Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • Montreal, ya da Fransızca Montréal, Québec eyâletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kentidir.

    Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir. Montreal’de uluslararası firmalarda çoğunlukla İngilizce tercih edilirken, günlük yaşamda ağırlıklı olarak Fransızca kullanılmaktadır. Fransızca bilmeyen insanlar için Montreal, Kanada’nın diğer şehirlerine göre daha zorlayıcı olabilmektedir ancak halkın önemli bir kısmının aynı zamanda İngilizce konuşması iş yaşamında veya günlük yaşamda kolaylık sağlamaktadır.

    Kent merkezinin nüfusu 1,9 milyon olmakla birlikte, Montreal Metropoliten Bölgesi'nin (Communauté métropolitaine de Montréal) nüfusu, 2011 yılı itibarıyla 3.824.221'dir. 1642'de Ville-Marie veya "City of Mary" olarak kuruldu,

    Sehrin göbeğindeki üçlü tepeli tepe. Şehir, adını şehirle aynı kökenden alan Montreal Adası ve en büyüğü Île Bizard olan çok daha küçük birkaç çevre adasında merkezlenmiştir.

    Şehir, ulusal başkent Ottawa'nın 196 km (122 mil) doğusunda ve eyalet başkenti Quebec City'nin 258 km (160 mil) güneybatısındadır.

    Montreal iklim ılıman geçmektedir. Montreal ilinde belirgin yağış görülmektedir. En kurak aylarda bile yağış miktarı oldukça fazladır. Montreal ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 6.4 °C 'dır. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 975 mm'dir.

    c2d66a97-4f67-4d6c-b700-af7c365104df-image.png


  • Toronto'dan buraya gelince biraz degisik hissetmedim degil 😃

    Acikcasi burada insanindan tut kulturune cogu sey Kanada'nin cogu yerine gore biraz farkli. Henuz daha burada cok vakit gecirmemisken gozume carpan bircok bariz fark var.

    Oncelikle Toronto'da gormeye asina oldugum hint ve cinli nufusu burada neredeyse ceyregi kadar. Onun yerine Bati Avrupa ve Latin Amerikadan gelen insanlar cogunlugu olusturuyor. Fransizcanin ana dil olmasi haliyle Avrupadan cok ogrenci ve isci geliyor.

    Fransizcaya deginmisken acikcasi bu kadar olacagini tahmin etmiyordum. Yuzune karsi ingilizce konustugum elemanlar bana fransizca cevap veriyor. Bizde Kibris nasil yavru vatansa Fransa icin de burasi oyle. Montreal'in biraz disina cikarsaniz kirsal alanlarda ingilizce bile bilmeyen insanlarla karsilasmak mumkundur. Hele Montreal gibi metropolitan bir sehirde bile Ingilizce bilmeyene rastlamisken hic de sasirmam acikcasi.

    Montreal'de Ingilizce egitim veren sadece 2 tane universite var. Birisi McGill digeri de Concordia. Bunlar disindaki tum universiteler tamamen Fransizca egitim veriyor. McGill dunya uzerindeki en iyi 50 universiteden biri olarak kabul ediliyor ki egitimi cok iyi. Mount-Royal'in hemen asagisina kurulmus kampusu ise harika otesi. Concordia ise en iyi 300 universite arasinda. Bunlarin aksine Fransizca egitim veren Universite de Montreal ise Dunyadaki en iyi 150 universiteden biri.

    Buradaki cogu insan Trilingual (3 dil bilen). Ve inanmayacaksiniz bu 3 dili de akici bir sekilde konusabiliyorlar. Su anki oda arkadasim Ingilizce, Fransizca ve Ispanyolcayi akici bir sekilde muazzam konusuyor. Bunun sebebi de tahmin edebileceginiz gibi ilk olarak aile faktoru oluyor. Burada dogup buyuyen cocuklar ailelerinin de gocmen olmasi sebebiyle ilk olarak ana dillerini ogreniyorlar. Buyuduklerinde ise okulda Fransizca/ Ingilizce karisik egitim goruyorlar ve bu sayede 3 dile hakim oluyorlar.

    Montreal, ana dilin fransizca gibi olmasi sebebiyle goz korkutsa da acikcasi aile kurmak veya cocuk buyutmek icin harika bir yer. Okullarda 2 dilin de harmanlanarak ogretilmesi ve cocuklarin da boyle buyumesi harika bir sey. Tabii, fransizcaniz yoksa is bulup gelmek en mantiklisi cunku girdigim her is yerinde neredeyse herkes Fransizca biliyor.

    Quebec farkli bir ulke sanki. Ontario'daki gormeye alistigim local marketlerin aynisini alip ismini degistirmisler ve uzerinde sadece fransizca seyler yazan urunleri koymuslar. Mesela LCBO yerine SAQ, Loblaws yerine Provigo gibi. Gercekten farkli bir yere geldiginizi hissettiriyor buradaki atmosfer.

    Halen bagimsizlik mucadelesi veren tipler var. Sokaklarda Quebec'in bagimsiz ulke olmasi icin dagitilan afisleri gorebilmek mumkun. Hatta 1995de yapilan bir referandumda ucu ucuna hayir cikiyor da Kanada'dan ayrilamiyorlar.

    Sehir merkezi ve cevresinde Avrupai bir hava oldugunu soylemek mumkun. Binalar, muzeler, sanat galerileri... Fransiz mimarisini yuzunuze yuzunuze vuruyor buradaki binalar. Hemen buraya bir resim birakayim. Montreal Guzel Sanatlar Muzesi.

    IMG_20230515_160233.jpg


  • @ahmetty Merhaba bilgiler çok güzel çok teşekkür ediyorum🙏🏻 iki çocuklu bir aile olarak Ağustos 15 gibi montreal de olacağız yasal olarak.Boston da okul puanları be kadar yükseksekse o bölgede kiralık ev fiyatları da doğru orantılı oluyordu. çocukların okulları ve yaşam alanı olarak deneyimlediğiniz bölgeler var mıdır?


  • @Seda-Uysal-Avcı Selamlar,

    Montreal'de kiralar acikcasi toronto'dan cok daha iyi ve mantikli duzeyde. Ama yine de iyi okullarin oldugu yerlerde muhitten de fark edecegi icin fiyatlar da ona gore sekilleniyor malumunuz.

    Universiteler haricinde cok bir bilgim yok maalesef. Fakat okullar konusunda pisman olmazsiniz zannediyorum keza cokca kaliteli okullar mevcut montreal ve cevresinde.


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

99
Çevrimiçi

40.6k
Kullanıcı

4.4k
Konu

423.9k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum