursa şimdiden affola 🙂 Tekrardan iyi akşamlar güzel insanlar 😊

    Elinize sağlık 😊

  • ⭐⭐

    @canoski Efenim hoş geldiniz 😊

  • ⭐⭐

    @berolika Emeğinize sağlık... new york bir başka 😻


  • @hadi-BE, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    @berolika, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    Hello New York! 🗽 🇺🇸

    NY State ve NY City sandığımdan daha büyük bir tarihe ve zenginliğe sahipmiş. Çok aşırı uzatmadan sizlere tanıtmak istedim umarım beğenirsiniz. Bir kusurum olursa şimdiden affola 🙂 Tekrardan iyi akşamlar güzel insanlar 😊

    Elinize sağlık 😊

    Teşekkür ederim 😊


  • @diablo_ercan, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    @berolika Emeğinize sağlık... new york bir başka 😻

    Teşekkür ederim 😊 Kesinlikleee 😍


  • @berolika ellerine sağlık fotoğraflara ayrıca kalbimi bıraktım ☺


  • @Simge-Kutlu, içinde söyledi: DV2024 Sohbet Odası

    @berolika ellerine sağlık fotoğraflara ayrıca kalbimi bıraktım ☺

    Çok teşekkür ederim 😊 İnsanın baktıkça bakası geliyor değil mi 😻

  • ⭐⭐

    @berolika yazmamissiniz ama ben viski eşliğinde 😅 keyifle okudum ellerinize sağlık 🙂

  • ⭐⭐

    @berolika bütün bu bilgilere ek çok pahalı green kart kazananı için ilk etapta tercih sebebi pek olamaz gibi ama yine de seviyoruz kendisini
    🙂


  • @berolika Elinize sağlık 👏


  • @berolika Emeğinize sağlık.güzel olmuş


  • @berolika Elinize , emeğinize sağlık.


  • Tarzanlar diyarı heau🤒

  • ⭐⭐⭐

    Napıyosun ya Amerika hayallerine son 40 düzlüğüne giriyoruz 😂


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

118
Çevrimiçi

40.9k
Kullanıcı

4.4k
Konu

425.5k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum