Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Almanya'da 1 Mart 2020'de Nitelikli İşçi Göç Yasası ile Avrupa Birliği yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte AB üyesi olmayan ülkelerden kalifiye işçiler alınabilecek. Peki 2020 Almanya işçi alımı şartları nelerdir? Almanya personel alımı başvurusu nasıl yapılır?

    1- (Yeni düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek?)
    Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girecektir.

    Bu tarihden itibaren vize başvuruları yeni Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası hükümlerine göre değerlendirilecektir.

    Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası kendi başına yeni bir göç yasası değildir. İkamet Yasası ve İstihdam Yönetmeliği gibi mevcut düzenlemelere yönelik ilaveler ve değişiklikler içermektedir.

    2- (Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası´nın amacı nedir?)

    Üçüncü ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya iş piyasasına göç etmesi amaçlanmaktadır. Bunlar yüksek öğrenim görmüş kişiler ve nitelikli meslek eğitimi almış kişilerdir.

    3- (Yasaya göre nitelikli iş gücü kimlerdir?)

    Yeni yasa iki çeşit nitelikli iş gücü tanımı yapmakta:

    Meslek eğitimi almış nitelikli iş gücü, nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış kişilerdir. Şayet nitelikli meslek eğitimi yabancı memlekette alınmışsa, vize başvurusundan önce Almanya´daki yetkili denklik makamlarınca söz konusu meslek eğitiminin Almanya´daki meslek eğitimi ile eşdeğer olup olmadığı değerlendirilir.

    Akademik eğitim almış nitelikli iş gücü, Almanya´da bir yüksek okuldan mezun veya denklik işlemleri tamamlanmış yabancı bir yüksek okulundan mezun ya da Almanya´daki yüksek okul diplomasına benzer yabancı ülke yüksek okul diplomasına sahip kişilerdir.

    Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü değildirler.

    4- (Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişilere de göç etme imkânı veriyor mu?)

    Hayır.

    Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, Almanya´ya giriş yapılmadan önce yabancının sahip olduğu eğitiminin denklik işlemleri kapsamında eşdeğer olup olmadığının tespitini zorunlu kılmakta. Yasa, herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişilere Almanya iş piyasasına erişim için yeni imkânlar sağlamıyor.)**

    5- (Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası´nın getirdiği başlıca yenilikler nelerdir?)

    a) Yüksek okul mezunu ve nitelikli meslek eğitimi almış kişileri kapsayan bir nitelikli iş gücü tanımı getirilmekte
    b) Denklik işlemlerini tamamlayan ve bir iş akdi olan kişilerde öncelik değerlendirmesinden feragat edilmekte
    c) Nitelikli meslek sahibi kişilerin nadir mesleklerle sınırlandırılması koşulu kaldırılmakta
    d) Yüksek okul mezunları için halihazırda yürürlükteki düzenlemede olduğu gibi nitelikli meslek sahibi kişilere de iş aramak için belirli bir süre için Almanya´ya gelmelerine imkân sağlanmakta (bunun için, kişinin gerektiği kadar Almanca biliyor ve geçimini sağlayabiliyor olması gerekmekte)
    e) Meslekî yeterlilik için denklik alabilmek amacıyla Almanya´da iş ya da meslek eğitimi almak üzere ikamet imkânları iyileştirilmekte
    f) Yeni düzenleme ile getirilen diğer yenilikler hakkında ayrıca şu bilgi notundan da bilgi edinebilirsiniz.
    Bilgi Notu: Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası´nın getirdiği başlıca yenilikler nelerdir?

    6- (Meslekî yeterliliğe dair denklik nasıl alınır?)

    Yabancı memlekette alınan meslekî yeterlilik belgenize veya diplomanıza dair denklik işlemleri hakkında aşağıdaki linkten bilgi edinebilirsiniz:
    Make in in Germany

    7- (Yabancı uyruklu nitelikli elemanlar Almanya´da iş bulma konusuyla ilgili bilgiye nereden ulaşabilirler?)

    Make in in Germany portalı iş bulma, nitelikler, dil kursları, vize, iş dünyası ve formaliteler hakkında bilgi veren çok dilli bir portaldır.

    Ayrıca meslekî yeterlilik belgelerinin denklik işlemleri hakkında da şu portal bilgi vermektedir: Almanya'da Denklik

    Nitelikli iş gücü göçü yasasına dair ayrıntılı diğer bilgilere aşağıdaki linklerden de ulaşabilirsiniz:

    Arbeitsmigration des BMI ve Bundesagentur für Arbeit

    /

    • Make it Germany Almanca ve İngilizce Ücretsiz Danışmanlık Hattı.
      Telefon - Canlı Chat - Mail ve FAQ

    Hotline Working and Living in Germany


  • Almanya’da en çok eleman aranan geçerli meslekler hangileri?

    • Yazılım Geliştiricileri, Yazılım Mimarları, Programlamacılar
    • Elektronikçiler, Elektrikçiler, Elektrik Tesisatçıları
    • Sağlık Elemanları ve Hasta Bakıcıları
    • IT Danışmanları, IT Analistleri
    • Ekonomistler, İşletmeciler
    • Müşteri Temsilcisi, Müşteri Danışmanı, Account Manager
    • Fabrika İşçisi
    • Pazarlama Elemanları, Pazarlama Asistanları
    • Sales Manager, Produktmanager
    • Mimarlar, İnşaat Mühendisleri

    Kaynak: Dekra 2018 İş Piyasası Raporu

    Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

    .

    Almanya’da en yüksek ücretlerin ödendiği işler hangileri?

    Bilim insanları, doktorlar ve mühendisler, en yüksek ücretin ödendiği meslek grupları arasında yer alıyor. Ancak Almanya’da kazancın yüksekliği sırf mesleğe bağlı değil. Maaşlarda bölgesel farklılıklar var.

    Diyelim ki, bir yaşlı bakıcısısın ve Almanya’nın herhangi bir yerinde bir iş arıyorsun. Bu durumda yapacağın birkaç tıklamadan sonra veri bankası sana, en fazla para kazanabileceğin eyaletin 2.994 euro brüt aylıkla Baden-Württemberg olduğunu gösterecektir. Diğer taraftan, bir duvar ustasının en çok kazandığı eyalet, 3.222 euro brüt maaşla Kuzey Ren Vestfalya eyaleti oluyor. En iyisi, dene ve gör!

    .

    Adım Adım Almanya’da İş

    Nasıl bir şansım var? Bana uygun işi nasıl bulurum? Vize almam gerekiyor mu? İşte yanıtlar.

    1. Fırsatları Araştırmak
    Make it in Germany Portali’nin Quick Check işlevi size Almanya’daki iş fırsatlarını gösteriyor. Revaçtaki elemanlar arasında doktorlar, bakıcılar, mühendisler, mekatronik elemanları, IT uzmanları ve makinistler var. En iyisi, iş aramaya başlamadan önce Almanya’da çalışmak için vizeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmeniz.

    Almanya Federal İstihdam Bürosu (BA) ve Göç Destek Merkezi (VWC) de iş Bulmanıza Yardımcı olabilir.

    Federal istihdam Bürosu Online iş ilanları için Buraya Tıklayın.

    2. Denklik İşlemleri
    Birçok iş yeri için, kendi ülkenizden aldığınız mesleki eğitim veya okul eğitimi diplomalarının Almanya’da tanınması faydalı hatta bazıları için zorunludur. Aynı şeyin senin için geçerli olup olmadığını Almanya’da Denklik Portali’ sitesinden kontrol edebilirsin.

    3. İş Yeri Arama
    Make it in Germany Meslek Borsası, yabancı uzman elemanlarının özellikle arzulandığı iş yerlerinin bir listesini tutuyor. Ayrıca Federal Çalışma Ajansı’nda veya Stepstone, Indeed ve Monster gibi büyük iş portallerinde yada LinkedIn veya Xing benzeri business iletişim ağlarında da aramalar yapabilirsiniz. Eğer belli işverenlere ilgi duyuyorsanız, doğrudan onların kendi internet sitelerindeki açık kadrolara ilişkin duyurularına bakın.

    4. Başvuru Dosyası Hazırlamak
    Bir Alman firmasına yapılacak başvuru standat olarak; bir motivasyon mektubu, fotoğraflı bir özgeçmiş, diploma ve referanslar içerir. İstenen niteliklere sahip olup olmadığınıza dikkat edin ve bu özelliklere sahipseniz, bunun altını çizin.

    5. Vize Başvurusu
    Almanya’da çalışmak için vize alması gerekmeyenler; AB ülkelerinin vatandaşlarıyla, İsviçre, Liechtenstein, Norveç ve İzlanda vatandaşlarıdır.

