Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Herkese selamlar arkadaşlar. DV2021 için başvuru aşamasında forum ile tanıştım. Aslında ben de birçoğumuz gibi artık yeni bir sayfa açmak üzere ailemle birlikte Kuzey Amerika göçmenliği planlıyordum. Şans genelde pek bizim tarafta olmadığı için sadece Lottery'e bel bağlamak istemedim. (Başvuru yaptım tabi:) Bu sebeple Kanada'ya gitmek için yaptığım araştırmalar ve yaşadığım süreçler hakkında burada belki ilgilenen arkadaşlar olur diye dilim döndüğünce bilgi vermek isterim.

    Kanada bildiğiniz üzere bu göçmenlik alımı konusunda epey ilerlemiş bir ülke. Online olarak zaten bilgilerinizi girdiğiniz zaman sizi göçmen olarak alıp alamayacağını görebiliyorsunuz. Son yıllarda talebin artması ile göçmen olabilmek için gerekli puanlar da fazlaca yükseldi ve hala da yükselme eğiliminde görünüyor. Peki bu puanlamayı yakalamayacak ama göçmen olmak isteyenler ne yapabilir? Durumumla ilgili bilgi vereyim daha rahat değerlendirebilmeniz için. Benim yaşım 41, evliyim ve 1 çocuğum var. Direk Permanent Residence(PR) hakkı elde edebilmek için puanım yeterli değil malesef. Özellikle belli bir yaştan sonra puanınız çok düşüyor.(28-30 lu yaşlar en yüksek puan getiren yaşlar) Kanada içinde tecrübeniz de yoksa bu şartlarda göçmen olmanız için gerekli puanı toplamanıza imkan olmuyor. Üstelik eğitimim lisans seviyesinde, İngilizcem iyiye yakın (IELTS 7), iş tecrübem de yönetici konumunda 10 seneden fazla olmasına rağmen...

    Kanada'ya eğer okumaya giderseniz okuduğunuz süre kadar Post Graduate Work Permit(PGWP) (Mezuniyet sonrası çalışma izni) hakkınız oluyor. Bu hak da çok sorunlu bir durumunuz olmazsa her öğrenciye tanınıyor. Yani 2 senelik bir bölüm okumayı seçerseniz okulunuz bittiğinde 2 sene de çalışma izniniz oluyor ve bu 2 seneyi bazı basit şartlarla 3 seneye çıkarabiliyorsunuz. Yani orada göçmen olabilmek için 5 sene vaktiniz oluyor. 2 sene okurken haftada 20 saat (tatillerde haftada 40 saat), okulunuz bittikten sonra da PGWP süresince sınırsız saat olarak çalışma hakkınız oluyor. Burada eşler devreye giriyor çünkü siz okurken ve sonrasında PGWP süresi boyunca eşiniz tam zamanlı çalışma hakkına sahip oluyor. Yani eşinizle birlikte 2 koldan orada göçmenlik yolunda adım atabilmek için 5'er seneniz olmuş oluyor.

    Peki bu 5 sene bize nasıl göçmen olma konusunda yardımcı olacak diye düşündüğümüzde, öncelikle eğer Kanada göçmenlik programı için puanınız istenen CRS puanına yakın ama yeterli değilse, Canadian Experience denilen, Kanada içindeki iş tecrübeniz ile ekstra puan alabilirsiniz. Eğer CRS puanınız normal göçmen olmaya benim gibi çok uzaksa, yani Kanada tecrübenizden ve doğal olarak geliştireceğiniz İngilizcenizden alacağınız ekstra puanlar size yetmeyecekse eyaletlerin çeşitli özel göçmen programları (nominee) oluyor. Eyaletlerin göçmenlik sayfalarını araştırarak mevcut eyaletlerde size uygun olabilecek ne gibi programlar olduğunu kontrol etmek gerekiyor. Bu programlara örnek vermek gerekirse mesela Toronto'nun içinde bulunduğu Ontario eyaletinde eğer Master yaparsanız, Master sonrası Ontario eyaletine başvurup doğrudan gömen olma şansına sahip olursunuz. Üstelik eyaletten göçmen olup PR kazanmanız yine Kanada içinde istediğiniz yerde yaşamanıza da olanak tanıyor, sadece eyalet bazında değil. Bir çok eyalette çeşitli işkollarında açıklar olduğunda bu işkolları ile de bir çok kolaylıklı göçmenlik şansınız olacaktır.

    Öğrenci vizesi için süreç şöyle işliyor: Önce gitmeyi düşündüğünüz eyalete ya da eyaletlere karar verip buradaki okulları araştırmanız gerekiyor. Gözünüze kestirdiğiniz bir ya da birkaç okula başvuru yapabilirsiniz. Sadece başvuru ücreti var okulların, geri ödenmeyecek şekilde 75-150$ (Kanada Doları) civarında oluyor her başvuru. Tabi okula kabul şartlarında İngilizce yeterliliği gerekli. (İstisnai durumlar var bu ingilizce için elbette, bölünmemesi için az sonra o konuda da bilgi vereceğim. ) Çoğu Collage dediğimiz Lisans öncesi pratik eğitime dayanan okul IELTS puanı olarak 6 istiyor. Ya da eşdeğer TOEFL ya da PTE puanları. Bir de Lise'den alacağınız transkript gerekiyor. Bunları okula ulaştırıp başvurunuzu tamamlayınca okul sizden ücret talep ediyor. Bu ücret ouldan okula değişiyor. Bazı okullar bir miktar deposit gibi ($1000 mesela) talep ederken bazı okullar yarım dönem ücretini talep edebiliyor. Ödemeyi gerçekleştirdikten sonra da vizeye başvurmanız için gerekli olan Letter Of Acceptance (Kabul Mektubu) gönderiyor okul size ve bu belgeyi vize başvurunuzda kullanıyorsunuz.

    Okul ücretlerine gelince yıllık olarak kabaca tüm masraflar dahil(sağlık sigortası, toplu taşıma kartı,okul kitapları vb.) okuluna ve eyaletine göre değişmekle birlikte 15000 - 25000 Kanada doları gibi rakam kabul edebiliriz Collage'lar için. Üniversiteler daha pahalı tabi ama amacımız göçmenlik olunca daha ekonomik olan Collage'lara kaymamız daha mantıklı olur. Bu parayı her türlü gözden çıkarmamız gerekiyor çünkü okul açılmadan haftalar önce ödemeyi yapmamız gerekiyor okula. Bu paranın yanında vize başvurusu için Kanada bizden okul parası haricinde $10000 öğrenci için, eğer eşi var ise $4000 eşi için ve sonraki her çocuk için de $3000 hesabımızda nakit olarak bulundurmamızı istiyor. Yani kısaca okul parası haricinde 3 kişilik bir ailenin 17000 Kanada doları para hesabında olması gerekiyor. Para olarak durması burada asıl, mülk,araba gibi durumları genel olarak kabul etmiyorlar. Zaten öğrenci adamın ne malı mülkü olacak değil mi 🙂

    Vize başvurusu ayrı bir muamma. Herkes başvurabiliyor ancak belli yaştan sonra sizin orada okul okumak amacından ziyade göçmenlik maksadıyla gittiğinizi düşündükleri için vize onaylanmasının daha zor olduğu ile ilgili bir çok yazı okudum net üzerinden. Ben daha vize başvuru aşamasına gelmediğim için bilemiyorum ancak hep beraber göreceğiz eğer bir aksilik olmazsa benim sürecimde. Ben şu anda okula başvurdum, kabul gelmesini bekliyorum. Kabul geldiğinde de vize başvurusu yapacağım. Genel kanı, okulunuz bittikten sonra ülkenize geri dönecek bağlarınızın olduğunu kanıtlama şeklinde. (İş'ten ücretsiz izinle ayrılma, varsa tapu, araç ruhsatı, gelecek planları vb.)

    Aslında burada bana kalırsa şu şekilde bir senaryo düşünmek faydalı olabilir. Eşlerden hangisinin iş tecrübesi daha fazla ise, çeşitli iş kollarına daha kolay uyum sağlayacağı düşünülürse, diğer eşin kendisini ingilizce konusunda Türkiye'de hızlıca geliştirip, okula başvurması daha doğru olacaktır. Hem Kanada'da ilerideki yaşamınızda belirleyici bir eğitim alabilir hem de haftalık 20 saatlik çalışma hakkı ile bir sonraki senenin okul ücretini karşılayabilir. Asıl çalışacak eş ise, eşinin öğrenci vizesi sayesinde tam zamanlı çalışma hakkına sahip olarak herhangi bir işte çalışabilir. Böylece 2 sene biraz zor şartlarla geçse de okuyan eş ikinci senenin okul ücretini, asıl çalışan eş de oradaki geçim masraflarını bu çalışma ile karşılayabilir. Yani okulun ilk sene ücreti ve vize başvurusunda gerekli olan maddi yeterlilik sağlanabiliyorsa Kanada da değerlendirilebilir.

    Ne yazımım, ne anlatımım başarılı değildir malesef. Eksik-gedik birşeyler kalmıştır muhtemelen. Merak ettikleriniz olursa bildiğim kadarı ile bu başlık altında cevaplamaya çalışırım. Herşey herkesin gönlünce olur umarım...


  • Sayın @archimede yazınız çok bilgilendirici, bize yol gostermesi amacıyla gelişmeleri aktarmanızı bekliyor olacağız, aklımın köşesinde hep var benim de açıkçası ama yaş ciddi handikap olabiliyor dediğiniz gibi, şu mayıs da bir gelsin, tabi o zamana kadar olmazsa olmaz ielts'ten yüksek puan almak lazım. Şimdiden başarılar ve şanslar dilerim...


  • @archimede güzel ve detaylı yazınız için çok teşekkür ederim.başvuru sonucunuzu sabırsızlıkla bekliyorum.


  • @archimede
    Eğer Kanada göçmenliği istiyorsanız sonucu garanti olan bir yolu var.
    Ama bunun için 2 yıl ve paraya ihtiyacınız olacak.
    Şöyle açıklayayım:
    Eğer lisans dereceniz 3.00/4.00 ya da daha fazla ise Master başvurusu yapacaksınız. Ama önemli nokta “ sadece ve sadece ONTARIO eyaletine ait bir üniversiteye “ başvuru yapıp kabul almanız.
    Ontario eyaletinin kuralları gereği kendi üniversitelerinde Master ya da doktora yapan kişileri direkt PR programına alıyorlar.
    Çok çok mantıklı bir yol bu. Ayrıca siz okurken yarı zamanlı çalışabiliyorsunuz eşiniz ise tam zamanlı çalışma iznine sahip oluyor.


  • @mehmet-JS British Columbia için benzer bir uygulama var mı?


  • @Arden maalesef sadece Ontario için


  • @mehmet-JS

    kanada'da doktora yapmak da ücretli mi? bilginiz var mıdır?


  • @loser hem ücretli hem de ücretsiz olabiliyor. Ama siz ücretli olarak düşünün orada görev alabilirseniz ücretsiz duruma gelebiliyorsunuz


  • @mehmet-JS size özelden de yazdım. kontrol edebilir misiniz?


  • @mehmet-JS teşekkürler bilgi için, yukarıdaki yazımda da o master olayından bahsetmiştim zaten ancak maalesef lisans derecemiz tutmadığı için bu şanstan biz yararlanamayacağız.


  • @Arden Aslında daha dar kapsamlı olacak şekilde British Colombia'da da uygulanıyor. Ancak sadece bazı enstitülerin bazı bölümleri için uygulanıyor. Aşağıdaki linkten şu anda göçmenlik başvurusu için kabul edilen Master ve Doktora bölümlerini görebilirsiniz.
    Link


  • @archimede çok teşekkür ederim 🙏


  • Merhaba, bir alternatif olarak dil okulu ile de gidilebilir. Bir arkadaşım dil okulu vasıtasıyla Toronto'ya gitti şuan 3. senesini dolduruyor olmalı. Dil okulundan sonra bir college yüksek lisans başvurusu yaparak yerini sağlamlaştırdı.
    Fakat tabi şuanda dil okulları da enteresan fiyatlarda.


  • @possıble-green, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    Merhaba, bir alternatif olarak dil okulu ile de gidilebilir. Bir arkadaşım dil okulu vasıtasıyla Toronto'ya gitti şuan 3. senesini dolduruyor olmalı. Dil okulundan sonra bir college yüksek lisans başvurusu yaparak yerini sağlamlaştırdı.
    Fakat tabi şuanda dil okulları da enteresan fiyatlarda.

    Bu yaptığı sizi yanıltmasın. Şu an sadece kalış süresini uzatıyor. Ayrıca College de yüksek lisans olamaz. Çünkü onlar üniversite değil. Yüksek lisans sadece üniversitelerde yapılabilir.
    Diyelim ki arkadaşınız college de iki yıllık post graduate certificate e kabul aldı (bunu master zannedenler var hatta bunu master diye insanlara öneren eğitim danışmanlıkları bile var). İki yıl sonunda en fazla üç yıllık pgwp alabilir. Ama o süre de bitince Kanada’ya bye bye demek zorunda kalır. Tabii express entry için o döneme uygun puanı yoksa. Kaldı ki bu puan giderek yükseliyor. Çünkü Asya’dan binlercesi başvuruyor ve onlar bizlerden daha avantajlı. Özellikle hintliler. Adamların bankaları bile eğitim kredisi açıyor. Okulun bitince nasılsa orda kalırsın bize ödersin anlamında. Bizde öyle bir banka var mı bildiğin?
    Bilmem anlatabildim mi?


  • acıklayıcı bır yazı tsk ederım, dıl okullarını bende cok arastırmıstım, esım dıl okuluna yazılıp bende es zamanlı calısırım dıye dusunmustuk daha sonra esım bır unı ye gecer unı bıtene kadar da baya bır sure gececegı ıcın daha sonra oturum alabılırız dıye umuyorduk, bunu orda okuyan bır arkadasımız soyledı yanı bu sekılde olabılır demıstı tabı bu benım durumumda olanlar ıcın,


  • @bakk25 eşiniz dil okulundayken sizin yasal olarak çalışma şansınız yok. Kaçak çalışırsanız bilemem.
    Ancak college yada üniversite kabulü alıp başladığında (Kanada hükümetinin onayladığı bir okulsa) eşiniz haftada 20 saat(okulun ara tatile girdiği zaman 40 saat)
    siz de work permit aldığınızda haftada 40 saat çalışabilirsiniz. Okulu bittiğindeki durum için farklı seçenekler var tabiki.


  • Biz de bu yöntemi kullanmayı düşünüyoruz, nişanlım geçen yıl odtuden mezun oldu 3.80 ortalama ile, araştırmaya başladık uygunluk varsa mantıklı bir yol.


  • @mehmet-JS, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    @possıble-green, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    Merhaba, bir alternatif olarak dil okulu ile de gidilebilir. Bir arkadaşım dil okulu vasıtasıyla Toronto'ya gitti şuan 3. senesini dolduruyor olmalı. Dil okulundan sonra bir college yüksek lisans başvurusu yaparak yerini sağlamlaştırdı.
    Fakat tabi şuanda dil okulları da enteresan fiyatlarda.

    Bu yaptığı sizi yanıltmasın. Şu an sadece kalış süresini uzatıyor. Ayrıca College de yüksek lisans olamaz. Çünkü onlar üniversite değil. Yüksek lisans sadece üniversitelerde yapılabilir.
    Diyelim ki arkadaşınız college de iki yıllık post graduate certificate e kabul aldı (bunu master zannedenler var hatta bunu master diye insanlara öneren eğitim danışmanlıkları bile var). İki yıl sonunda en fazla üç yıllık pgwp alabilir. Ama o süre de bitince Kanada’ya bye bye demek zorunda kalır. Tabii express entry için o döneme uygun puanı yoksa. Kaldı ki bu puan giderek yükseliyor. Çünkü Asya’dan binlercesi başvuruyor ve onlar bizlerden daha avantajlı. Özellikle hintliler. Adamların bankaları bile eğitim kredisi açıyor. Okulun bitince nasılsa orda kalırsın bize ödersin anlamında. Bizde öyle bir banka var mı bildiğin?
    Bilmem anlatabildim mi?

    Hocam söyledikleriniz doğru fakat en az 2 yıllık bir college programından sonra PR alma konusunda karamsar konuşmuşsunuz. Kanada'da bu şekilde göçmen olmak isteyenleri bekleyen en temel iki zorluk okul ücretleri ve kişiden kişiye değişen bazı subjektif meseleler (çok uzak olması, aileden uzaklaşmak, genel olarak soğuk bir iklime sahip olması vs.) .
    Bu gibi zorluklarla baş edip, eğitimi de tamamladıktan sonra bir işe girmek ve sonrasında PR almak söylediğiniz kadar zor bir süreç değil. Hatta bizzat tanıdığım onlarca vaka sonrası şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki üç yıllık çalışma iznini aldıktan sonra PR' ı kaçırmak için ciddi anlamda ekstra bir çaba harcamak gerekiyor. Ayrıca avantaj dezavantaj konusunda da sahip olunan dil yeterliliği, yaş vb maddeler söz konusu oluyor. Asyalı ya da Avrupalı olmanın PR puanı toplama noktasında
    ekstra bir getirisi yok.


  • @Ali-Dmr, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    @mehmet-JS, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    @possıble-green, içinde söyledi: Kanada'ya öğrenci vizesi ile giderek göçmenlik

    Merhaba, bir alternatif olarak dil okulu ile de gidilebilir. Bir arkadaşım dil okulu vasıtasıyla Toronto'ya gitti şuan 3. senesini dolduruyor olmalı. Dil okulundan sonra bir college yüksek lisans başvurusu yaparak yerini sağlamlaştırdı.
    Fakat tabi şuanda dil okulları da enteresan fiyatlarda.

    Bu yaptığı sizi yanıltmasın. Şu an sadece kalış süresini uzatıyor. Ayrıca College de yüksek lisans olamaz. Çünkü onlar üniversite değil. Yüksek lisans sadece üniversitelerde yapılabilir.
    Diyelim ki arkadaşınız college de iki yıllık post graduate certificate e kabul aldı (bunu master zannedenler var hatta bunu master diye insanlara öneren eğitim danışmanlıkları bile var). İki yıl sonunda en fazla üç yıllık pgwp alabilir. Ama o süre de bitince Kanada’ya bye bye demek zorunda kalır. Tabii express entry için o döneme uygun puanı yoksa. Kaldı ki bu puan giderek yükseliyor. Çünkü Asya’dan binlercesi başvuruyor ve onlar bizlerden daha avantajlı. Özellikle hintliler. Adamların bankaları bile eğitim kredisi açıyor. Okulun bitince nasılsa orda kalırsın bize ödersin anlamında. Bizde öyle bir banka var mı bildiğin?
    Bilmem anlatabildim mi?

    Hocam söyledikleriniz doğru fakat en az 2 yıllık bir college programından sonra PR alma konusunda karamsar konuşmuşsunuz. Kanada'da bu şekilde göçmen olmak isteyenleri bekleyen en temel iki zorluk okul ücretleri ve kişiden kişiye değişen bazı subjektif meseleler (çok uzak olması, aileden uzaklaşmak, genel olarak soğuk bir iklime sahip olması vs.) .
    Bu gibi zorluklarla baş edip, eğitimi de tamamladıktan sonra bir işe girmek ve sonrasında PR almak söylediğiniz kadar zor bir süreç değil. Hatta bizzat tanıdığım onlarca vaka sonrası şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki üç yıllık çalışma iznini aldıktan sonra PR' ı kaçırmak için ciddi anlamda ekstra bir çaba harcamak gerekiyor. Ayrıca avantaj dezavantaj konusunda da sahip olunan dil yeterliliği, yaş vb maddeler söz konusu oluyor. Asyalı ya da Avrupalı olmanın PR puanı toplama noktasında
    ekstra bir getirisi yok.

    Yazdıklarımı tam anlamadığınızı düşünüyorum. Bence CRS puanınızı başvuru yapacağınız durumunuzu hayal ederek hesaplayın. Ve sonra son bir kaç ayda davetiye gönderilen puanın alt limitini öğrenin tekrar düşünün derim.
    Lütfen yanlış anlamayın ben sadece gerçekçi olmaya çalışıyorum. Emin olun o kadar kolay olsaydı şu an Türkiye’de durmazdım. Ayrıca Kanada’da birirdiğiniz bölümle ilgili iş bulmak kolay değil.


  • @mehmet-JS Eğitim sonrası PR alabilmek adına girilmesi gereken işin mezun olunan alanla ilişkili olma gibi bir zorunluluğu yok. Zaten bu süre zarfında da Kanada'da eğitim almış olmak, dili geliştirmek ve Kanada'da iş tecrübesi gibi en çok puan getiren kriterler sağlanmış oluyor. Dediğiniz gibi mezun olunan bölümle ilişkili bir iş bulma zorunluluğu olsaydı her şey çok daha zor olabilirdi.


Benzer Başlıklar

  • 2
  • 3
  • 10
  • 3
Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

76
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum