Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

İngilizce Öğrenme Rehberi ve Faydalı Bilgiler (Speaking - Writing - Listening - Reading)


  • Bir süredir açmayı düşündüğüm başlıklardan bir tanesiydi. Küçük yaşta bir dili öğrenmek kolay iken ilerleyen zamanlarda bu zorlaşıyor. Forumda Amerika'da yaşamını kurmuş fakat hâla bu dilde sıkıntı yaşayan kişileri gördüm ve bu konuyu açma gereksinimi duydum. Onun haricinde Amerika'da gelecek planlayan herkes bu forumun içerisinde ve Amerika'nın resmi bir dili olmamasına rağmen %90'ı İngilizce konuşuyor, biz gitmek isteyenlerin de bu dili oraya gitmeden önce kavraması ve detaylı şekilde öğrenmesi, oraya gittikten sonra işimizi kolaylaştıracaktır. Ama bu dili öğrenmek için yanlış teknikler uygulanmamalı, sonradan toparlaması zor olur ve vakit alır.

    Öncelikle ain't gibi olaylara girmeden önce öğrenmek isteyeceğiniz sokak İngilizcesi olsa bile temel gramerleri bir yerden yakalamak gerekiyor. Gramer olmadan reading (okuduğunuz yazıyı anlamak) de olmaz, writing de olmaz. Tanıdığım çoğu "İngiliz" ve "Amerikan" kişilerden writing konusunda iyiyim, adamlar hiç umursamadığı için yazarken sürekli hata yapıyor. İşe girerken bile IELTS gibi sınavları verirken bile bunlara ihtiyacınız olacak. Amerikan ve İngiliz kişilerin İngilizce dili zayıf olduğu için onlar da bu sınava girmeye zorunlu tutulabiliyor.

    Üniversite sınavına hazırlanmak için ELS (English Language Studies) adlı bir setten gitmiştim. Bilindiği üzere üniversite sınavları sadece reading üzerine yapılıyor Türkiye'de. Biraz fazla zorluyorlar, konuyu çarpıtmadan devam edeceğim. Bu ELS kaynaklarının PDF'i internetin her yerinde mevcut, üç ana kitap var. Grammar inside and out, reading ve vocabulary. İsterseniz internetten sipariş edebilirsiniz 100-150 TL gibi bir fiyata bulup, isterseniz 60 70 TL verip bu baskı yapan yerlerde kitap olarak çıktısını alabilirsiniz. Bulmakta zorluk çekecek abilerim/ablalarım olacağı için üçünü rarlayıp uploadladım ve hemen aşağıya linkini bırakacağım. Bilgisayar üstünde bile çalışabilirsiniz.

    İçinde bir sürü okuma parçaları olan, kalıpları ve kelimeleri öğretip okuduğunuzu anlamanızı geliştiren ELS Reading PDF linki: https://www.pdfdrive2.com/els-english-through-reading-d32262709.html
    Grameri en ince ayrıntılarıyla birlikte sökmeniz için hazırlanmış, İngilizce öğretmenlerinin bile başucu kitaplarından olan ELS Grammar Inside And Out PDF linki: https://kupdf.net/download/els-english-grammar-inside-and-out_58da6d62dc0d60836ec34616_pdf
    Kelime haznenizi uçuracak, nasıl doğru kelime öğrenilir diye bilgiler olan ve birçok kelime testi olan ELS Test Your Vocabulary PDF linki: https://dosya.co/cg8bwwt47pjr/els_kelime_kitabı.pdf.html
    toplu: https://www.upload.ee/files/12870306/els.rar.html
    Şunu belirtmemde fayda var ki bu dosyalardan ne ben, ne de yesilkartforum sorumludur. Hepsi farklı sitelerden alınmıştır, telif kabul etmemekle birlikte bu konudaki rahatsızlıklarınızı CİMER ya da ilgili yerlere bu sitelerin adlarını vererek bildirebilirsiniz. Benim amacım sadece yardımcı olmak.

    1. Gramer

    Reported Speech gibi gereksiz, hayatınızda işinize hiç yaramayacak gramer konuları yerine aşağıdaki gramer konularını not tutarak çalışmanız çok büyük bir gereksinimdir. Bunlar olmadan İngilizce olmaz.

    1. Verb Tenses.
    2. Modals.
    3. The Passive (bu passive'ler gerçek hayatta kısaltılmış reduction hali olarak da kullanılabiliyor)
    4. If and Wish Clauses (IF OLMAZSA OLMAZ)
    5. Noun Clauses
    6. Adjectives and Adverbs (cümle kurarken bilmeniz şart)
    7. Conjunctions (özellikle correlative conjunctions başlığı altında göreceğiniz "not only... but (also)" gibi şeyler gündelik hayatta çok kullanılır.)
    8. Relative Clauses (çok önem taşımasa da önemli, kullanılıyor özellike which is... diye)

    İnternette bu gramerleri anlatan çok kişi vardır paylaştığım kitaptan çalışmak istemeyen varsa. Tek yapmanız gereken düzenli olarak bunlara göz atmak ve unutmamak. İngilizceye maruz kalırsanız unutma şansınız yok zaten.

    2. Kelimeler ve Kalıplar

    İngilizcenin en önemli noktası da kelimeler ve kalıplardır (vocabulary&phrases). Sizden istediğim tek şey hevesli olmanız ve gidip kelimenin 15. anlamını öğrenmemeniz. Evet, cast gibi pop gibi 432423423 tane anlamı olan kelimeler var ve birinci & ikinci anlamı hariç o kelimeler pek tercih edilmez. Kelime öğrenimi nasıl olmalı?

    Herkesin telefonunda bulundurması gereken bir uygulama olacaksa o da Bravolol İngilizce-İngilizce ve İngilizce-Türkçe sözlüktür.

    Bunun yanında Yandex'in çeviri yani translate sitesi de kelimelerin 1. ve 2. anlamını %95 oranında doğru veriyor. Tureng pek tavsiye etmiyorum, 1. anlamları 5. 6. satırda gösterebiliyor. Tureng'i sadece kalıplara bakmak için kullanın.

    Bunun uygulamasını da kullanabilirsiniz. Bu arada paylaştığım sözlükler offline sözlüklerdir, İnternet gerektirmez. Belli bir süre Türkçe-İngilizce sözlük kullandıktan sonra İngilizce-İngilizce sözlüğe geçebilirsiniz. Buradan anlamadığınız sözcüklerin anlamına baktıktan sonra o kelimeyi kafanızda canlandırın ve cümleyi anlamaya çalışın. Bu arada sakın ama sakın telafuz için bu çeviri uygulamaların telafuz örneklerine bakmayın.

    3. Argolar
    Evet, İngilizce dilinin günlük yaşantısında olmazsa olmaz konulardan. Şayet bir kelime gördünüz ve bu kelimenin anlamını sözlükte bulamadınız. İşte burada sizin yardımınıza yetişecek bir site var, URBAN DICTIONARY:

    İngiliz, Amerikan ya da Avustralya argosu farketmez, bu sitede aradığınız şeylerin %99'unu bulabileceğinize eminim. Bu sitede en çok beğeni alan açıklama, en doğru açıklamadır genellikle. 2. ve 3. açıklamalara da bakın ama. Örnek olarak bakalım:
    I'm gucci man, no need to worry bout me.
    Bildiğiniz tüm çeviri sitelerine, sözlüklere baktınız ve uygun açıklama göremediniz. Urban Dictionary sitesine baktınız:
    https://cdn.discordapp.com/attachments/796351311213625435/809479707258781766/unknown.png
    İyi anlamına geldiğini öğrendiniz. Olay bundan ibaret. Ben iyiyim adamım, benim için endişelenmene gerek yok gibi çevirisini yapabiliriz. Onun haricinde benim argolar için açtığım konuya da göz atmayı unutmayın.
    https://yesilkartforum.com/forum/topic/3710/bilinmesi-şart-temel-argolar-slang-guide

    4. Telafuzlar
    Yukarıda size asla ama asla çeviri sitelerinin ve sözlük uygulamalarının telafuzlarına bakmamanızı söyledim. Bunun nedeni o şeyler gündelik hayatta gibi çoğunlukla. Sakladığım silahın adı ise YOUGLISH.

    Kelimenin/kalıpların telafuzunu öğrenmek için en güzel ve en faydalı site. İngiliz aksanı, Amerikan aksanı, ve Avustralya aksanı gibi efsane seçenekleri de mevcut. Tasarımı ve kullanımı da aşırı basit, herhangi bir kayıt işlemi de gerektirmiyor.
    https://cdn.discordapp.com/attachments/796351311213625435/809480735836209202/unknown.png
    Aynı zamanda istediğiniz kelimenin/kalıbının 423423423. farklı kişiden telafuzunu öğrenebilirsiniz. Muazzam bir site. Bu siteyi yıldızlayın, başucunuzda taşın ve sakın ama sakın unutmayın.

    Bir kelime mi öğrendiniz? Kelime öğrenirken telafuzunu da öğrenin, gidin bu kelimeyi o siteye yazın ve istediğiniz aksanı seçtikten sonra gelen sesli videoda iyice dinleyip onla beraber tekrarlayın. İnanın eğer bu sistemde sürekli giderseniz bir süre sonra Türk olduğunuz bile anlaşılmayacak, aksanınız yeni öğrendiğiniz kelime telafuzlarıyla değişecek.

    5. Writing
    It's not rocket science folks. All you have to do is keep practicing enough to get good at it. Writing için çok ustayım diyemem kendime ama essay yazmak için belli başlı tekniklerim var.
    Conjunctions'ları adınız gibi bilmeniz gerekiyor eğer writing aşamasında yol katetmek istiyorsanız.
    Although yerine even though kullanmayı geçtim, despite the fact that gibi kelimenizi arttıracak bağlaçlar kullanmanız gerekiyor. Writingi geliştirmenin en iyi yolu çok temiz bir gramer bilgisine sahip olmak ve çalmak. Evet, çalmak. Şayet essay yazıyorsunuz diyelim, gidip size verilen konuyu internette ufaktan taradıktan sonra kendi cümlelerinizle rephrase yapacaksınız. Her ne kadar çok akademik yazı okursanız, aklınıza koyarsanız, writing kabiliyetiniz de öyle gelişir. Zaten size linkini attığım ELS kaynaklarında READING için pdf de var ve o PDF'de orta-ileri-çok ileri seviye okuma parçaları var. Onları okuyup çevirmeye çalışabilirsiniz ve oradaki kalıpları çalabilirsiniz. Usually demek yerine more often than not kullanmak gibi mesela. Onun haricinde tiresome yerine arduous gibi kelimeleri kullanmak da sizi ön plana taşır.

    6. Speaking
    Belki de en çok zorlanacağınız nokta bu olacak. Bunu evde, yurt dışına çıkmadan geliştirmenin en iyi yolu internetten yabancı dostlar edinmek ve onlarla sesli olarak konuşmak. Bana kalırsa kamerasız sadece sesli konuşmak daha efektif, ağız okumak diye bir şey olmayacağı için sadece duyduğunuzla kalıyorsunuz ve daha iyi gelişiyorsunuz. Bahsettiğim youglish sitesinden telafuzları öğrenip cümleleri direkt aynı şekilde TAKLİT ETMEYE çalışabilirsiniz. Onun haricinde evde kendi kendinize türkçe yerine İngilizce konuşmak, akıcılığınızı da arttırır. Eğğler- ığğlar bir süre sonra ortadan kalkar ve akıcı olmaya başlarsınız. Sadece kendinizi zorlamanız ve kelimeleri doğru telafuz etmeniz gerekecek.

    7. Çalmak / Taklit etmek / Yabancı Diziler

    Bir cümle mi duydunuz? Aynısını siz kullanın. İngilizce altyazılı diziler izleyin ve bir kalıp gördüğünüz zaman onu direkt NOT EDİN. Ben birtane discord sunucusu kurmuştum kendim için ve aldığım kalıpların haddi hesabı yok. Ne zaman bir yabancı arkadaşıma yazacak olsam filmlerden/dizilerden/şarkılardan çaldığım o kalıpları kullanmaya çalışıyorum. Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu kullanmak / taklit etmektir.

    https://cdn.discordapp.com/attachments/796351311213625435/809485621805449326/unknown.png
    Benim tuttuğum notlardan birtanesi. Her zaman yaparım.

    İngilizce altyazılı dizi izlemek sizin listeninginizi inanın en üst seviyeye ulaştıracak ve anlama kabiliyetinizi geliştirecek. İlk başta deneyecekler için çok zorlu olsa da bir süre sonra o altyazıya bile gerek kalmayacak duruma geleceksiniz. Youtube'dan video mu izliyeceksiniz? İngilizce içerikli videolar izlemeye özen gösterin. Benim İngilizce ile ciddi anlamda etkileşim internette istediğim gitar şarkılarını çalmak için kanal aramak ile başlamıştı. Guitarlessons 365 diye Carl Brown adında bir abimizin belli başlı şarkıları gitarda nasıl çalınacağını gösterirken yakalamıştım ipi. Gitar mı çalıyorsunuz? Gidin yabancı içerikli kanallar izleyin. Araba hastası mısınız? Adam LZ adında youtubeda bir kanal var, adam araba ile ilgili her türlü videoyu çeker ve JDM hastasıdır. Yani bir dili öğrenmek sizin dünyaya bakış açınızı da değiştirebilir.

    Bu not tutma işini kağıt kalemle & bilgisayarınızda bir not defteri açarak bile yapabilirsiniz. Onun haricinde İngilizce okuma kitapları ile içli dışlı olmak size reading konusunda da katkı sağlar.

    O paylaştığım reading kitabını yalayıp yutarsanız ne writing konusunda ne de reading konusunda sıkıntınız kalır. Geri kalanını yabancı dizi/yabancı video / yabancı şarkılar aracılığı ile çözebilirsiniz bahsettiğim taktiklerle. İzlerken sürekli bir yandan not alın ve tekrarlamaya çalışın.

    Lütfen ama lütfen yabancı bir arkadaş edinmeye çalışın. Bu konu zamanla kendini güncelleyebilir, okuyan herkese teşekkürler.

    credit: kaanvercetti

  • ⭐⭐⭐⭐

    Elinize sağlık hocam. Teşekkür ederim.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

56
Çevrimiçi

40.7k
Kullanıcı

4.4k
Konu

424.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum