@sobrero Bu olaylari iyi incelemek gerekiyor. O zamanin kosullarinda buyuk acilar yasanmis. O bolgedeki hem Ermeniler hemde Turkler bunu karsilikli yasamislar.
Yasadigim bazi eski hatiralar:
Florida'da karsilastigimiz Ermeni aileler vardi. O eski tarihi zamanlarda dedeleri, nineleri Erzurum civarlarindan simdiki Lubnan'a surgun edilmisler. Cok eski ve agir aksanli bir Turkce konusuyorlardi. Dedelerinden ve ninelerinden ogrenmisler. Anadilleri bu olmus. Cocukken evlerinde bu Turkce'yi konusuyorlarmis. Hatta hala iki kizkardes ve abileri kendi aralarinda yari Turkce, yari Ingilizce bir dil konusuyorlardi.
Ermenice, Fransizca, Arapca, Rumca ve Ingilizceyi sonradan cocukken ogrenmisler. Dil olarak o kadar cok donanimliydilar ki esim ve ben hayran kalmistik!
Genc yaslarda, 20li yaslarin baslarinda once iki kizkardes NYC'e calismaya gelmisler. Bircok dusuk ucretli islerde calismislar, sonra kardesin kucuk olani hemsirelik okumus ve hemsire olmus. Buyuk olan ise bir Amerikan askeri ile evlenmis. Sonra abileri gelmis ve hemsire olanla yasamaya baslamis.
Yillar sonra, askerle evli olan, esi emekli olunca Brandon, Florida'ya yerlesmis. Sonra hemsire olan emekli olmus, yanlarina gelip o da oraya yerlesmis. Hic evlenmemis. Sonra abileri de ailesi ile beraber yine ayni sokakta ev alip oraya yerlesmis.
Lubnan'a anneleri vefat ettiginde cenaze icin sadece bir defa gitmisler. Babalari daha onlar ABD'e gelmeden once genc yasta vefat etmis. Bir daha da hic geriye gitmemisler.
Turkiye'ye gitmek ve Erzurum'da dedelerinin ninelerin eskiden yasadigi yerleri gormeyi cok istemisler ama anladigim kadariyla cesaret edememisler.
Bize eski siyah beyaz aile resimlerini gosterdiler. Lubnan'da cekilmisler. Turkiye'den hicbir resim falan yokmus ama bazi yazilarin oldugu kitap gibi birseyler varmis eskiden. Sonra ne olmus bilmiyorlardi.
Birde cok guzel Turk kahvesi yapiyorlardi. Bize her ziyarette kahve yaptilar. Disariya yemege goturduler. Ayni zamanda bizi de evimizde hep ziyaret ettiler.
Esime bir de is ayarlamislardi ama baska daha iyi bir is buldugu icin orada cok uzun sure calismadi.
Simdi aklima geldi, kacak bir Turk vardi, o zamanlar 50li yaslardaydi. O adama da cok yardim etmisler. Evlerinde misafir etmisler ve is falan ayarlamislar.
Bir defasinda da yine Florida'da yasli bir kadina yardim etmistim. Arabasindan evine paketler tasimaya calisiyordu ve ben hepsini tasiyiverdim. Ermeniymis. Turk'um deyince, beni iceri davet etmisti ve Turk kahvesi yapmisti bana. Sonrada ben kapidan cikarken $100 bahsis vermisti.
️