Üyelik oluşturma ve foruma giriş konusunda sorun yaşayan üyelerimiz [email protected] adresine email gönderebilirler!

  • (J) DEĞİŞİM PROGRAMI

    Değişim Programı (J-1) vizeleri, Birleşik Devletler’deki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vizelerdir. Program şartları, yönetmelikler ve daha fazlasını öğrenmek için http://j1visa.state.gov/programs adresindeki Dışişleri Bakanlığı J-1 Vizesi Değişim Programı web sitesini ziyaret ediniz.

    Başvuru sahibi, ABD Değişim Programına kabul edildikten sonra Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilecektir. Çoğu J-1 Değişim Program katılımcısının SEVIS I-901 kayıt ücretini yatırması gerekmektedir. (J-1 Değişim Programı eş ve/veya çocukların Değişim Programı katılımcısına eşlik etmesine izin veriyorsa aile üyelerinin bu ücreti ödemelerine gerek yoktur.) Program sponsoru vize görüşmesi sırasında sunulmak üzere bir DS-2019 Formu verecektir. Program eş ve çocukların katılmasına izin veriyorsa, J-2 vizelerine başvuru için her bir aile üyesi için de DS-2019 Formu düzenlenecektir. SEVIS ve SEVIS I-901 kayıt ücreti hakkında daha fazla bilgi için ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE) Öğrenci ve Değişim Programı (SEVP) web sitesini ziyaret ediniz.

    ABD İç Güvenlik Departmanı düzenlemeleri gereğince J1 Değişim Programı Vizesi ile ilk kez ülkeye gidecek başvuru sahipleri ile onların eş ve çocukları DS-2019 Formunda belirtilen başlangıç tarihinden 30 gün ya da daha az gün kala ABD’ye giriş yapmalıdır. Süre kısıtlaması eski katılımcılar için uygulanmaz, onlar istedikleri tarihte ülkeye giriş yapabilirler.

    J1 Değişim Programı Vizesine sahip kişiler, Amerika’ya daha erken giriş yapmak isterlerse ayrıca B2 Ziyaretçi vizesi almaları gerekmektedir. Ayrıca J1 vizesi ile değişim öğrencilerine program bittikten sonra hazırlanmaları ve ABD’den ayrılmaları için 30 gün ek süre verilir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    ✅ J1 vizesi alabileceginiz programlar icin su adresi incelemelisiniz:

    Su programlara katilmak icin J1 vizesi alabilirsiniz:

    • Au-Pair Programı (bakıcılık ve ingilizce eğitimi)
    • ​​Kamp Danışmanı Programı
    • Kolej ve Üniversite Öğrencileri
    • Hükümet Ziyareti Programı
    • Staj Programı
    • Uluslararası Ziyaretçi Programı
    • Kısa Vadeli Akademisyen Değişimi Programı
    • Uzman Değişim Programı
    • Yaz Çalışma ve Tatil Programı (Work And Travel Programi)
    • Profesör ve Araştırma Görevlisi Değişim Programı
    • Doktor Değişim Programı
    • Öğretmen Değişim Programı

    ✅ J1 programlari arasindaki farklari ve size en uygun olanini secmek icin su cizelgeyi de inceleyebilirsiniz: https://j1visa.state.gov/wp-content/uploads/2017/06/Exchange-Visitor-Program-Category-Requirements.pdf

    J vizesine okul, kurum veya acentalardan alacaginiz DS-2019 belgesiyle basvuru yapmalisiniz. 2017 mali yilinda Turkiye'de 9156 tane J vizesi basilmis (kaynak).

    Basvuru Asamalari:

    1. J1 vizesini alabilmek icin oncelikle hangi programa basvuru yapacaksaniz kendisine bu program icin bir sponsor bulmalisiniz. Cok farkli amaclarla J1 vizesi alabileceginiz icin hepsini ayri ayri anlatmak oldukca zor, o nedenle genel sureci yazacagim.

    Size sponsor olacak acenta, kurum, enstitu veya temsilci, program sartlarina gore size bir DS2019 belgesi hazirlamali ve eger program gerektiriyorsa sizi SEVIS sistemine kaydetmeli.

    Ayrintili bilgi icin su sayfayi inceleyebilirsiniz: https://j1visa.state.gov/participants/how-to-apply/

    Daha sonra sponsorunuz bu DS2019 formunu size gonderecek ve siz de konsoloslukta J1 vize basvurusu yapacaksiniz. Bu DS2019 belgesi olmadan vize basvurusu yapmaniz mumkun degil.

    Zaten vize islemleri icin gereken bilgi ve belgeleri sponsorunuz da size bildirecek ama asama asama ozetlemek gerekirse,

    • Acenta secip programla ilgili bir is bulmaniz
    • Eger gerekiyorsa ABD Ogrenci Bilgi Sistemine SEVIS kaydi yapip ucret odeme (sponsor gerekli bilgileri saglayacak)
    • Program ucretlerini odeme ve sponsorun DS2019 formu hazirlamasi
      (eger esiniz veya cocugunuz varsa ve sizinle J2 vizesiyle ABD'ye gelecekse onlara da DS2019 belgesi duzenleyecekler)
    • J1 icin DS-160 online vize basvuru formunu https://ceac.state.gov/CEAC adresinden doldurmak (J2 vizesi alacak diger aile uyeleri de ayrica bir DS160 formu doldurmali)
    • https://ais.usvisa-info.com/ adresine girip, DS160 formunun kodunu belirterek bir randevu tarihi almak
    • Sitedeki yonlendirmelere gore vize ucretini odemek
    • Yine ayni siteden vizenin kabul olmasi durumunda pasaportun gonderilebilmesi icin bir PTT adresi secimi
    • Konsoloslukta J1 mulakatina girmek
    • Red durumunda pasaportu geri almaniz, kabul olmasi durumunda pasaportun vizenin basilmasi icin konsoloslukta kalmasi ve sonradan belirttiginiz adrese gonderilmesi
    • Vize tarihinize gore ABD'ye giris

    2. Diger gocmen olmayan vizelerde oldugu gibi maddi birikiminiz bu vize turu icin de oldukca onemli. ABD'de bulundugunuz sure boyunca ya masraflarinizi kendiniz karsilayabilmelisiniz, ya da karsilayacak bir sponsor bulmalisiniz. ABD'de bu programla kalacaginiz her ay icin minimum bir miktar para gostermelisiniz. Eger sponsorunuz bu ucreti odeyecekse DS2019 formunda bunu belirtmeli. Bu sartlar sizin sponsorunuzla nasil anlastiginiza bagli olarak degisecek.

    Eger J1'i bir okula gelip ogrenci olmak icin kullaniyorsaniz ve saglik sigortasiniz yoksa su siteyi kullanabilirsiniz: https://www.isoa.org/
    (ekleme: soyle bir site de mevcut https://www.internationalstudentinsurance.com/)
    Bu sitede J1 icin kalacaginiz ay kadar sigorta yapmak mumkun. Bu site zaten vizeler icin gerekli sartlari bildiklerinden size ona gore policeler sunuyorlar. Eger sizin kullandiginiz baska siteler varsa yine cekinmeden bu konuda belirtebilirsiniz.

    DS160 formu nasil doldurulur?
    Forum uyelerimizden sevgili @CloudyShadow 'un hazirlamis oldugu dokumani kullanarak DS160 formunu doldurabilirsiniz: https://app.box.com/s/ymiuelpthq6cfgm2t0cxakoex9baykwy

    3. Vize gorusmesinde dikkat etmeniz gereken onemli noktalar:

    • Ulkenizle olan sosyal, egitim, is, aile gibi baglarinizin guclu oldugunu ve ulkeye geri donmeyi planladiginizi gostermelisiniz.
    • ABD'de kalacaginiz sure boyunca yetecek kadar maddi birikiminizin oldugunu gostermelisiniz (yukarida ayrintili acikladim)
    • Basvuru formlarinda kesinlikle dogru ve tam bilgiler vermelisiniz
    • Mulakat sirasinda konsolosun sorularina ciddi ve tam cevaplar vermelisiniz, hem gideceginiz okul hakkinda, hem de sehir hakkinda onceden kisa arastirmalar yapabilirsiniz

  • Biraz saçma gelebilir soru ama, Green card sahibi birinin ayrıca J1 vizesi almasına gerek var mıdır? Benim green card görüşmem bu ayın başında ancak bu sırada bir üniversiteden kabul de aldım. Onlara green card hadisesinden bahsetmemiştim (malum bu current olup olamama belirsizliğinden dolayı), onlarda J1 evraklarını bana yollayacaklarını belirttiler. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? tecrübesi olan var mı? Teşekkürler.


  • @lerador GC vizenizi onaylarken de size sözlü belirtiler, tüm diğer vizeleriniz iptal ediliyor. GC varken zaten her türlü çalışma, okuma, barınma vb hakkınız olacak. J vizesi ile anlaştığınız yer bu kontenjanı başka birisinde kullanabilir, bence diğer tarafı durumdan haberdar etmenizde fayda var. Diğer taraftan -olasılık olasılıktır- GC reject olursanız diğer almayı düşündüğünüz vizeniz de negatif etkilenebilir.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @lerador ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    Biraz saçma gelebilir soru ama, Green card sahibi birinin ayrıca J1 vizesi almasına gerek var mıdır? Benim green card görüşmem bu ayın başında ancak bu sırada bir üniversiteden kabul de aldım. Onlara green card hadisesinden bahsetmemiştim (malum bu current olup olamama belirsizliğinden dolayı), onlarda J1 evraklarını bana yollayacaklarını belirttiler. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim? tecrübesi olan var mı? Teşekkürler.

