@ilkerkaynar90 Tam olarak bende aslında bir kaç gönderi önce bundan bahsetmiştim daha detaylı çok güzel özetlemişssiniz ağzınıza sağlık. Dediğiniz doğru
Polonyada 9 ay yaşamış ve bu statü değişimi ve geçici statü problemlerinin ortasında kalmış birisi olarak ben kendi hikayemi ve yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum ki madalyonun öteki yüzünü farklı bir bakış açısından insanlar görsün biraz uzun yazıcağım okumak isteyen okuyabilir. Teşekkürler tekrardan.
Ben bu geçici statü muhabbetleriyle Yurt dışında yaşamayı Polonyada deneyimledim Avrupanın görece ucuz bir ülkesidir Almanya kadar yormaz veya bir hollanda her neyse İşci vizesi ile geldim bir aracı firma götürdü beni binlerce euro para döktüm üzerine uçak biletleri ilk ay zaten işe yerleştirme adaptasyon süreçleri binlerce euro verdim. 5 ay kadar bir fabrikada çalıştım o sıralar eşimlede ilişkimiz devam ediyor biz uzak mesafeden internetten tanıştık neyse Geçiçi oturum başvurum var çalışma iznim var herşey güllük gülistanlık çalışıyorum avrupadayım yasalım böyle sanki rüya yaşıyorum bir rahatlama durumu var ta ki o an gelene kadar ben bu işi çok basit sanıyorum falan çalıştığım fabrika üretimin azalmasından dolayı bir anda mesaj attılar bir baktım işten bir çıkarılıyorum herşey orada başladı dedim en kötü yeni iş buluruz yaaa ben yine takmadım genç kafası ya bilmiyorsun yol yok yordam yok hele ingilizcem var ama lehçem hiç yok oranın dilini bilmiyorum benim işim bitti sonra ben oturum başvurum ile alakalı bilgi almak için belediyeye gittim Urzad'a gittim hemde durumu bildireyim diye. Adamlara dedim işten çıkarıldım falan dedi tamam yeni işe girdinmi veya izne başvurdunuz mu süreç başladımı bunu bildirmen gerek dedi yoksa ülkeyi terk etmeniz gerekiyor dedi benim başımdan kaynar sular döküldü binlerce euro verilmiş anne babaya yalvar yakar riskler alınmış daha yeni bir ilişki yapmışız onun sorumlulukları var ben resmen yumruk yedim.
bir koşu iş değiştireyim dedim işi buldum çalışma iznine başvurup hemen işe başlıyıcağım herşey çözülücek sanıyorum o kadar saf düşünüyorum ki adam bana dedi ki hop kardeşim tamam sen vize ile geldin ama iş iznin A Fabrikası içindi şimdi sen gidiyorsun yeni bir iş buluyorsun sıfırdan izne başvuruyorsun tamam hocam ne güzel parasını veriyorsun o iznin tamam bunu bende biliyorum sonra bir öğrendim ki izin çıkana kadar ortalama 3 ay çalışamazsın bekliceksin e ben ne yiyicem diyorsun ne yersen ye diyor
çalışmadan 3 ay geçirmek zorundasın o süreçte yapabiliceğin tek işler ya Türklerin yanında çalışıcaksın alırlarsa güvencesiz olarak yada Uber gibi işlerde kurye vs o şekilde çalışmak mümkün neyse ben karın tokluğuna uber yaptım hiç Türklere bulaşıp kendimi kullandırtmamak için o sürede yiyorum içiyorum uber yemeğimi çıkarıyor ama kiramı ödemiyor faturamı ödemiyor af edersiniz arabamın gazı bile bazen yetişmiyor bunları uber ödemiyor :)) normalde şirketin evinde kalıyorduk işten çıkarıldık kendimiz bir yere geçtik bunları uber ödemiyor
anne babaya bir şey diyemiyorum zaten onlar sayesinde gitmişim para vermişler bir sürü bilseler babam haşlar beni. Neyse ben çıktım kredi kartıma yüklenmeye başladım Türkiyedeki kartımdan parayı aktarıyorum polonyada çeviriyorum yiyiorum bu bir süre böyle devam etti borç biriktiriyorum kafamda şu var izin çıkar oturumu düzeltiriz başlarız öderiz.
gel zaman git zaman bu zaten 8.inci ayımın ortasına doğru yeni fabrika tam onayıma 2-3 hafta kala başvuruyu iptal etti eleman eksiği kalmadı artık ihtiyacım yok diyerek tam kafayı yiyordum çıldırıcaktım belediyedeki korumam bitti oturum kartı için şimdi tekrar yeni bir iş başvurusu istiyorlar 3 aydır yaptığım cebimden masraf çöpe gitti ödediğim kiralar çünkü yine işe giremiyorum yeni bir iş bulup onun izni için yine cebimden harç vermem gerekiyor. belediye benden iş evrağı bekliyor oturum kartım iş yüzünden olduğu için işim yok. Borçlandım. Oturum kartı başvurum yanmak üzere yasadışı hale gelmek üzereyim. Daha ne kaldıki geriye zaten geçici statülerle göçmen olan birinin başına gelebilicek en büyük kıyamet bu.
neyse ilk işten çıkarıldım ikincisi son anda döndü üçüncüye zorlayacağım şansımı harçlar paralar zaten yanıyor cebimden yediğim paralar verdiğim kiralar cabası. Yani tam bir kafayı yeme noktası o noktada eşim evlenmeye yanaştı o benim durumumu biliyordum Polonyada çektiğim acının yaşadığım zorlukların farkındaydı hem beni kurtarmark için hem beni sevdiği için buna yanaştı. Belki ben onu bulmamış olsaydım ben ne yapardım kim bilir onun sayesinde bugün o girdabın dışındayım çünkü öyle bir nokta ki ben Polonyaya gitmek için binlerce dolar para vermiştim en başında aracı şirketler ile gittim oraya? napıcağım 9 ay geçirdim aşağı yukarı 5 bin dolar kadar param kayıp zarardayım üzerine borç edindim o işsiz kaldığım süreçte kredi kartlarıma yüklendim türkiyedeki napacağım? Yani eve dönsem anneme babama ne diyeceğim hayır borcu açıklarsın yapamadığını da açıklarsın sonrasını kime veya kendine nasıl açıklayacaksın. O olmasaydı ben orada bir şekilde sürünerekte olsa çıkmaya çalışıcaktım dönüş o aşamadan sonra çok zor ben daha burnumuzun dibindeki avrupa ülkesini söylüyorum WAT ile gidip binlerce dolar bilet parası verip okyanus ötesine geçmiş adamı boşverin.
Bu benim hikayem ama burda anlatmaya çalıştığım şu Polonya gelişmekte olan bir ülke vasıfsız işciye ihtiyaç var bu yüzden rahatça yine vasıfsız işlerde izin alırsınız çalışırsınız oturum başvurunuz devam eder vs vs yani göç yolları daha geniş bir ülke en azından geçici oturum vs kalmak için vatandaşlığa geçiş ayrı hikaye onu hariç tutuyorum. böyle bir ülkede ben böyle bir felaketin içinde düşmüşüm Amerika gibi hard kapitalist bir cehennemde WAT ile giden birinin statü değiştirip evlililk dışında nasıl yırtmasını bekliyoruz bu işin içinden. Aslında sadece gerçekci olmak lazım velhasıl kelam. Ben sadece kendi deneyimimi paylaşmak istedim saygılarımla
Meraklısına dipnot düşeyim : hikayenin en sonunu merak eden varsa Polonyadan döndüm 5 bin dolarlık o acentalara verdiğim parayı falan ailem geri istemedi affettiler. Kredi kartına yüklendiğim o aylarca kartımdan yediğim borçları güncel olarak hala ödüyorum son 4 aydır ben borç ödüyorum. Kasımın sonunda maaşı alırsam ancak bitiriceğim borçları özetle döndüm bir şeyleri yoluna soktum ama aslında tam bu işten sıyrılmış değilim ben hala bunun cezasını çekiyorum borç ödüyorum ::))