Bütün varlıklı insanların, bizi yöneten siyasilerin çoğunun, onların eşleri ve çocuklarının hepsinin cebinde 2.bir pasaport ya da oturum izni var, hatta ve hatta yabancı ülke vatandaşı bakanlarımız var. Kınamıyorum, dünya böyle artık, benim de durumum elverse hemen bütün aileme kendimce en mantıklı ülkeden pasaport ya da oturum alırım. Ama şimdi gidip te bizim pasaportumuzdan daha değersiz ( vize kolaylığı bakımından) bir pasaport neden alayım( İran,Suriye bu ülkelerden daha iyi denmiş).
Sn. @gucarslan'ın listelediği ülkelerin başlıkta belirtildiği gibi vize ve vergi kolaylığı var. Onlar da dünyanın en güçlü pasaportları değil belki ama en azından şengen ülkelerine , İskandinav ülkelerine, İsviçre'ye bazıları ek olarak İngiltere'ye vizesiz gidebiliyorlar. Amerika ve Kanada 'ya da bizden daha kolay vize alıyorlardır. Onların yaptığını ülke olarak biz de yapıyoruz, vatandaşlık satıyoruz.
Ayrıca yurt dışına göç için çabalayan insanlarımızın çoğunun öncelikli hedeflerinden birisi de gittiği ülkenin pasaportuna sahip olmak.
Pasaport sıralaması linkini de ekliyorum.
https://www.passportindex.org/comparebyPassport.php?p1=tr&y1=2023&p2=dm&y2=2023&p3=ag&y3=2023&p4=kn&y4=2023&p5=mt&y5=2023






aynı yaşlar ve beklentilere sahibiz. Bende İrlanda da dil okuluna gideceğim vizelerin açılmasını bekliyorum. Çok iyi düşünmüşsün. İrlanda ya dil okulu vs. Eğitim amacı ile gittiğinde zaten çalışma ve oturma hakkin oluyor. Dil okulu ile gittiğinde toplam da 2 yıl kalabiliyorsun. ABD durumları şu anda problem başvuru yaptığında vize reddi alırsan parayi geri alma süreci bir yana birde başka ülke için vize başvurusu yaptığınızda bu olumsuz durum olarak karşıniza çıkabilir.