    Green Card sahibi biri J1 vizesi alamaz. Green Card sahibi olamazsaniz J1 surecine devam edebilirsiniz. Eger statunuz degisirse okulu bu degisimden haberdar edip, vize basvurusuna ihtiyaciniz olmadigini belirtebilirsiniz (international office'tekilerin bu duruma sevineceklerinden emin olabilirsiniz 🙂 )


  • Merhaba ben suan staj yapmaktayim Arizona universitesinde vizem uzerindeki iki yil kuralini kaldirmak icin ilk once TC makamlarina basvurdum sizin sitedeki yonlendirmelerinizi takip ederek ve bugun olumlu yanit geldi fakat ben amerika konsolosluguna evraklarimi gondermedim tc de uzun surer diye pazartesi gondericem bu sorun olurmu? ve diger sorum tekrar bir staj programina basvurmam mumkun mu? bu iki yil kuralini kaldirmak engeller mi yeni bir universitede farkli bir staj programina basvurmak? tesekkur ederim. Pinar Ayaz

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pinarayaz ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    Merhaba ben suan staj yapmaktayim Arizona universitesinde vizem uzerindeki iki yil kuralini kaldirmak icin ilk once TC makamlarina basvurdum sizin sitedeki yonlendirmelerinizi takip ederek ve bugun olumlu yanit geldi fakat ben amerika konsolosluguna evraklarimi gondermedim tc de uzun surer diye pazartesi gondericem bu sorun olurmu? ve diger sorum tekrar bir staj programina basvurmam mumkun mu? bu iki yil kuralini kaldirmak engeller mi yeni bir universitede farkli bir staj programina basvurmak? tesekkur ederim. Pinar Ayaz

    Normalde sorun olmaz, ama bence siz 2 yil kuralini su an kaldirmayin.

    J1'den J1'e gecis yapiyorsaniz 2 yil kuralini kaldirmaya gerek yok. Cunku 2 yil kurali Green Card, K1 veya H1B gibi vizelere gecis icin sorun yaratiyor ama J1'den J1'e gecis yaparken bir sorun cikarmiyor. Eger J1'e gecis yaparsaniz, buyuk ihtimal 2. J1 vizesi de 2 yil kuralina tabi oldugundan yeniden 2 yil kuralini kaldirmak icin basvuru yapmaniz gerekecek ilerde. Ilkini bosuna kaldirmis olursunuz. Fakat 2 yil kurallari eklenerek cogalmiyor, yani 2. J1'den sonra hala kural 2 yil kurali olarak kalacak.

    Eger ilk basvuruya devam etmemeye karar verirseniz Washington Baskonsoloslugu'nu durumdan haberdar edin No Objection letter'i gondermesinler DOS'a.

    ABD icinden veya disindan basvuru yapmak waiver surecini etkilememeli. Ben, ilerde ne yapmak istediginizi cok iyi goremedigimden su an net yonlendiremiyorum ama bana su an icin waiver surecine girmenize gerek yok gibi geldi bana. Eger ikinci J1'den sonra H1B'ye gecis mumkun olacaksa, o durumda kaldirabilirsiniz ama zaten bu gecis icin yeteri kadar vaktiniz olacak diye dusunuyorum.

    Eger J1 ile master veya benzeri bir program dusunuyorsaniz, two years waiver basvurusu OPT almanizi engelliyor, dolayisiyla master'dan sonra calismak icin H1B'ye gecis yapmaniz gerekecek (ya da baska bir J1'e gecis yapabilirsiniz ama ABD'deki gocmenlik sureciniz icin H1B cok daha iyi olur tabii ki)


  • @crazycells agustos ayinda vizem bitiyor ve bir okuldan kabul aldim master icin fakat 4 ayligina kabul aldigim universitede hocayla staj yapmak istiyorum. ve vizem f1 olucak. ve okulum 2020 eylul ayinda baslayacak. 2020 de ocak ayinda bir staj ayarlayip tekrar gelmem sorun olmayacak dediniz. dogru mudur? planim aslinda tam bu sekilde. konsolosluk U.S. Department of State Waiver Review Division”a iletilmistir. diye mail atti ve bunu mail yoluyla mi onlara bildirmek gerekli. tesekkur ederim.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pinarayaz ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    @crazycells agustos ayinda vizem bitiyor ve bir okuldan kabul aldim master icin fakat 4 ayligina kabul aldigim universitede hocayla staj yapmak istiyorum. ve vizem f1 olucak. ve okulum 2020 eylul ayinda baslayacak. 2020 de ocak ayinda bir staj ayarlayip tekrar gelmem sorun olmayacak dediniz. dogru mudur? planim aslinda tam bu sekilde. konsolosluk U.S. Department of State Waiver Review Division”a iletilmistir. diye mail atti ve bunu mail yoluyla mi onlara bildirmek gerekli. tesekkur ederim.

    bir seye emin olmak istiyorum, master programi 5 ay sonra mi basliyor? Yoksa 1.5 yil sonra mi?

    J1 2 yil kurali, yeni bir J1 vizesi ya da F1 vizesi almak icin sorun olusturmuyor. Dolayisiyla vize surecinde sorun yasamamaniz lazim.


  • @crazycells master 1.5 yil sonra basliyor. kisa donemli staj ise ocak ayinda yapmayi planliyorum. arastirmalarima gore kisa donemli staj da iki yil kurali yok. tesekkur ederim

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @pinarayaz ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    @crazycells master 1.5 yil sonra basliyor. kisa donemli staj ise ocak ayinda yapmayi planliyorum. arastirmalarima gore kisa donemli staj da iki yil kurali yok. tesekkur ederim

    yeni vizede iki yil kurali olup olmadigina konsolos karar verecek.

    Bence su anda 2 yil kurali waiver'ina devam etmeyin, cunku gerek yok. "Gocmenlik istegi var" olarak algilanirsa F vizesi almaniz zorlasmasin bosu bosuna...

    Belki Washington T.C. Baskonsolosluguna ulasip basvuruyu iptal etmek istediginizi soyleyebilirsiniz, yardimci olabilirler mi emin degilim ama en azindan denemeye deger.


  • selamlar internship ve trainee ne demektir acaba.

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kenan-can ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    selamlar internship ve trainee ne demektir acaba.

    Stajyer olarak dusunebilirsiniz.


  • Peki şartları hakkında bilginiz var mı acaba

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @kenan-can ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    Peki şartları hakkında bilginiz var mı acaba

    bilgileri surada bulabilirsiniz:

    Size sponsor olacak bir isveren bulmaniz gerekiyor.


  • merhaba ben 5 ay önce j1 vizesiyle bir sponsor ajans aracılığı ile geldim programım kasımda bitiyor sizinde desiğiniz gibi aralığa kadar kalabiliyorum peki ben vizemi h1b vizesine dönüştürmek istesem ne yapmam gerekir?

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gzdarhn ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    merhaba ben 5 ay önce j1 vizesiyle bir sponsor ajans aracılığı ile geldim programım kasımda bitiyor sizinde desiğiniz gibi aralığa kadar kalabiliyorum peki ben vizemi h1b vizesine dönüştürmek istesem ne yapmam gerekir?

    J1 vizenizde 2 yil kurali var mi?

    Bir de H1B icin sizi ise alip vize sponsoru olacak bir yer var mi aklinizda?


  • @crazycells evet var. sponsorluk olayını bende duymuştum ancak ortada ciddi bir maddi kısım var benim karşılayamayacağım eğer çalıştığım yer de karşılamazsa imkansız yep yeni bir yer olursa o daha da zor sponsor olmaları için sizi tanıyor olmaları gerekmiş kolay kolay olmazlar diyorlar

  • ⭐⭐⭐⭐⭐

    @gzdarhn ( J ) Değişim Programı Vizeleri içinde söyledi:

    @crazycells evet var. sponsorluk olayını bende duymuştum ancak ortada ciddi bir maddi kısım var benim karşılayamayacağım eğer çalıştığım yer de karşılamazsa imkansız yep yeni bir yer olursa o daha da zor sponsor olmaları için sizi tanıyor olmaları gerekmiş kolay kolay olmazlar diyorlar

    Evet, sponsor olmadan H1B alamazsiniz, cok kulfetli bir surec oldugu icin isveren de sadece guvenilir elemana sponsorlukta bulunacaktir dogal olarak. Bir is ve isveren olmadan H1B almaniz mumkun olmayacak.

    J1'den H1B'ye gecis icin de 2 yil kuralini kaldirmaniz gerekiyor bu arada, bunu kaldirdiktan sonra H1B basvurusu yapabilirsiniz ancak. 2 yil kurali icin:

    https://yesilkartforum.com/forum/topic/79/j1-waiver-2-years-rule


  • @crazycells tesekkurler peki baska nasil degistirebilirim vizemi burada devam edebilmek icin(buraya yazdim ama baska bir yerde devam etmem gerekirse beni uyarin lutfen)


Benzer Başlıklar

Forum kurallarına uymayan veya forum düzenine aykırı davranan üyeler uyarılmadan forumdan çıkarılabilirler. Özellikle gereksiz yeni başlık oluşturacakların dikkatine!

88
Çevrimiçi

40.1k
Kullanıcı

4.3k
Konu

420.0k
İleti


| | | |

Powered by NodeBB | Copyright © 2023 Yesilkart Forum