Üyelik oluşturma, email adresi onayı veya foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

Amerika'da Emeklilik

Taşındı Emeklilik ve Yatırım
172 53 25.1k 48

• @MySea bu arada Reddit ve Quora'da bu konuyla ilgili bayağı başlık varmış. Tekrardan teşekkür ederim. İnsanlar Solo-401k ve SEP IRA arasında seçim yapmakta kararsız gibi duruyor. Başlıkları ayrı ayrı okuyorum.

• @RoadtoNewLife Rica ederim! Umarim kendi durumunuza uygun bir secenek bulursunuz. :)

• merhaba sunu acıklamak lazım uber lytf doordash gıbı ısler yaparak 10 sene emeklılıge hak kazanılıyormu bunu merak eden cok kısı var tabı aylık vergımızı odeyerek yada nasıl oluyor bılen acıklayabılecek olan varmı acaba

• @bitkicel Normalde isverenler calisan icin her paycheck de vergilerin yaninda social security ve medicare icin de kesinti yapar. Yarisini isveren yarisini calisan odemis olur.

Haftalik full time calisarak (40 saat), kesintisiz en az 10 calisirsaniz, social security den emekli olmaya hak kazanabilirsiniz.

Uber, lyft, doordash falan gibi islerde calisanlar, self contractor olarak kabul edildiginden, bu vergi odemelerinin hepsini sizin yapmaniz gerekiyor. Yanilmiyorsam, kazancinizdan social security icin 12.4%, medicare icinse 2.9% oraninda odeme yaparsaniz ve en az 10 yil duzenli devam ederseniz, emeklilik hakki kazanabilirsiniz.

• @MySea, içinde söyledi: Amerika'da Emeklilik

@bitkicel Normalde isverenler calisan icin her paycheck de vergilerin yaninda social security ve medicare icin de kesinti yapar. Yarisini isveren yarisini calisan odemis olur.

Haftalik full time calisarak (40 saat), kesintisiz en az 10 calisirsaniz, social security den emekli olmaya hak kazanabilirsiniz.

Uber, lyft, doordash falan gibi islerde calisanlar, self contractor olarak kabul edildiginden, bu vergi odemelerinin hepsini sizin yapmaniz gerekiyor. Yanilmiyorsam, kazancinizdan social security icin 12.4%, medicare icinse 2.9% oraninda odeme yaparsaniz ve en az 10 yil duzenli devam ederseniz, emeklilik hakki kazanabilirsiniz.

Part time için de benzer bir durum var mı?

• @RoadtoNewLife Part time islerde emeklilik hakki elde edebilmek cok uzun surer. Social security icin 10 yillik full time calisma (40 credits) ulasmaniz lazim. Asagidakini inceleyin:

EN-05-10072.pdf

• @MySea, içinde söyledi: Amerika'da Emeklilik

@RoadtoNewLife Part time islerde emeklilik hakki elde edebilmek cok uzun surer. Social security icin 10 yillik full time calisma (40 credits) ulasmaniz lazim. Asagidakini inceleyin:

EN-05-10072.pdf

Acaba 20 yıllık bir part time çalışma süresi emeklilik için yeterli midir? Şu an Rideshire ve Delivery uygulama kazançları yüksek olduğu için soruyorum :) Kurumsal bir firmada part time dan full time a geçiş daha kolay kolay olacaktır tahminimce. Özellikle pandemi sonlandığında Delivery kazançları çok düşük seviyelere gelecektir.

• @RoadtoNewLife rideshare ve delivery isi mi yapiyorsunuz?

• @RoadtoNewLife Bu yillik kazanciniza ve bunu tax return yaparken ne kadar bildirdiginize bagli. Ayrica daha once de yazdigim gibi, self contractor olarak social security ve medicare kesintilerini kendiniz odemelisiniz.

https://www.fool.com/retirement/2017/11/17/3-income-sources-that-earn-you-social-security-cre.aspx

https://www.ssa.gov/benefits/retirement/planner/credits.html

• @keysnambır ne yazık imzamda da görüldüğü gibi green carda sahip değilim :(
    Eğer bir gün gelirsem ya da başka arkadaşların işine yararsa diye kafama takılan yerleri soruyorum. @MySea verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Belki bir gün ben de faydalanırım.

• @RoadtoNewLife O zaman birince elden tecrubeniz yoksa ve baska kisiletden duyduklariniza gore yaziyorsaniz “ Şu an Rideshire ve Delivery uygulama kazançları yüksek olduğu için soruyorum” yerine “ Şu an Rideshire ve Delivery uygulama kazançlarınin yüksek olduğunu duydugum için soruyorum” gibi bir tabir kullanmalisiniz. Yoksa insanlari yanlis yonlendirirsiniz. Su an calistigim icin uzun uzadiya yazamayacagim ama birinci elden tecrube ile bu islerin cok kazandirmadigini ve uzun vadede surdurebilecek isler olmadigini soyleyebilirim

• @keysnambır, içinde söyledi: Amerika'da Emeklilik

@RoadtoNewLife O zaman birince elden tecrubeniz yoksa ve baska kisiletden duyduklariniza gore yaziyorsaniz “ Şu an Rideshire ve Delivery uygulama kazançları yüksek olduğu için soruyorum” yerine “ Şu an Rideshire ve Delivery uygulama kazançlarınin yüksek olduğunu duydugum için soruyorum” gibi bir tabir kullanmalisiniz. Yoksa insanlari yanlis yonlendirirsiniz. Su an calistigim icin uzun uzadiya yazamayacagim ama birinci elden tecrube ile bu islerin cok kazandirmadigini ve uzun vadede surdurebilecek isler olmadigini soyleyebilirim

Haklısınız duyduğum yazmam gerekirdi :( ne yazıkki youtube da izlediğimiz videolar bu izlenimi veriyor

• o zaman su anlasılıyor uberımızı yapıcaz doordash yapıcaz vergımızı verırısek emeklılıge 10 sene ıcınde hak kazanıyoruz yasımızda 62 olacak

• ⭐⭐

Sistemi tam olarak arastirmadim ama kendi emeklilik sistemimden bahsedeyim. Devlet memuruyum. Her ay maasimizdan social security kesintisi haricinde retirement plan adina kesinti oluyor. Bunun disinda thrift plan adi altinda kendi istediginiz oranda maasinizdan kesinti yaptirarak birikim yapabiliyorsunuz. Benim kurumum 1e 1,5 ekliyor ve ayrica guvenli bir fonda bekliyor. Turkiyede’ki bes sistemine benZiyor ama biriken paranin dolar olmasi sebebiyle guvenli ve reel bir kazanc olmus oluyor. Sonuc olarak 30 yil calisip emekli oldugunuzda thrift plan icin yuzde 5 kesinti yaptiginizda $250000 emekli ikramiyesi almis oluyorsunuz. Emekli maasi olarakta social security den gelecek maas ve ek retirement plan dan olmak uzere iki adet maas almis oluyorsunuz

• .amerikada emekli olan bir kisi diyelim, ben bundan sonraki omrumu turkiyede gecirecegim derse,amerika sosyal servisi adamin maasini turkiyedeki bir bankaya gonderebilirmi.yani emekli olup turkiyede yasanirmi.....alman hukumeti emekli yapiyor ama sen yilda ancak 6 ay almanya disinda kalabilirsin,daha fazla kalirsan maasini keserim diyor...

• @goodluck Hangi kurumda memursunuz?

• ⭐⭐

Usps’te calisiyorum

• @sir-altan Amerikan vatandaslari social security den emekli olduktan sonra, yurtdisindaki bircok ulkede yasayabilirler ve emekli maaslarini almaya devam edebilirler.

Bazi ulkeler bu uygulamanin disindalar Kuzey Kore, Iran, Kuba gibi. Bunlarda yasamaya kalkarsaniz, maasiniz dondurulur ve ancak geriye ABD'e donunce almaya devam edebilirsiniz.

Maasinizi isterseniz ABD bankalarina yatirtabilir, isterseniz de ABD'den direct deposit kabul edebilen yerel bankalara yatirtabilirsiniz.

ABD vatandasi degilseniz, fakat yinede social security den emekli iseniz, ancak 6 aya kadar yurtdisinda yasayabilirsiniz. 6 ay dolmadan, geri gelip en az 1 ay ABD icinde kalmalisiniz. Yoksa emekli maasiniz kesilir.

• @goodluck Bildigim kadariyla, USPS calisanlari ozel statudeler. Diger devlet memurlarindan biraz farklilar.

• ⭐⭐

Ne tur bi farklilik bar bilmiyorum ama federal employee olarak geciyor. Ilk giriste part time adi altinda giriyorsun. Kadroya gecene kadar bir cok benefitten faydalanamiyorsun. Kadroya gectikten sonra diger memurlarda oldugu gibi grade in oluyor. Usps kar eden bir kurulus oldugu icin kendi kendini ceviriyor. Gene kadrolu olduktan sonra federal izinler diger tum benefitler ayni. Tabi isin icinde sendika gibi unsurlar oldugu icin farkli haklar olabilir

Benzer Başlıklar

• Amerika'da düşük komisyonla yatırım yapmak bireysel yatırımcı

1
    -1 Oy
    1 İleti
    356 Bakış
    S
    Merhabalar 24 yaşındayım Amerika'da yatırım yapmak istiyorum Crypto Amerika borsası hisseleri ve Gold vb yatırımlar yapmak istiyorum Alımlar min 500-1000 dolar arası en düşük fee yada ücretsiz alım satımla nerelerden alabilirim? Residentim var daha önce yatırım yapmadım crypto için coinbase kullandım ama bir sonrakinde binance us kullanıp metamask çekmeyi ilerleyen zamanlarda ledger çekeceğim. Kafama takılan şimdi New York borsasında bir hisse almak ve gold vb türev işlemler almak istiyorum nasıl yapabilirim? Nelerelere dikkat etmeliyim?
  • Emeklilik Günü Saydırma (ABD vs. TR)

66
    0 Oy
    66 İleti
    12k Bakış
    SharmS
    WEP iptali icin hazirlanmis olan ve Kongre'de uzun suredir tartisilan tasari nihayet yasalasti. Boylece; Social Security odemesi yapilmamis calisma sureleri (veya ABD disindaki calisma ve emeklilik) nedenleriyle ABD'deki emeklilik faydalarinin/maaslarinin azaltilmasina neden olan Windfall Elimination Provision (WEP) iptal edildi. Anladigim kadariyla; artik ABD disindaki bir ulkedeki calismalari sonucu -Turkiye'den- emekli olanlarin ABD'deki emekli maaslarinda kesinti yapilmayacak. Detaylar: https://www.ssa.gov/prepare/government-and-foreign-pensions SSA'in kanunlasan tasariyi uygulamaya koymasina dair bilgiler ve guncel haberleri takip etmek icin: https://www.ssa.gov/benefits/retirement/social-security-fairness-act.html Gordugum kadariyla, ABD'de emeklilik basvurusu devam edenler "Social Security Fairness Act" kapsaminda ABD'deki emekli maaslarindan kesinti yapilmamasi icin SSA ile gorusebilirler. Kesintili maas almaya baslayanlar ise 2024 itibariyle yapilmis olan kesintilerin iadesini talep edebilirler. "Social Security Fairness Act was signed into law on January 5, 2025 If you're already getting benefits and we had reduced your payments because of WEP/GPO, we’ll add that amount back to your monthly payment. We’ll also pay you back for the amount we withheld since January 2024. We’ll share a repayment timeline soon. If you haven’t applied yet, your benefit won’t be reduced." Kanun detaylari: https://www.congress.gov/bill/118th-congress/house-bill/82 Detayli bir analiz icin: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12890
  • Amerika'da Arsa Yatırımı

Emeklilik ve Yatırım
    1
    1 Oy
    1 İleti
    800 Bakış
    money money moneyM
    Bu başlık faydalı olacaktır. Belki kat karşılığı arsa işi olma ihtimali olabilir mi. Vergilendirme nasıldır vb her türlü bilgi faydali olacaktır.
  • Amerika'ya gidip Emekli olana kadar dönmemeyi düşünen var mı?

3
    0 Oy
    3 İleti
    1k Bakış
    Hayrettin YurekliH
    25 yil amerikada calistim ve 62 yasinda emekli oldum green cardliyim turkiyeye kesin donus yapmak istiyorum vatandaslik sinavina girdim ikinci defa girecegim problem su butun sorulari okuyorum norolojik bir sorun var sanirim bende ezber sifir halen daha ugrasiyorum sormak istedigim su acaba turkiyeye dondugumde maasimi aktarip birdaha amerikaya donmeden surekli olarak maasimi turkiyeden alabilirmiyim yoksa her 6 ayda bir amerikaya giris cikis yapmam gerekiyormu.
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

21

60.8k

Kullanıcı

5.1k

Konu

534.7k