    Avustralya, İsrail, Japonya, Kanada, Güney Kore, Yeni Zelanda veya ABD vatandaşı mısınız? O halde, Almanya’ya vizesiz giriş yapabilir ve üç aya kadar Almanya’da kalabilirsiniz. Ama burada çalışmak için çalışma amaçlı oturma izni başvurusu yapmanız gerekir.

    Bunlar dışındaki herkesin vize alması gerekir. Vize başvurusunu ise, ancak Almanya’da bir iş sözleşmesi ibraz edebiliyorsanız yaparsınız. Kendi ülkenizdeki Alman Büyükelçiliği’nden bir randevu alın ve gelecekteki işvereninize bütün vize işlemlerinin halledilmesinin biraz sürebileceğini belirtin.

    Almanya’da tanınan bir yüksekokul diplomanız varsa, iş aramak amacıyla altı aylık bir vize alabiliyorsunuz.

    6. Sağlık Sigortası Yaptırın
    Almanya’da sağlık sigortası zorunludur; hem de buradaki ikametinizin ilk gününden itibaren.

    Almanya’da iş başvurusu nasıl yapılır?

    Başvuru evraklarını pdf dosyası olarak elektronik postayla veya çıktısını alıp bir başvuru dosyası içinde gönderebilirsin. Genellikle, firmanın öncelikli tercihi ilanda belirtilir.

    • Başvuru hangi evrakları içerir?

    Eksiksiz bir başvuru dosyasında; bir motivasyon mektubu, bir özgeçmiş ve diplomalar yer alır. Daha önceki işverenlerden alınacak tavsiye mektupları, geliştirme eğitimlerine veya kurslara (Almanca kursu) ait sertifikalar, bir başvuruyu daha da zenginleştirir. Ancak bunların, başvurulan iş için önemli olması ve fikir verici olması gerekir.

    Motivasyon mektubunuz ikna edici olmalıdır. Firmaya, neden başvuru yaptığınızı ve neden bu iş için en iyi aday olduğunuzu gösterin. Uzmanlık bilgileriniz var ve birkaç dil mi konuşuyorsunuz? Bunların motivasyon mektubunda yer alması gerekir. Güçlü yanlarınızın altını çizin. Motivasyon mektubunuzun tasarımını -paragraflar, vurgulamalar ve kısa cümleler kullanarak- rahat okunacak biçimde yapın.

    • Özgeçmiş nasıl yazılır?

    Özgeçmiş (CV), sizin kişisel ve mesleki gelişiminiz hakkında genel bilgi verir. Alışılagelmiş biçim; çizelge halinde, rahat anlaşılır bir listedir. Almanya’da firmalar ayrıca profesyonel bir vesikalık resim de beklerler.

    Başlangıçta size ait bireysel bilgiler yer alır, sonrasında mesleki deneyiminiz; ilk başta şu andaki konumunuz, ardından daha önce yaptığınız işler, meslek eğitimi, veya yükseköğreniminiz, geliştirme eğitimleri ve lisan ve bilişim bilgileriniz.

    Tavsiye: Avrupa standartlarına uygun bir özgeçmişi nasıl oluşturacağınız, Europass adlı internet sitesinde anlatılıyor. Burada hazır örnekler de bulacaksınız.

    Ayrıca CV için Novaresume sitesini , Cover Letter için Cover Letter Now Sitesini de kullanabilirsiniz.

    • İşverene hangi diplomalar lazımdır?

    Bir yükseköğrenimden ya da meslek eğitimi‘nden yeni mezun olmuşsanız, yükseköğrenim veya mesleki eğitim mezuniyet diplomasına firma ilgi duyacaktır, aynı şey okul diploması için de geçerli. Birkaç yıllık mesleki deneyiminiz varsa, buna ilişkin sağlam içerikli bonservisler beklenir.

    Belgelerin aslını değil suretini gönderin. Belgeleriniz size nadiren geri gönderilir. Normalde, eğer firma iş ilanında talep etmiyorsa, evrakların onaylı olmasına gerek yoktur.

    • Başvuruyu Almanca mı yapmak zorundayım?

    Başvurularınızı Almanca yazın; ancak iş ilanı İngilizce yazılmışsa, başvurunuzu İngilizce yazabilirsiniz. Evraklarınızı, anadili Almanca olan birine mutlaka düzelttirin. Hatalar içeren bir motivasyon mektubu kötü bir izlenim uyandırır ve genellikle ıskartaya ayrılır.


  • Rezerve ..

  • ⭐⭐⭐

    Elinize sağlık. Mükemmel araştırma & paylaşım

  • ⭐⭐

    güzel döküman olmuş paylaşım thanks


  • elinize sağlık,


  • ⭐⭐ Yasaklı

    Ausbildung yapabiliyomuyuz


  • Kapilar acildi. Yakinda Suriyelilerden digerlerine sira gelmeme olasiligi cok yuksek!


  • @Calibraturbo
    Yeni yasanın temel amacı nitelikli iş gücünü almanyaya çekmek.
    Bu manada bu yasa ile eğitim alamazsınız.

    Ancak eğitim alacaksanız yine national vize ile okul kabul evraklarınız ile vizeye başvurabilirsiniz.


  • Arbeitsplatzsuche_Visastelle-TUR.pdf

    incelemek isteyenler için
    Vize Randevu talebim sonucunda hazırlamamı istedikleri evrak ve yönerde PDF dosyası.


  • @Calibraturbo bugün yaptığım araştırmaların satır aralarında şöyle bir bilgi buldum

    bu bilgi işinize yarayabilir.

    Kendilerine uygun meslek eğitimini bulmak için altı aylık vize alma imkanından yararlanmak isteyenlerin şu koşulları karşılaması gerekiyor: 25 yaşından küçük olmak, eğitimini tamamlamış olmak, B2 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olmak ve meslek eğitimi boyunca kendini geçindirebilecek mali kaynağa sahip olunduğu yönünde teminat vermek.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    25 yaş olayı harika. Hatta mukemmel olmus xD.Sen unut yani diyolar


  • @smesut Merhaba. Cok degerli bir konu basligi ve arastirma olmus, oncelikle tesekkurler emeginiz icin. Benim bildigim kadari ile mezun olunan bolum ile ilgili en az 5 yillik tecrube sarti istiyorlar, ki bu 25 yas sartini ortadan kaldirir. Ancak bir sekilde yas kriteri koyulmussa, basvurulardan on elemeyi azaltmak icin yapilmistir diye dusunuyorum. Eger varsa B2 seviye Almanca dil bilgisi seviyesi kriteri de ayni amaca hizmet edecektir suphesiz. B2 ile cok rahatlikla yazili ve sesli basin takip edilir, yani "derdimi anlatabilecegim kadar" dan cok fazla bir seviyedir.

    Bence karamsarliga gerek yok, benim arastirdigim kadari ile Almanya nin asil aradigi oncelikle kendi sosyal yasamlarina kolay uyum saglayabilecek, yazili olan anayasasina ve yazili olmayan toplumsal kurallara ayak uyduracak, calisip vergisini odeyecek, ahlakli ve tabi ki egitimli, ayni zamanda alaninda yeterli is tecrubesine ve bilgi birikimine sahip, Almanya`da yasamayi arzulayan, orada sistemin bir parcasi olmak isteyen , buna hazir ve belirli seviyedeki (benim sahsi fikrim A2 seviyesi bile yeterli olabilir, belki Ingilizce yeterlilik daha on planda olacaktir) dil yeterliligine sahip kisileri secmek.

    Almanya, sosyal medyadan takip ettigim kadari ile cogunlugu Dogu Avrupa olmak uzere Avrupa Birliginden ise alimlara yaklasik 2 yildir devam ediyor. Ancak gorunen o ki ihtiyac duydugu sayiya hala ulasabilmis degil. Bu yuzden kayitsizca sinir kapilarini acmaktansa, eleme kriterlerini yukselterek seviyeyi yukarda tutma cabasi anlasilabilir.

    Kendi fikrim o ki; bu kriterler cercevesinde biraz Almanca bilgisi ile diger sartlar tamamlandigi taktirde bu imkandan faydalanma olasiligi, tamamen sansla belirlenen green card cekilsini kazanma olasiligini beklemekten daha yuksek duruyor. Is arama vizesi ile gitmek orada kalacak yer ve en azindan masraflari cikaracak is imkani olmadigi taktirde cok ciddi masrafli bir surec olacagindan, Turkiye den online is bulma siteleri araciligiyla Alman ve Almanyada calisan uluslararasi sirketlere basvurular yaparak bu konuda mesai harcanmasi daha mantikli diye dusunuyorum.

    Sevgiler

  • ⭐⭐ Yasaklı

    Almanyada türk olmak amerikada meksikalı olmaktan daha kötü gibi geliyor. Sınırsız bir azap ve toplumda linc edilecekmisin gibi hissediyorsun. Ne Kadar müslüman degilim desende dili düzgün konussanda birgün türkiyede begenmedigimiz tipte insanlarla yanyana bir gaz odasına atılacakmısın hissini duyuyorum. Yoksa Almanyada bulundum ben. Hayatımda ilkkez alman kızı öptü beni sonra ucaga bindim geldim telefonunu da kaybettim.Bidaha da gidemedim.Efsaneydi neler yaşadım orda.

    Eylülde make it in germany ile yazıstım.Yaşın sorun olmayacagını söyledi legal bir begrenzung yok dedi.Elçilige Kasımda türkce mesaj attım, bana almanca yaz diye dönüş yaptı. Kendime güvensizligim orda kara carsaflı dönercinin oglu muamelesi görecegimi hep düşündüm. Sadece Antifa ların yaşadıgı wohngemeinschaftlarda yaşayabilecegim ismim yüzünden linc edilebilecegini düşündüm buna ragmen facebooktaki listeme baktıgımda cogu afd ci alman imiş meger.Ama beni hala (sözümona severler) Allak bullagım....Uyuyamadım Terastan segmenler parkına bakıyorum.Almancam ingilizcem gayet iyi.Nefret ettigim bir bölümü okudum ve on senedir groke durumdayım...Tam bir skilledtrades adamıyım.Rab yardim etsin


  • "Almanya'da Turk olmak Amerika'da Mexicali olmaktan daha kotu" sozune tam olarak katilamiyorum. Cunku hem iki millet birbirinden cok farkli hemde bulunduklari ulkeler cok farkli.

    Alman halki kimyasi veya genleri nedeniyle oldukca irkci bir millet. Dogal olarak, ulkelerinde yasayan yabancilari genel olarak hor goren bir yapilari var. Yani sadece oradaki Turkler degil, digerleri yani Yunanlilar, Polonyalilar ve Afrikalilar da bundan cok fazla etkileniyorlar. Kaldi ki Almanya'da yasayan Turklerin icinde kendini cok iyi yetistirmis ve cok iyi duzeyde meslek sahibi olan bircok insan var. Ama genel anlamda Anadolu kulturunu orada birebir yansitiyorlar ve bu cogu Alman'i rahatsiz ediyor. Orada yasayan Turkler, ne tam anlamda oraya adapte olabilmisler, nede artik Turkiye'ye. Sanki arada kalmis bir topluluk gibiler.


  • Arkadaşlar bu yeni göç yasası bir seneligine filan değil sürekli bir program değil mi?
    Bu hafta bir arkadaşım bavsuracak kendisi Almanca öğretmeni idi. Ben de bir Alman firmasında çalışmaya başlıyorum bir sonraki ay. It sektöründe. Iki sene sonra sektörde tecrübe kazandıktan ve almancayi gelistirdikten sonra düşünüyorum da.

  • ⭐⭐ Yasaklı

    2021 de secimlerde afd alırsa patlar iptal eder geçer. Ikı seneye doyar almanya . biraz zor gitmen.Yaş kaç hangi firmadasın? Ornek 2012 den beri doktor alınıyordu şimdi b2 yi c1 e çektiler ayrıca akreditasyon kriterlerini degiştirdiler+ zor bir sınava sokacaklarmıs. Ankara göte enstitusu akın akın b2 c1 sınavına giren muhendis doktor dolu

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @Calibraturbo lutfen kiskirtici ve ayristirici ifadelerden kacinin.
    Kanimca siz azinlik olmaktan bahsediyorsunuz, X ya da Y ulkesine ya da milletine ait olmaktan degil...


  • Sağlık personelleri için Türk Sağlık Grubu cakirsaglik isminde bir Sirket alım yapıyor Türkiye den ben bizzat görustum sadece dil sarti var benim için
    Ben 2 yıllık paramedik mezunuyum
    10 yıldır kamudayim
    Bu şirket dil kursu bütün evrakları oturum izni is sözleşmeleri hepsini ayarlayarak sizi işe alıyor
    Tabi sağlık personeli için geçerli
    Net maaş 2 bin eoro


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

101
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

419.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum